Hoe ver ga jij in het babyproof maken van je huis?

Mijn vorige artikel waarin ik het fenomeen ‘traphekjes’ besprak riep vele reacties op. Het bracht me op het idee voor een nieuw artikel, namelijk hoe ver ga jij in het babyproof maken van je huis?

Niets is zo schattig als een baby.. Maar tegelijkertijd is ook niets zo nieuwsgierig als een baby. Oh wat kunnen die kleintjes toch rare fratsen uithalen als het gaat om dingen ontdekken! Baby’s en kinderen kennen nog geen gevaren en kunnen risico’s niet inschatten, daarom is het handig om daar als ouder rekening mee te houden en wat extra voorzorgsmaatregelen te nemen.

Je kunt heel ver gaan in het beveiligen oftewel het babyproof maken van je huis. Van alle tafelhoeken beschermen met hoekbeschermers, tot ieder kastje vergrendelen, tot rekjes voor het fornuis plaatsen en (giftige) planten het huis uit doen. Natuurlijk moet je nog steeds op je hoede zijn ook al is je huis nog zo baby- en kindproof, maar het kan zeker verstandig zijn om een en ander aan te passen.

Om eerlijk te zijn, zijn wij in het begin niet heel streng geweest in het beveiligen van ons huis. Zo hebben wij nooit de stopcontacten afgeschermd met plaatjes en hebben wij ook geen hoesjes aangebracht op scherpe tafelhoeken. De echt giftige schoonmaakmiddelen stonden wel hoog op een plank waar James niet bij kon, maar wij hebben bijvoorbeeld geen slotjes geplaatst op het gootsteenkastje of op lades met scherpe messen. Ook vertelde ik al eerder dat wij geen gebruik hebben gemaakt van traphekjes.

Sommige incidenten zie je ook niet aankomen trouwens, ook al heb je alles nog zo goed beveiligd.. Zo weet ik nog goed dat James op een gegeven moment aan een mierenlokdoosje zat te likken dat onder de bank stond. Ik schrok me wezenloos! Gelukkig bleek deze na wat speurwerk op internet niet giftig of gevaarlijk te zijn, maar het zweet stond me toch wel even op mijn voorhoofd. Ook is James een keer op zijn hoofd van een bank af gevallen, met een overnachting in het ziekenhuis als gevolg. Om nog maar te zwijgen over die keer dat hij allemaal kleine elastiekjes in zijn mond had gestopt…

Ik krijg het nu alweer benauwd bij het idee dat onze tweede ook weer van dit soort fratsen gaat uithalen. Omdat het echter ons tweede kindje wordt heb ik tegelijkertijd wel iets beter in mijn achterhoofd wat de gevaren met kinderen kunnen zijn. Zo weet ik dat het écht belangrijk is om klein speelgoed en ieniemienie frutsels buiten het bereik van baby’s te houden. Dingen laten slingeren is gewoon uit den boze.

Hieronder voor het gemak nog even een lijstje met wat je allemaal kunt doen om je huis babyproof te maken:

 • Plaats slotjes op de lage keukenkasten en lades.
 • Maak gebruik van traphekjes.
 • Gebruik geen tafelkleden waar je kindje zich aan op kan trekken.
 • Zet schoonmaakmiddelen hoog weg of vergrendel ze achter een kastje.
 • Laat je kindje nooit alleen in bad.
 • Beveilig de scherpe hoeken van tafels en kastjes met plastic hoesjes.
 • Monteer thermostaatkraan in bad als je dit nog niet hebt zodat kinderen zich niet kunnen verbranden.
 • Dek stopcontacten af met daarvoor bestemde plaatjes.
 • Haal geen giftige planten in huis.
 • Zet geen zware of scherpe voorwerpen op tafeltjes die omver getrokken kunnen worden.
 • Zet eventueel doorklinken omhoog als je niet wilt dat je bloedje zelf de deur openmaakt.
 • Laat geen kleine spulletjes slingeren zoals elastiekjes, punaises of kleine onderdelen van speelgoed.
 • Breng een antislipmatje aan onder gladde vloerkleden.
 • Zorg dat eventuele lussen van jaloezieën of rolgordijnen zijn weggewerkt.
 • Houd hete dranken uit de buurt van je baby.

Hoe babyproof is jouw huis?

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Eke
  30/08/2017

  Ik heb een heel saai braaf en voorzichtig kind die echt geen keukenkastjes opentrok of vingers in stopcontacten stopte. Hij deed ook niks in zijn mond wat niet eetbaar was. Op traphekjes na, die we nauwelijks gebruikten, hadden we dus ook geen maatregelen genomen. Loedermoeder!
  Eke onlangs geplaatst…Verrassingsreis-vlog Roemenië #1 | Nagellak NoNo, goudvis huren & drugs smokkelen?My Profile

 • Reageren
  Dita
  30/08/2017

  Hier wel keukenkastjes die open worden gedaan maar er zit niets gevaarlijks in. Alle schoonmaakmiddelen staat hoog opgeborgen. Verder heb ik gewoon leuke accessoires staan zoals kaarsjes enzo. Mila heeft haar eigen speelhoek en weet wat ze wel en niet mag. Natuurlijk gaat het wel eens mis maar dit gaat dan om dat ze soms de borden uit de kasjes pakt. Niet heel erg vinden wij.
  Dita onlangs geplaatst…Een kijkje in mijn leven – Augustus 2017 #1My Profile

 • Reageren
  Annemiek
  30/08/2017

  Wat een leuk artikel! Ik zie ook dat een een baby-/kindproof radiator hebt, waarvan de omkasting niet heet wordt. Da’s ook babyproof! 🙂

