Ik heb de schermtijd van mijn kind tot een minimum beperkt

Steevast stelt mijn oudste een paar keer per dag de vraag: “mamaaaaa, mag ik een filmpje kijken?” Een vraag die bij mij soms tot irritatie leidt want kom op, het speelgoed is hier in overvloed, waarom dan toch altijd dat gejammer om een filmpje?

Nadat James een hersenschudding had opgelopen en het advies was om maximaal een half uurtje per dag een filmpje te kijken, ben ik gaan inzien dat het helemaal zo lastig nog niet is om hem bij de tv of tablet vandaan te houden. Niet dat hij daarvoor uren achtereen naar een beeldscherm zat te staren, maar hij tikte op sommige dagen echt wel de anderhalf uur aan.

Toen ik James rustig moest houden en ik daarbij tegelijkertijd zijn schermtijd tot een minimum moest beperken, ben ik James meer gaan motiveren om wat ‘chill-activiteiten’ te doen. Dus wat meer te gaan knutselen, kleien, tekenen, stickers plakken, kortom activiteiten waarbij er lichamelijk niet heel veel van hem gevraagd werd en waarmee hij zich toch gauw een uur zoet kon houden.

Toen ik merkte dat dat een succes was en hij naar verloop van tijd steeds minder om een filmpje ging vragen (in plaats daarvan pakte hij steeds vaker zijn knutselspullen) ben ik dat vol gaan houden, ook nadat hij helemaal hersteld was van zijn hersenschudding.

De momenten dat hij wel een filmpje mocht kijken, ben ik zelf gaan initiëren. Het ging niet op zijn verzoek, maar enkel als ik ermee kwam. Als ik vond dat hij het verdiend had bijvoorbeeld en soms simpelweg omdat mij dat dan even goed uitkwam.

Ook wanneer hij nu uit school komt weet hij dat niet direct – en soms helemaal niet – de televisie aan gaat. Geprotesteer krijg ik daarover zelden. Ook als ik de tv na een half uurtje weer uit zet dan accepteert James dat prima. Ik heb hem verder uitgelegd dat veel naar een scherm kijken niet goed is voor zijn ogen – hij neemt dat maar al te serieus.

Mij geeft het ook meer rust als de televisie niet te vaak aanstaat.

Hoe hebben jullie de schermtijd van je kinderen ‘geregeld’?

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Irina prinsen
  12/12/2018

  Oh dit zou ik ook willen, hoe heb je het precies aangepakt? Neem aan dat het in het begin nog wel strijd kostte?

 • Reageren
  Femke
  12/12/2018

  Ik heb dat met een baby natuurlijk nog niet.. Ik hoop schermtijd ook te kunnen beperken tot een minimum, maar zie om mij heen maar al te vaak dat dit voornemen vaak wordt genomen en het toch wel lekker ‘makkelijk’ is. Als mijn dochter net zo van tekenen en knutselen gaat houden als ik vroeger dan komt het wel goed. We’ll see!
  Femke onlangs geplaatst…Review: L’Oreal Serie Expert Inforcer Shampoo, Conditoner, Masker & Powermix ShotMy Profile

 • Reageren
  Selins
  12/12/2018

  Hier gaat in principe de televisie 45 minuten voordat we gaan eten aan. In het weekend s ochtends ook een uur. Omdat het op vaste momenten is wordt er nooit gezeurd over mag ik een filmpje kijken. De oudste van 8 mag daarnaast zelf nog een uur achter een beeldscherm besteden zoals gamen of iets dergelijk. Wil hij dat uur gebruiken voor televisie dan is dat een uur voordat ik ga koken

 • Reageren
  Marloes
  12/12/2018

  Wat ontzettend goed dat je dit gedaan hebt. Mijn zus doet het nu bij mijn nichtjes van 3 en 6 ook. Max. een uur per dag schermtijd. Ik heb het bij mezelf ook ingesteld op mijn telefoon. Soms zat ik er echt teveel achter. Dit werkt zoveel beter!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.