Ik heb besloten niks meer van AliExpress te kopen

Eergisteren kwam er een pakketje binnen van AliExpress met daarin een kledingsetje voor Isé. De man des huizes was daar op zijn zachtst gezegd niet kapot van. Hij verzocht mij vriendelijk mijn aankopen bij Ali te stoppen. Ik vond dat hij gelijk had.

Even wat achtergrondinformatie over AliExpress: het is een Chinees online warenhuis waar je letterlijk ALLES kunt krijgen. De prijzen van de artikelen op deze website liggen bijzonder laag, ik kocht bijvoorbeeld een setje haarbandjes voor nog geen 3 euro en een broekje voor Isé voor 4,50, maar je scoort er ook telefoonhoesjes voor 50 cent, mascara’s van 80 cent, bakvormen voor 1 euro, kussenhoezen voor 70 cent en dat soort dingen meer.

Volg me op Instagram via @laviesanne

Ik heb nooit veel gekocht bij AliExpress, het is op twee handen te tellen wat ik via de Chinese webshop heb aangeschaft. Denk aan kunstnagels, nepwimpers, make-upkwasten, een keertje wat kleding voor de kinderen, wat haarbandjes en dat was het wel zo’n beetje. Toch liet ik me laatst weer verleiden tot een aankoop, tot groot ongenoegen van mijn vriend, die zich dagelijks om het milieu bekommert en het niet kan waarderen als ik op deze manier aan kleding en spullen kom.

Toen hij me aansprak op mijn aankoop twijfelde ik geen moment: ik verwijderde de app van mijn telefoon en heb mezelf voorgenomen om geen aankopen meer te doen via AliExpress. Het voelt gewoon niet goed.

Natuurlijk is het te bizar voor woorden dat de prijzen van producten op de website zo ontzettend laag zijn en dat je bovendien vaak niet eens verzendkosten hoeft te betalen. Daar moeten wel nadelen aankleven, dat voel je eigenlijk gelijk. De belangrijkste redenen voor mij om niet meer op AliExpress te bestellen zijn als volgt:

De milieulast is aanzienlijk. De pakketjes worden verscheept of gaan via luchtpost, met als gevolg natuurlijk CO2 uitstoot. Buiten dat, zijn de milieu-eisen in China veel lager. In grote gebieden in China is sprake van een enorme milieuverontreiniging door de industrie die daar plaatsvindt.

Het is concurrentievervalsing. Nederlandse winkels, evenals webwinkels, zijn verplicht om btw af te dragen, waardoor hun producten standaard duurder zijn (tot wel tientallen procenten) dan producten die vanuit China komen. Bij import vanuit China zijn pakjes tot een bedrag van 22 euro vrijgesteld van btw (de reden ook dat ik – en waarschijnlijk de meeste AliExpress bestellers onder ons – altijd zorgde dat ik onder de 22 euro bleef). Om btw te voorkomen wordt ook vaak de douanewaarde op het pakje erg laag ingezet – eigenlijk wordt er dus gewoon mee gesjoemeld – in het voordeel van de klant.

De producten zijn vaak van inferieure kwaliteit. De kleding die ik er heb gekocht houdt het echt niet langer dan één seizoen vol, dan zijn de stoffen gewoon af. Omdat het zo goedkoop is ben ik ook sneller geneigd het in de prullenbak te gooien als het toch niet past of raar zit, want ja, het kostte slechts drie euro. Funest voor het milieu natuurlijk.

Verder vind ik ook dat ik me op een website als AliExpress te snel laat verleiden tot het kopen van spulletjes die ik eigenlijk niet nodig heb. Toen ik nepnagels bestelde, was ik eigenlijk op zoek naar één setje witte blanco nagels, maar toen ik zag dat de aanbieder voor een spotprijsje ook nog allerlei verschillende vormen en lengtes verkocht, gooide ik die er ook maar in mijn virtuele mandje bij. En nu liggen ze een beetje te verstoffen in mijn kast, want welk mens maakt nu 531 paar nagels op?!

