“Ik ben bang voor ouder worden”

Ik ben de dertig nog niet eens gepasseerd en toch is er die angst voor het ouder worden die soms om te hoek komt kijken. Met het verstrijken van de tijd lijken mijn zorgen toe te nemen.

Een deel van de zorgen heeft natuurlijk te maken met het feit dat ik kinderen heb en een leven met hen nooit meer zorgeloos is. Een ander deel van die zorgen heeft te maken met het simpele feit dat ik ouder word en de tekenen daarvan lastig te accepteren vind. Een onomkeerbaar proces dat niet af te remmen is, noch te controleren. We moeten ermee dealen, allemaal. En dat vind ik niet leuk.

Ik ben niet iemand die obsessief met haar uiterlijk bezig is, maar ik ben wel ijdel. Ik verschijn zonder moeite make-uploos met mijn kop op het internet, het boeit me niet als ik een bad-hairday heb en een pukkel hier of daar kan me ook niet zoveel schelen, maar ik heb er wel moeite mee om mijn huid te zien veranderen. Dat jonge huidje van vroeger is niet meer. Er zitten wallen, verkleuringen en hier en daar verschijnt een rimpel die ik niet prettig vind. Ik neem iedere subtiele verandering in mijn gezicht of op mijn lichaam waar. Bovendien kan ik onzeker worden van vrouwen die ouder zijn dan ik en er toch jonger uitzien.

Oppervlakkig he? En toch is het iets waar ik vrijwel dagelijks mee bezig ben. Het verliezen van de schoonheid naarmate de jaren verstrijken. Het beïnvloedt zelfs mijn humeur en hoe ik me die dag voel, misschien herken je dat wel.

Als ik er moe uit zie dan baal ik daarvan en word ik toch wat onzeker. En beeld je eens in, je eigen vermoeide smoelwerk 300x terugkijken tijdens het editten van een vlog.. Daar wordt geen mens vrolijk van.

Het zorgt ook voor dilemma’s; zal ik nu al een spuitje botox in die frons zetten, laat ik er pas wat aan doen als ik echt de dertig ben gepasseerd, of laat ik de natuur haar gang gaan en moet ik mijn lijf omarmen zoals ‘ie is? Heel eerlijk, als het aan mij had gelegen had ik de verleiding van de cosmetische chirurgie waarschijnlijk niet kunnen weerstaan. Het is dat mijn vriend er faliekant tegen is (ik grap wel eens naar hem dat hij het waarschijnlijk niet eens ziet als ik een klein spuitje botox laat zetten).

Een andere angst van het ouder worden heeft te maken met gezondheid. In eerdere artikelen vertelde ik al dat ik een serieuze hypochonder ben en dat de angst voor ernstige ziektes altijd op de loer ligt. Ik ben me er natuurlijk van bewust dat ouder worden ook betekent dat de kans op ziektes toeneemt. En als het niet de leeftijd is die die kans doet toenemen, dan is het wel mijn gestress om al die ziektes die de kans op ziektes weer groter maakt. Gestress dat trouwens ook voor nog meer rimpels zorgt. Volg je het nog?

Naast deze angsten ervaar ik natuurlijk ook veel positieve dingen aan het ouder worden. Zo ben ik een stuk zelfverzekerder dan vroeger, kan ik veel beter tegen kritiek en durf ik ook sneller voor mijn mening uit te komen. Verder word je met de jaren écht wijzer. Ook kan ik nu beter relativeren, al heb ik nog een lange weg te gaan als het om ouder worden gaat 😉

Heb jij moeite met ouder worden of zie jij er enkel de positieve aspecten van in?

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

 • Reageren
  Inez
  20/11/2018

  Ik vind het zonde dat ieder artikel een negatief tintje/negatieve inslag heeft. Bij ieder artikel dat online komt hoop ik: zal het nu gewoon weer iets positiever zijn? (Wat uiteraard echt niet altijd hoeft) Het is me op een gegeven moment op gaan vallen en ik mis echt een beetje de luchtige positieve artikelen

  • Reageren
   LAVIESANNE
   20/11/2018

   Grappig, dat was mij zelf nog helemaal niet opgevallen. Goed dat je het aankaart, met dit soort feedback kan ik zeker wat. Misschien heeft het ook te maken met de tijd van het jaar waardoor ik altijd iets somberder ben. Ik ga er in ieder geval rekening mee houden!

 • Reageren
  Ester van den Dolder
  20/11/2018

  Iedereen kan niet altijd vrolijk en positief zijn. Dit hoort ook bij het leven. Dus daar mag je ook over svhrijven en doordat je het met humor brengt vind ik het absoluut niet storend. Zelf ben ik 43 jaar. Vanaf mijn 18e was ik al bang om ouder te worden haha. Ik ben dankbaar voor wat ik heb. Ik ben absoluut niet oppervlakkig maar het is wel een dingetje dat je sochtends gewoon schrikt van je reflectie in de spiegel??en denkt hoe ga ik dit weer fixen. Belangrijk??? Nee maar als je lekker in je vel zit gaat het allemaal net wat makkelijker.?

