Ik ga twee dagen weg. Zonder baby, man en peuter.

Vanaf de geboorte van Isé op 18 oktober 2017 ben ik vrijwel non stop bij haar geweest. Door de borstvoeding heb ik een verbondenheid gecreëerd die het lastig maakt om af en toe even eigen dingen te doen. Een middagje zou nog wel lukken, maar een dag ertussen uit? Dat is een ander verhaal.

Toch heb ik ja gezegd op de vraag of ik mee wilde op persreis naar Spanje voor twee dagen.

De waarheid is dat ik een leukere moeder ben als ik af en toe even niet moeder. Als ik heel af en toe even alleen ben, geen verplichtingen heb en me niet druk hoef te maken of iedereen wel op tijd zijn slaapje, voeding of aandacht heeft gehad. Als ik niet constant in de mama-alertheidsmodus hoef te staan.

Al meer dan vijf maanden sta ik zo’n vijf keer per nacht naast mijn bed, hang ik ongeveer acht keer per nacht mijn borst uit mijn shirt en kijk ik ongeveer tien keer per nacht op mijn telefoon om te kijken of het al ochtend is.

Dat is iets wat ik met liefde doe overigens. Ik hoef er geen pluim voor, ik hoef het er niet constant over te hebben, ik hoef geen staande ovatie, maar het zorgt er wel voor dat de tank steeds een beetje leger loopt en dat de behoefte om wat voor mezelf te doen is toegenomen.

Komende week ga ik er dus twee daagjes tussenuit. Alleen. Just me and my shadow. Voor mijn blog, dat wel, dus het is nog steeds iets anders dan een vakantietripje, maar ik ben wel twee dagen weg bij mijn gezin. Ik geef de controle uit handen en ben twee dagen niet de verantwoordelijke voor de voedingssessies, de ritjes naar de gastouder en het op tijd klaar hebben van het avondeten.

Ik zie er niet tegenop. Ik heb daar geen buikpijn van. Ik voel mij daar niet schuldig over. Het enige wat ik voel is dat het even nodig is. Ik vind het nodig omdat ik de behoefte heb om me weer tussen de volwassenen te begeven, om weer een klein, klein beetje bij te slapen en om weer het gevoel te hebben dat ik méér ben dan alleen moeder.

In de afgelopen weken heb ik inmiddels genoeg gekolfd om de kleine Isé voor twee dagen te voorzien van melk, dus ook daar hoef ik mij niet schuldig over te voelen.

Ja, ik heb er zin in. Even er tussenuit.

Voel jij ook wel eens de behoefte om wat voor jezelf te doen? En voel je je daar dan schuldig over of juist niet?

Foto: Pretty young female passenger at the airport. Shutterstock via l i g h t p o e t

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reageren
  Marloes
  18/03/2018

  De behoefte heb ik zeker, alleen nog niet gedaan uit schuldgevoel. Ik ben wel voornemens om het te gaan doen dit jaar!! Veel plezier in Spanje en werkze!
  Marloes onlangs geplaatst…Tijd besparen met Marley SpoonMy Profile

 • Reageren
  Eke
  18/03/2018

  Heel goed dat je dit doet! Uiteindelijk knap je er alleen maar van op. Heel veel plezier en slaap vooral twee nachten lekker 😉

 • Reageren
  Chaya
  18/03/2018

  Heel herkenbaar. Het liefst wijk je niet van hun zijde, maar aan de andere kant is het wel fijn om wat voor je zelf te doen. Het zal je zeker goed doen. Al is het alleen dat je weer even een paar uur achter elkaar slaapt.

  Dat we dit gevoel hebben, maakt ons denk ik alleen maar een goede moeder.
  Chaya onlangs geplaatst…Heeft mijn lichaam gefaald tijdens mijn zwangerschap?My Profile

 • Reageren
  Marijke
  18/03/2018

  Heel veel plezier. Denk dat je het nodig hebt, even er tussenuit , beetje bijtanken . Hoop dat je er kan van genieten?

