Hoe mijn LadyComp-avontuur (natuurlijke anticonceptie) strandde

Ik had dit artikel graag willen beginnen met de mededeling dat ik nu eindelijk een voor mij geschikte manier van anticonceptie had gevonden.

Helaas is dit niet waar.

Vol goede moed begon ik zo’n drie maanden geleden met de LadyComp. Dit een is slim apparaatje dat door middel van temperatuurmetingen aangeeft of je vruchtbaar bent of niet. Zo kun je op de dagen dat je vruchtbaar bent aanvullende conceptie gebruiken (uiteraard ervan uitgaande dat je niet zwanger wilt worden) en op de dagen dat het lampje groen brandt en er dus geen kans op zwangerschap bestaat gewoon vrijen zonder extra voorbehoedmiddelen. Ik zag er meteen talloze voordelen in: weinig geklooi meer met condooms, geen hormonen via de pil, geen spiraal te hoeven laten zetten, gewoon even meten en je weet meteen hoe de vlag erbij hangt.

Klinkt ideaal toch? Toch bleek het voor mij niet de juiste vorm van anticonceptie te zijn.

DSC_0230

De eerste maand was ik behoorlijk trouw aan het apparaatje. Ik moest elke ochtend mijn basale lichaamstemperatuur meten -dat wil zeggen wanneer ik nog niet in beweging was geweest. Ik liet mijn vriend in die tijd steeds James uit bed halen als hij wakker werd, gezien ik dus altijd eerst moest meten.

5 uur slaap is het minimum wil je een betrouwbare meting krijgen. Het kwam ook wel eens voor dat ik dit aantal uren slaap niet haalde omdat we ’s nachts met James aan het klooien waren. Dit kan tevens een nadeel zijn als je bijvoorbeeld een avondje hebt gefeest en je als gevolg daarvan een korte nacht maakt. Dit was ook de reden dat ik een paar dagen later met de LadyComp begon, omdat ik daarvoor met vriendinnen ging feesten en ik al zeker wist dat ik dan niet aan het vereiste aantal uren zou komen die nodig zijn voor een betrouwbare meting.

De eerste tijd geeft de LadyComp vaak een rood lichtje aan, omdat ‘ie je lichaam nog moeten leren kennen en moet bepalen bij welke lichaamstemperatuur je een eventuele eisprong hebt of niet. De eerste maand, zoniet maanden, ben je dus genoodzaakt alsnog condooms te gebruiken. Dit nam ik echter voor lief, ik snapte ook wel dat het apparaatje mij eerst moest leren kennen voordat ‘ie groen licht gaf. Toch zag ik dit ook als een beperking. Neem bijvoorbeeld de pil, deze begin je met slikken op de dag dat je ongesteld wordt en daarna ben je in principe meteen beschermd.

DSC_0228

Een portie geduld is dus zeker nodig om aan de LadyComp te wennen en – nog belangrijker – om het apparaatje aan jou te laten wennen.

Daar kwam bij dat ik na de LadyComp een paar weken gebruikt te hebben ziek werd. Ik werd wakker, voelde me heel slecht, mat mijn temperatuur en de LadyComp gaf aan dat ik koorts had. Met koorts heb je absoluut geen betrouwbare meting want dan is je temperatuur natuurlijk veel hoger. Vanaf dit moment werd ik langzaamaan lakser met meten. Diep van binnen wist ik eigenlijk al dat dit het begin van het eind was.

Na nog een paar slordige metingen waarbij ik toch eerst in beweging was geweest en ik daarna pas de temperatuursensor onder mijn tong legde, besloot ik dat ik niet langer doorging met de LadyComp.

Ik ben ook gaan nadenken over wat ik tot nu toe had gemerkt van het stoppen met de pil. Met andere woorden, was het echt zoveel anders nu ik niet meer aan de pil was in vergelijking met de periode dat ik wél aan de pil was? Voelde ik me beter? Was mijn libido nu echt hoger? Had ik echt minder stemmingswisselingen? Eigenlijk kwam ik tot de conclusie dat ik op hormonaal vlak weinig veranderingen, noch verbeteringen had ondervonden nu ik de pil niet meer slikte.

Pil

Om me heen hoor ik veel vrouwen die wel degelijk ‘last’ hebben van de pil. Dit bleek ook maar weer uit alle reacties die ik kreeg onder het artikel waarin ik vertelde dat ik met de pil gestopt was. Vele vrouwen hadden het over emotionele klachten, voelden zich labieler, depressiever, kregen (vr)eetbuien, om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid reacties van vrouwen die zeiden dat ze er hoofdpijnaanvallen van kregen of dat ze zich gewoonweg niet hetzelfde voelen met de pil.

