Ik corrigeerde zomaar een ander kind

“Hee je hebt geen muts op je kop!” riep het jongetje naast me tegen James. “Hoofd”, zei ik. “Het is hoofd en geen kop”. Het floepte eruit voor ik het doorhad. Had ik dit nu echt tegen een ander kind gezegd?

Eigenlijk hoopte ik dat niemand om me heen het gehoord had. Ik voelde me een bitch. Waar bemoeide ik me eigenlijk mee, het was niet mijn kind. En bovendien, ik weet inmiddels hoe die basisschool kinderen zijn, hoe snel ze van alles roepen en hoe vlug ze dingen overnemen. Misschien had dit kind toevallig net iets soortgelijks gehoord.

Maar dan nog. Het stoorde me en had ik de behoefte om er iets van te zeggen. Mijn kind stond er immers naast en bovendien werd het tegen hem gezegd. Ik zou niet willen dat James dat soort taalgebruik straks overneemt.

Het zette me wel aan het denken, want is het eigenlijk oké om andermans kinderen te corrigeren? En hoe ver kun je gaan met het corrigeren van andere kinderen? Zelf zou ik het niet erg vinden als een ander James aanspreekt op bepaald gedrag of bepaald taalgebruik. Ik vind dat mijn kind zich netjes hoort te gedragen en beschaafd hoort te spreken en als hij dat niet doet en een ander ziet of hoort dat, dan mag hij daarop aangesproken worden wat mij betreft.

Laatst zat ik in de speeltuin. Ook daar viel het me op hoe ruw de omgangstaal van de kinderen was (of klink ik nu heel oud..?). Eigenlijk wilde ik laten weten dat ik dat soort taalgebruik niet oké vind, zeker niet waar kleintjes bij zijn, maar uiteindelijk heb ik me ingehouden.

Ik hoor vaak om me heen dat dat er een beetje bij hoort, bij de schoolleeftijd. Dat zal best, maar ik keur dat soort taalgebruik niet goed en zal er dan ook altijd wat van blijven zeggen. Ik wil dat mijn kind er bewust van is dat je bepaalde dingen gewoon niet hoort te zeggen. Ik corrigeer hem ook als hij een taalfoutje maakt, dus waarom dan niet als hij woorden gebruikt waar ik niet achter sta.

Ik moet er best aan wennen dat ik James niet kan behoeden voor dit ongepaste taalgebruik. Natuurlijk zijn wij als ouder heel bepalend voor zijn woordkeus, maar gezien kinderen nu eenmaal veel imiteren zal hij ook van zijn klasgenootjes een hoop overnemen, dat merk ik nu al.

Ik ben benieuwd hoe jullie daar tegenaan kijken, corrigeer jij wel eens een ander kind of vind jij dat jouw zaken niet?

Foto: Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

23 reacties

 • Reageren
  Vlienelien
  29/11/2018

  It takes a village to raise a child.
  Ja, je mag er best wat van zeggen.

 • Reageren
  Tineke
  29/11/2018

  In zo’n situatie vind ik het best kunnen. Ik zou ook niet willen dat mijn kind later met zulk taalgebruik thuis komt.

 • Reageren
  Yvonne
  29/11/2018

  Niet alleen taalgebruik. Ik corrigeer wat af hier haha! Als er vriendjes mee-eten die niet netjes eten bijvoorbeeld dan zeg ik daar wat van. Sterker nog, dan zegt mijn zoontje daar óók wat van. Want als ik íets vies vind is het als er iemand met de mond open eet. Een kleuter moet netjes kunnen eten.
  Anderen mogen mijn zoontje uiteraard ook corrigeren.

 • Reageren
  Marjon
  29/11/2018

  Ik vind dat dat wel moet kunnen. Andersom zou ik het ook prima vinden als iemand mijn zoontje aanspreekt op zijn taalgebruik.

 • Reageren
  Emma
  29/11/2018

  Snap ik wel hoor, al moet ik wel even slikken als een ander mijn kind aanspreekt maar ik zeg er niks van.

