Ik ben een thuiswerkende ZZP’er (over verdiensten, collega’s missen en opdrachten)

Sinds ik mijn blog in 2015 inschreef bij de KvK ben ik een zelfstandige zonder personeel, oftewel een zzp’er. Hoe bevalt dat eigenlijk? Mis ik collega’s? Zit ik wel eens zonder werk? Heb ik stress om nieuwe opdrachten?

Eenzaam?

Ik ben een mensenmens. Altijd al geweest. Ik ben extravert, houd ervan om te kletsen, vind het in mijn eentje maar saai en  verkeer het liefst in gezelschap. Het ZZP’erschap (wat zich in mijn geval thuis afspeelt) was voor mij dan ook behoorlijk wennen, toen bleek dat ik het grootste gedeelte van de dag in mijn eentje thuis zat te werken. Geen gesprekjes bij het koffiezetapparaat, geen gebbetjes met collega’s, geen uitwisselingen over het nieuwe seizoen Boer Zoekt Vrouw, gewoon me myself and m’n laptop.

Ik moet zeggen, dat het alleen werken naar verloop van tijd is gaan wennen en dat ik er tegenwoordig juist heel erg de voordelen van inzie. Ik ben gewend om me goed te kunnen concentreren op mijn werk zonder dat ik word afgeleid door collega’s, ik ben eraan gewend dat ik mijn koffiezetapparaatgesprekken online voer met collegabloggers en ik ben eraan gewend dat ik mijn broodje achter mijn laptop eet en niet in de kantine.

Gelukkig reis ik geregeld af naar Amsterdam om klanten te bezoeken en/of naar events te gaan. Dit is altijd een welkome afwisseling. Voor mij helaas geen werksessies in een hip cafeetje, want het blijkt dat ik daar toch niet zo productief ben als thuis.

Mensen denken overigens vaak dat het werken vanuit huis juist voor veel afleiding zorgt omdat je je dan al snel met andere dingen bezig gaat houden zoals de was, opruimen en andere zaken, maar bij mij is dit niet het geval. Ik heb echt een modus waarbij ik me volledig focus op wat ik moet doen zonder afgeleid te worden door dingen in en om het huis. Het helpt ook dat ik de kinderen op werkdagen voor 9.00 bij de gastouder aflever en dat ik daarna meteen aan het werk ga – een vast ritme dus. Om 17.00 haal ik de kinderen weer op, maar in de praktijk is dat niet het einde van mijn werkdag. Ook ’s avonds moeten er nog de nodige dingen gebeuren.

Geen zekerheid

Als ZZP’er ben je verantwoordelijk voor je eigen opdrachten. Want geen opdrachten = geen inkomsten, zo simpel is het. Natuurlijk brengt dit soms stress met zich mee, ik heb immers nooit zekerheid. Er zijn bepaalde periodes dat het sowieso wat rustiger is op marketinggebied (de zomervakantie en de maand na kerst) en het is altijd maar weer afwachten hoe deze maanden verlopen. Zowel qua bezoekersaantallen als qua opdrachten is het dan stiller en hier moet ik dan ook altijd ver van te voren rekening mee houden. Het liefst ben ik dan ook in de zomer al bezig met opdrachten voor het najaar, zodat ik zeker weet dat ik dan in ieder geval weer campagnes en dus inkomsten heb. Het ligt gelukkig nooit helemaal stil, maar er zijn absoluut pieken en dalen. Gelukkig zorgt mijn agency (FemmeFab, red.) voor de meeste campagnes en dit geeft toch dat extra stukje zekerheid. De beste dames daar op kantoor zorgen met hun moeite en inspanning dat ik dit fulltime kan doen en dat ik over inkomsten absoluut niks te klagen heb.

Nog even over die zomerperiode gesproken; ik vind het altijd lastig om te bepalen wat ik qua content wel en niet moet delen. Deel ik in de zomer juist artikelen waarvan ik weet dat ze goed gelezen worden om toch die bezoekersdip niet al te diep te laten zinken, of deel ik mijn beste artikelen juist als iedereen weer terug is van vakantie zodat ik zeker weet dat iedereen het leest? Dilemma’s!

Administratie

Een van de saaiste kanten van het zpp’erschap is toch wel het bijhouden van de administratie. Je moet alles zelf regelen en ondanks dat je natuurlijk dingen kunt uitbesteden, ligt de verantwoordelijkheid bij jou om alle zaakjes op orde te hebben. Gelukkig is mijn administratie als ZZP’er behoorlijk overzichtelijk omdat ik niet giga veel bonnen en uitgaven heb en word ik er ook steeds sneller in. Dat mag ook wel, na drie jaar ervaring haha.

De toekomst

Ik zou het te gek vinden om in de toekomst toch wat vaker buitenshuis te werken, ofwel door het huren van een kantoortje ofwel door een flexwerkplek met mensen die ongeveer hetzelfde doen als ik. Ik mis soms wel een sparringspartner om ideeën mee uit te wisselen en elkaar te inspireren. In je eentje kan het soms pittig saai zijn en daardoor ben ik geregeld ongeïnspireerd. Dat gevoel vind ik vreselijk.

