Hoe worstel ik mij door de ochtendspits? (+foto’s)

De dagen dat ik de kinderen op tijd bij de gastouder moet afleveren gaan veelal gepaard met klotsende oksels en een sterk verhoogde hartslag. Ik vertel je hoe ik mij door de ochtendspits heen worstel.

Vraag me niet hoe het kan, maar zelfs als ik mezelf al om half 7 heb gedoucht en in de kleding heb gehesen, dan is het alsnog een challenge om tegen de klok van half 9 klaar te zijn. Dit zou te maken kunnen hebben met een puberende peuter die geen zin heeft om zich aan te kleden, een baby die zichzelf nog even lekker onderpoept vlak voordat we weg moeten, of mijn autosleutel die zich schuilhoudt op een plek die ik zeer zeker niet zelf heb bedacht.

En dan te bedenken dat zoonlief vanaf augustus naar de basisschool gaat en we dan pas écht met een strak tijdschema te maken zullen krijgen. Ik zie het nu dus vast als ‘opwarmen’, voor de tijd die straks komen gaat.

De beginnersfout die ik maakte was dat ik ook echt pas ’s ochtends alles voor de dag ging klaarzetten terwijl dat natuurlijk makkelijk de avond van te voren kan. Flesjes steriliseren, kleertjes klaarleggen, tas inpakken en melk ontdooien bijvoorbeeld. Veel handiger om dat eerder te doen zodat je dat in ieder geval uit je systeem hebt ’s ochtends. Want ’s ochtends zijn er nog genoeg andere dingen die mijn aandacht nodig hebben, het aankleden van de kinderen bijvoorbeeld.

Mijn peuterzoon is nogal van de spelletjes, dus ook aankleden ziet hij als één groot verstoppertje/pakkerdje/apenkooi geheel. Als hij eenmaal aangekleed is, dan is hij meestal al vijf keer weggerend, heeft hij zich al onder de dekens, in de wc en onder het badkamermeubel verstopt en is hij al drie keer over me heen geklommen. Je snapt dat we hiermee dus minstens 20 minuten verder zijn.

Met een beetje geluk heeft mijn vriend het aankleden van Isé op zich genomen.

Een ander hoofdstuk is ontbijt maken. James krijgt meestal een boterham met iets wat hij erop wil. ‘S ochtends ga ik vooral geen discussies voeren over het beleg. Ik ben daarin dus niet al te moeilijk en geef hem meestal twee keuzes. Ik vind het belangrijk om samen te ontbijten dus we zitten vrijwel altijd met zn viertjes aan tafel.

Isé heeft een ander programma wat betreft ontbijt. Ze is nu in de fase dat ze naast borstvoeding ook wat meer vaste voeding mag proberen, daar ben ik dus nu een beetje mee aan het experimenteren. Ik geef haar tegen een uur of 5.30 borstvoeding en dan ontbijt ze even na achten met een Nestlé PyjamaPapje 5 granen.

Dit granenpapje is heel makkelijk klaar te maken met borstvoeding of flesvoeding. Ik heb me er even in verdiept en het bevat een mix van vitaminen en mineralen zoals ijzer, calcium en zink. Ik roer drie eetlepels door 160 ml voeding. Met dit goede ontbijtje weet ik zeker dat ze het tot een uurtje of 11.30 tot de volgende voeding uithoudt bij de gastouder (meestal geef ik – afhankelijk van hoeveel ik heb kunnen kolven – 2x 110ml borstvoeding mee). Door Isé ’s ochtends steeds vaker met ons mee te laten ontbijten met haar eigen papje (ze kan nu zelf de fles een beetje vasthouden, ideaal ?) hoop ik ook dat we wat meer naar een ritme toe kunnen.

Goed, dat was het hoofdstuk ontbijt. Dan is er nog het laatste hoofdstuk en dat betreft het weggaan. Want denk maar niet dat dat een kwestie is van jassen aan en gaan met die banaan, daar gaan nog enkele handelingen aan vooraf. Mijn baby houdt niet zo van dat gefriemel dus eer dat ik haar in haar jasje heb gehesen zijn we zo vijf minuten verder.

Volg me ook op Instagram >> laviesanne

Mijn peuter wil altijd graag zelluf zijn jas aandoen, maar ook dat gaat niet altijd even soepel. Bijvoorbeeld omdat de mouwen binnenstebuiten zitten of omdat de rits blijft haken. “Is het een idee dat mama misschien een heel, heel klein ieniemienie beetje meehelpt met aantrekken?” probeer ik dan met een alleraardigst stemmetje. Als ik geluk heb krijg ik daarop een ‘ja’ en anders een ‘nee’. Niet zelden moet er op het laatste moment toch nog wat mee, zoals een speelgoeddino of dat kleine gele autootje. Die wordt dan nog even snel in mama haar tas gepropt.

