Hoe onze peuter binnen enkele weken zindelijk werd

Sinds twee maanden is onze peuter zindelijk! Ik vertel je hoe we dat voor elkaar hebben gekregen.

Zo’n driekwart jaar geleden begon ik met pogingen mijn peuter op het potje te krijgen. Dat deed ik door het potje in de woonkamer te zetten en er dan wat boekjes bij te leggen, zodat James hopelijk het geduld kon opbrengen om er even te zitten. Ik dacht dat als het hem eenmaal een keertje gelukt was, hij dan wel snel de smaak te pakken zou krijgen. Toch bleek na een tijdje dat hij er gewoon nog niet klaar voor was. Hij toonde vrijwel geen interesse in het plassen op de wc of op het potje en tot dan toe was er ook nog geen enkele keer iets uitgekomen. Ik besloot het maar even te laten.

Tot ik zo’n drie maanden geleden begon te merken dat zijn interesse in de wc een beetje begon op te spelen. James is een heel wijs jongetje en vraagt veel en zo kwamen we al snel op het onderwerp ‘plassen’. We legden hem uit dat je moet plassen als je blaas vol zit en dat je dat kunt voelen. Ook vertelden we hem dat luiertjes eigenlijk bij baby’s horen en dat grote jongens hun plasjes en poepjes op de wc doen.

Enfin, ik plukte na ons gesprek de verkleiner uit de berging en besloot gewoon eens te proberen hoe het zou gaan als ik James even geen luier om zou doen en hem af en toe op de wc zou zetten. Het was inmiddels zomer en zodoende kon hij ook gerust in enkel een onderbroekje of in zijn blote billetjes rondlopen. Dit maakt de drempel ook kleiner om even op de wc te zitten.

De eerste keer zetten we hem ongeveer 20 minuten nadat hij had wat gedronken op het toilet en ja hoor, daar kwam een grote plas. Papa en mama waren natuurlijk zo trots als een pauw en dat lieten we goed merken aan James. “Zo hoort het!” riepen we meteen uit. We beloonden hem met een dikke knuffel en een snoepje.

Het leek alsof er vanaf dat moment een knop was omgegaan bij James. Hij had zichzelf al snel aangeleerd om zelfstandig en zonder opstapje op de wc te klimmen en zo gebeurde het dat hij gedurende de dag steeds vaker op eigen initiatief naar het toilet ging. Soms kwam er wat uit “kijk mama, mijn blaas was vol!” en soms kwam er niks uit “nu was de blaas toch leeg mama!” We bleven hem complimenteren met dat hij veelal zelf het initiatief nam om naar de wc te gaan.

Daarnaast maakte het feit dat we wel ongeveer kunnen inschatten wanneer hij moet plassen (namelijk zo’n 20 minuten na het drinken) het ook best gemakkelijk. Je kunt de klok er op gelijk zetten wanneer hij naar de wc moet. Ook maken kinderen als ze nodig moeten van die typische wiebelbewegingen met hun bips dus ook daaraan kun je het herkennen. Verder lichtten we de gastouder in over James zijn zindelijkheid zodat zij verder met hem kon oefenen.

De luier vond hij al vrij snel na de ontdekking dat je ook gewoon lekker je behoeftes op de wc’s kunt doen, niet meer geweldig zitten. Logisch natuurlijk, want hij wist nu hoe ‘vrij’ het voelde om alleen een onderbroekje aan te hebben. Op zijn verzoek lieten we de luier steeds langer en steeds vaker uit en besloten we ‘m alleen nog maar aan te doen op de momenten dat hij in bed lag. Das was ’s nachts en ’s middags dus. Maar ook ’s nachts bleeft zijn luiertje ineens droog. ‘S middags na zijn slaapje eveneens, maar wat James wel deed was in die tijd snel even een poepje in de luier doen, waardoor we dat niet altijd op de wc konden timen.

Geregeld lukte het poepen op de wc ook, maar we merkten dat hij op de een of andere manier de houding op de wc niet zo prettig vond (waarschijnlijk omdat zijn benen in de lucht zwengelen en dat niet een prettige ‘pershouding’ is) en hij de grote boodschap dus daarom timede op de momenten dat hij even een luiertje droeg.

Toch heeft ook dit maar enkele weken geduurd, gezien wij de luiers overdag grotendeels uit hielden en hij wel doorhad dat rondlopen met een plakkerige keutel in je broek nog vervelender is dan op de wc poepen als je je voeten niet kunt neerzetten.

Sindskort oefenen we af en toe met het uithouden van het luiertje ’s nachts en dat gaat hartstikke goed. Zodra hij wakker wordt zetten we hem op de wc en doet hij een plas.

Wel doe ik nog een luier om als we voor langere tijd op pad gaan en ik niet zeker weet of daar een wc is. Ook neem ik nu altijd een extra broek en onderbroek mee zodat mocht het fout gaan hij dan gewoon iets schoons aan kan.

Wat denk ik heel erg geholpen heeft bij het zindelijk worden van James is de enorme positieve sfeer die we rondom het zelfstandig naar de wc gaan hebben gecreëerd. We zijn absoluut niet zuinig met complimentjes en natuurlijk wordt hij geregeld beloond met een snoepje of een klein cadeautje. Het is voor hem echt een feestje om naar het toilet te gaan en ik zie dat hij ook trots op zichzelf is als het weer gelukt is en hij daarna zelf mag afvegen en doortrekken. Als het wel een keertje fout gaat dan leggen we uit dat dat kan gebeuren, maar hij het de volgende keer wel weer op tijd moet aangeven. Ongelukjes gebeuren eigenlijk nog maar zelden.

