Ik laat hem met buikpijn naar de bso gaan

“Het hoort erbij”. “Hij trekt wel bij.” “Alle kindjes hebben dit.” Een greep uit de opmerkingen die ik kreeg toen ik zei dat James het vreselijk vindt op de BSO. Dat zal allemaal wel, maar ik vind het gewoon ronduit klote.

Ik ben geen emo moeder. Kan prima afscheid nemen van mijn kind en vind het best lekker wanneer ik weer wat uurtjes voor mezelf heb (soort van dan, want Isé heb ik natuurlijk wel bij me) als ik James naar school heb gebracht. Maar de BSO, dat is een ander verhaal.

Sinds een week of drie gaat James twee dagen in de week aansluitend na school naar de BSO, ook wel bekend als de Buitenschoolse Opvang. Net als de school waar hij op zit, is ook deze opvang druk bezocht. Veel kinderen, de meeste leidsters kennen James niet van naam en het is gewoon allemaal erg massaal. Waarom dan toch hiervoor gekozen? Ten eerste bevindt de BSO zich in hetzelfde schoolgebouw en hoeft James dus niet met een busje te worden overgebracht en ten tweede bevindt deze locatie zich vlak naast ons huis waardoor ik in de meeste gevallen altijd dicht in de buurt ben.

In eerste instantie leek de combinatie van school en BSO me dus ideaal. Maar nu blijkt dat James het er écht (nog) niet leuk vindt bezorgt mij dat best wel een beetje buikpijn. Dat hij het de eerste keer niet zo’n succes vond, dat kon ik nog begrijpen. Hij moest per se een broodje worst eten, maar dat eet hij thuis niet. Met lange tanden heeft ‘ie het uiteindelijk toch opgegeten, maar de toon was wel een beetje gezet.

Na deze eerste ervaring hoopte ik dat het beter zou gaan. In het vervolg hoefde hij niet meer op de BSO brood te eten, het kwam alleen die eerste keer zo uit dat hij daar ook ging lunchen. De dagen die hij in het vervolg zou gaan, zouden van half drie tot vijf zijn – zonder lunch dus.

Ik ben hem een paar keer wat eerder komen halen. Die paar keer speelden de kinderen buiten, waardoor ik op een afstandje vanuit mijn auto de boel even in de gaten kon houden. Ik was wel benieuwd wat James buiten aan het doen was, of hij een beetje contact met andere kinderen had en of hij een tevreden indruk op mij maakte. Alle keren was hij echter alleen op het plein. Hij liep wat in het rond en keek verdrietig. Probeerde soms wat mee te rennen met andere kinderen maar dat ging niet echt.

Het begrootte me hem zo te zien. Toen ik hem ophaalde vloeiden er tranen, omdat hij zo bang was dat ik niet meer zou komen. Hij had al zoveel ouders hun kinderen op zien halen en voor zijn gevoel bleef hij als een van de weinigen achter.

Natuurlijk heb ik hem nu al een aantal keren op het hart gedrukt dat ik hem altijd aan het einde van de dag weer mee naar huis neem, en dat iedere ouder zijn kind nu eenmaal op een ander tijdstip komt halen.

Ik heb geprobeerd erachter te komen wat het precies is dat hem niet aanstaat op de BSO, maar dat krijg ik er niet echt uit. “Ik wil gewoon thuis zijn” is meestal zijn antwoord. Ik wil er ook weer niet teveel de focus op leggen omdat hij moet beseffen dat dit de normale gang van zaken is en het bij onze doordeweekse routine hoort. Bovendien ben ik bang dat als ik teveel focus op wat hij daar niet leuk vindt, ik dingen groter maak dan dat ze zijn.

Het hele school/BSO-gebeuren gaat me niet in de koude kleren zitten. Ik had verwacht dat mijn oudste er helemaal aan toe zijn zijn, maar puntje bij paaltje is het toch allemaal erg wennen en behoorlijk intensief. Ik zie dat de dagen voor James erg lang zijn en dat zowel school als de BSO veel energie uit hem trekt. Na schooltijd is hij erg prikkelbaar, huilt ‘ie snel en heeft hij echt een uur nodig om bij te komen. Gedrag dat ik eigenlijk helemaal niet van hem herken.

