I got 99 problems and knutselen is one

Ken je die stom-lijstjes die je altijd bij Linda voorbij ziet komen? Die heb ik ook, zo’n lijstje. Bovenaan mijn stom-lijstje staat knutselen.

Ik heb twee linkerhanden. Altijd al gehad. Is gewoon zo. Kan je niks mee. Ja, een mandarijn pellen lukt nog wel maar knutselen, dat gaat te ver. Niet dat ik van knutselen houd trouwens. Ik heb d’r de schurft aan, maar nu ik een kind heb vind ik wel dat ik hem ook op dat gebied moet stimuleren. Ik wil niet dat hij hij straks uitgelachen wordt op de basisschool omdat het hem niet lukt om een paashaas te papier-macheeën.

Dat knutselen dat heeft er bij mij ook nooit in gezeten. Mijn familie is goed met taal, maar heeft het gewoon niet zo met knutselen. Sorry dat ik het zeg mam, je hebt het altijd leuk geprobeerd met die Kerstkaarten, maar puntje bij paaltje waren ze het gewoon altijd nét niet.

Op mijn middelbare school werd ik nog even behoorlijk met mijn neus op de feiten gedrukt toen ik een 1 (!) op mijn werkstuk handenarbeid kreeg. De reden: ik was een bodem vergeten in mijn vaas te knutselen.. En de docent handenarbeid dacht dat ik dat expres had gedaan. Ik geef toe, het was best een goeie grap geweest, maar nee, ik had er oprecht gewoon niet over nagedacht. Dus mams weer met hoge poten naar school om dezelfde docent eens even flink duidelijk te maken dat dit niet door de beugel kon en dat ‘handenarbeid sowieso geen echt vak was’. ‘Wat dacht die vrouw wel’. Heeft niet gewerkt trouwens. De 1 bleef staan.

Tegenwoordig kan je geen blog meer openen of de meest creatieve DIY’s komen je tegemoet. Ik vind het leuk, echt waar. Om naar te kijken. Maar niet om zelf te doen. Dan krijg je zo’n beetje dit idee.

Het anti-knutselgen heb ik overduidelijk op mijn zoon overgedragen want ook de gastouder was het al opgevallen dat James niet heel warm wordt van papier, kleuren of lijm. Hij doet zijn best met drie blauwe krabbels op een kleurplaat, maar het is het bewaren niet waard (of mag je dat niet zeggen als moeder..?) De hoogste vorm van knutselen die hij heeft gekend waren drie pennenstrepen op mijn witleren stoelen.

Ook vanuit mijn vriend weinig positieve knutselvibes. Hij is beter in het knutselen ván kinderen dan het knutselen mét kinderen 🙂 Hij vindt het vooral veel troep in huis al dat friemelspul.

Maar goed, volgens mij ging dit artikel over het feit dat ik mijn zoon juist wél op knutselgebied wil stimuleren, daar heeft dit artikel nog niet echt blijk van gegeven lees ik nu. Dus eh, nou ja, als jullie tips hebben dan hoor ik ze graag. Hoe krijg ik mezelf (en mijn kind) aan de knutsel?

Houden jullie kinderen van knutselen?

Foto: © OnlyZoia via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

18 reacties

 • Reageren
  Anouk
  14/04/2017

  Haha, nou ik zou zeggen: laat het voorlopig nog even aan de gastouder over. Of combineer het knutselen met je talenknobbel en ga lekker stempelen met van die letterstempels.
  Het gaat trouwens vooral om het doen (creatief bezig zijn en fijne motoriek oefenen) en niet om het resultaat. Dus toch nog wat credits voor je moeder:)

 • Reageren
  Marloes
  14/04/2017

  Wij knutselen ook niet heel veel, kleien wel maar dit gaat allemaal terug de potjes in. We vinden het wel heel leuk maar ik denk er gewoon niet vaak aan terwijl we heel veel knutsel spullen hebben. Achja het poppenhuis is ook leuk
  Marloes onlangs geplaatst…Kook dagboek: Simpele spinazietaartMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  14/04/2017