Kortom, ik ben blij dat ik nu de knoop heb doorgehakt om niet meer op AliExpress te bestellen. Overigens moet ik dan ook mijn aankopen bij andere grote kledingketens en dumpprijswinkels heroverwegen, maar daar moet ik eerst meer onderzoek naar doen voordat ik die beslissing kan nemen.

Koop jij wel eens wat bij een Chinese webshop?

Uitgelichte afbeelding: Africa Studio via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

46 reacties

 • Reageren
  Natalie
  02/04/2019

  Ik ben misschien 1 van de weinigen die nog nooit iets bij Ali express heeft besteld. Het spreekt me niet aan en ik heb die app wel eens gezien maar ik vind het chaotisch en niet aantrekkelijk om dingen te bestellen. Wel kan ik losgaan in een winkel als Primark, waar de prijzen ook bizar laag zijn en kleding het soms (lees vaak) het ook maar 1 seizoen volhoudt maar toch voelt dat anders dan iets bestellen bij Ali express.

  • Reageren
   Milou
   02/04/2019

   Wel bijzonder dat dat anders voelt, want eigenlijk is het wel een beetje hetzelfde. Kleding van Primark is ook goedkoop en gaat ook geen járen mee, toch? ?

  • Reageren
   Silvia
   03/04/2019

   Je hebt gelijk. Het is een verslaving geworden gewoon. En indd de kleren van Ali express daar zit allemaal plastic in verwerkt. Polyester. Na 1 keer wassen is het niks meer. En het stinkt altijd naar zweet ook als je het wast. Ali expres is echt een verslaving. Als je je verveelt ff op Ali kijken of die nog wat leuks goedkoops heeft.. En daar ga je de val kuil in voor je het weet staat je winkel mandje vol met allemaal onnodige dingen. Mijn tip. Laat je winkelmand staan voordat je op betalen drukt. De volgende dag denk je er anders over… En dan zul je zien dat je eigenlijk niks echt nodig hebt. Het zijn alleen maar hebbe dingetjes…

  • Reageren
   Sven
   04/04/2019

   Jeetje wat een hoop gezeur om niks zeg. Dat betekent dat je ook op de fiets gaat naar je werk ivm CO2 uitstoot en je uiteraard alles duurzaam hebt dat duurzaam wordt gewonnen of ben ik nu hypocriet?? Ik zeg AliExpress is top zelfde spullen als hier alleen dan goedkoop, een ieder die dan gaat zemelen of zeuren over het milieu die zijn gek. Je gaat dan ook niet op vakantie met een vliegtuig of met de auto en doe je een fietsvakantie zeker. Wat een gezever van al die milieugekken. Je gaat ook zeker elektrisch rijden??? Kost je 700.000 km om schoner te zijn als een brandstof auto. En dan de verwerking nog achteraf hoe bedoel je milieu belastend.

 • Reageren
  Sharon
  02/04/2019

  Ik heb het vroeger een paar keer gedaan en ben toen ook tot de conclusie gekomen het niet meer te doen. Maar dat geldt voor mij ook voor Primark eigenlijk. Ben ik ook geen fan van. Maar goed van je dat je dat besloten hebt!

 • Reageren
  Maaike
  02/04/2019

  Ik koop wel af en toe bij Alie Express.. de reden: ik zie vaak leuke dingen bij Nederlandse webshops en als ik dan bij Alie ga kijken, blijkt dat die NL webshops daar alles ingekocht hebben.. zelfde product, zelfde foto, alleen 3 x zo duur. Als ik de producten dus bij de NL webshops zou kopen, komen ze ook uit China alleen ben ik veel duurder uit. Soms heb ik spulletje trouwens al binnen een week in huis, het lijkt wel of er hier in NL dus ook magazijnen zijn. Verder is het inderdaad zo dat veel kleding en spullen van de grote ketens ook uit landen als China komen dus wil je echt milieubewust bezig zijn moet je echt voor producten van NL oorsprong gaan.