Ik geloof het best als mensen zeggen “het hoort erbij”, maar dat betekent niet dat ik me er niet nog steeds behoorlijk rot over voel als het anders loopt dan ik had gehoopt. Misschien heb ik het ook allemaal wel te rooskleurig ingezien en heb ik te hoge verwachtingen gehad.

Hoe heeft jouw kind de eerste basisschooltijd ervaren?

 

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

40 reacties

 • Reageren
  Bozyenna
  18/11/2018

  Wat sneu voor James! Hij zit net in groep 1, zijn lange dagen.
  Mijn James is vanaf dit schooljaar gestart en ik haal hem nog steeds de donderdag bv om half twaalf op. Hij is gesloopt! Wellicht is het nog te vermoeiend voor hem waarvoor hij zn draai nog niet kan vinden. Hij zit pas net op school, vergis je niet het vraagt veel van ze. Ik hoop dat James zich snel op zn plekje voelt en met plezier naar de bso gaat.

 • Reageren
  Eva
  18/11/2018

  Ik heb hem na een half jaar op de bso gedaan. We zijn allebei tijdelijk 3 uur per week minder gaan werken. En nu gaat het heel goed (en kunnen wij weer onze uren maken)

  Onderschat niet hoe heftig het is. Meestal was hij zo moe die middagen dat ik ook nog wel wat kon werken omdat ie op de bank in slaap was gevallen.

 • Reageren
  Tineke
  18/11/2018

  Ik ben pedagogisch medewerker maar vind dit niet helemaal normaal. Ze horen hem daar altijd te troosten en rustig te laten wennen. Hij hoort er niet met zoveel tegenzin naartoe te gaan. Klinkt een beetje te massaal. Er zijn ook gashouders die met deze leeftijd werken. Dit is allemaal kleiner en persoonlijker, misschien dat dit beter bij hem past?

 • Reageren
  Monique
  18/11/2018

  Ik wil er geen dooddoener van maken maar echt, het hoort er toch een beetje bij! Onze oudste is half september op school begonnen en het ging echt net zo als jij omschreef. Sterker nog, ook nog weer broekplassen erbij (op de bso op school en thuis en snachts) terwijl hij dat nog nooit had gedaan. Prikkelbaar, huilen niet willen gaan…ik was ook bang dat het niet goed kwam, hij er buiten viel. Ik kreeg er ook buikpijn van! Maar het hoort erbij en hij moest het toch leren.

  Nu sinds een weekje totaal ander kind! Vindt het heel leuk. Ook bso, krijgt vriendjes en verhalen, speelt niet meer alleen..ik zie hem ineens opbloeien.

  Een idee zou natuurlijk nog een wat kleinere school of bso kunnen zijn. Maar ik zou het voooral nog wat tijd geven. En veel knuffelen 😉

 • Reageren
  Yvonne
  18/11/2018

  Wat enorm sneu voor James, ik kan echt helemaal met je meevoelen.
  En ook ik vind het niet normaal hoe er daar met hem wordt omgegaan. Broodje worst móeten eten terwijl hij net daar is. De meeste leidsters kennen zijn naam niet?! En hem zo doelloos rond laten lopen…het is nog maar zo’n klein mannetje. Dat kan toch niet?
  Eerlijk gezegd vind ik het ook erg lang om een kind vanaf groep 1 meteen de hele dag naar school en aansluitend naar BSO te laten gaan. Al weet ik dat dit veel gebeurt; ik denk dat veruit de meeste kinderen er op dat moment echt nog niet aan toe zijn. Ik snap dat je het probeert maar je mag ook concluderen dat het niet werkt voor James op dit moment en deze BSO is gewoon niet geschikt in mijn ogen. Sorry, sterke mening…

  • Reageren
   Eke
   18/11/2018

   Ik ben het met je eens dat zulke dagen lang zijn, maar soms heb je geen keuze.