  • Reageren
   LAVIESANNE
   20/11/2018

   Haha ja dat ‘hoe ga ik dit fixen’ herken ik wel?

 • Reageren
  Marit
  20/11/2018

  Herkenbaar..hier afgelopen maart 30 geworden: feestje gevierd met familie en vrienden maar oooow wat vond ik het erg.
  Hier sinds 1,5 jaar Botox..ik had zo mega fronsrimpel en vond dat echt vreselijk..ben er zo blij mee! Laatste keer ook voorhoofd beetje preventief meelaten nemen!! Werkt dus we verslavend..wat mijn man ervan vindt? Die vindt het prima..vooral omdat ik mij er gelukkiger door voel!

  • Reageren
   LAVIESANNE
   20/11/2018

   Ja als ik Botox zou doen zou ik dat idd ook in de fronsrimpel laten doen. Die van mij is al best zichtbaar en mn uitdrukking wordt er niet vrolijker op haha.

   • Reageren
    Yvonne
    20/11/2018

    Als ik iets laat doen is het ook de fronsrimpel inderdaad. Maar ik vind het een enorme beslissing. Blijft oppervlakkigheid in mijn ogen. Acceptatie duurt het langst zeg maar :). Lastig…

 • Reageren
  B
  20/11/2018

  Ik snap dat je af en toe even zo’n moment/dag hebt dat je ‘bang’ bent om ouder te worden, maar je geeft aan dat naarmate je ouder wordt, je schoonheid verliest daar ben ik het niet mee eens. Schoonheid verlies je niet, maar het krijgt een andere vorm. En tuurlijk kun je de natuur een handje helpen, maar ik denk dat als je er eenmaal aan begint dat er geen rem meer is. Daarbij zie je vaak dat een lichaam wel natuurlijk ouder is geworden, maar dat aan het gezicht het een en ander gedaan is. Ik vind de verhoudingen dan ver te zoeken en dat vind ik pas het verliezen van natuurlijke schoonheid.

  • Reageren
   LAVIESANNE
   20/11/2018

   Mooi gezegd! Het blijft inderdaad altijd oppassen geblazen met botox.

 • Reageren
  Carlijn
  20/11/2018

  Ik herken precies wat je zegt. Ook ik ben een ijdeltuit en erger me nu met 29 jaar al aan die fronsrimpels (waar foundation ook zo lekker in gaat zitten). Ik denk dat ik serieus voor botox ga, vind dat allang geen taboe meer en niks mis mee. Sowieso werkt botox vooral preventief dus beter nu al een prikje laten zetten om erger te voorkomen. Je hebt ook baby-botox hè, lagere dosering met subtieler resultaat (en goedkoper want botox is een dure grap)

  • Reageren
   LAVIESANNE
   20/11/2018

   Baby botox, dat ga ik eens opzoeken!

 • Reageren
  Helen
  20/11/2018

  Begrijp heel goed wat je zegt en ik herken mezelf er ook in!
  Wat mij daarin altijd helpt is mijn vader. Hij is al jaren zwaar hart patiënt en als ik zeg dat ik het verschrikkelijk vind om jarig te zijn (weer een jaar erbij) dan zegt hij altijd: NIET meer ouder worden Helen, dát is pas erg..
  Dat helpt me altijd relativeren ?
  Helen onlangs geplaatst…Katy Perry’s INDI VISIBLE Eau de ParfumMy Profile

  • Reageren
   Yvonne
   20/11/2018

   Je vader heeft gelijk. Ik ben zelf ook ziek en ouder worden is dus niet vanzelfsprekend. Ik zeg ook altijd tegen mensen die zoiets zeggen: “Wil je liever niet meer ouder worden dan?”
   Als ik in de spiegel kijk (ben eind 30) ben ik echt niet altijd tevreden, meestal juist door mijn ziekte. Maar als gezonde twintigers al beginnen te klagen en zelfs al bezig zijn met Botox, dan begin ik toch te fronsen hoor 😉 (niet goed voor mijn rimpels haha).

 • Reageren
  Fraukje
  20/11/2018

  Ohja dat herken ik zeker. (overigens, ik vind het juist prima dat niet ieder artikel positief is. Ik krijg er juist jeuk van, al die (te) mooie verhalen)
  Ik ben 35 en heb helaas een dunne huid en veel zorgen aan m’n hoofd. De lijntjes springen om me heen. De fronsrimpel doet soms gewoon pijn. Dus aan botox denk ik wel eens. Tis meer dat ik het eng en duur vind. Het moet tenslotte herhaald worden. Botox ligt gevoelig terwijl mensen ondertussen wél hun grijze haren verven. Waarom is dat niet ‘fout’? Je moet doen waar je zin in hebt want dát is wat ik geleerd heb met het ouder worden.

  • Reageren
   LAVIESANNE
   20/11/2018

   Opvallend he, dat botox altijd zoveel discussie oproept. Ik vind het ook niet zo’n grote ingreep.. Maar mijn vriend dus wel. Het is inderdaad wel prijzig.