Tegelijkertijd is de vrijheid die ik heb als ZZP’er heel erg prettig, dat wil ik benadrukken. Als ik overdag een bepaalde taak niet af krijg (of daar geen zin in heb) dan doe ik dat ’s avonds en geen baas of collega die daar iets van zal vinden. Ik kan mijn eigen tijd indelen en dat is met reisjes, uitstapjes met de kinderen of doktersbezoekjes ideaal.

Verder moet ik me binnenkort echt meer gaan verdiepen in een pensioenregeling en bepaalde verzekeringen, iets wat ik nu al een tijdje voor me uitschuif. Ook dat vind ik, net als de administratie, niet het leukste aspect van zzp’erschap ?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Larissa
  03/07/2018

  Het lijkt me heerlijk om zzp’er te zijn! Vooral als je van je hobby je werk hebt kunnen maken. Veel meer vrijheid en ideaal als je kinderen hebt. Maar het lijkt me af en toe ook best wel eenzaam. Goed om te horen dat jij wel een fijne balans erin hebt gevonden.
  Larissa onlangs geplaatst…Wanneer het even te druk is…My Profile

 • Reageren
  Lisa
  03/07/2018

  Dat lijkt mij wel echt het grootste voordeel van thuiswerken met (kleine) kinderen. Dat je je werkzaamheden wat makkelijker om activiteiten en verplichtingen met je kinderen kunt plannen.
  Lisa onlangs geplaatst…Kookboek review: Zoals alleen oma dat kanMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  03/07/2018

  Herkenbaar! Het heeft voor- en nadelen. Zelf doe ik wel alles door elkaar, dus wassen en strijken tussen de bedrijven door. 😉 En ik heb m’n kinderen nooit naar een opvang gebracht; zelfs zelden op school laten eten. Dat is enerzijds een luxe, anderzijds zijn het dingen die de boel onderbreken. Het grote voordeel is dat je je eigen tijd kunt indelen en dat je geen toestemming nodig hebt van een baas of leidinggevende. Verder ben ik juist een einzelgänger dus dit is ideaal voor mij. Ik houd wel van mensen om me heen, maar alleen als ik daar zelf voor kies en dus zelf bepaal wanneer. ?
  Yvonne onlangs geplaatst…Waar haalt men het lef vandaan om te gaan vingerwijzen naar ouders en leerlingen?My Profile

 • Reageren
  Eke
  03/07/2018

  Leuk om te lezen hoe het zzp-er zijn je bevalt! Het lijkt mij om dezelfde redenen als jij heerlijk en ik hoop het ook ooit te worden omdat ik denk dat het een enorme energiewinst voor mij zou zijn.
  Eke onlangs geplaatst…Babyupdate: de kraamweek, drinken, slapen en Max als grote broerMy Profile

 • Reageren
  Susanne
  03/07/2018

  Ik vraag me af in hoeverre je ‘ontwikkeling’ mist? Ik ervaar als 28 jarige dat ik op werk met allerlei complexe zaken op de werkvloer (conflictsituaties/leidinggeven/lastige gesprekken/mooie doelen/coaching) echt heel veel stappen maak, mijzelf beter meer kennen en echt groei als persoon. Ik vraag me af of en in welke mate je dat ook ervaart als zzper/thuiswerker? Verder geniet ik ernom van je blog, vind eigenlijk altijd je artikelen leuk ?

 • Reageren
  LA VIE SANNE
  03/07/2018

  Hi Susanne, dank voor je comment! Soms mis ik wel wat intellectuele uitdaging in het werk dat ik doe, maar voor mij wegen de positieve aspecten op dit moment zwaarder dan de ‘mindere kanten’. Qua ontwikkeling heb ik niet het gevoel dat ik veel mis, ik run natuurlijk wel een bedrijf en ben als het ware CEO, secretaresse, administratief medewerker en salesmanager ineen. Al ben ik in het ene taakje beter dan in het andere?

 • Reageren
  Carlijn
  04/07/2018

  Superleuk om te lezen hoe jij dit ervaart. Volgens mij gaat het thuiswerken zonder afleidingen je goed af. Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat je in een minder goede en in een heel goede maand ‘binnenhaalt’ aan salaris, maar ik snap ook wel dat je die cijfers niet deelt. Gewoon interesse hoor, vooral omdat ik zelf ook (deels) ZZP’er ben en het herken dat het de ene maand stiller is dan de andere.

  • Reageren
   Yvonne
   04/07/2018

   Hier ben ik ook heel nieuwsgierig naar maar dat gaat ze echt niet delen haha 🙂

  • Reageren
   LA VIE SANNE
   04/07/2018

   Hoi Yvonne en Carlijn, het klopt dat ik dat liever niet exact deel. Als ik het per artikel zou vertellen klinkt het voor de buitenwereld als veel, maar vergeet niet dat er nog een hoop af gaat aan commissies, belastingen etc.

   • Reageren
    Yvonne
    05/07/2018

    Natuurlijk Sanne, ik zou dat ook niet delen hoor! Begrijp ik helemaal! Dan zou je het hele staatje moeten laten zien anders snappen mensen het niet. En dan nog: is privé (behalve als je een beroep hebt waarbij de salarisschalen openbaar zijn…).

 • Reageren
  Margo
  09/07/2018

  Interessant wel! Ben altijd nieuwsgierig naar hoe fulltime bloggers het doen 🙂 en ik bewonder het enorm!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.