   • Reageren
    Yvonne
    18/11/2018

    Dat ben ik niet met je eens. Er zijn altijd andere manieren (hierboven worden ook al voorbeelden aangehaald). Tegenwoordig vindt iedereen dat we maar veel moeten werken ten koste van de kinderen. Omdat we (voor die kinderen??) 2 of 3 keer per jaar op vakantie willen en dure cadeau’s voor ze willen kopen, te dure hypotheken afsluiten. Kinderen willen gewoon bij ons zijn. En wij zouden bij onze kinderen moeten willen zijn. Dat betekent niet dat je moet stoppen met je baan. Maar balans is ook goed. En het welzijn van je kind staat voorop in mijn ogen. Ik vind het mooi dat Sanne dat nu eens benoemt. Doen niet zo veel moeders meer.

    • Reageren
     Mila
     18/11/2018

     Er zijn ook alleenstaande ouders die werken voor een dak boven het hoofd en eten. Heel kort door de bocht dit.

     • Yvonne
      18/11/2018

      Dat is hier niet het geval.

    • Reageren
     pytsje
     18/11/2018

     Daar heb je zeker een punt, zouden die paar uurtjes werken nou zoveel betekenen, binnen halen? Tuurlijk is het wennen, maar het moet wel behapbaar zijn voor de kinderen. Inderdaad mooi Sanne dat je dit aankaart.

 • Reageren
  Manon
  18/11/2018

  Hoi Sanne, ik herken dit van mezelf van vroeger. Ik kon toen ook niet uitleggen waarom, omdat je als kind al die emoties gewoon niet kunt begrijpen en benoemen. Ik lag goed in de groep en had vriendinnetjes, maar ik wilde gewoon naar huis, waar je rustig kon uitrusten en zonder teveel prikkels. Bij mij ging het dan om de tussenschoolse opvang. Ik hoefde niet vaak maar als ik moest vond ik het nooit leuk. Ik voelde me eenzaam, alleen, zoveel kinderen en andere moeders/leidster dan je eigen vertrouwde moeder. Ik miste dat ‘opladen’ gewoon heel erg. Misschien heeft James iets soortgelijks. Dat er niet iets vervelends is gebeurt maar dat hij graag even wil bijkomen thuis van alles wat hij heeft gehoord en geleerd bij mensen waar hij zich fijn en veilig voelt

 • Reageren
  Jolanda
  18/11/2018

  Ik ben huismoeder dus geen BSO en eerlijk gezegd zou dat mijn keus voor kleuters ook niet zijn. Als er één goed moment is voor Ouderschapsverlof dan is het het eerste jaar kleuterklas. De kinderen zijn op na een dag vol leren, prikkels, ervaringen etc. Het ene kind pikt dat makkelijker op dan het andere. Je zult ook nog wel gaan merken dat ze sneller ziek zijn vanwege virussen waar hun weerstand nog voor moet worden opgebouwd en de vermoeidheid.

  Al zie ik dat ook hier kinderen van net 4 naar de BSO gaan. Maar de leidsters hier kennen hun kinderen en andersom. Ze zijn hier wel moe, maar ik zie geen drama als de BSO de kinderen komt ophalen om samen de 50 meter naar de BSO te lopen. Dus zoals jij het omschrijft vind ik het bijzonder om te lezen.

  James moet wennen, maar de leidsters moeten weten wie hij is en hem betrekken bij de groep of rust geven als dat nodig is. En met een kind dat net komt, zoveel moeite heeft met alles… dan ga je niet strijden om een plakje worst. . En verder voor James… je vraagt veel van hem, want hoe is het met zijn hoofd? En weet hij dat zijn zusje wel thuis mag blijven en begrijpt hij waarom jij vindt dat hij naast school ook nog BSO heeft terwijl zijn zusje thuis is? Je hebt de vrijheid om veel van je werk zelf te plannen dus ik zou dat anders doen en overleggen met je man dat beide werken ook betekend dat je beide moet zorgen dat het voor de kinderen ook werkt. James is thuis beter af en anders naar een kleinschalige gastouder waar Ise dan ook is! Hard commentaar, maar James heeft jullie nodig!