Hoe ging jij om met het zindelijk maken van je kind?

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Nicole
  14/08/2017

  Wij hebben zelf niet veel hoeven doen. Ja we hadden t potje wel ergens in de woonkamer staan en vertelden Fay over de wc maar deden verder niks. Totdat vorig jaar tijdens de hittegolf mevrouw dr luier niet meer aan wilde. In een week was ze zindelijk. En inmiddels ook al een paar maanden ’s nachts. Zo grappig want wij wilden haar daarin niet “pushen” ivm de komst van Milo maar eigenlijk sinds hij er is wil ze ook ’s nachts echt geen luier meer. Maar goed ze is dan ook grote zus zoals ze zelf zegt ?
  Nicole onlangs geplaatst…Thermen Bussloo – reviewMy Profile

 • Reageren
  Marloes
  14/08/2017

  Wij zijn nog in de “wennen aan het idee” fase. We lezen veel boekjes over zindelijk zijn en de interesse is gewekt, mevrouw vindt zitten op de wc ook héél interessant al komt er nog niks uit. Komt vanzelf!!
  Marloes onlangs geplaatst…Update mijn Personal Body Plan; hoe gaat het nu?My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  14/08/2017

  Dat gaat goed met James! En al vroeg, vooral voor een jongetje. Je hoort toch vaak dat die wat later zijn met zindelijk worden (kan ook een fabel zijn, weet ik niet). Ons zoontje was al een jaar ’s nachts zindelijk (gewoon ineens, ook geen luier meer omgedaan) maar overdag ging een stuk langzamer. Met 3,5 jaar was hij het ook overdag. Maar net als je denkt: hehe we zijn er, komen er toch weer ongelukjes. Maar ook die gaan voorbij..
  Jullie zitten in ieder geval niet met de druk van school. Dan moeten ze zéker zindelijk zijn.

 • Reageren
  Carlijn
  14/08/2017

  Grote jongen zeg! Heel knap van hem. Goed ook van jou dat je hebt aangevoeld dat hij er eerst nog niet klaar voor was en het later gelijk hebt opgepakt toen je merkte dat hij meer interesse begon te tonen. Hebben jullie al met al heel snel gedaan dan! Hier (mijn dochters zijn nu 2 jaar en 2 maanden) gaat het nog niet van een leien dakkie. Heb potjes in de woonkamer staan, maar ze kijken er amper naar om. Af en toe zitten ze erop maar dan komt er niks uit. Ik denk dat ik ook nog even wacht, het zal vast wel loslopen als ze ietsje ouder zijn.

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  14/08/2017

  Wat goed om te lezen. Ik heb heel erg getwijfeld om onze spruit nu zindelijk te maken maar hij is net twee en met een baby in het verschiet zag ik stress rondom zindelijk worden niet zitten. We blijven het hem aanbieden het potje en de verkleiner maar geen druk, we wachten tot de rust weeergekeerd is hier in huis
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Vakantie Plog: Herinneringen maken op de camping…My Profile

 • Reageren
  Frank
  14/08/2017

  Wij zitten nu in de fase dat we verzinnen vanaf wanneer en hoe we onze zoon zinderlijk gaan proberen te maken. Dit geeft ons ook een fijn inzicht hoe andere het gedaan hebben. Thanks!
  Frank onlangs geplaatst…Boy or Girl ?My Profile

 • Reageren
  Simone
  15/08/2017

  Mijn dochter is 2 jaar en 2 maanden ongeveer en heeft er wel interesse in. Maar ze vergeet het ook gerust. Als we zelf opletten en haar herinneren gaat het goed, maar ik betrap mezelf er nu op dat ik haar eigenlijk alleen nog aan de grote boodschap herinner. En niet aan ieder plasje dat daarna nog volgt. Ik wil ook de druk er nog niet opleggen ofzo. Het komt vanzelf als ze er echt aan toe is. Vooralsnog ben ik al lang blij met hoe leuk ze het vindt als ze op het potje gepoept heeft. Ze gaat ook graag zitten, want dan mag de tv even aan.
  Simone onlangs geplaatst…4 weken zwanger | De zwangerschapstest!My Profile

 • Reageren
  Sanne
  15/08/2017

  Levi is bijna tweeënhalf en wij zijn sinds de laatste week van juni aan het trainen.
  Gaat niet zo goed eigenlijk, omdat hij het zelf nog niet voelt aankomen.
  Op het potje gaan zelf vindt hij geweldig. Want na elk dutje of ’s morgens zet ik hem erop en plast hij gelijk. Overlaatst ook één keer net voor het slapen. Maar door alle activiteiten die we in de zomer plannen zitten er altijd dagen tussen dat hij een hele dag een luier om heeft en dan kan je niet consequent trainen. Als hij binnenkort weer regelmatig naar de opvang gaat (ze waren met vakantie) hoop ik dat we de draad weer kunnen oppikken. Ik hoop gewoon dat hij zindelijk is tegen november, dan gaat hij naar school.
  Sanne onlangs geplaatst…Bullet journalMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.