Ik ga plannen (en nu echt!)

Tot voor kort vond ik plannen zooooo overrated. Ik gebruikte nauwelijks een agenda en zette alleen voor de écht belangrijke dingen een melding. Verder heb ik een agency die mij altijd keurig mijn deadlines toestuurt inclusief reminders, en zelfs van het consultatiebureau krijg ik netjes de avond van te voren een smsje dat ik de volgende dag om 9 uur aanwezig moet zijn. Dus ja, waar had ik nou eigenlijk een agenda voor nodig? Het antwoord is: voor de rust mijn hoofd!

Inmiddels ben ik tot heel wat nieuwe inzichten gekomen met dank aan mijn coach Marije. Een van de dingen die ze me leerde is dat een to do list maken of een agenda bijhouden ervoor zorgt dat je dingen uit je hoofd kunt zetten. Waar ik altijd op mijn brein vertrouwde dat belangrijke data daar wel in werden opgeslagen, blijkt dat dus averechts te werken voor je gemoedstoestand. Iets waar ik eigenlijk helemaal niet bij stil had gestaan.

Leuk dat ik er heel goed in ben om data te onthouden, maar gevolg is wel dat ik het nooit uit mijn systeem kan krijgen. Het was niet zeldzaam dat ik ’s nachts wakker schrok omdat ik ineens bedacht dat ik de volgende dag iemand moest terugbellen.

Wat me eerder tegen hield om een agenda aan te schaffen was het idee ‘ik houd dat toch niet goed bij’. Een vooroordeel over mezelf dat ik maar al te graag in stand houd. Juist doordat ik het altijd het hardst roep over mezelf, ga ik er ook daadwerkelijk in gelóven dat ik geen goede planner ben en dat een agenda bijhouden voor mij te hoog gegrepen is.

Maar natúúrlijk is plannen aan te leren. Het wil niet zeggen dat omdat ik er nooit zo mee bezig ben geweest, ik het ook echt niet kan. Waar ik eerder dacht dan plannen een talent was waarover je gewoon beschikte of niet, ben ik me er nu bewust van dat ik dat met een beetje discipline heel goed aan kan leren.

Nu ik eindelijk serieus een agenda aan het bijhouden ben, geeft me dat een gevoel van controle. Bovendien geeft het me in één oogopslag inzicht in wat ik die dag en zelfs de hele week moet doen.

Toen ik een agenda kocht heb ik vooral gekeken naar de grootte van het exemplaar en niet naar alle extra toevoeginkjes, stickers, kleurtjes of blokjes en hokjes want daar doe ik niet zoveel mee. Ik deel mijn agenda zelf simpel in: het bovenste gedeelte is bedoeld om op te schrijven wat ik die dag moet doen, en het onderste gedeelte is bestemd voor de dingen die ik niet mag vergeten. Zo stond er bijvoorbeeld gisteren bij het ‘niet vergeten-gedeelte- dat James bestek en een bordje mee naar school moest voor zijn kerstviering. En dat mijn vriend een borrel in Amsterdam had tot 21.00. In het gedeelte van mijn agenda stonden bepaalde deadlines, een fotoshoot en een telefoontje dat ik moest plegen.

Hoe strikt ben jij in het bijhouden van je agenda? En doe je alles digitaal of in een papieren versie?

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  18/12/2018

  Alles digitaal met heel veel reminders (1 dag van tevoren, paar uur van tevoren en paar minuten van tevoren). Ik vergeet alles dus kan echt niet zonder.
  Maar vanaf 2019 ga ik een papieren agenda gebruiken. Al zal ik dan nog steeds de digitale reminders nodig hebben want anders vergeet ik alsnog alles op het laatste moment natuurlijk 🙂
  Of zou dat gewoon controledwang zijn?

 • Reageren
  Tineke
  18/12/2018

  Goed van je! Voor de belangrijke dingen gebruik ik de agenda van mijn mobiel, maar ik ben echt een hele slechte planner.

 • Reageren
  Wendy
  18/12/2018

  De meeste dingen zet ik ook in de agenda van mijn telefoon, met herinneringen/meldingen van tevoren. Maar ik schrijf het meeste (van afspraken) ook op de grote keukenkalender, met slechts 1 andere kleur als het echt belangrijk is of iets dat we niet mogen vergeten. Ik loop er natuurlijk meerdere keren per dag langs, dan kijk ik er toch vaker naar.

 • Reageren
  Lindsey Beljaars
  18/12/2018

  Ik wil het ook echt! Al denk ik nog steeds dat ik het zo’n 4 maanden ga volhouden en dat het daarna gaat afzwakken.
  Lindsey Beljaars onlangs geplaatst…Nieuwe aanwinst in ons interieurMy Profile

 • Reageren
  Yicke
  18/12/2018

  Ik knier zonder agenda, mijn job uitoefenen (veel termijnen die moeten gerespecteerd worden, afspraken, zittingen, etc.) zou onmogelijk zijn zonder een goede agenda. Ik gebruik een digitale agenda, gekoppeld aan het CRM-systeem van mijn job trouwens, en een digitale takenlijst. Geen herinneringen, aangezien ik toch sowieso meermaals daags naar alles kijk om een overzicht te hebben. Veel structuur hier dus, de gedachte om op reminders te leven zou me zenuwachtig maken!

 • Reageren
  Julia
  18/12/2018

  Ik doe het al jaren met een papieren agenda. Ik heb het een paar maanden geprobeerd met de agenda op mijn telefoon, maar dat vond ik te onoverzichtelijk en gaf me daardoor onnodig onrust. Ik vind het fijn om in een oogopslag te kunnen zien wat ik voor een week gepland heb staan. En inderdaad, het geeft rust in je hoofd om het ergens opgeschreven te hebben staan!

 • Reageren
  Marianne Steltenpool
  18/12/2018

  Ook mijn doel voor het nieuwe jaar om alles beter te organiseren. Dat van continu “aan” staan in je hoofd herken ik wel, beetje rust zou fijn zijn.
  Ben benieuwd hoe het je af gaat straks in het nieuwe jaar!

 • Reageren
  Sara
  19/12/2018

  Op werk alles digitaal, maar moet ook makkelijk in te zien zijn en overdraagbaar voor collega’s.
  Nu dat ik nog thuis ben met mijn newborn, volstaat de agenda in mijn telefoon. Belangrijke afspraken zet ik in mijn agenda met reminder (meestal een dag van te voren en 2uur). Maar t leven is heel overzichtelijk nu.
  Straks als ik weer ga werken, ga ik denk ik over op een papieren voor privé. Vind dat prettig en ook zie je gemakkelijk de hele week. Het zal dan drukker plannen worden met opvang en oppas en afspraken daaromheen. Zal ook echt bij mijn man erin moeten krijgen dat we dan beter moeten plannen samen, nu komt hij er vaak last minute achter dat hij een borrel of diner heeft of later is. Dus wij moeten er als stel echt wat mee gaan doen!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.