Ik ben gestopt met de pil

Vlak voor onze trip naar Vietnam besloot ik in overleg met mijn vriend een nieuwe strip thuis te laten. Eind mei stopte ik met de pil.

Dit deed ik niet om zwanger te worden.

6 weken na de geboorte van James kwam mijn normale menstruatie weer op gang. Ik ben toen ook direct weer met de pil begonnen (in de hoop dat hij mij deze keer wel genoeg anticonceptie bood). Hoewel ik het vertrouwen in de pil wel enigszins verloren was, verkoos ik de pil toch boven alle andere opties. Een spiraaltje? Neeeeeeeeeeee ik zou toch zeker niet weer in mijn onderste laten grutten! Echt, ik moest (en moet) er niet aan denken. Condooms? Wat een gehannes joh daar begin ik toch niet aan. Bovendien vind ik dat ook wel een beetje nep, zo’n rubbertje om. En voor ’t zingen de kerk uit? Laten we dat ook maar effe niet doen.

Goed, ik begon dus weer met volle moed aan de pil maar na een paar maanden kreeg ik ineens af en toe doorbraakbloedingen. Iets waar ik me mateloos aan stoorde.

Laat ik vooropstellen dat ik nooit van mening ben geweest dat de pil rommel is, noch behoor ik tot de doelgroep die denkt dat de pil allerlei ernstige ziektes zou kunnen veroorzaken. Wel is het natuurlijk zo dat je je lichaam volstopt met hormonen en dat je lichaam hier op een bepaalde manier op reageert. Ik heb nooit extremen gekend in mijn emoties, pukkeluitbraken gehad of andere vage hormonale klachten, dus in die zin zie ik niks negatiefs aan de pil.

Toch bleven die doorbraakbloedingen me dwarszitten. En eerlijk gezegd zag ik een zwaardere pil niet zo zitten.

In mijn ogen zat er maar 1 ding op en dat was het stoppen met de pil. Ook mijn vriend had al eens eerder aangegeven dat hij het zou begrijpen ik zou stoppen met mijn dagelijkse pastille. Gewoon, om te kijken wat het met mijn lichaam zou doen.

Wat zijn tot nu toe mijn bevindingen?

 • Precies een maand na het stoppen werd ik weer ongesteld. Hier was ik mega blij mee. Blijkbaar weet mijn lichaam nog steeds hoe het zonder die hormonen moet functioneren.
 • Mijn ongesteldheid is nu veel pijnlijker. Ik leef echt op paracetamol en kan soms niet rechtop lopen van de krampen.
 • Ik heb nu meer honger tijdens mijn ongesteldheid. Alsof de pil dat hongergevoel een soort van onderdrukte.
 • Ik verlies nu veel meer bloed tijdens mijn menstruatie.
 • Vrijen met condoom is niet zo erg als ik dacht maar het is soms wel irritant om ze overal mee naartoe te slepen.
 • Mijn libido was afgelopen maand best hoog maar dat kan ook te maken hebben het feit dat we op vakantie waren 😉
 • Moodswings heb ik nog steeds niet (had ik ook niet toen ik wel de pil gebruikte).

Tot nu toe dus wisselende ervaringen met het stoppen, maar ik denk dat ik er nog meer over kan zeggen als we een paar maanden verder zijn. Ik ben in ieder geval blij dat mijn lichaam een natuurlijke ongesteldheid zo weer heeft opgepakt en dat ik qua bijwerkingen van het ontpillen weinig merk. Het grotere hongergevoel en de meer pijnlijke krampen neem ik voor lief. Toch vermoed ik dat ik niet mijn hele leven zonder de pil zou kunnen. Ik vind het gewoonweg de makkelijkste manier van anticonceptie, mits hij je naar behoren beschermt natuurlijk.

Slikken jullie de pil? En heb je daarbij last van bijwerkingen?