Vind jij het lastig om ’s ochtends op tijd de deur uit te gaan? Heb jij nog tips?

Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reageren
  Eke
  18/04/2018

  Ik vind de ochtenden een regelrechte ramp, haha. Ik heb standaard een ochtendhumeur en helaas heeft Max deze ook. Dus zodra we wakker zijn eten we en drinken we wat (dankzij de meest geduldige man die dit voor ons klaarzet) en daarna zijn we redelijk aanspreekbaar. Aankleden gaat meestal wel soepel en ons de deur uitwerken ook wel. Er moeten alleen niet te veel tegenslagen zijn zoals sleutels die kwijt zijn, haha.
  En jemig, dan heb ik er nog maar 1! Benieuwd hoe het gaat als nr 2 er over een paar weken is!
  Eke onlangs geplaatst…Preggersupdate | We zijn ons rot geschrokkenMy Profile

 • Reageren
  Aimy
  18/04/2018

  hoi Sanne,
  kolf je de voeding die je haar met het papje geeft zelf nog?of sla je die over? wij gaan binnenkort ook beginnen met vaster voedsel ernaast, en een papje lijkt me een mooie start. maar ik ben bang dat mijn productie terug gaat lopen als ik een voeding oversla…

  • Reageren
   La Vie Sanne
   18/04/2018

   Ik geef het papje in combinatie met flesvoeding! Dit doe ik nu al een aantal weken en mijn productie gaat nog prima. Maar ik voed ook nog een paar keer per nacht dus dat zou er ook mee te maken kunnen hebben dat mijn productie er niet van terugloopt. Je kunt het papje ook met bv maken he!

   • Reageren
    Aimy
    18/04/2018

    Ok! Liefst doe ik ook met flesvoeding, na 4 maanden bv geven is af & toe duty-off ook wel lekker! Maar ben benieuwd hoe dat met de productie gaat. Hier slaapt de dame al door, we mogen erg van geluk spreken, maar daardoor heb ik s nachts ook al een lange tussenpoos. Als ik dat s ochtends weer heb…We gaan het wel uitvogelen!

    Succes ermee! Leuk om te volgen hoe het bij jullie gaat.

 • Reageren
  Yvonne
  18/04/2018

  Het is wel herkenbaar maar ik heb ook wat tips denk ik. Ik heb een ochtendhumeur van jewelste (alleen zoon kan tegen me praten en me zelfs laten lachen). Er mag dus niets “mis” gaan. Daarom heb ik een vast ritueel en daarmee zoon ook (alles heeft ook een vaste plek, dus ik ben nooit iets kwijt). Voor zoon is dit vast ritme (heb je de 3 R’s weer!) ook erg fijn. Er is dan ook nooit strijd ’s morgens. Ik zou dat ook gewoon niet trekken met mijn humeur tot 8.30 u. In een uur en een kwartier zijn wij allebei klaar. Dan hebben we allebei rustig gegeten en heb ik me ook gedoucht en opgemaakt. Mijn vriend is al vroeg weg dus loopt gelukkig niet door mijn ochtendhumeur heen 🙂

  • Reageren
   La Vie Sanne
   18/04/2018

   Haha heel handig Yvonne. Daar kan ik nog wat van leren. Hier geen sprake van een ritme in de ochtend. Maar dat komt ook omdat Isé de ene keer om 5 uur wakker wordt, de andere keer om 6 uur en weer een andere keer om 7 uur.

 • Reageren
  Anna
  18/04/2018

  Vorige week was mn wekker niet afgegaan en had ik toen ik wakker werd nog 3 kwartier voor we weg moesten. Uiteindelijk hadden mn jongens zelfs nog heel even tijd om te spelen. Ik moest daarna nog 3 uur bijkomen van de ochtendspits haha.

  Ik douche savonds ipv sochtends. Dek savonds de tafel al zover mogelijk zodat ik sochtends bijna gelijk aan tafel kan. Ook leg ik voor ons alledrie de kleren klaar voor ik naar bed ga.
  Savonds zoveel mogelijk voorbereiden scheelt me sochtends een hoop stress.
  En daarnaast roep ik tijdens de ochtendspits 50x ” jongens eet even je boterham op”, “hier hebben we geen tijd voor” en “we moeten bijna weg”.

