Ik ga bevallen in het ziekenhuis en ik neem mee..

IMG_2035

In het kader van een ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ is het handig om je vluchtkoffer ten eerste op tijd klaar te hebben en ten tweede te voorzien van nuttige inhoud. Om je een beetje opweg te helpen, of om je een idee te geven wat je dan precies in dit belangrijke koffertje stopt, deel ik graag mijn tips met jullie.

De allereerste tip: neus eens wat rond op sites die tips geven over de inhoud van je vluchttas. Als ik dat zelf beter had gedaan dan had ik bijvoorbeeld het zakje zure matten, de lolly’s en de dropveters thuis laten liggen (en alleen wat Dextro meegenomen, tevens tip 2) en dat had weer een hoop ruimte bespaard om bijvoorbeeld een extra nachthemd aan te doen. Want als je zoals ik tijdens het persen bedenkt dat je eigenlijk toch veel te warm hebt voor een nachtpon en je er resoluut uit laat knippen, kan het handig zijn om een extra exemplaar bij je te hebben als je je eerste kraambezoek niet in je blote jetsers wilt verwelkomen. Noem me een sukkel, maar ik had dus maar 1 enkel wijdvallend shirt bij me die al na twee uur in de prullenbak lag en dat hadden er achteraf beter drie kunnen zijn. Tip 3 dus: zorg voor voldoende wijdvallende, comfortabele shirts/pyjama’s/jurkjes whatever als het maar iets is waar jij je fijn in voelt en waarbij je vooral niet teveel moeite hoeft te doen om het aan of uit te krijgen. Ik hoorde laatst dat shirts gemaakt van bamboe helemaal het nieuwe ding zijn, dit ademt beter dan katoen en het schijnt ook nog eens überzacht te zijn.

Om in het kader van comfort te blijven, zou ik je ook aanraden een paar zachte sloffen of dikke sokken mee te nemen omdat je voeten tijdens je bevalling nogal koud kunnen worden (tip 4). Persoonlijk heb ik hier geen last van gehad (of ik heb het niet gemerkt dat kan ook) maar van veel vrouwen hoor ik dat dit bij hen wel het geval was. Los van dat die sokken en sloffen fijn zijn voor koude voeten vond ik het gewoon erg comfortabel om aan te trekken in plaats van mijn strakke schoenen.

Tip 5 dan. Zelf had ik erg last van droge lippen door het puffen (van uren achter elkaar pfff pfff pfff doen zijn je lippen binnen no-time veranderd in een craquelé geheel)  en heb ik echt enorm veel gehad aan een lippenbalsemstick. Mijn vriend heeft constant mijn lippen ingesmeerd en vet gehouden want hoewel het qua pijn toch zwaar ondergeschikt is aan je weeën kan het wel een vervelende bijzaak zijn als je voelt dat behalve je onderste twee lippen, ook de bovenste twee op springen staan.

Als je, zoals ik, het leuk zou vinden om nog enigszins florissant op de foto te staan met je newborn, dan kun je natuurlijk wat make-up meenemen. 25% kans dat je na je bevalling ook daadwerkelijk in staat bent om dit op een normale manier aan te brengen, 1% kans dat je hier ook echt zin in hebt maar ik zeg altijd maar zo beter mee verlegen dan om verlegen. Overigens heb ik mijn make-up tot twee weken na de bevalling niet aangeraakt.

Laten we dit artikel dan nog een beetje concreet afsluiten want ik snap het als je door de bomen het bos niet meer ziet. Hier nog wat aanvullende tips wat betreft de inhoud van je vluchtkoffer:

 • Haarelastiekjes + haarborstel
 • Deodorant
 • Tandenborstel + tandpasta
 • Make-upremover
 • Extra kraamverband (ik raad Kotex Night aan)
 • Slippers voor onder de douche
 • Voedingsbh’s en voedingsshirtjes als je borstvoeding wilt geven
 • Zoogcompressen (ook als je borstvoeding wilt geven)
 • Electronica zoals camera’s, telefoons en natuurlijk de bijbehorende laders
 • Kleding en mutsjes voor de kleine in verschillende maatjes (50 en 56)
 • Een dekentje om je newborn in te wikkelen
 • Sokjes
 • Luiers
 • En NATUURLIJK een Maxi Cosy om de bebe mee naar huis te vervoeren

Tot zover mijn tips! Heb jij nog suggesties? Laat ze gerust achter.