  • Reageren
   Diana
   02/04/2019

   Hoe weet je zeker dat NL webshops het daar vandaan hebben? Dat is een aanname.
   Chinezen staan erom bekend dat ze alles namaken. Vaak is het juist omgekeerd; zij maken na wat hier populair is zodat ze daar flink aan kunnen verdienen. Kijk maar eens naar een merk als CarlijnQ. Wordt standaard nagemaakt door Ali en zelfs foto’s worden gewoon gebruikt. Ali helpt NL webshops dus juist om zeep… Happysocks, Duplo, Disney; dat is allemaal namaak hoor op Ali Express. Zonde dat er zoveel mensen zijn die geloven dat NL webshops massaal daar inkopen.

   • Reageren
    Maaike
    04/04/2019

    Wie zegt dat ik het over bekende merken als Duplo of happy socks heb? Dat zou ik nooit via Ali kopen. Ik heb het over merkloze spullen; een ringetje, een groen jurkje met witte stippen, een buideltasje, kleine leren mocassins voor een baby, allemaal aangeboden door kleine NL webshopjes, zelfde foto prijs is alleen 3x zo duur. Heb er al heel wat euro’s mee bespaard door het zelf op Ali in te kopen i.p.v. via zo n webshopje die het drie keer over de kop laat gaan.

 • Reageren
  Caro
  02/04/2019

  Een keer en nooit meer! Een telefoonhoesje voor €3 vgm, het was nog net niet kapot toen het aankwam mar terugsturen voor zo’n bedrag doe je ook weer niet. Dus ja toen had ik nog geen hoesje?
  Naar mijn idee is het vaak gewoon rommel

  • Reageren
   La Vie Sanne
   02/04/2019

   De kwaliteit is inderdaad vaak niet zo best!

  • Reageren
   Anouk
   02/04/2019

   Dan had je gewoon je geld terug kunnen vragen 😉 en gekregen!

 • Reageren
  Papa
  02/04/2019

  Goed verhaal dochterlief. Dat is een van de redenen dat ik het liefste merkkleding koop. Ik doe al 5 jaar met een Armani spijkerbroek en ook Lacoste polo’s gaan jaren mee. Uiteindelijk beter voor milieu etc.

  • Reageren
   Yvonne
   02/04/2019

   Hahaha hebben wij dezelfde vader?? 😉

  • Reageren
   La Vie Sanne
   02/04/2019

   Haha lekker bezig papa!

  • Reageren
   Yvonne
   07/04/2019

   Ik heb nog nooit iets bij Ali gekocht. Het trekt me niet. Wel hebben we laatst een metalen tuinhekje besteld bij VidaXL en ja, dat was toch wel ‘Chinese troep’. ? Dus teruggestuurd. Verder ben ik tegenwoordig sowieso niet meer zo van die goedkope hebbedingen. Ik probeer een beetje te ‘minimalizeren’ en daarmee wat bewuster om te gaan met wat ik aanschaf. Dus niets meer kopen ‘omdat het zo lekker goedkoop is’, maar ook echt kijken naar vragen als ‘heb ik het nodig? Word ik er echt blij van, los van de prijs?’ Vaak is het antwoord dan toch ‘nee’ en laat ik het liggen. Scheelt behoorlijk in de portemonnee. 😉

 • Reageren
  Yvonne
  02/04/2019

  Nog nooit bij AliExpress, nooit bij Primark (lelijk!) en al jaren ook niet meer bij H&M. Alles wat goedkoop is en maar 3 dagen meegaat: goedkoop = duurkoop. Had mijn vader toch altijd gelijk :).
  En wat het milieu betreft heeft je vriend natuurlijk helemaal gelijk.
  Ik ben trouwens een opruimer pur sang, dus ik hou sowieso niet van prullaria. Marie Kondo in de dop hier.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   02/04/2019

   Dat opruimen zou ik nog wel willen verbeteren ook, ik durf wel te zeggen dat ik echt teveel ’troep’ heb en nodeloos dingen bewaar.