*bron afbeelding

 

Dit vind je misschien ook leuk

31 reacties

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  25/06/2016

  Ik slik gelukkig geen pil meer. Ik kreeg er migraine van. Ben nu zo’n 2 jaar geleden overgestapt op het spiraaltje en ik ben nagenoeg van mijn migraine af. Was ik nu maar jaren eerder gestopt met die vreselijke pil. Het plaatsen van het spiraaltje vond ik echt horror, maar de pijn duurde maar luttele seconden. Liever even due heftige pijn dan wekelijks een migraine aanval. Condooms zijn niets voor ons. Daar zijn mijn vriend en ik veel te slordig voor. Binnen de kortste keren ben ik dan zwanger vrees ik.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Rust, reinheid en regelmaat bieden aan mijn kinderen: hoe doe ik dat?My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  25/06/2016

  Ik heb denk ik 15 jaar de pil geslikt. Dat beviel heel goed, tot ik ineens net als jij doorbraakbloedingen kreeg. Bovendien kreeg ik migraine tijdens mn menstruatien. Ik ben gestopt en dat bevalt me nu veel beter. Hoger libido inderdaad. En veeeeesl minder hoofdpijn!
  Elisabeth onlangs geplaatst…Waarom ik trots ben dat ik een loedermoeder benMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  25/06/2016

  Van m’n 16e tot 21e slikte ik de pil, daarna had ik een spiraal maar dat vond ik heel vervelend (bleef pijnlijk) en op mijn 22e werd ik zwanger. Tussen de 2 zwangerschappen door even aan zo’n lichte pil gezeten ivm borstvoeding maar ik vond het geen prettig idee. Na deze zwangerschap weer kort aan die lichte pil ivm bv gegaan maar ook weer gestopt, dan maar met condoom, heb toch het idee dat ik me anders voel door de hormonen ofzo
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Personal: I wish tagMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  25/06/2016

  Wat goed dat je toch de knoop hebt doorgehakt en bent gestopt. Die doorbraakbloedingen lijken me geen pretje. Zo te lezen wel heel wisselende resultaten dus…
  Ik slik al een jaar de pil niet meer, eigenlijk sinds de bevalling (en daarvoor natuurlijk). Vind ik niet nodig want ik verwacht toch niet zo snel zwanger te raken met PCOS. Sinds ik de pil niet meer slik zijn mijn menstruaties ook veel heftiger. Maar in tegenstelling tot jou wel een libido van 0 hahaha (goh wat een persoonlijkhe info ineens allemaal…).
  Carlijn onlangs geplaatst…Make-uplook voor wanneer het 30 graden isMy Profile

 • Reageren
  Josan
  25/06/2016

  Fijn Sanne, dat het ontpillen tot nu toe meevalt. Ik slikte van 17 t/m 23 pil. Voornamelijk vanwege heftige menstruatiepijn. Na eerste kind was dat over. van de pil werd ik heel hormonaal labiel. Dus heb daarna Nuvaring gebruikt. Ook niet zo’n succes.
  Josan onlangs geplaatst…Roomblush Sweet wallpaper & Saartje Prum SorbetMy Profile

 • Reageren
  Channa
  25/06/2016

  Niet meer. Ik werd een heks van de pil, overigens ook van een spiraaltje. Hormonale anticonceptie komt er hier niet meer in.
  Channa onlangs geplaatst…Dé webshop voor kindermeubels & speelgoed! + WINACTIEMy Profile

 • Reageren
  Jantine
  25/06/2016

  Ik heb 14 jaar de pil geslikt, tot ik last kreeg van doorbraakbloedingen. Op advies van de dokter drie maanden gestopt. Voelde ik me emotioneel een stuk prettiger bij maar wat een gedoe verder. Nu weer aan de pil en geen last meer van de doorbraakbloedingen

 • Reageren
  Dita
  25/06/2016

  Ik slik nu ook weer de pil (5maanden geleden een dochter gekregen) maar ik zit er over na te denken om een spiraaltje te laten zetten. Heb op zich geen problemen met de pil maar voel me er ook niet altijd heel fijn bij, al die hormonen…
  Dita onlangs geplaatst…Baby’s eerste hapjesMy Profile