Dit vind je misschien ook leuk

24 reacties

 • Reageren
  Kelly Caresse
  21/09/2015

  Heel handig lijstje! Ga ik onthouden voor deze bevalling, vorige keer beviel ik veel te vroeg dus ik had helemaal niets mee naar het ziekenhuis, erg onhandig
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Mommy monday: Mijn favo hotspots om te wandelenMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  21/09/2015

  Ik heb al heel lang de letter W niet voor de haha gezet, maar speciaal voor jou…. Wahahaha dat stuk over de onderste en bovenste lippen die op springen staan! Hilarisch :- D
  Carlijn onlangs geplaatst…Sneldrogende nagellak van CaptionMy Profile

 • Reageren
  romina
  21/09/2015

  Waaarom moet je luiers meenemen naar het ziekenhuis? ??

  • Reageren
   La VieSagista
   21/09/2015

   Hoi Romina, omdat ik het fijn vond om mijn eigen spul bij me te hebben voor de baby. In het ziekenhuis hebben ze natuurlijk ook wel luiers, maar ik vond het prettig om degenen bij me te hebben die ik zelf had aangeschaft als extraatje.

   • Reageren
    romina
    21/09/2015

    Bedankt voor deze tip! Had er zelf niet aangedacht! Ik stop er een pakje bij in!

 • Reageren
  Lifesabout
  21/09/2015

  Ik had mijn tas gevuld met praktische spullen maar ook met mijn halve douche cabine. Scrubjes, lotions…ehhh…
  Nog een tip is een muntje in je tas voor de rolstoel bij het ziekenhuis, omdat je die niet altijd op zak hebt.
  Lifesabout onlangs geplaatst…De eerste 24 uurMy Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  21/09/2015

  Dit zijn zeker goede tips. Gelukkig had ik alles bij me wat ik nodig had en is een joggingpak voor na de bevalling echt heerlijk om aan te doen :). Ook ik heb echt heel lang geen make-up gedragen na de bevalling, daar had ik echt geen tijd en zin in, haha.
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Autumn beauty musthavesMy Profile

 • Reageren
  Maaike
  21/09/2015

  Haha handig!! Ik had mijn tas piekfijn in orde, in m’n verlof 100 keer zeer zorgvuldig nagedacht over alles wat er wel en niet in moest zitten, een last-minute-lijstje van dingen die ik dagelijks gebruik… Ging het allemaal zo snel dat ik helemaal niet meer in het ziekenhuis ben geweest maar thuis ben bevallen. Alle stress en moeite voor niets..

 • Reageren
  Nesrin
  21/09/2015

  Ik vond het mega verband van het ziekenhuis erg fijn, zo fijn dat ik stapel vroeg om mee te nemen naar huis.

  Dextro is inderdaad een hele belangrijke.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin photo diaryMy Profile

 • Reageren
  DoTa
  21/09/2015

  Oh wat komt dit artikel op het juiste moment! Ik ben ‘m nu aan het inpakken, vandaar. Ik ga er meerdere shirts meenemen. En dextro. Superbedankt!

 • Reageren
  Malou
  21/09/2015

  Ik had veel te veel bij me haha
  Malou onlangs geplaatst…DAGBOEKJE #125; PLAYDATE, FOOD EN GEZELLIGHEIDMy Profile

 • Reageren
  Jennifer
  21/09/2015

  Ik ging thuis bevallen (en dat is dus ook gelukt) maar ik had helemaal geen tas klaar staan. Wel had ik spullen op plekken gelegd waar mijn vriend precies wist waar het lag, mocht het ervan komen dan kon hij het zo in een tas vegen en kon ik afgevoerd worden. Wel handige tips, maar doordat ik thuis was, had ik eigenlijk al deze spullen voor het grijpen. 🙂
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 55My Profile

 • Reageren
  Tamara
  21/09/2015

  Goede tips! Ik had bij de eerste ook zooooveel onzinnige meuk in mijn tas zitten, zelfs tijdschriften enzo, voor als ik me verveelde.. Muhahaga
  Tamara onlangs geplaatst…Met zijn vijfjes is het veel leuker!My Profile