 • Reageren
  Sara
  02/04/2019

  Ja je hebt helemaal gelijk denk ik als ik dit zo lees… maar ik kom wel vaker spullen tegen op Nederlandse webshops die exact hetzelfde zijn als van Ali expres. Behalve de prijs dan natuurlijk..

  • Reageren
   Fraukje
   02/04/2019

   Grappig, ik heb juist hele leuke ervaringen met Aliexpress. Bijna al het sint speelgoed gekocht. Scheelde ons bakken met geld. Wat betreft het verzenden, je betaalt bijna nooit verzendkosten omdat de pakketjes meegaan met vracht die sowieso verscheept wordt. Ik ben heeeel blij met Ali!

 • Reageren
  Laura
  02/04/2019

  Goede keuze! Ik heb ook nog nooit iets bij Aliexpress besteld. Met zulke lage prijzen is het gewoon zeker dat iemand er de dupe van is. Degene die het fabriceert kan nooit een eerlijk loon krijgen en voor het milieu is het ook superslecht.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   02/04/2019

   Fijn dat je het met me eens bent Laura!

  • Reageren
   Klimaat realist
   04/04/2019

   Ik kan toch alleen maar (tevergeefs) hopen dat mommy en de man des huizes hun kroost zonder groene oogkleppen en oordopjes opvoeden… Hoe hypocriet kun je zijn: Ali is Chinees is dus boeee, kreeg mommy te horen op haar iPhone (uit CHINA!) wat ze natuurlijk de volgende dag op haar Macbook (uit… Tromgeroffel… CHINA) op haar blog moest posten om de wereld deelgenoot te maken hoe goed haar gezinnetje deugt. Want bij Apple koop je je schuldgevoel lekker af.

  • Reageren
   Henk
   05/04/2019

   Mischien geen eerlijk loon, maar wel één loon.
   De mensen zijn blij dat ze er een baan hebben en dus eten kunnen kopen…
   Als niemand meer zou kopen bij Ali dan gaan er in dat land alleen al miljoenen banen op de schop, dus nog meer werkeloosheid wat uitkomt op meer armoede.
   Ik ben heel eerlijk, ik koop regelmatig iets via Ali.
   Ik weet dat veel dingen van bol ook rechtstreeks uit china komen, alleen moeten zei hier flinke invoerrechten voor betalen en dus het product 3x zo duur moet maken.

   Milieu ? Wat is dat ?
   Met zijn allen smorgens met de electrische fiets en auto naar het werk is dat milieu bewust ?
   Op zich wel… Maar om 17:30 komen we allemaal thuis en hangen we allemaal de auto en de fiets weer in de lader…
   Uhm… Niet echt goed voor het milieu.
   De stroom moet ergens vanaf komen, ons windmolen park en zonnenpanelen kunnen zoveel stroom niet leveren, dat is iets wat zeker is !

   Conclusie, hoe je het bekijkt er zitten voor en nadelen aan, en iedereen moet doen waar die zichzelf goed bij voelt.

  • Reageren
   Henk
   05/04/2019

   Je Samsung telefoon, je LG televisie, je ipad, je Toyota, Honda, Mazda waar je mischien in rijd, de Nike schoenen die je draagt of mischien wel die Onkyo radio waar je naar luistert, die Dell, HP laptop waar je mee werkt (allemaal merk)
   Onderdelen die in electra zitten (brood rooster, stijltang, senseo, radio, frituurpan) bijna alles wordt gefabriceerd in China of Taiwan..
   Neem eens apple producten, op de doos staat groot:
   “Disigned by apple in California Assemblied in China”

   Denk hier eens over na:
   De meesten berichten die ik hier lees komen op het volgende neer,
   alleen als het door een Nederlandse firma verkocht wordt is het milieu bewust ?
   Hoe krom…
   De enige die geld verdient is de Nederlandse firma die het importeert en verkoopt.
   Dus de meesten mensen hier zeggen in andere woorden:
   De meesten dingen uit china zijn van slechte kwaliteit, ik ben milieu bewust want ik koop mijn (Chinese spullen) in Nederland.
   Dus dan ben je niet alleen een beetje egoïstisch maar ook nog eens een dief van je eigen portemonnee…
   Wat iedereen doet moet die ook zelf weten maar denk wel eerst na voor je wat gaat schrijven wat tegenstrijdig is..