  • Reageren
   Sanne
   18/11/2018

   Met Jolanda eens. Ik heb 18 jaar als kleuterleidster gewerkt en echt, groep 1 is zo’n enorme stap.. Zou de bso echt even stoppen. Het is hem duidelijk teveel. Ik adviseerde menig ouder zelfs om hun kind op woensdagochtend of vrijdagmiddag lekker thuis te houden. Ze moeten echt vol energie in de klas zitten om überhaupt wat te kunnen leren. En James lijkt me gewoon een heel gevoelig introvert jongetje.

   • Reageren
    Inez
    18/11/2018

    Ik sluit me hier volledig bij aan!

    • Reageren
     Willemijn
     19/11/2018

     Ik ook! James lijkt me een gevoelig mannetje, al die prikkels van school zijn dan al genoeg en het lijkt erop dat hij de tijd na school echt nodig heeft om thuis de boel te verwerken in plaats van nog op de BSO te moeten zijn.

 • Reageren
  Ik
  18/11/2018

  Ik zou James 2x per week eerder van school halen of een dagje thuis laten soms. Je hoort het wel meer dat het teveel is voor een vierjarige. Mijn kids hebben er geen moeite mee gehad en hoefden niet naar de bso. Denk dat de bso nu ff teveel is nog maar de leidsters moeten hem daar wel beter gaan begeleiden zo te horen. Vriendjes maken kost wel tijd en moeite natuurlijk..
  En misschien is het te massaal allemaal. Je gaf al aan dat het voorJames best druk is soms. Mijn kids zijn het kdv gewend misschien is dat anders qua drukte dat ze het dan al gewend zijn zeg maar.
  Sterkte ermee, het komt sowieso goed! Als je hem nu vd bso afdoet krijg je hem er niet meer naartoe ooit denk ik tenzij met vriendjes..

 • Reageren
  Angela
  18/11/2018

  Vreselijk… maar als je al ziet dat hij het niet naar zijn zin heeft. Waarom dan niet ergens heen? Zijn veel opties gastouders etc. En het zijn hele lange dagen idd. Wij hebben een oppas thuis. Vetrouwd in hun eigen omgeving. Ze kunnen zich terug trekken wanneer ze willen. En zo groot , waarom ? Op school zullen er ook wel grote klassen zijn. Ik geef alleen mijn mening maar zou toch opzoek gaan naar iets kleiners. Veel succes en ik ben benieuwd hoe het over een tijdje gaat.

 • Reageren
  Anna
  18/11/2018

  Mijn kinderen vinden de bso gezellig maar het is dan ook niet zo massaal. Als James het vervelend blijft vinden zou je naar een gastouder kunnen kijken. Sommigen doen ook naschoolse opvang en halen je kind uit school. Mijn oudste ging de 1e anderhalf jaar van de kleuterschool na schooltijd nog naar dezelfde gastouder als mijn jongste die toen nog hele dagen ging. Omdat zij eigenlijk geen naschoolse opvang deed moest de jongste wel direct naar de bso. Maar wat ik al zei, ze spelen daar met klasgenootjes en de groepen zijn klein. Luister naar je gevoel. En trek je niets aan van de mening van anderen. ?

 • Reageren
  Jeanine
  18/11/2018

  Vind het wel gek dat hij helemaal eenzaam buiten loopt en de leidsters het hem niet wat meer op zijn gemak stellen. Bijvoorbeeld door een spel te organiseren zodat ze samen spelen. Heeft hij geen klasgenootjes die ook naar de bso gaan. Wat herkenning is fijn. Misschien is deze bso te massaal en moet je eens kijken naar een Gastouder. Een huiselijke sfeer vertrouwen met een vast gezicht.