 • Reageren
  Lillyshuid
  21/09/2015

  Handige tips!
  Lillyshuid onlangs geplaatst…Dr. van der Hoog Magical Mud MaskerMy Profile

 • Reageren
  Martina
  21/09/2015

  Handig!! Ik had zelf veel aan een extra sd kaart en los geld voor de rolstoel. Mijn bevalling ging minder volgens schema dan ik hoopteaar deze dingen zijn voor iedereen handig om mee te hebben!
  Martina onlangs geplaatst…21 September 2015 – Schreeuwerig speelgoed en interieurleed + Winactie!My Profile

 • Reageren
  Maaike
  21/09/2015

  Een flesje water met een sportdop! Echt ideaal.

 • Reageren
  Kim
  21/09/2015

  Dit zijn hele goede tips. Ik had tijdens en na mijn bevalling ook echt geen trek in eten.

 • Reageren
  Inge
  22/09/2015

  Ik ben met make up toegekomen toen ik moest bevallen, kwestie van goed op de foto’s te staan :), en dat is gelukt haha (redelijk toch, ik had toch wat blinkende huid van het zweten…).
  Slabbekes voor de kleine, dat had ik totaal vergeten, allee, ik had er 5 mee, en dat was totaal niet voldoende!
  Inge onlangs geplaatst…Ze zeggen wel eens: zeg nooit nooit…My Profile

 • Reageren
  Anne
  22/09/2015

  Ik had me gelukkig redelijk goed ingelezen over wat ik allemaal het beste mee kon nemen, dus had niet overdreven veel mee. Alleen hield ik van tevoren geen rekening met een meerdaagse ziekenhuis opname, dus uiteindelijk heeft m’n vriend elke dag nog wat kleding voor me meegenomen. Genoeg lekker zittende kleding is dus inderdaad echt een aanrader!
  En m’n makeup heb ik ook tot 3 weken na m’n bevalling niet aangeraakt.. De meeste foto’s die met mij zijn gemaakt tijdens de eerste dagen houd ik dus voornamelijk voor mezelf 😉

 • Reageren
  Mar
  23/09/2015

  Wat voor mij bij beide bevallingen onmisbaar was, was een kruik. Gewoon een warm waterkruik. Die haalde de scherpe randjes van de pijn.
  Daarnaast had ik ook een voedingskussen mee, die mij en mijn buik ondersteunde tijdens de weeën.
  En nog een tip: een tijdschrift en wat te eten voor je man/vriend. Die moet soms lang wachten en verveelt zich dan.

  Ik werd ingeleid en dan moet je soms lang wachten, daarom hadden we ook de laptop met films mee 🙂

 • Reageren
  Madelaine
  24/09/2015

  Yes! Bedankt voor je artikel, ik ben nu bijna 28 weken dus die vluchttas moet maar eens ingepakt worden.

 • Reageren
  Bregje
  28/09/2015

  Goede tips! Ik vergat in the heat of the moment mijn bril mee naar het ziekenhuis te nemen…gelukkig kon ik de kleine man goed zien, maar daar bleef het dan ook bij ? En wat kleins te eten voor na de bevalling kan handig zijn, bij ons was er niks meer te krijgen en daar lag ik dan ?
  Bregje onlangs geplaatst…Wat voor blogger ben ik?My Profile

 • Reageren
  Lindsey
  15/11/2015

  Nog een tip vanuit mijn ervaring. .. vergeet ook niet wat spullen voor je man (vrouw krijgt vaak wat te eten e.d maar de man krijgt niet altijd iets). .. Dus redbull of koeken zoals sultana en liga zijn een goede toevoeging. Daarnaast een schoon shirt voor manlief want je wilt natuurlijk ook dat hij niet volledig onder het zweet en bloed op de eerste foto’s van jullie baby staat! Succes!

 • Reageren
  Danielle
  19/11/2015

  Wat heb ik ook echt gebruikt in het ziekenhuis (bij de eerste bevalling) ehhhh 1 setje kleding en de maxicosi voor de kleine, t shirt tijdens bevalling en shirt met sportbroek voor terugweg en een grote onderbroek. 2e mocht ik niet naar het ziekenhuis zou ik nooit gaan halen 😉 maar bij allebij half uur na de bevalling super honger! (Terug via de Mac donalds om 6 uur smorgens haha )

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.