 • Reageren
  Angela
  29/11/2018

  Ik vind het heel raar om elkaar zo aan te spreken dus het mag kinderen best bijgebracht worden dat dat niet netjes is. Een ander kind aanspreken zou ik denk ik niet zo snel doen, maar als het iets groots is (extreem grof taalgebruik ofzo) dan zou ik het er achteraf met mijn zoon zelf erover hebben dat dat niet netjes is en waarom dan niet. Maar snap best dat jij er wel wat van zegt en zou het niet raar vinden als moeders andermans kinderen corrigeren.

 • Reageren
  Ingrid
  29/11/2018

  Als juf corrigeer ik dagelijks andermans kinderen haha! En in mijn vrije tijd ga ik hier gewoon mee door als een kind iets doet wat ik niet oké vind. Ik vind dat niet meer dan normaal, vooral als ouders het zelf niet doen. En al helemaal als jóuw kind zo wordt aangesproken, dan sta je helemaal in je recht om er iets van te zeggen. Ik merk dat ik in de supermarkt regelmatig mezelf moet inhouden om niet telkens ‘sst’ of ‘niet rennen binnen’ te zeggen haha! Ik verbaas me er weleens over hoe ouders hun kinderen gewoon laten gaan.

  • Reageren
   Ilonka
   01/12/2018

   Dit is echt heel herkenbaar! Verbazing over hoe kinderen tegenwoordig praten. Als juf doe ik dit ook de hele dag en zelfs als de ouders er naast staan.

 • Reageren
  Carlijn
  29/11/2018

  Niks mis mee hoor. Ik corrigeer mijn nichtje van 5 ook als ze zegt dat ze eten ‘vies’ vindt. Eten is niet vies, punt. Is mijn schoonzus (haar moeder) vaak niet zo van gecharmeerd, maar jammer dan. In mijn huis gelden mijn regels en daar is eten niet vies 😉
  PS. Je site is echt megatraag door die animerende advertentie van Sony. Koste een eeuwigheid deze comment te typen.

 • Reageren
  Roëlla
  29/11/2018

  Ik snap dat je er iets van zegt en ik doe het zelf ook, al helemaal in mijn eigen huis. Maar geloof me, zelfs het taalgebruik van je eigen kids heb je niet helemaal in de hand. Blijven doen waar je voor staat en het goede voorbeeld blijven geven, meer kunnen we denk ik niet doen

 • Reageren
  Martina
  29/11/2018

  Laatst in de ballenbak bemoeide ik mij alweer met melle en een ander kindje. Ze gooiden naar elkaar, dus ik “jongens allebei niet gooien, dat is niet leuk of aardig”. Ik liep weg en zag de moeder van dat kindje kijken. Ik zei tegen haar dat ik had gezegd nat ze allebei niet mochten gooien. Toen keek ze iets geruster. Ik denk dat dat wel een belangrijke is, zeggen dat ze allebei iets niet mogen i.p.v. jouw kind deed dit. Ik kan dan heel slecht mijn mond houden…
  Martina onlangs geplaatst…28 Oktober 2018 – Uit eten, een goed gelukt familieplaatje en taart!My Profile

 • Reageren
  Didi
  29/11/2018

  Hier ook een juf en ik corrigeer dus ook constant andere kinderen ?. Maar ook in de speeltuin hoor, voorkruipen, pesten, schelden. En ik leer mijn kinderen ook dat ze er best iets van mogen zeggen. Maar ik probeer wel kritisch te zijn in hoe erg het nu echt is. Mijn waarden en normen zijn niet die van een ander.
  Bij mij thuis gelden uiteraard wel mijn regels.

 • Reageren
  Hellas
  29/11/2018

  Niet vervelend over voelen. Ik corrigeer andere kinderen ook. Onlangs waren mijn kinderen met vriendjes in het park aan het spelen. Hier waren ook wat oudere kinderen al met vuurwerk in de weer, daar zeg ik dan wel wat van en neem mijn kinderen+vriendjes mee naar huis. Het taalgebruik over en weer was ook niet mals. En idd vriendjes die komen spelen/eten doen mee in de regels die bij ons thuis gelden.