 • Reageren
  Irina prinsen
  18/11/2018

  Herkenbaar! Is het een idee om Isé 3 ochtenden weg te brengen dat je die tijd kunt gebruiken om te werken en dat James dan na school naar huis kan?

 • Reageren
  Sanne
  18/11/2018

  Och.. Hoort er zeker niet altijd bij hoor. James is een erg slim maar volgens mij ook enorm gevoelig jongetje. Wat niet hoeft misschien maar even laten. Ik zou die oorkappen even bespreken met de juf. Kan op bepaalde momenten nu misschien ook helpend zijn.

 • Reageren
  Lievelyne
  18/11/2018

  Ik voel met je mee. Sinds de herfstvakantie heeft onze middelste elke dag last van buikpijn en hoofdpijn. Eerst dacht ik dat het kwam omdat hij zijn bril niet meer op wil. Naar de arts geweest uit schrik dat er iets met hem scheelt. Recent kwam het eruit.. Onze prachtige zoo wordt gepest! Verschrikkelijk dat ik hem toch weer naar school moet sturen, al is de juf op de hoogte en werken we er samen aan. Het doet pijn. Aan hem laat ik dat niet merken. Ik blijf positief en luister naar hem als hij wil vertellen.vertel hem hoe geweldig hij is en knuffel veel.ofja,we,papa is er natuurlijk ook nog.
  Dikke knuffel. Liefs E.

 • Reageren
  Dita
  18/11/2018

  Ik ben zelf pedagogisch medewerkster op een kdv en 4 middagen bso. Natuurlijk is het wennen voor een kleuter maar als hij er zo eenzaam bij loopt dat vind ik echt niet kunnen. Een leidster hoort dit te zien en hoort er voor hem te zijn. Misschien toch een kleinere bso of gastouder?

 • Reageren
  Bianca
  18/11/2018

  Hoi Sanne, wat dapper dat je dit soort verhalen toch steeds met iedereen deelt! Ik reageer normaal nooit, maar wilde dat nu toch doen. Ten eerste, bekend hoor, dat met buikpijn je kind wegbrengen! Mijn dochter gaat sinds dit schooljaar naar school. En echt, ze was er helemaal klaar voor, maar het viel toch tegen, heeft lang moeten wennen en ik moest dagelijks een meisje van me af trekken. De BSO ging eerst wel, maar werd ook steeds een groter probleem. Inmiddels denk ik dat we er zo’n beetje zijn en gaat het enorm veel beter (na gesprekken, goed kijken naar haar etc). Geeft hopelijk hoop! Maar, ten tweede, wat een rot reacties plaatsen mensen hierop! Wie zijn zij om zich in jouw situatie denken te kunnen plaatsen of in die van iemand anders. Wie zijn zij om zeker te weten wat voor een ander, onbekend kind het beste is, welke keuzes gemaakt moeten worden en hoe je het allemaal moet regelen?? Sterkte, volg je gevoel, ga het gesprek aan met de BSO (dat wil ik je wel meegeven, James en jullie hoeven het niet allemaal zelf op te lossen) en hopelijk gaat hij snel wel blij naar school en BSO!

  • Reageren
   Claudia
   18/11/2018

   Helemaal met je eens. Gezond verstand en moedergevoel bezit je beide, dus jij weet toch echt veel beter hoe en wat…of het nou hun werk is of niet, niemand kan dit beter oplossen dan jij en je man!

 • Reageren
  Eva
  18/11/2018

  Eens! Dapper dat je dit deelt!

 • Reageren
  Shirley
  18/11/2018

  Hier geen BSO omdat dat niet nodig is met mijn werkzaamheden. Ik stop gewoon iets eerder omdat ik hem na school thuis wil hebben. Hij is zo moe na zo’n dag. Wel tussenschoolse opvang maar dat ging gelijk al erg goed. Wel eerst laten wennen en de eerste maanden steeds opgehaald van school om thuis te komen eten. Het is heel veel voor ze in een keer dus als je de mogelijkheid hebt, zou ik BSO stoppen zodat ‘ie na school thuis kan bijtanken.