 • Reageren
  Roëlla
  02/04/2019

  Goed artikel en je hebt helemaal gelijk! Toen ik laatst ook weer zo’n gaar pakket had ontvangen vond ik wel een beetje hetzelfde. Eigenlijk gaat het gewoon nergens over…!

 • Reageren
  Angela
  02/04/2019

  Ik heb er onlangs een stofzuigrobot gekocht, maar liet hem vanuit een Spaanse leverancier komen. Dat kan dus ook!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   02/04/2019

   Huh wist niet dat dat kon! En doet ‘ie het goed?

 • Reageren
  Lieke van Veen
  02/04/2019

  Ik heb een keer iets via Wish besteld maar ik heb nooit zin om zo lang op mijn pakketje te moeten wachten. Daarnaast zag het product er ook nog eens heel anders uit dan dat ik verwacht had.

 • Reageren
  Diantha
  02/04/2019

  Ik heb er nog nooit wat gekocht en ik koop sowieso alleen het noodzakelijke voor de kinderen en dan altijd van goede kwaliteit (alleen biologisch of oekotex gecertificeerd, alleen natuurlijke materialen als wol en bio katoen, nooit polyester etc). Kijk The True Cost of Fashion maar op Netflix, dan zie je wie de prijs betaalt voor se goedkope rotzooi die ze op Aliexpress en bij primark etc verkopen. En ik geef echt heel weinig geld uit aan kinderkleding, maar wat ik koop is na een seizoen dragen nog als nieuw en kan ik of doorverkopen of doorgeven aan de jongste.

 • Reageren
  Milou
  02/04/2019

  Ik bestel diamond paintings bij Ali. En ja dit komt ook door de prijs, want hetzelfde setje kost hier 20-, en heb ik daar voor 10-, Verder koop ik er niks.

 • Reageren
  Renate
  02/04/2019

  Wat goed dat je hier een artikel aan besteed! Goed om te zien dat blogger/bloggers steeds meer oog voor people, planeet, proftit krijgen!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   02/04/2019

   Dankjewel Renate!

 • Reageren
  Remy
  02/04/2019

  Met dat milieu heb je echt een punt. Kocht veel glazen screen protectors toen ik mijn iPhone nog had.. Met mijn nieuw toestel niks meer besteld, maar je trekt zeker mijn aandacht hoor…

 • Reageren
  Carmen
  02/04/2019

  Ik heb nog nooit iets bij Ali besteld en sowieso geen kleding online. 99% van mijn kleding en van de kleding van de kinderen is tweedehands. Van kringloopwinkels of kinderkledingbeurzen. De overige 1 procent is van een fysieke winkel zoals Zara of h&m, al kan ik me de laatste keer dat ik daar was ook niet meer herinneren.
  Carmen onlangs geplaatst…Stelling: hoe kleiner het kind, hoe groter de zorgenMy Profile

 • Reageren
  JayJay
  03/04/2019

  Heb al ongeveer een jaar niet via AliExpress besteld en ik mis er geen seconde van.

 • Reageren
  riet
  03/04/2019

  ik koop altijd van die mallen voor mijn cutlebug kan die hier in de weinige hobby zaken niet vinden. Maar heb ook een negative ervaring had van due stopcontact kacheltjes besteld in nov 2018 heb 2 maal geschreven maar hoor er niks van dus geld kwijt balen hoor.maar diamondpaiting na lang wachten wel erg goedkoop

 • Reageren
  Starsqream
  04/04/2019

  Dat je gelijk luistert naar je vriendje zegt ook al genoeg over jou. Als je de logica van je vriend gebruikt dan kan je bijna alle online aankopen cancellen, vooral uit het buitenland. Verzending vanuit China is gratis omdat de overheid dit subsidieert. Gewoon lekker kopen vanuit China. Als je die hoesje van €20 bij de MediaMarkt koopt dan komt ie ook vanuit China. Enige verschil is dat JIJ 2000% meer betaald voor hetzelfde. Kwaliteit is meestal ‘relatief’. Als jij weet dat iets €1 heeft gekost dan ga je er al vanuit dat het rotzooi is. Terwijl dezelfde (overpriced) product bij de Coolblue ’topkwaliteit’ is.