  Mijn kind houdt er wel van maar waar ze het van heeft?? Want ik ben net als jij.. met twee linker handen en ook vaak weinig zin!
  Nicole onlangs geplaatst…Zwangerschap | week 32 – groeiecho en ontsluiting?My Profile

 • Reageren
  Eke
  14/04/2017

  Amen! Ik doe wel eens een poging maar het geeft altijd zoveel zooi! Max mag lekker knutselen in de zandbak en op de opvang gaan ze hun gang maar. Het is gewoon trieste ellende wat mij betreft.
  Eke onlangs geplaatst…First Impression L’Oréal GoodiebagMy Profile

 • Reageren
  Beau
  14/04/2017

  Ik werk in de kinderopvang en ben ook totáál niet creatief. Ik haal al mijn knutsel ideeën van pinterest. Daar staan hele simpele knutsels op en ook knutsels waar ik het al benauwd van krijg als ik er alleen naar kijk. Maar, de creaties die er bij mijn 2 jarige peutertjes uitkomen zijn altijd erg leuk!

 • Reageren
  Leonie
  14/04/2017

  Oh, ik kijk heel erg uit naar de knutseltijd! Vroeger was ik mega creabea; dat is nu wel wat minder.. maar dat komt vast wel weer terug zodra m’n dochtertje kan knutselen.
  Enne; ik wil nog even zeggen dat ik je nieuwe site erg mooi vind!
  Leonie onlangs geplaatst…New in: (budget) shoplogje!My Profile

 • Reageren
  Sylvia ..
  14/04/2017

  Mijn dochter vindt het heerlijk zelfs in keuken (zelluff) koekjes en cakes bakken dus elke week sta ik een keer in de keuken voor cake of koek en een keer per week gaan we een knutsel maken.. Heel gezellig maar je moet er inderdaad wel van houden?
  Sylvia .. onlangs geplaatst…50 activiteiten voor op het strand met of zonder kind(eren)!My Profile

 • Reageren
  Nicole
  14/04/2017

  Ik vrees dat wij hetzelfde probleem hebben. Ik kan zelf helemaal niets, en ons zoontje komt niet verder dan de kast vol tekenen. Ach ja.
  Nicole onlangs geplaatst…WINACTIE! Win een baby-verwenpakketjeMy Profile

 • Reageren
  Heleen
  14/04/2017

  Haha Sanne, te grappig. Als je ooit een keer hulp nodig hebt, laat het dan maar weten! Zelf ben ik ontzettend creatief en zelfs nu de kleine nog niet geboren is, ben ik eigenlijk altijd wel aan de knutsel of heb ik wel een DIY project. Ach, ieder zijn talenten. Taal is dan niet echt mijn ding ?
  Heleen onlangs geplaatst…Dagje weg: ’t RijksmuseumMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  14/04/2017

  Ik vind het juist wel heel erg leuk om creatief bezig te zijn! De kinderen bij ons op het werk van James zijn leeftijd vinden verven vooral heel erg leuk. Stempelen met verf, met penselen verven, met de vingers, … En wanneer je een grote plastiek zak op tafel legt en James een schort aandoet, hoeft het helemaal niet zo’n kliederboel te worden dan je misschien denkt ! 🙂
  Anneleen onlangs geplaatst…Uit mijn winterslaapMy Profile

  • Reageren
   Yvonne
   14/04/2017

   Nee hoor Anneleen, dat geldt niet voor alle kinderen 🙂 Mijn zoontje houdt niet van verven, niet van tekenen en ook niet van knutselen. En ik ben stiekem blij…want ik heb er een hekel aan. Zie er ook het nut niet van in. Op school zeiden ze me dat hij daarmee zijn fijne motoriek moet leren om volgend jaar te leren schrijven. Nou, niets mis met zijn fijne motoriek: hij bouwt met kleine Lego, lijkt me goed genoeg.
   En Sanne, ik bewaar ook geen “tekeningen” waar 3 pennenstrepen opstaan. Ik kan wel alles gaan bewaren. Ik voel me er echt geen slechtere moeder door. Ik ruim graag op 😉