 • Reageren
  Yvonne
  18/11/2018

  Ik moet meteen denken aan toen hij zo klein was en het kinderdagverblijf ook echt niet leuk vond. Misschien is James er geen kind voor en gaat hij liever naar iets wat kleinschaliger is zoals een gastouder? Ik heb zelf in de kinderopvang gewerkt en sommige kinderen vonden het echt niet leuk en waren veel liever thuis. ( waren er niet veel hoor maar zo eens in de zoveel tijd was er een die dat had) Geen oordeel naar jou toe Sanne, probeer met je mee te denken.

 • Reageren
  Melissa
  18/11/2018

  Jeetje wat een lastig dillemma. Mijn kinderen gaan niet naar de bso omdat ik gewoon thuis ben inmiddels, maar ik heb dezelfde ervaring met de kinderdagopvang van onze dochter destijds. Ik vond ook dat het erbij hoorde want wij moesten nou eenmaal werken, en het was maar 1 dag per week omdat de oma’s de andere dagen voor hun rekening namen. Ze heeft er gezeten vanaf vier maanden tot bijna 3 jaar en het is nooit goed gegaan. Zeker niet vanaf dat ze een jaar was. Altijd liet ik haar huilend achter, en als ik weer kwam aan het einde van de dag had ze weinig tot niks gedaan. Alleen op een stoel aan tafel gezeten. En maar huilen dat ze er echt niet meer heen wilde. Op een gegeven moment heb ik besloten dat het zo niet verder kon. Ze had letterlijk zoveel last ervan dat ze altijd buikpijn had en ik zat ook niet rustig. Met name 1 leidster moest ze niets van weten. We weten nog steeds niet Wát een ooit is gebeurd maar het moet iets zijn geweest wat haar enorm geraakt heeft. Ik had haar daar veel eerder weg moeten halen. Ze is er flink “beschadigd” door geraakt waardoor psz en het eerste jaar basisschool heel moeilijk voor haar waren. Ze vertrouwde niemand meer. Nu is ze bijna 6 en kan ik zeggen dat ze eindelijk is opgebloeid tot een prachtig open en sociaal kind. Nooit durven denken 3 jaar geleden.

  Gelukkig is het voor ons inmiddels mogelijk dat ik 100% thuis kan zijn voor de kinderen en ik dus niet eens over een bso hoef na te denken.

  Volg je gevoel, en als het anders opgelost kán worden en dat voelt beter, doe het dan.

 • Reageren
  Nynke
  19/11/2018

  Het hoort er geheid een beetje bij, maar ik snap James ook wel! Hij was natuurlijk eerst de meeste dagen gewoon thuis. Dan is het nogal een omslag naar opeens elke dag weg moeten. De BSO er ook nog bij, kan dan net even te veel zijn. Heb zelf een tijdje voor de klas gestaan en er zijn genoeg ouders die hun kind van net 4 eerst alleen de ochtenden laten gaan bijvoorbeeld. Je zou altijd kunnen kijken of je zoiets nog kunt doen. Als hij dan aan het ritme van school en die dagen gewend is, kun je het daarna altijd verder uitbouwen.
  Ben er voor mezelf ook vast naar aan het kijken, wat de opties zijn voor als onze oudste naar school gaat.

 • Reageren
  Yasmin
  19/11/2018

  Ik ben opgehouden met het lezen van het commentaar want van sommige gaan bij mij de haren behoorlijk recht overeind staan.

  Ik kan mij heel goed voorstellen dat je erdoor klote voelt. Je bent immers zijn moeder en wilt gewoon dat het goed met hem gaat.