 • Reageren
  Marit
  29/11/2018

  Ik werk als docent op het mbo em zelfs daar spreek ik de jongens/mannen nog aan op hun gedrag. Boeren, scheten, vloeken, schelden, schreeuwen, het fatsoen is soms ver te zoeken. Ik ben dagelijks aan het corrigeren en probeer ze nog enig fatsoen bij te brengen, ongeacht hoe oud ze zijn.
  Ik denk dat ik in jouw situatie exact hetzelfde had gedaan. Zéker als het tegen mijn kind gezegd werd. Voorkomen dat ze dat taalgebruik meekrijgen doe je niet. Echter vind ik het altijd maar makkelijk praten om te zeggen “dat het bij de leeftijd hoort”. Lijkt tegenwoordig wel de opvoedtrend te zijn om alles maar goed te praten. Heb daar zo’n hekel aan…

 • Reageren
  Ik
  29/11/2018

  Op het Bo is het meer stoer doenerij meeloopgedrag. Voor kleintjes is het interessant. Iets zeggen wat niet mag ooohh best stoer. Mijn kids wil ik het niet horen zeggen ik geef er niet teveel aandacht aan dan doen ze het juist..

  Maar die kids nemen veel over van vooral thuis.. Dat geloof ik echt.
  Denk dat dat jongetje zich misschien v geen kwaad bewust was. Is misschien normaal thuis kop zeggen..
  Ik zou er wel wat van zeggen als de toon mij niet aanstaat.
  Mijn zoon heeft ook een jongen in de klas waar hij eerst veel mee omging die groffe taal gebruikte. Mijn zoon doet en deed dat gelukkig helemaal niet.. Is ook beetje het karakter denk ik zelf.

  En in de speeltuin zeg ik er ook zeker wat van. Stoerdoenerij vaak.. Wat ik ook vaak doe is met een bepaalde blik ze aankijken want vaak kijken ze wel of je het ook hoort.. Dat maakt ook wel indruk zo’n blik.

 • Reageren
  Manouk
  29/11/2018

  Ligt er echt aan in welke setting het plaats vindt. Maar over het algemeen vind ik het best oké! Laatst gooide er een jongetje speelgoed richting de maxi cosi van mijn zoontje (van 3 maanden). Toen zei ik wel: “ Doe dat maar niet”. Ik wilde heel veel andere dingen zeggen, want het speelgoed had mijn zoontje geraakt of hij was heel erg geschrokken waardoor hij moest huilen. In de klas van mijn oudste (4 jr) zitten de kinderen in groepjes. Mijn zoontje wilde met wat spelen en dat meisje trok zo de bak met speelgoed naar zich toe. En dat had ik haar ook al zien doen bij mijn dochter. Dus toen heb ik wel gezegd dat het speelgoed voor iedereen is en ze samen moet delen. Maar mijn kinderen mogen ze ook aanspreken ook ‘slecht’ gedrag. Zolang het maar respectvol gebeurd. En mij er van op de hoogte stellen wanneer dat mogelijk is!

 • Reageren
  Angelique
  30/11/2018

  Ik verbaas mij er ook over wat voor taal kinderen uit slaan. En ja als er wat grotere kinderen staan die taal uitslaan wat kleintjes niet hoeven te horen dan zeg ik daar wat van. Mijn zoon komt ook af en toe met woorden thuis waar ik niet blij van word. Tijden veranderen helaas. Gelukkig kunnen we ze nog iets sturen.

