I got 99 problems en 66 daarvan hebben met koken te maken

Ik kook elke dag. Dat wil zeggen, op die paar keer dat we sushi afhalen of uiteten gaan na. En toch heb ik het koken niet echt in de vingers en vind ik het vooral echt niet leuk. Ja, ik kan een recept aflezen en ja, ik kan prima een Hollands maaltje bereiden, maar daar is dan ook wel zo’n beetje alles mee gezegd.

Veel respect heb ik toch altijd voor mijn schoonvader. Flamberen, blancheren, pocheren, hij doet het allemaal met twee vingers in zijn neus en zijn ogen dicht voor een heel gezelschap van 15 man en vindt het nog leuk ook. Ik daarentegen krijg het al benauwd als ik lasagne op de planning heb staan voor mijn gezin van vier. Meestal hangt er tijdens het koken minstens 1 kind aan mijn been en dan moet je van goede huize komen wil je je dan nog concentreren op het eten.

Inspiratie en de kritische tong van mijn kinderen zijn vaak het grootste probleem. Ik kan minutenlang tig foodblogs afstruinen en me verlekkeren aan allerlei recepten en toch mijn laptop dichtslaan omdat ik nog niets heb gevonden wat me geschikt lijkt. Het helpt natuurlijk ook niet mee dat mijn eigen bengeltjes nog niet heel experimenteel zijn als het om eten gaat. Doe hen maar iedere avond een cordon bleu’tje met wat aardappeltjes en een beetje rode kool en dan is het allang goed.

Dat is nu precies het soort maaltijd waar ik niet altijd om sta te popelen. Ik heb wel eens geprobeerd in meerdere sessies te koken (dus eerst gerecht A voor mijn kinderen en dan gerecht B voor mijn vriend en mij) maar dit was zo tijdrovend dat ik daar ook maar mee ben gestopt. Zat ik om half 9 ’s avonds pas een keer aan de koffie. Nee dankje.

Met foodboxen heb ik een beetje een haat-liefdeverhouding. Enerzijds vind ik het ideaal omdat je zelf nergens meer over hoeft na te denken, maar anderzijds ben je ook weer gebonden aan de maaltijden die in de box zitten. Af en toe neem ik weer een abonnement omdat ik dan ineens bedenk dat ik het allemaal anders en gezonder wil aanpakken, maar ik heb ook vrij vaak gehad dat ik dan eten moest weggooien omdat er toch iets tussendoor kwam.

Ook heb ik wel eens geprobeerd met een weekplanning te werken maar dit liep niet altijd uit op een succes. Had ik niet goed op de houdbaarheidsdatum gekeken van de verse groenten bijvoorbeeld en dan zat ik op dag 3 van de week al met overdatum producten.

Ik heb maar geaccepteerd dat koken/recepten bedenken niet mijn sterkste kan is. Vind jij koken leuk?

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 • Reageren
  Eke
  01/06/2019

  Ik herken de eetgewoontes van jouw kinderen wel. De oudste hier eet met een hoop minder drama een simpel AGV-tje op. Dat vind ik prima voor een a twee keer in de week, maar het afwisselen met rijst, pasta en iets mie-igs, vind ik wel zo lekker.
  Hier hebben we sinds een jaar de Marley Spoon-box. Elke week kun je uit 20 gerechten kiezen en alles is klaar om gesneden en bereid te worden. Het kost wat, maar we eten lekker en gevarieerd en geen hoofdbrekens over wat we nu weer op tafel moeten zetten en missende ingrediënten.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   01/06/2019

   Marley Spoon hebben wij idd ook een tijdje gehad, is inmiddels al wel anderhalf jaar geleden geloof ik. Opzich prima maar ik was wel vaak lang bezig in de keuken. Vooral met snijden. Maar t was wel gezond!

 • Reageren
  Yvonne
  01/06/2019

  Wij eten 1x in de week een AVG, anders vind ik het saai worden. Mijn kind lust gelukkig bijna alles. Hij moet ook wel want hij moet eten wat de pot schaft :). Net als wij vroeger, geen gezeur.
  Maar koken kan ik niet goed, dus meestal gewoon pasta, stamppot of rijst. Maar ik zorg dan wel voor een overload aan groenten (erin of extra nog ernaast). En meestal kook ik voor 2 dagen, juist omdat ik nooit zin heb om te koken. Dan nog 1x frietjes. Hoef je maar zo’n 3x in de week te koken.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   01/06/2019

   Voor twee dagen koken is inderdaad wel slim.

   • Reageren
    Yvonne
    02/06/2019

    Dit kan natuurlijk wel alleen met gerechten zoals pasta, stamppot, rijst, mie (eenpansgerechten dus).

 • Reageren
  Lisette
  01/06/2019

  Precies hetzelfde. Het is ook zúlk ondankbaar werk. Je staat een uur te ploeteren en ze vinden het niet eens lekker! Ik heb het ook maar geaccepteerd en de plaatselijke izzaboer is daar dankbaar voor
  Lisette onlangs geplaatst…Van ochtendmens naar avondmens in twee maanden tijdMy Profile

 • Reageren
  Didi
  01/06/2019

  Ik vind de verspakketten van AH ideaal. Nu zelfs in gesneden variant te krijgen zag ik. De kinderen eten dan groenten uit een potje met aardappels en vlees uit de airfryer. Makkelijk snel en iedereen blij

  • Reageren
   La Vie Sanne
   01/06/2019

   Jaaa die zijn zeker handig!