  • Reageren
   Yvonne
   18/04/2018

   Ok, misschien komt het omdat ik er maar 1 heb maar ik zou niet kunnen functioneren (gezien mijn ochtendhumeur, het is echt extreem..) op die manier. Het is hier ook echt geen ochtendspits, het is juist het rustigste moment van de dag eigenlijk, lekker met mijn bakje koffie haha. Mijn zoontje speelt dan ook nog heerlijk rustig en maakt me dan vrolijk met zijn geklets.
   Maar nogmaals: 1 of 2 kinderen zal ook wel schelen denk ik? Of is het een state of mind? Een half uur eerder opstaan helpt ook voor de meeste mensen denk ik.

   • Reageren
    Anna
    19/04/2018

    Ik vind het woord ochtendspits ook een groot woord hoor. Alleen als ze niet luisteren vind ik het een spits.
    Mijn jongens zijn bijna 4, 2,5 jaar en ben bijna 35 weken zwanger van de derde.
    Ik denk dat het vooral een state of mind is. Ik maak het mezelf zo makkelijk mogelijk en daardoor hoef ik nooit echt te haasten.

 • Reageren
  Wendy
  18/04/2018

  Welke dles gebruik je voor de pap? Ik heb de pap ook maar bij de ene is graatje te klein en bij de andere te groot?

  • Reageren
   La Vie Sanne
   18/04/2018

   Ik gebruik de papfles van Difrax. Deze loopt over het algemeen prima door. Je kunt ook altijd het flessengaatje zelf groter maken met een naald oid.

 • Reageren
  Ineke
  18/04/2018

  Ik moet om half 8 op mijn werk zijn, en de kids zijn dus om 06.50 al bij t kinderdagverblijf.
  Dat betekend dat ze daar ontbijten wat heeeeel fijn is. Ze krijgen allebei huis hun melk ( 3 & 1,5 jaar) ze weten niet beter dan, wakker worden, aankleden, melk drinken en weg wezen. En dat in een half uurtje ? zelf sta ik 05.45 op, ontbijt ik, maar ik lunch klaar. En maak ik de kids wakker en doen mijn man en ik allebei 1 kind. ( als ze al niet wakker waren)
  In juni komt baby nr3 er aan en dan zullen we wel weer zien hoe het loopt. Ze gaan dan wel wat later naar opvang en eten dan dus broodje thuis.

 • Reageren
  Anouk
  18/04/2018

  Ik heb 4 jaar lang de kinderen om 6.30 bij de gastouder moeten brengen, 3 dagen in de week. Nu ik even fulltime thuismoeder ben en de oudste naar school gaat, is half 9 voor mij een eitje.
  Zou je ook nog kunnen proberen dus. (Grapje natuurlijk).
  Het word ook makkelijker als Isé wat ouder word denk ik.

 • Reageren
  Carolien
  18/04/2018

  Ik werk 2 dagen en ga op de ene dag om 7.25 weg en de andere dag om 7.15
  Met baby van 3.5 maand en peuter van 2. We staan om 6.20 op en mijn man maakt de oudste wakker en geeft hem flesje melk tijdens het aankleden en daarna een broodje op de bank. Vind ik echt prima die 2 ochtenden. Ik geef de jongste een fles en ga me daarna opmaken. De avond van te voren pak ik de tasjes in, smeer ik ontbijt brood en maak alles voor de lunch van mn man en mij klaar. De jongste krijgt s avonds schone kleren aan en voor de rest leg ik alle kleren schoenen pampers ook klaar voor iedereen op n stapeltje. Soms hou ik tijd over ?

 • Reageren
  Ilona
  18/04/2018

  Leuk om te lezen, herkenbaar! Tik op YouTube eens “jas zelf aandoen” in. Dit was het KACHING momentje voor ons, jas op de grond en gaaaaan! Ideaal!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   18/04/2018

   Haha ja die truc ken ik! Doet James ook af en toe, maar soms dan is ‘ie even de draad kwijt ?

 • Reageren
  Manouk
  19/04/2018

  Ik weet soms ook niet hoe ik het voor elkaar krijg. Moet wel zeggen dat we een bepaalde regelmaat hebben in hoe de ochtend verloopt en dat is er eigenlijk gewoon bij ingeslopen. Maar de kinderen weten dit wel en daardoor verloopt het vrij soepel. Als mijn zoon naar school gaat dan is echt net ons derde kindje geboren.. De eerste drie weken is mijn vriend thuis, maar daarna moet ik het zelf doen. Dus ik vind dat wel heel spannend en een uitdaging haha.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.