Hoe zorg je nou écht dat kinderen zich vermaken in het vliegtuig (zonder dat je ze volstopt met suikers)

Vliegen met kinderen, dat kan best een hele uitdaging zijn. Niemand wil die ouder zijn wiens kinderen de hele reis zitten te blèren terwijl de rest van het vliegtuig al ogenrollend toekijkt.

Ik heb nu een paar keer met twee kinderen gevlogen – wel steeds heel bewust gekozen voor vluchten die niet langer dan 2,5 uur duren – en inmiddels heb ik redelijk onder de knie hoe ik ervoor zorg dat de reis relaxed verloopt.

Natuurlijk heb je nooit garanties van te voren. Je kunt nog zoveel entertainment meeslepen, als je kind besluit om zich die dag van zijn demonische kant te laten zien, dan zal het een hell of a job worden om de reis te overleven. Nu hadden wij het voordeel dat er op onze vlucht zo’n 30 kinderen zaten, dus een moppertje meer of minder zou niet echt opvallen. Maar dan nog, je wil het natuurlijk liever niet. Want behalve voor je medepassagiers, is het ook voor jezelf wel zo prettig als de bloedjes zich vermaken. In het kader van goede voorbereiding is het halve werk, hierbij wat tips van mijn hand.

AFLEIDING is natuurlijk het toverwoord. De kinderen moeten wat te doen hebben, anders heb je bij voorbaat al verloren. Uiteraard neem ik ook wel wat te eten mee (cheesedippers, knijpfruit, boterhammen), maar verder wil ik liever andersoortig entertainment.

Speelgoed. Ja DUH. Nee maar echt, het juist speelgoed kan je redding zijn. Wij hadden ervoor gekozen om wat spul van thuis mee te nemen en een paar kleine dingen die ik van te voren gekocht had om het extra speciaal te maken. Dit waren uiteraard lichtgewicht voorwerpen, want het moet ook nog aardig in je handbagage passen. James had een klein autootje, mini Memory, een stickerboekje, een handventilatortje en finger spinner. Isé kreeg een kleurboekje met kleine potloodjes, poppetjes, wat VTech Bla Bla Blocks en kaartjes met woordjes en plaatjes. Sommige ouders nemen ook Play Doh mee voor hun kinderen, maar dit durfde ik toch niet aan gezien mijn kinderen daar altijd een bende mee weten te maken.

Met speelgoed kom je dus al een heel eind. Vooral Isé heeft nogal een korte aandachtsspanne en wil vaak wisselen van activiteiten. Gelukkig is ze nog in de fase dat ze zich letterlijk met een lege verpakking nog kan vermaken, dus in die zin was dat wel weer makkelijk.

Op een telefoon of iPad kun je natuurlijk een filmpje opzetten, maar bij ons werkte het ook heel goed ter vermaak om Isé foto’s en plaatjes op te laten kijken. Ze is helemaal weg van dieren dus ik had van te voren allerlei dierenplaatjes verzameld op mijn telefoon waar ze zelf doorheen kon scrollen. Ook vindt ze filmpjes waar ze zelf in voorkomt erg leuk.

James kon zelf een filmpje kijken op zijn tablet. Verder had ik daar wat spelletjes op gedownload. Een koptelefoon is wel een must trouwens, er waren ook ouders die hun kind allerlei schietspelletjes lieten spelen zonder dat ze er een koptelefoon bij hadden. Heel asociaal vond ik.

Ook een boek behoort tot een van de entertainmentmogelijkheden in het vliegtuig. Wij hadden er eentje mee voor James en voor Isé. Een beetje voorlezen, een beetje plaatjes kijken, een beetje bladeren. Leuk ook voor kleuters om een boek gerelateerd aan vliegen mee te nemen. Voor Isé was nijntje erg geslaagd.

Mijn kinderen zijn gek op muziek en daar hielden we ze dan ook prima zoet mee in het vliegtuig. Liedjes van DD company, Woezel en Pip, Cowboy Billie Boem, ik had alles van te voren gedownload en in een playlist gezet.

Nu heb ik natuurlijk maximaal 2,5 uur met kinderen gevlogen, dus ik heb geen ervaring met lange vluchten. Heb jij dat wel? Dan ben ik heel benieuwd naar jouw tips!