 • Reageren
  Liesbeth
  18/03/2018

  Heerlijk: ga er lekker van genieten! Ik voelde me er in het begin schuldig over (Linthe is een weekje jonger dan Ise) maar inmiddels niet meer zo. Ik merk ook dat ik er leuker van word en mezelf beter voel als ik af en toe even een dagje voor mezelf heb. Extra blij daarna om haar weer te zien en weer te moederen. Dus.. zeker niet verkeerd denk ik!! Heel veel plezier!

 • Reageren
  Moederschip
  18/03/2018

  Dat moet helemaal kunnen! Een mama kan alleen maar voor haar baby zorgen als ze zelf goed in haar vel zit. Af en toe eens zonder kinderen zijn, zorgt ervoor dat je kan opladen. Veel plezier!

 • Reageren
  Myrthe de Graaf
  18/03/2018

  Je bent een topvrouw, moeder en een geweldig persoon. Geniet ervan! Alleen jij weet wat goed voor je is. ❤️ Respect!

 • Reageren
  Yvonne
  18/03/2018

  Natuurlijk moet je ook wat voor jezelf doen, zonder schuldgevoel. Ik weet wat het is om elke nacht een paar keer naast het bed van je kinderen te staan. De oudste sliep pas na 20 maanden door en de jongste na 3 jaar! Ze hadden beide veel last van eczeem; dat jeukte als de hel natuurlijk, waardoor ze licht sliepen en al wakker werden van een knakkende teen. En iedereen die overdag aanbelde (de postbezorger of iemand die spontaan langskwam) kon ik op den duur wel vermoorden haha. ? En overdag bijtanken was er ook niet bij omdat ze hazenslaapjes deden van hooguit een kwartier. Ik liep na al die tijd echt op mijn tandvlees. Dus ja, ik snap het héél goed. Tijd voor jezelf is dan extra belangrijk.
  Yvonne onlangs geplaatst…De d/dt-kwestie: nog een keer uitgelegdtMy Profile

 • Reageren
  Bregje
  18/03/2018

  Wat heerlijk Zeg! Ik ga ook regelmatig weg, soms heb ik er wel een klein beetje buikpijn van, maar dat hangt vaak ook samen met hoe ik me op zo’n moment in het algemeen voel. Als ik eenmaal weg ben geniet ik met volle teugen en kom ik opgeladen weer terug.
  Heel veel plezier!!
  Bregje onlangs geplaatst…‘Doet hij nog steeds middagdutjes?’My Profile

 • Reageren
  bregje
  18/03/2018

  Groot gelijk! Zeker na de ramp week die je achter de rug had! Die van mij pakt geen flesje, uberhaupt melk wat niet rechtstreeks uit de tiet komt, dus ik kan echt nooit langer dan een voeding weg, pfffff echt zo vervelend.

  • Reageren
   Liss
   19/03/2018

   En een medela lepel voor flesweigeraars..? Die blijkt hier een succes nl, na lang zoeken!

 • Reageren
  Sara
  19/03/2018

  Wat heerlijk Sanne! Kan mij zo goed voorstellen dat je daar even aan toe bent. Ik ben nu zwanger van mijn eerste en fantaseer al soms hoe mijn moeder een keer de nacht overneemt en ik op de
  Logeerkamer (of hotel zou nog beter zijn) slaap.
  Dat uitchecken is soms echt nodig om even op te laden en je wordt er vaak een leuker mens, dus ook vrouw en moeder van!

 • Reageren
  Judith
  19/03/2018

  Heerlijk juist! Ik probeer het eens in de twee maanden in te plannen. Of samen met man of alleen. Soms ook gewoon om te Netflix bingen ofzo. Echt even batterij opladen, niet waarschuwen en nachten doorslapen

 • Reageren
  Lieke van Veen
  22/03/2018

  Ook mamma’s hebben af en toe rust nodig. Geniet er lekker van in Spanje!
  Lieke van Veen onlangs geplaatst…Wat heb ik gekregen voor echte post is cool 4.0 ?My Profile

 • Reageren
  Francesca
  26/03/2018

  Ik heb er ook behoefte aan, ik doe het ook wel maar ik vind het enorm moeilijk om mij op dat moment happy te voelen en te genieten van het moment… Working on it.
  Francesca onlangs geplaatst…* Knutsel je eigen robot met de BYOR-kit [video]My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.