 • Reageren
  Anke
  14/04/2017

  Heel geinig artikel om te lezen 😉 mijn dreumes is 15 mnd en heeft nog nooit iets geknutseld, maar omdat ik in dezelfde categorie moeders val als jij heb ik alvast stickers gekocht die je steeds opnieuw kunt plakken en daarnaast heb ik aquadoodle gekocht, een soort papier/bord waar kindjes met een stift gevuld met water op kunnen tekenen. Dat lost dan meteen het punt op van viltstift op je leren stoelen… voor dat moment tenminste 😉

 • Reageren
  jolanda
  14/04/2017

  Ik heb ook geen knutselgen, mijn dochter ook niet. Zelfs veters strikken doe ik op mijn eigen wijze en niet volgens de plaatjes op internet. Gym, handvaardigheid, tekenen, techniek… sorry. Ik wil wel, maar mijn lijf wil niet wat mijn hoofd wil (ook heel onhandig met lijnen trouwens). Echter mijn dochter is dus echt houterig en loopt met de grove motoriek dusdanig achter dat ze nu motorische remedial teaching krijgt; oftewel bijles voor gym. Wetende dat ze ook logopedie en kinderfysio heeft gehad in het verleden, hebben we deze week ook het advies gekregen om haar te laten testen op DCD, soort van ADHD maar dan voor de motoriek. Een beetje kind heeft in groep 4 een etiketje nodig, in dit geval zodat ze op school haar niet teveel frusteren met netjes schrijven of gymoefeningen, zeg ik dan maar cynisch. Sorry, voor mijn minicolumn in jouw blog, maar moest het even kwijt…

 • Reageren
  Merel
  14/04/2017

  Mijn dochter (3) is gek op tekenen en knutselen. Ik niet. Gelukkig kan ze dit naar hartenlust doen bij de gastouder. Thuis heeft ze heel veel play doh en de wereld aan stiften, potloden, waskrijtjes, stempels en lijm. Mag ze pakken en mee spelen wanneer ze wil, kan ze prima zelf 🙂 Verven en echt iets in elkaar knutselen doen we eigenlijk nooit thuis, maar doet ze echt genoeg bij de opvang. Dus ik vind het allemaal prima.

 • Reageren
  Anna
  14/04/2017

  Tips: hou het simpel, een bakje met stickers, lekker een A4 volplakken; vouwblaadjes om op te kleuren of stroken van te knippen (zijn niet zo groot en na de activiteit kan het zo de prullenbak in); strijkkralen, klei of playmais zijn kant en klaar en vaak met sjablonen. Trouwens, hamertje tik, zaadjes zaaien en water gieten is ook heel goed voor de motoriek. Stoepkrijten, verven met een kwast water op een tegel ook, lekker buiten. Vooral doen wat je zelf leuk vindt.

  • Reageren
   La VieSagista
   14/04/2017

   Dankje voor de tips Anna!! Stickers zijn een goeie! En hamertje tik kan James vast wel waarderen.

 • Reageren
  Ivdn
  15/04/2017

  Kijk wat wel interesse opwekt. Je kunt ook al knutselend een knikkerbaan of iets maken. Ook kun je knutselen met andere dingen dan papier,lijm en verf. Plunder eens de rommella en kijk wat je ervan zou kunnen maken. Of wat zou je kunnen maken om die la netjes te houden.

 • Reageren
  Lisette Sier-Wismeijer
  22/04/2017

  Niel zet 1 streep op papier en zegt dan KLAAR. Nee, knutselen zit niet in mijn genen en heb het ook niet doorgegeven! Ik kook graag dus dat leer ik hem wel 🙂
  Lisette Sier-Wismeijer onlangs geplaatst…Weekvlog 9 | De wijze lessen van Michael Pilarczyk en door de wasstraat | LizlovelifeMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.