 • Reageren
  José
  20/11/2018

  Lieve Sanne,

  Heel begrijpelijk dat je je zo voelt. Ik denk dat iedereen dit wel in meer of mindere mate heeft. Bovendien wordt ons een beeld door de media voorgeschoteld dat mannen mooier worden naarmate ze ouder worden, en vrouwen alleen maar aftakelen. Dit versterkt onze onzekerheid alleen maar, terwijl in andere culturen ouderdom gevierd wordt en als iets moois gezien wordt.

  Toen ik 30 werd en veel vriendinnen om me heen ook, was dat voor velen “a big deal”. Ik heb mijn vader veel te jong verloren. Daardoor heb ik geleerd dat het leven voor je het weet over kan zijn en dan denk ik alleen maar bij elk jaar dat ik ouder word: “ik ben blij en dankbaar dat ik ouder mag worden”. En ik hoop dat ik heel oud mag worden, met heel veel rimpels en grijze haren! Hopelijk kun jij ook ooit iets positiefs zien in het ouder worden.

 • Reageren
  Wilma
  20/11/2018

  Dan hier een reactie van een echt oudere (56) 😉 Als ik je hoor klagen over wallen moet ik altijd een beetje lachen. Jij smeert er concealer op en ziet er weer fris en fruitig uit. Mijn rimpels gaan er niet van weg, LOL. Maar serieus, het is niet makkelijk dealen met een ouder wordende huid, je moet je make-up er op aanpassen. En dan baal ik wel eens, jahoor. De enige ingreep die ik zou overwegen is een ooglidcorrectie, beslist geen fillers etc. Het ziet er vaak heel onnatuurlijk uit, en rimpels horen nu eenmaal bij het ouder worden.
  Een voordeel van ouder worden is dat je je niet meer zo druk maakt of je er wel perfect genoeg uitziet. Vroeger kon ik me ook druk maken om een pukkeltje, nu denk ik, ach het zal wel.

 • Reageren
  Lieke van Veen
  20/11/2018

  Ik ben niet bang om oud te worden, maar misschien komt dat nog. Ik snap ook niet dat mensen er tegenwoordig een big deal van maken dat ze 30 worden. Je bent nog zo jong en hebt nog een heel leven voor je! Je bent mooi zo als je bent. Botox maakt het er ook niet altijd mooier op 😉

 • Reageren
  Gerie
  20/11/2018

  Ik ben een stille lezer, maar ik wil nu toch reageren. Het is mijn mening, dus absoluut niet objectief. Doe er mee wat je wil, maar jeetje ik schrik hier echt van. Ik ben 38 jaar en al bijna 20 jaar verpleegkundige. Ik ben daarvan jaren IC verpleegkundige geweest en heb daar echt geleerd dat het leven zo ontzettend kostbaar is. Vrouwen van jouw leeftijd, met een massale hersenbloeding. Onomkeerbare hersenschade waarbij alleen nog een donorprocedure opgestart kon worden. Koester je lijf, koester je rimpels en koester het lijf wat ouder mag worden. In dit is één voorbeeld uit velen.
  Daarnaast ben je echt een prachtige vrouw!
  Ik zou het persoonlijk in een andere hoek zoeken. Zorg dat je lekker in je vel zit door middel van? Dat is aan jou. Sporten, ander eetpatroon, erover praten met vriendinnen/POH ggz, je zegeningen tellen.
  Het kost ons driemaal zoveel moeite om ons gelukkig te voelen, dan ongelukkig. Dat is dus hard werken!

  Zoals je al hebt begrepen ik vind Botox geen oplossing.

  • Reageren
   Yvonne
   20/11/2018

   Wow, ben onder de indruk. Dat heb je echt mooi gezegd. Geeft te denken hoor.

  • Reageren
   Julia
   21/11/2018

   Ik ben het hier helemaal mee eens. Ik werk ook in de gezondheidszorg én heb nog niet zo lang geleden heel plotseling mijn zus verloren, zij was net 30. Ik word er een beetje kriebelig van dat jonge mensen, die er echt nog fantastisch uit zien, zich druk maken om een rimpel en zelfs aan de Botox gaan. Wees alsjeblieft blij en dankbaar dat je lichaam gezond is, dat je een lieve partner en gezonde, lieve kinderen hebt. God, wat zou ik willen dat mijn zus rimpels zou krijgen, ik had haar zo gegund dat ze een oud, rimpelig omaatje zou worden!
   Count your blessings en je gezonde lijf, en wees blij dat je ouder mág worden!

 • Reageren
  Marloes
  21/11/2018

  Oh ik herken mijzelf hier heeeel erg in. Zit ik foto’s van 5 jaar terug te kijken en dan mijzelf voorhouden dat ik eigenlijk helemaal niet zoveel veranderd ben. Wel dus ;-)! Haha! Maar ik snap het wel hoor. Ik ben in maart 30 geworden. Een leeftijd waar ik zooo tegenop zag! Nu ik het eenmaal ben vind ik het best en kijk ik zelfs naar mijn 30-er jaren uit. Zoals hierboven al eerder werd gezegd, id blij zijn dat we deze leeftijden mogen halen en ouder worden is tegenwoordig een kadootje. Zeker in een gezond lijf!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.