  • Reageren
   Lieke
   02/06/2019

   Hier hetzelfde. Ik kook bijna elke dag maar het is echt niet mijn hobby. Als er iemand anders vraagt of ik bij ze wil eten sla ik dat aanbod echt niet af! Heerlijk om bij andere te eten.!

 • Reageren
  Josette
  01/06/2019

  Ik kook ook elke dag.
  Het is niet mijn grootste hobby maar ik kan het wel aardig.
  Denk dat ik dat van mijn vader heb meegekregen het koken,die was kok.
  Mijn kindje lust best wel wat.
  Vlees vis aardappelen groente lust ie wel.
  Pasta rijst ook.
  Wij eten amper tot geen varkensvlees vinden we niet lekker.
  Maar ik mag niet klagen met wat hij eet. Wel moet ie altijd proeven.
  En gewoon eten wat de pot schaft, en eet je niet ook goed maar er is ook geen andere optie.
  Maar dat komt zelde voor dat ie niet eet.

 • Reageren
  Sophie
  01/06/2019

  Haha Ik heb ook een hekel aan koken en kan het niet.. 9 vd 10 gaat het brand alarm ook nog eens af. Geen succes! Dus eigenlijk kookt mijn vriend altijd hier in huis! Heel blij mee

  • Reageren
   La Vie Sanne
   01/06/2019

   Hahaha oei dat is ook niet zo handig is. Fijn dat je vriend kookt! Hier redden we dat niet omdat ie wat later van zn werk komt.

 • Reageren
  Elianne
  01/06/2019

  Ik vind het ook maar een noodzakelijk kwaad dat koken.
  Een weekmenu maken werkt hier gelukkig wel heel goed. Op maandag doe ik boodschappen en dan eten we drie dagen vers, twee dagen bij opa en oma en in het weekend is toch vaak iets waar ik geen versproducten voor nodig heb (pannenkoeken, spinazie en vis uit de vriezer of iets dat ik eerder ingevroren heb)
  Koken voor twee dagen is een goede tip inderdaad. Doe ik ook regelmatig.
  Elianne onlangs geplaatst…Dit maakte ons bruiloft persoonlijkMy Profile

 • Reageren
  Ruth
  01/06/2019

  Ojaaa o mijn god. Koken…ik vind het echt verschrikkelijk sinds ik een kind heb. Eerst kon ik echt uren in de keuken staan en had ik veel plezier van nieuwe recepten uit proberen maar sinds die kleine er is vind ik het echt vervelend. En het erge is. Ik woon in Frankrijk en daar eten ze 2 x per dag warm! Nou daar ben ik mee gestopt hoor (kost ook bakken met geld). Daarnaast is mijn vriend niet erg experimenteel. Hij eet het liefst ‘traditioneel’ Franse recepten (terwijl hij Hardstikke Hollandsch is) en dat helpt ook niet mee. Maar het liefst zou ik elke dag gewoon lekker kant en klaar eten. Wat ik dan wél weer echt een voordeel vind aan Nederland is dat ze zoveel groenten en aardappelen al gewoon voorgesneden hebben liggen in de supermarkt. Scheelt zoveel tijd. In Frankrijk hebben ze dat gewoon echt niet (wel een stuk beter voor het milieu natuurlijk) maar als ik in Nederland ben kan ik er echt van genieten om gewoon lekker alles voorgesneden te kopen en in 20 minuutjes alles op tafel te hebben staan. Dan vind ik koken wel weer leuk 😉 einde van m’n geklaag ?

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  01/06/2019

  Ik kook juist echt heel graag, vind het leuk om nieuwe recepten uit te proberen en maak dus wel een weekmenu hahaha. Nu moet ik zeggen dat mijn peuter op zich redelijk eet, dus daar mag ik niet over klagen. Gekookte aardappelen eet ik amper, wel vaker iets aardappeligs uit de airfryer, rijst, pasta, mie, plaattaart, soep.. in ieder geval wel genoeg variatie ?
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Mijn ultieme comfortfood bij emotie-etenMy Profile

  • Reageren
   Ik
   02/06/2019

   Hier is het ook vrij standaard allemaal. Maandag gezonde Hollandse maaltijd. Dinsdag pasta of rijst of bami tagliatelle etc. Woensdag altijd geb aardappels bij oma. Donderdag weer zoiets als dinsdag en vrijdag geb aard. Zaterdag patat. Zondag wat simpels of bij opa oma. En zo komen we de week door haha. Ik vind koken niet erg. Ben een controlfreak en mijn man houdt niet van koken? Kids zijn iets ouder en eten vrijwel alles. Ik zou wel vaker iets met kaas of andere apartere dingen willen eten maar dat lust de rest dan niet helaas?

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.