  Mijn ervaring waar je misschien wel of misschien ook wel niets aan hebt:
  Onze jongste Indy van 3,5 gaat sinds de verhuizing in juli naar een andere Kdv. Een grotere dan waar ze voorheen op zat. Ze ging altijd met heel veel plezier naar ‘school’ zoals zij dat noemt. Op haar nieuwe Kdv had ze heel veel moeite met aanpassen naar de nieuwe omgeving. Veel meer kinderen. Groter onoverzichtelijker schoolplein en andere juffen en kindjes. Ze was stil en kon lastig een connectie maken. De juffen vingen haar op maar lieten haar ook bewust even alleen zodat ze kon acclimatiseren zonder bemoeienis van wat zij wel of niet hoort te doen vd juffen. Dus chapeau juffen dat ze haar ook even met rust lieten. Behalve natuurlijk wanneer er echte tranen vloeide. Het heeft haar zeker 3 maanden gekost om weer helemaal lekker te passen op haar Kdv. En ze zegt nu pas weer dat ze graag naar school gaat. En ze maakt nu wat connectie met andere kinderen. Bij haar was het kwestie van tijd/wennen/aanpassen/accepteren.
  Yasmin onlangs geplaatst…Oopsies – Het lekkerste receptMy Profile

 • Reageren
  Angela | Great Body & Mind
  19/11/2018

  Poeh, best pittig lijkt me dat voor James, hele dagen naar school, waarvan 2x tot 5 uur. Hij is net 4 toch? Jammer dat je het niet op een andere manier kunt oplossen. Geen opa en oma in de buurt? Minder uren werken? Je vriend een dag minder? De bso vind ik ook wel heftig klinken voor hem hoor… Massaal, leidsters die z’n naam niet kennen… Ik zou het zelf niet over m’n hart kunnen verkrijgen 🙁

 • Reageren
  Susan
  19/11/2018

  Dapper dat je dit deelt met alle reacties die je er op krijgt.

  Ik heb een dochter van bijna vier jaar. Ben zelf thuis dus naar de BSO zal ze niet gaan. Wel kan ik zelf herinneren (toen ik als kind zelf moest) van de overblijf en de BSO dat de groepsdynamiek dan meteen veranderde. Soms kenden kindjes elkaar uit de klas en speelden die automatisch samen. Heeft James ook klasgenootjes die op dezelfde dagen gaan? Ook zijn alle leeftijden samen gezet wat een ander groepsgevoel geeft. Het gaf mij wat meer onveiligheid, doordat de grotere kinderen anders speelden, praatten en vaak ook wel pesten.

  Wat de anderen zeggen over de lange dagen kan ik me voorstellen. Als James al op z’n tandvlees zo’n schooldag doormaakt is jezelf laten zien op zo’n BSO ook lastig.

  Dat hij alleen rondloopt lijkt heel zielig. Mijn dochter deed dat heel lang op de peuterspeelzaal. Maar zij keek gewoon echt graag naar wat de anderen deden op dat moment. Dus op haar manier had ze het wel naar haar zin. Ook al leek dat niet zo. Het kan er dus wel zieliger uit zien dan het gevoelsmatig is. James kan natuurlijk goed vertellen of dat wel of niet zo is. Meedoen met spelen is sociaal gewenst en geeft het idee dat kinderen het leuk hebben maar soms kijken kinderen liever. Ik heb mijn dochter in ieder geval altijd vertelt dat alleen kijken ook prima is.

 • Reageren
  Vermeiren
  19/11/2018

  Ah daar breekt je moederhart van in 1000 stukken. Snap heel goed dat je hier mee zit. Ik ben zelf ook geen emo moeder maar zodra ze niet happy zijn is dat echt anders. Volg je hart maar maak het zeker ook eens bespreekbaar op de bso, daar staan ze vast voor open. Sterkte en hopelijk is je mannetje snel weer happy

 • Reageren
  Carmen
  19/11/2018

  Hoppa en daar geeft iedereen zijn mening weer. Dat houd je toch, mooi dat je openlijk je twijfels toch beschrijft. En natuurlijk wil jij het beste voor James, net als elke moeder dat voor haar kind wil. Mijn oudste is een heel gevoelig jongetje. Over een halfjaar begint hij op de basisschool. Ik ga dan minder werken omdat ik hem elke dag op wil halen en thuis (samen met mij) bij wil laten komen en indrukken wil laten verwerken. Daar natuurlijk ook weer commentaar op gehad: ‘zo leert hij het nooit’ (wat dan?), ‘je kunt hem niet voor eeuwig beschermen’ (ehh nee maar hij is net vier?). Moraal van het verhaal: doe wat binnen JOUW mogelijkheden ligt en waar JIJ je prettig bij voelt. Dan hoef je dat ook niet te verdedigen tegenover wie dan ook.