*Uitgelichte afbeelding: Romeo Pj via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

7 reacties

 • Reageren
  Lisette
  10/07/2019

  Naar Amerika gevlogen met Niel. En mijn motto: alles mag als je maar happy bent. Dus eindeloos iPad kijken (ze stoppen van zelf wel) spelletjes spelen. Op en neer de trap (hoort vliegtuig) en eten wat je wilt. Dus hij had crackers met kaas. Nou prima. Verder hebben we alleen wat kortere vluchten gedaan, voornamelijk naar Portugal (3 uur). Ik neem altijd bakje eten mee, met stukjes kaas/worst/komkommer. Werkt top! Niel is nu bijna 5, klimt in zijn stoel en je hoort hem niet meer. Tuur heeft nu voor de 2de keer gevlogen en is nu 1,5 jaar. Hij vond het vast moeten zitten bij stijgen niet zo leuk maar verder heeft hij zich top vermaakt met rondjes lopen, andere kindjes high 5 geven, de riem, en nog tip: als je kind geen fles meer drinkt. Knijpfruit voor opstijgen, dan klaren die oren. En verder: gaan en zie maar hoe het loopt. Geen kind huilt 12 uur. En de wereld ontdekken is ZO leuk!

  • Reageren
   LAVIESANNE
   10/07/2019

   Knijpfruit vond ik idd ook handig bij het stijgen en dalen!

   • Reageren
    Remy
    10/07/2019

    Dat knijp fruit moet ik onthouden

 • Reageren
  Ingrid
  10/07/2019

  Wij vliegen over anderhalve week richting Griekenland, bijna 4 uurtjes doen we erover met een zoontje van 1.5. Ik heb een stickerboek gekocht, want hij heeft stickeren ontdekt. Kan ie eindeloos geconcentreerd mee bezig zijn! Daarnaast is ie gek op boekjes, dus ik leen wat nieuwe boekjes die hij niet kent bij de bieb. Verder koop ik 1 nieuw speelgoedje, gaat de Ipad mee met filmpjes en verder lekker veel eten! Knijpfruit, cheesedippers, Nijntje koekjes, bananen, boterhammen. Wij komen de vlucht wel door hoop ik!
  Dit is de tweede keer dat we met hem vliegen en van de vorige vlucht heb ik 1 ding geleerd; ga helemaal mee in wat je kind zelf aangeeft! De vorige keer hadden we een late avondvlucht. Wij wilden ‘per se’ dat ie ging slapen, want het was al zo laat, maar meneer dacht daar anders over wat resulteerde in een woedeaanval van ruim een half uur. Ook al kan het me niks schelen wat anderen in het vliegtuig daarvan vinden, vond ik dat toch echt verschrikkelijk. Nu gaan we er een stuk relaxter in. Wilt ie niet slapen? Dan niet! Haalt ie later wel weer in. Ben beniewd hoe het dit keer gaat!

  • Reageren
   LAVIESANNE
   10/07/2019

   Dank voor je aanvullende tips Ingrid ?

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  13/07/2019

  Toen ik nog geen kinderen had, had ik ook altijd het geluk om door kids omringd te worden. En dat is niet altijd even leuk, maar je kan er als medepassagier ook een beetje in meegaan. Beetje helpen met de entertainment. Zo heb ik een keer meegemaakt dat een jongetje dat echt NIET rustig wilde worden in het gangpad werd gezet en uiteindelijk bij een meneer op schoot kroop om te kijken hoe die aan het Patiencen was. Prachtig. En die ouders maar verontschuldigen. Terwijl die meneer ook zei: ‘hij is zo toch rustig? dus het probleem is voor iedereen opgelost, geniet zelf maar even van de rust’. Dat vond ik dus echt prachtig!
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Mijn favoriete spelletjes op mijn telefoonMy Profile

 • Reageren
  Lisette
  14/07/2019

  Ik vond dus juist een lange vlucht ideaal. Nu zijn die van mij sowieso al gewend om ellenlang achter een beeldscherm te zitten, hier hadden ze allemaal hun eigen beeldscherm met films, games en weet ik veel wat nog meer. We vlogen met KLM dus kregen bijna elk uur iets te eten. Ik kwam al uitgerust aan op de bestemming! Vanaf nu gaan we dus lekker ver weg 😉
  Lisette onlangs geplaatst…‘Ik lees altijd je stukkies!!’My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.