Hoe weet je of je kind klaar is voor een smartphone?

Veel ouders worstelen met de vraag wanneer het juiste moment is aangebroken om je kind een smartphone te geven. Ik zie om heen dat het erg verschilt. De een krijgt al in groep 5 een mobieltje, en de ander mag van zijn ouders niet eerder een telefoon dan op de middelbare school. Er zijn natuurlijk geen vaste regels voor wanneer de tijd daar rijp voor is.

Mijn oudste is pas vijf en hoewel ik hem nu nog niet oud genoeg vind om een mobieltje te krijgen, denk ik er wel eens over na wanneer ik hem er eentje zou geven. Op een gegeven moment is het natuurlijk wel praktisch. Bovendien is hij er nu al erg handig mee, dus daarin voorzie ik geen problemen.

In plaats van direct aan een leeftijd te denken, zijn er ook een aantal andere vragen die ik me zou stellen om de afweging te maken.

  • Veiligheidsredenen zouden voor mij een overweging zijn om mijn kind een mobiel te geven. Bijvoorbeeld als James op een gegeven moment alleen naar school fietst. Dan vind ik het toch een veilig idee dat ik hem kan bereiken en hij mij. Even een berichtje dat hij veilig bij een vriendje is aan gekomen, waar hij uithangt, van plan is naartoe te gaan.
  • Een andere vraag die ik mezelf zou stellen is of hij oud genoeg is om tijdslimieten te begrijpen en apps te snappen. Ik wil er wel met hem duidelijke afspraken over kunnen maken.
  • En kan mijn kind de verantwoordelijkheid van een telefoon aan? Ook een belangrijke. Kan ik hem vertrouwen dat de telefoon niet in de klas wordt gebruikt? Dat er goed mee omgegaan wordt en hij niet om de haverklap in de wc valt, op straat klettert, of uit een jaszak glijdt.

Dat laatste ligt natuurlijk altijd op de loer (niet alleen bij kinderen, haha. Ik kan er zelf ook wat van). Een hoesje is dan ook iets wat ik onmisbaar vind. Zeker jongere kinderen zijn vaak nog niet zo netjes op hun spullen, ze vergeten wel eens wat of laten hun mobiel vallen. Er zijn veel webshops waar je terecht kunt voor de juiste bescherming. Bijvoorbeeld Samsung galaxy a51 hoesjes van gsmpunt.nl.

Ik heb de laatste jaren mijn telefoon niet meer zonder hoesje gebruikt. En met succes, want hij heeft nooit meer schade opgelopen. Ik hoop dus tegen die tijd dat mijn zoon mijn goede voorbeeld volgt.

Tot slot wil ik mijn kind ook duidelijk maken dat een telefoon geen speelgoed is. Er zitten beperkingen aan het gebruik en het is zeker niet de bedoeling dat er eindeloos me gebeld en geïnternet wordt.

Heeft jouw kind al een mobieltje?

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.