 • Reageren
  Carmen
  19/11/2018

  Hij zegt steeds ‘dubbele reactie ontdekt’ ?….

  Komt ie nog een keer: Hoppa en daar geeft iedereen zijn mening weer. Dat houd je toch, mooi dat je openlijk je twijfels toch beschrijft. En natuurlijk wil jij het beste voor James, net als elke moeder dat voor haar kind wil. Mijn oudste is een heel gevoelig jongetje. Over een halfjaar begint hij op de basisschool. Ik ga dan minder werken omdat ik hem elke dag op wil halen en thuis (samen met mij) bij wil laten komen en indrukken wil laten verwerken. Daar natuurlijk ook weer commentaar op gehad: ‘zo leert hij het nooit’ (wat dan?), ‘je kunt hem niet voor eeuwig beschermen’ (ehh nee maar hij is net vier?). Moraal van het verhaal: doe wat binnen JOUW mogelijkheden ligt en waar JIJ je prettig bij voelt. Dan hoef je dat ook niet te verdedigen tegenover wie dan ook.

 • Reageren
  Merel
  19/11/2018

  Herkenbaar. Mijn oudste vond het ook niks, huilde regelmatig en ging er idd met buikpijn naartoe. Door omstandigheden kon ze stoppen en ze was zo enorm opgelucht. Nu wil ik niet zeggen dat je moet stoppen, want alleen jijzelf kan dat soort dingen beslissen. Maar ik weet wel dat mijn dochter nog steeds soms zegt dat ze het zo verschrikkelijk vond daar.
  Misschien moet je het nog even de tijd geven, dan komt het hopelijk snel goed. En anders in elk geval luisteren naar je moedergevoel. Hoop dat hij snel lekkerder op zn plek zit. Liefs en sterkte (want als moeder is dit ook knap lastig, zeker wanneer er niet echt een alternatief is)
  Merel onlangs geplaatst…Winactie | The Grinch, incl. vrijkaartjes!My Profile

 • Reageren
  Kim
  19/11/2018

  Ook ons dochtertje is na de zomervakantie in groep 1 gestart en tegelijk twee middagen op de bso. Ik denk dat ik het zelf nog spannender vond dat zei. Ze vond het super leuk. Scheelde denk ook wel dat haar vriendinnetje uit de straat er ook naar toe ging. Maar thuis had ik een moe meisje met een kort lontje. Vaak sliep ze de weekenden weer in de middag 1,5 uur en nog was het onwijs wennen door de vermoeidheid. Gelukkig nu wat weken verder gaat het al zoveel beter en is ze veel minder moe. De middagjes bso vindt ik dus niet z’n ding. Maar een hele vakantie dag ?. Tot nu toe heb ik alle vrije dagen vrij kunnen nemen of anders op kunnen vangen en hoeft ze volgend jaar pas een hele dag voor het eerst.Hopelijk is het voor James ook een kwestie van wennen!

 • Reageren
  karlijn
  20/11/2018

  Wat je omschrijft klinkt ook een beetje als een HSP’er? Wellicht heeft het hiermee te maken. Dan is idd een kleinschalige opvang beter voor hem!

 • Reageren
  Marcella
  23/11/2018

  Ik wilde 1 ding absoluut niet voor mijn zoon en dat was de BSO in hetzelfde gebouw als school. Ik moet nu behoorlijk omrijden voor de BSO, maar wat heeft hij het daar vanaf dag 1 geweldig. Weg van school en in een hele andere (groene) rustige omgeving. Uiteraard was hij de eerste maanden ook helemaal gesloopt, maar dat wordt daarna steeds minder!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.