 • Reageren
  Annemijn
  25/06/2016

  Fijn dat je hier een artikel over geschreven hebt! Hier was ik nameljik wel benieuwd naar. Ik heb begin dit jaar ook wat doorbraakbloedingen gehad en heb nu een zwaardere pil maar ik ben eigenlijk niet van plan om mijn hele leven aan de pil te blijven 😛 Maar tot nu toe heb ik ook nog niet echt een fijner alternatief gevonden. wie weet komt dat nog! Ik vind het fijn om te lezen wat de gevolgen van je stop bij jou zijn. Niet dat dat bij iedereen hetzelfde is maar toch fijn om te weten hoe je er op kunt reageren.
  Annemijn onlangs geplaatst…VIDEO: Zomerse shoplog met o.a. Primark, Hunkemöller en Big Bazar!My Profile

 • Reageren
  Leonie
  25/06/2016

  Wat goed dat je de stap hebt gezet.
  Ik ben al een lange tijd pilloos.. Heb 5 jaar lang een mirena gehad en ik vond het ideaal! Toen ie eruit moest, heb ik geen nieuwe laten plaatsen ivm kinderwens die dichterbij kwam. Na een aantal maanden condoom te gebruiken, besloten we vorig jaar na onze vakantie de condooms te laten voor wat t zijn en te proberen om zwanger te worden. En yay, na 4mnd kwam onze wens uit en had ik een positieve test in mn handen. Nu inmiddels 34 wk zwanger:) na m’n zwangerschap ga ik of weer aan de condooms, of ik plaats opnieuw een spiraal.. Daar moet ik nog even over nadenken.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamashowt: Foto’s zwangerschapsshootMy Profile

 • Reageren
  Joyce
  25/06/2016

  Ik ben na 5 jaar net weer een maand aan de pil. Ik vertrouwde hem ook niet, maar mijn menstruatie was zo erg en ik had zoveel pijn dat dit een goede oplossing is.

 • Reageren
  Mandy
  25/06/2016

  Ow wat goed dat je bent gestopt. Ik ben iets langer dan een half jaar geleden gestopt maar pfff wat heb ik een last van ontpillen. Mega haaruitval, zo erg dat m’n haar erg dun is geworden en nu alleen nog maar in een staartje kan. Er groeit weer heel veel aan dus heb allemaal van die halve plukken. Ik ben afgevallen sinds in van de pil afben dus dat is fijn maar helaas zijn mijn borsten ook minder stevig geworden. En ik kreeg last van een puistenaanval zodra ik van de pil afwas. Dat is nu veel minder geworden gelukkig. Dus ik hoop echt snel dat het ontpillen voorbij is. Ik ga niet meer aan de pil want als ik zie hoef ik last ik na die tijd heb.. Ik heb overigens nu een spiraal!

 • Reageren
  Tamara
  25/06/2016

  Ik ben na mijn zwangerschappen ook niet weer begonnen met de pil. Ik merkte toen mijn menstruatie weer op gang kwam dat het veeeeel pijnlijker was en ook veel meer. Ik ga volgende maand een spiraal laten zetten ( roep ik elke maand )
  Tamara onlangs geplaatst…Zij vertelt | Yasmin kreeg Pre eclampsie en het HELLP syndroom tijdens haar zwangerschap.My Profile

 • Reageren
  Nicole
  25/06/2016

  Na de geboorte van ons zoontje ben ik er niet meer aan begonnen. Ik was zo moe en had zoveel hoofdpijnen ervan. Ondanks dat mijn ongesteldheid zonder pil best extreem is, zou ik niet meer terug willen. Je stopt toch allemaal hormonen in je lijf die er niet horen. Ik zit nu te kijken naar zo’n staafje in mijn arm. Misschien is dat wat voor je?
  Nicole onlangs geplaatst…Het woord ‘loedermoeder’ irriteert mijMy Profile

 • Reageren
  Meike
  25/06/2016

  Wat een interessant artikel! Ik lees steeds meer dat vrouwen, om wat voor reden dan ook, stoppen met de pil. Toen ik een jaar of 18 was slikte ik de pil, maar na 3 dagen al werd ik helemaal wit, begon ik te hallucineren en sliep ik zo’n 16 uur per dag. Mijn moeder en oma kunnen er ook écht niet tegen, dus waarschijnlijk is het gewoon erfelijk. Het lijkt me wel echt een uitkomst als je er tegen kan!
  Meike onlangs geplaatst…McFoto #2My Profile