 • Reageren
  Lena
  04/04/2019

  Wat een onzin!! Alles wat ik tot nu toe bij Alie express heb besteld was allemaal goed. Misschien moet je niet bij de rommel kijken van 3 euro, maar bij de wat duurdere dingen. De BTW is niet alleen het probleem in Nederland, maar de winkeliers willen in 1 dag millioner worden! De meeste dingen die hier in de winkels wordt verkocht die worden ook in China gemaakt, dus dan kan je beter daar kopen. En daar heb je ook mooiere dingen, denk aan leuke jurkjes terwijl hier in NL alles zwart en tricot is

 • Reageren
  Frieda
  04/04/2019

  Hier in België hetzelfde.
  Ik koop niet bij Ali express en de Primarkt vind ik een vreselijke winkel, slechte snit en bedenkelijke kwaliteit, alleen de prijzen zijn betaalbaar in deze dure tijd.
  In de jaren rond 1970, heeft mijn moeder eens gezegd dat we moesten oppassen voor het ‘ gele gevaar’ , het was voor mij niet duidelijk.
  Maar nu besef ik dat China hier de hele boel aan het kapot maken is.
  Als hier dan al die bedrijven over kop gaan omdat ze de concurrentie niet aankunnen van de Chinese producten, dan zullen de prijzen wel omhoog gaan in China. De Chinese overheid betaalt de verzending van al die producten, wat is de verborgen agenda?
  Ik laat mijn winkelwagentje verschillende dagen staan eer ik het wel of niet bestel, is dan wel meestal bij Nederlandse en Belgische bedrijfjes en producten die ik hier niet makkelijk in de buurt vind, en meestal verander ik het dan nog.
  En ja, het is moeilijk om nog betaalbare spullen te vinden die van Nederlandse of Belgische makelij zijn.
  Daar mag de overheid eens op inzetten om die producten te promoten en misschien ook eens de BTW er af te halen.

 • Reageren
  Marissa
  04/04/2019

  Ik koop regelmatig op Ali. Ik kijk wel echt wat ik koop, en laat het regelmatig een week in mijn mandje om te overdenken. Er zijn distributiecentra in Europa, dus wat dat betreft valt het met CO2 uitstoot wel mee. Zara verstuurt ook vaak zat pakketjes vanuit een Europees land. Ik koop bijv. beauty blenders voor veel minder op Ali.

  Goed dat er bewustwording is, maar dan zijn er idd nog zoveel meer dingen om te boycotten die we nu allemaal massaal nog gebruiken en steunen?

  En wat dacht je van al onze verzorgings spullen? Een scrub bevat ook plastic. Shampoos bevatten ook allemaal meuk.

  Ergens vind ik het een goede bewustwording, maar dr zijn zoveel meer dingen dichtbij huis waar we al mee kunnen minderen.
  Marissa onlangs geplaatst…WAT IK HET MEEST MIS AAN DE BABY TIJDMy Profile

 • Reageren
  Marco
  05/04/2019

  Ik koop al mijn knutsel spullen zoals voor diamond painting, mozaïeken, schilderen en tekenen bij Aliexpress, en zal dat ook blijven doen, want hier in Nederland word je gewoon gigantisch opgelicht. Een voorbeeld:
  Een diamond painting schilderij 50×70 kost op Aliexpress rond de €20,- hier in Nederland betaal je dik €50,- en dat terwijl nederlandse winkels deze paintings ook uit China haalt, en daar word het milieu ook mee geschonden, maar daar hoor je niemand over.
  Dus blijf maar lekker bestellen bij Aliexpress.