 • Reageren
  Nicole
  30/08/2017

  Wij hebben 1 slot op het gootsteenkastje maar nergens anders. We wonen in wen oud huurhuis dus de stopcontacten zitten bij ons op ooghoogte (van een volwassene) Fijn maar ook irritant met de kabels die dan los hangen. Echt babyproof hadden wij ons huis verder niet. En met een peuter in huis ook vrij lastig. Want alle kleine dingen weg doen? Tsjah zij moet ook kunnen spelen toch haha..
  Nicole onlangs geplaatst…Winactie Sorbo® 50 jaar: 5x jubileum pakketMy Profile

 • Reageren
  Linda
  30/08/2017

  Hier staan de schoonmaakmiddelen/medicijnen bovenin. We hebben toen ze bij de lades konden de scherpe messen eruit gehaald en boven in gelegd in een bakje.
  Verder hebben we geen voorzorgsmaatregelen getroffen, Maar zo heeft de 1 de vinger al eens tussen de vaatwasserdeur gehad, terwijl je nog zo goed oplet met dichtdoen, maar die snelle vingertjes zitten zo snel ergens bij dat het niet af te knipogen is en de ander tussen de ovendeur op dezelfde manier, met als gevolg dat we naar het ziekenhuis moesten. De oudste was laatst zn vingertopje bijna kwijt toen ie bij de voetbal een vinger tussen een drangdeur kreeg aan de kant van de scharnieren terwijl hij aan het dromen was! De deur zat muurvast en heeft 5 minuten vast gezeten! Zo plat als een dubbeltje. Gelukkig niks aan de hand behalve dat de nagel er op een gegeven moment af ging.
  Ohja over dat touwtje van het rolgordijn. Die krijg je echt niet kapot. De oudste was in de vensterbank geklommen en dat touwtje om zn nel gedaan en eraf gesprongen. Godzijdank was ik ook beneden en hoorde ik het op tijd! Maar dat was wel even schrikken. Sindsdien hangen die dus wel omhoog. Alleen als ze echt willen dan komen ze er nog wel bij! Zou alleen niet weten hie het anders moet!
  Nu ik verder nadenk is de jongste uit de kinderstoel gestuurd omdat ie er zelf opgeklommen was en er net zo hard weer uitviel!
  Pfff draken zijn het! Ik hoop dat niemand hier is die me aanklaagt! :-/
  Ze zijn gewoon vliegensvlug! Je moet Hoe dan ook opletten, Maar dan nog ben je soms te laat!

  Groetjes Linda

 • Reageren
  Paula
  30/08/2017

  Gelukkig zijn er nog moeders die ook niet zo overdreven doen. Je kind tot op zekere hoogte beschermen is prima, maar een kind moet ook leren dat sommige dingen niet mogen. Je baby/peuter niet alleen in bad laten spreekt voor zich, net als hete dranken uit de buurt houden, maar ons huis was echt niet aangepast. Het enige ding dat heel hoog in een kast stond was thinner voor schilderwerk en juist dat kregen ze te pakken door via de kastplanken omhoog te klimmen. Vieze limonade mama riepen ze, gevolg, 2 dagen ziekenhuis.

 • Reageren
  Yvonne
  30/08/2017

  Wij hebben traphekjes (ik zou niet zonder kunnen, ook voor mijn eigen vrijheid haha!) en slotjes op een keukenkastje. Mijn medicijnen kan hij uiteraard niet bij. Dat is het. Hij heeft nooit kleine dingen in zijn mond gestopt en daar vertrouw ik dan ook op. Ieder kind is anders. Sommige zijn braaf, sommige zijn boefjes 🙂

 • Reageren
  Milou
  30/08/2017

  Handig lijstje! Wij hebben een beveiliging zitten op de lage kastjes waar gevaarlijke spullen staan (wijnglazen etc.), traphekjes en stopcontactbeveiliging. Verder eigenlijk niks maar ik moet eerlijk bekennen dat J. al een aantal keren een lelijke val tegen de punt van de tafel heeft gehad:-(
  Milou onlangs geplaatst…Dit is wat jij gaat lezen op Lou Leeft!My Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  30/08/2017

  Hier hetzelfde als bij jullie. Wel traphekjes maar verder niet veel gedaan. Toen onze spruit ineens de afwasborstel uit het kastje met schoonmaakmiddelen vast had, heb ik om de handvatten een elastiek gedraaid
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Shoppen met korting voor jezelf en je spruit…My Profile

 • Reageren
  Sanne
  30/08/2017

  Idem hier! Wij zijn er ook heel relaxed in. Enkel een traphekje genomen zodra Levi de trap op en af kon. Ik beveiligde mijn gootsteenkastje eigenlijk enkel met een eigen contructie van elastiekjes, maar hij had al gauw door dat dat kastje niet voor hem was. Een goede tip is ook om ze één kastje te gunnen waarin ze mogen rommelen, in- en uitladen en dan zijn al die kastjes eromheen gewoon niet interessant meer.
  Sanne onlangs geplaatst…Plog #2 – eind augustusMy Profile

 • Reageren
  Rachel
  30/08/2017

  Bij ons thuis gaat het er voornamelijk om dat het hufterproef is. Alle keukenkastjes zitten op slot, omdat is anders continue de boel moet opruimen. Geen potjes of vaasjes op tafel, omdat dat stuk kan en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. De hoekjes op de tafel zijn nog lekker scherp en beneden hebben we geen traphek. Natuurlijk is het behoorlijk babyproef, maar soms vind ik dat wel wat ver gaan.
  Rachel onlangs geplaatst…Vijf favoriete gerechten van mijn peuterMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.