 • Reageren
  Mandy
  25/06/2016

  Interessant om te lezen wat een ander zijn bevindingen zijn. Ik heb van mijn 15de t/m 20ste de pil genomen. Maar hier ben ik uit eindelijk mee gestopt omdat ik er niet meer tegen kon. Vorig jaar september heb ik een mirena spiraal laten zetten, maar deze heb ik er 2 weken uit laten halen omdat ik pijn bleef houden. Nu gebruik ik dus helemaal niets meer, maar het bevalt me prima. Misschien dat ik nog wel weer aan de pil ga, maar eerst moet mijn lichaam tot ‘rust’ komen.

 • Reageren
  Roely
  25/06/2016

  Tip….neem geen paracetamol tegen de krampen,maar Ibuprofen,400 mg…..hielpen mij altijd prima!

 • Reageren
  Laetitia
  25/06/2016

  Ik ben al 3 jaar gestopt, misschien zelfs wel langer. Juist door de pil kreeg ik vreetbuien en kon ik soms echt depri zijn. Toen ik stopte met de pil had ik juist veel minder honger en viel ik 5 kilo in een maand af. Voor mij dus nooit meer een pil! Condooms moet je even aan wennen maar daar heb ik helemaal geen probleem mee en mijn vriend gelukkig ook niet. Die hormoon troep daar wordt ik echt niet gelukkig van! Een hele andere ervaring dus. Wel erg vervelend van die doorbraakbloedingen. Kan mij voorstellen dat je daardoor bent gestopt met de pil.

 • Reageren
  Laetitia
  25/06/2016

  Bij ons zitten er ook meerdere tantes en nichten in de familie die er ook echt niet tegen kunnen.

 • Reageren
  Rianda
  25/06/2016

  Na jaren de pil gebruikt te hebben (met af en toe spotting) kreeg ik vorig jaar na weer een uitstrijkje met pap2 (2e keer al) het advies om aan de implanon te gaan. Eerste maand echt ideaal, maar daarna werd het afschuwelijk. Vijf maanden veel vloeien, arts gaf aan dat het bij het lichaam hoorde. Afgelopen januari gestopt met alles om me lichaam te resetten. Uiteindelijk alles gebruikt voor Jan met de korte achternaam, sinds april weten we dat kindjes krijgen op de natuurlijke weg voor ons heel moeilijk gaat worden (kans is 0,1%). Nu weer een onregelmatige cyclus en als ik dan menstrueer idd enorme krampen, Feminax is dan echt ideaal (tip, te koop bij etos etc) Ooit gaan we wel kijken naar andere mogelijkheden, ben net 24 dus heb nog even de tijd. Wat die hormonen met mijn lijf gaan doen, zien we dan wel weer…..

 • Reageren
  Iris
  25/06/2016

  Ik zweer bij aleve feminax, echt. Twee innemen als de ellende begint en na 10 minuten voel ik de pijn wegzakken. Zonder die dingen functioneer ik een week niet.. Ik ga komende week over van pil naar spiraal ivm blijvende menstruatie klachten. Ben benieuwd!

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  26/06/2016

  Wat een verschil. Ik kreeg heel erg last van acne toen ik stopte, of eigenlijk moet ik zeggen, de pil onderdrukte de acne en dat kwam dus weer terug
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Video – Wat zit er in onze commode? + indelingMy Profile

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  26/06/2016

  Ik slikte vanaf mijn 15e tot mijn 23e de pil. Daarna stopte ik, omdat ik zwanger wilde worden. Eenmaal bevallen ben ik even aan de minipil gegaan, maar binnen een week gestopt. Had meteen al doorbraakbloedingen en mijn eczeem kwam meteen weer terug in mijn gezicht. Ik was er helemaal klaar mee. Hier dus ook condooms, want allerlei andere anticonceptie zie ik simpelweg ook niet zitten. Tja, het is niet fantastisch die condooms, maar ja 😉
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Even babbelen: ziekenhuis, voeding eraf, meeting met Jodi en andere hersenspinselsMy Profile