 • Reageren
  Fleur
  08/04/2019

  Waar je iets bestelt doet er wellicht niet heel veel toe en wat je ervoor over hebt, ook niet maar iedereen zou zich eens af moeten vragen of we al die meuk wel nodig hebben. Als iets heel goedkoop is gaat het vaak niet lang mee en belandt het op de vuilnisbelt. En dat geklets van “je gaat zeker ook niet met het vliegtuig op vakantie” doet er niet toe. Iedereen kan ergens beginnen. Maar mensen zijn net aapjes die graag glinsterende dingetjes verzamelen. In dit geval Action/Wish/Primark/Ali-spul.

 • Reageren
  Peter
  11/01/2020

  Ik bestel regelmatig bij Aliexpress. De meeste spullen, die hier te koop zijn, komen ook uit China, alleen zijn ze 2 tot 20 keer of meer duurder. Velen kunnen makkelijk praten over merkkleding of andere merkspullen als je geld genoeg hebt, maar kunnen niet in mijn portemonnee kijken, wat ik te besteden heb. Als ik voor een auto-onderdeel bij Aliexpress € 1,94 betaal en bij de dealer € 212,00 dan is de beslling te moeilijk.

 • Reageren
  Peter
  11/01/2020

  Correctie op vorig bericht: dan is de beslissing niet moeilijk.

 • Reageren
  peters
  07/09/2021

  Hoewel het haast onmogelijk is wil ik geen chinese artikelen. Niet omdat de bevolking onaardig zou zijn, maar om de agressieve onderdrukking van de bevolking en onvrijheid van een regering die de wereld aan zijn voeten wil hebben met haar ideeën. Mijn geld niet naar een land dat zo maar Taiwan zou kunnen binnenvallen. Dat denkt de Zuidchinese zee als bezit te mogen claimen. Dat vele landen in Afrika van hun grondstoffen op oneerlijke manier berooft van hun grondstoffen. Waar onvrijheid heerst. Laten we winkels openen die (proberen) geen chinese goederen verkopen, maar spullen uit landen waar vrijheid heerst.

 • Reageren
  Marcel
  22/02/2022

  Hallo,

  Nou, ik ben groot fan van kopen uit het verre Oosten. Wat in uw stuk staat heb ik ook meerdere malen overwogen. Natuurlijk is het niet allemaal zo zwart/wit. Met de “slechte” kwaliteit valt het reuze mee. Wist u dat 85% van de “Nederlandse” produkten door onze retailers/detail handel gekocht worden uit China, Japan, Vietnam, Korea en degelijke landen? Hierbij jokken ze bij het leven als het gaat om kwaliteitsafspraken en of eisen, certificaten en keuretiketeringen. Dus of ik het zelf uit het Oosten koop of hier in Nederland, het overgrote deel is exact het zelfde!!!!!! Behalve dan de prijs. Die gaat hier in Europa 10x over de kop. Tja, en als de Nederlandse retail-markt en detailhandel niets geeft om mensenrechten, milieu en veiligheid, waarom zou ik mijn beurs pijn doen om het dan hier te kopen? Linksom of rechtsom doe ik er toch aan mee door te consumeren (spreek:kopen).

  Dit is geen verhaal wat ik uit de lucht grijp maar pure realiteit uit eigen ervaring en ervaringen van bevriende Nederlandse ondernemers. Dus uw verhaal is begrijpelijk maar niet geheel correct. Als ik ondernemer was zou 95% van mijn inkopen uit het verre Oosten komen. Voor een fractie inkopen, dan de kosten nog van het importeren e.d. Vervolgens het in NL voor het 10 voudige verkopen. Zo werkt de handel nog steeds!!!!!

  Er is wel één kanttekening. Uw bericht is uit 2019. Inmiddels is de boel wel duurder geworden voor de Nederlandse ondernemers. Mede door de politieke spanningen en het Corona debakel. Het siert u dat u overwegingen maakt. Doch dan zou u in Nederland ook niets meer moeten kopen OF 100% zeker zijn dat de produckten uit (West)Europa komen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.