 • Reageren
  Carolien
  30/11/2018

  Ik ben leerkracht en doe niks anders dan andermans kinderen corrigeren 😉 maar dat is natuurlijk niet wat jij zegt. Een tijdje terug in de speeltuin naast ons huis waren oudere jongens aan het schelden en toen heb ik ze verteld dat dat gedrag niet past in een speeltuin. Of je past je aan of je gaat ergens anders spelen. Toen zijn ze gestopt. Is al vaker voor gekomen dat ik kinderen in de speeltuin aanspreek. Ik wil niet dat mijn peuter scheldwoorden hoort. Hij wordt over een paar dagen 3 en ik ben zó blij dat ie nog nooit een lelijk woord heeft gezegd. Als kinderen ruzie maken zeg ik er ook wat van of als ze niet eerlijk doen bijv. Zit toch gewoon in me en ben ik gewend. Afgelopen zomer werd mijn zoon geslagen in een grotere speeltuin door een klein ventje die het speelgoed van m’n zoontje wilde afpakken. Ik ben er heen gelopen en heb m’n kind plus speelgoed opgetild en meegenomen. Jochie er achteraan. Toen zei ik nee jij krijgt dit speelgoed niet, je mag niet slaan én niet afpakken. (als het om m’n eigen kind gaat vergeet ik tegen anderen wel eens de boodschap te vertellen wat wel mag ipv wat niet) Toen kwam z’n tante en zei pak het maar. Toen zei ik ook nee, hij slaat hem. Ammehoela. Leer je kind maar dat ie mag slaan en afpakken. Zo stom. Mijn zoon is ook een peuter en dus heel egoïstisch als het op spelen aankomt en ik leer hem ook dat hij dingen moe vragen. Dat is moeilijk want hij heeft een spraak achterstand. Maar ja kan’t wel laten zitten om die reden, en dan? Moraal van het verhaal: ja doe ik dus ook. Moet alleen wel eens leren dat ik parttime juf ben en dus niet altijd die juffen stem en toon hoef te gebruiken. Al zegt m’n man vaak als m’n zoontje niet naar hem wil luisteren : doe ff je juffen stem. Oeps

 • Reageren
  Annelies
  30/11/2018

  Ik spreek kinderen eigenlijk altijd aan op grof taalgebruik. Die kinderen zullen er zelf waarschijnlijk weinig mee doen, maar het is meer een signaal naar mijn dochtertje toe dat wij dat als ouders niet accepteren, ook niet van andere kindjes.

 • Reageren
  Eva
  30/11/2018

  Goed gedaan, maar ik snap je twijfel. Ik was laatst op een springkussen in een binnenspeeltuin met mijn zoontje van 2. Een oudere jongen was bezig een soort salto’s te maken en zijn moeder stond er naast om het te gaan filmen. Blijkbaar stond ik in de weg daarvoor en hij riep “GA EENS AAN DE KANT JOH”. Tegen mij. Joh?! Ik stond met mijn mond vol tanden en zijn moeder zei niets. Ik daarom ook maar niet, maar heb er wel spijt van. Vind het zonde dat kinderen tegenwoordig zo brutaal zijn.

 • Reageren
  Annette
  30/11/2018

  Over het algemeen zeg ik er niet snel wat van. Ieder z’n eigen normen en waarden. Op het moment dat ik het niet ok vind dan leg ik aan m’n eigen kinderen uit dat dat niet ok is en wij dat niet doen. Maar als er bijv iets naar je wordt gegooid (zoals in het geval van de maxicosi) dan zou ik daar natuurlijk wel wat van zeggen. Of zoals met het springkussen. Zo wil ik niet dat er tegen me gepraat wordt. Maar verder als het mij niet beïnvloed zal ik er niet gauw wat van zeggen tegen de ander. Alleen wel tegen mijn eigen kinderen om uit te leggen dat wij bepaalde dingen anders doen.

 • Reageren
  Linda
  13/01/2019

  Ik vind het heel normaal dat je er wat van zegt. Mijn favoriete uitroep als een ander kind irritant is in de supermarkt: ik denk niet dat je moeder dit goed vindt! Met dreigende ondertoon. Dan zijn ze altijd gauw weg haha! Mijn stiefzoon is 4,5 en heeft nu ‘lul’ geleerd op school. Ook zegt hij dingen als ‘doekie’ en praat hij plat, maar zo praat zijn moeder ook… Dus daar valt zo veel te corrigeren, maar met zo weinig resultaat! Frustrerend!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.