 • Reageren
  Anoniem
  26/06/2016

  Ik voel me herboren sinds ik gestopt ben met de pil. Wat een ellende qua stemmingwisselingen. Wel, net wat jij ook beschrijft, last van een heftige menstruatie maar dat neem ik voor lief.
  Vanwege onze kinderwens gebruik geen voorbehoedsmiddelen, maar helaas zijn we na 7 jaar nog altijd kinderloos.
  Maar ondanks dat toch blij dat ik geen pil meer slik!

 • Reageren
  Daisy
  26/06/2016

  Ik heb 8 jaar de pil geslikt, op het einde werden mijn migraine aanvallen er 10x zo heftig door, kreeg ik last van doorbraakbloedingen en mega ‘moodswings’. Ik ben toen overgestapt op het implanon, werkte super! Maar van dat ‘gehak’ in je bovenarm elke keer dat er een nieuwe in moest werd het allemaal ook niet veel mooier. Ik besloot daarna de pil nog maar een kans te geven want ‘lekker makkelijk toch?’. Uiteindelijk ben ik helemaal gestopt met alle hormonale anticonceptie omdat in in 2014 door deze ‘prularia’ de trotse eigenaresse was geworden van een 30-tal longembolieën en een trombosebeen. Maar ik voel me herboren sinds ik met de anticonceptie gestopt ben! Geen wisselend humeur meer, geen doorbraakbloedingen, heerlijk! Alleen die zere borsten voorafgaand, het gestunt met de ‘jas’, die lelijke steunkous tot de heup en die vieze levenslange bloedverdunners.. Nou ja, die neem ik dan maar voor lief. 😉

  • Reageren
   Sleurink
   24/03/2020

   Kreeg jij die trombose been door de implanon?

 • Reageren
  Nicole
  27/06/2016

  Ik slik de pil ook al erg lang niet maar bij mij kwam het dus niet goed op gang.. Een jaar lang was het echt om te janken maar nu eindelijk ietwat ritme erin al is het nog niet helemaal zoals t hoort.
  Nicole onlangs geplaatst…Persoonlijke update: mijn maagproblemenMy Profile

 • Reageren
  Madelaine
  27/06/2016

  Ik ben ook na de bevalling weer even begonnen met de pil maar heb er, toen het kon, meteen een spiraal in laten zetten. Vind het zo relaxed nu!

 • Reageren
  Kelly
  28/06/2016

  Ik heb een paar jaar aan de pil gezeten maar ik kreeg er echt nare bijwerkingen van. Paranoia, extreem emotioneel, ik vond het tien keer niks. Uiteindelijk overgestapt op de Implanon en ik voelde me zo veel beter. Het heeft ook wel hormonen maar zoveel minder dan in de pil. Persoonlijk zou ik het iedereen aanraden, maar ook de Implanon zal voor iedereen weer anders zijn.
  Kelly onlangs geplaatst…Vals alarm + BabykamerMy Profile

 • Reageren
  angela | Great Body & Skin
  30/06/2016

  Ik heb verschrikkelijk last van moodswings en depressieve gevoelens gehad door de Dianepil. Daar ben ik dus 15 jaar geleden mee gestopt. Na de zwangerschap weer een IUD genomen, omdat die erg goed is bevallen altijd. Ik hoef zo nergens meer aan te denken en ik eb geen menstruatie meer. Daarbij ook een fijn idee dat de hormonen slechts plaatselijk worden afgegeven.

 • Reageren
  Marjan
  02/07/2016

  Ibuprofen of naproxen of diclofenac (of een andere pijnstiller uit de nsaid-groep) helpen goed tegen krampen. Tevens zorgen ze ervoor doordat ze bloedvaten iets samen laten knijpen dat je minder bloed verliest. (Als je andere medicijnen gebruikt of een nieraandoening hebt is het verstandig om je arts of apotheker te raadplegen voordat je deze medicatie gaat gebruiken.)

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.