Voor deze vrouwen snap ik de nood om een alternatief voor de pil te hebben. Als je – in tegenstelling tot mij – wel elke ochtend in staat bent om gedisciplineerd je meting uit te voeren én je vindt het niet erg om de LadyComp even de tijd te geven om het patroon in je cyclus te ontdekken, dan vermoed ik dat dit zeker een prettige manier van anticonceptie voor jou kan zijn. De betrouwbaarheid is met de juiste meting 99,3%, wat overeenkomt met de betrouwbaarheid van de pil.

Tot zover mijn ervaringen met de LadyComp. Nu vraag je je misschien af, wat voor vorm van anticonceptie gebruik je dan nu? Op dit moment is het een beetje van alles wat. Tussen mijn menstruatie en eisprong in (mijn eisprong is gelukkig heel duidelijk te voelen) wordt het condoom erbij gehaald en na mijn eisprong en tussen de volgende menstruatie in durven we het zonder condoom aan, omdat de kans op zwangerschap in deze periode vrijwel nihil is. Op dit moment twijfel ik er sterk aan om weer gewoon aan de pil te beginnen, maar daarover sta ik nog een beetje in dubio. Het zou de boel wel weer een stuk gemakkelijker maken in ieder geval.

Dit vind je misschien ook leuk

25 reacties

 • Reageren
  Elisabeth
  15/09/2016

  Wat jammer dat dit niks voor jou was, maar dat kan je berer toegeven dan dat t mis gaat. Als voor jou de pil een goed idee is moet je dat gewoon doen hoor. En als je nog jaren niet zwanger wil worden kun je natiurlijk ook voor een spiraaltje of dat staafje gaan.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Mijn favoriete merken voor babyproductenMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  15/09/2016

  Ik ben ervan overtuigd dat de klachten die vrouwen ervaren van de pil veelal tussen de oren zit. Niet altijd uiteraard. Maar vrouwen zijn sterren in elkaar iets aanpraten (en bijsluiters te goed lezen is ook niet altijd een goed idee).

  Ik ben heel benieuwd: hoe voel jij je eisprong?

  • Reageren
   Susan
   15/09/2016

   Ik voel mijn eisprong als een gevoelige steek. Vooral rechts voel ik meer pijn. Als ik hard op de bank land met zitten of op de fiets over een hobbel rijd voel ik een steek/gevoelige pijn onderin aan de zijkant bij mn heup. Echt diep van binnen.
   Links voel ik ook, maar rechts is zeker gevoeliger. Ik voel ook per maand dat de kant wisselt.
   Ik ben erachter gekomen toen ik veel pijn had en echt voorovergebogen aan de eettafel stond door een steek. Toen dacht ik dat ik iets met mn blinde darm had maar en dagdeel later was het weg. Na googlen en mn lichaam in de gaten houden bleek het om mn eisprong te gaan.

   • Reageren
    La VieSagista
    15/09/2016

    Exact wat jij omschrijft! Het is een stekende pijn aan de linker- of rechterkant. Bij mij is het elke maand om en om en precies 14 dagen na het begin van mijn menstruatie. Ik kan er de klok op gelijk zetten. De avond ervoor is mijn libido sky high. Echt heel duidelijk allemaal. Bij mij is het juist pijnlijker als mijn eisprong links is. De eerste keer toen ik het voelde wist ik ook niet wat me overkwam maar nu ben ik eraan gewend en is het heel prettig om inzicht te hebben in mijn cyclus.

  • Reageren
   Dertigermetkids
   17/08/2017

   ik ben al vanaf mn 16e veel moe en besefte op mn 27e ofzo opeens dat ik al vanaf die leeftijd de pil slik.. was echt opeens heel extreem moe met dus vaak weken weinig kunnen doen behalve wat moet (naar school gaan, werken, wat dan ook) kon uberhaupt neit elk weekend stappen en zeker geen 3 dagen achter elkaar wat je van vaal studenten wel hoort. alleen school trok al alle energie.. 3x bloed laten prikekn op vanalles.. b12, schildklier, ijzer, pfeiffer alles maar komt niets uit.. denk zelf dus dat het door e pil kwam.. ? t is nu veel minder.. met 2 kids.. veeeeel drukker dan toen.. ???

 • Reageren
  Nicole
  15/09/2016

  Wat vervelend dat het dus niets voor jou was al moet ik zeggen dat het ook niets voor mij is hoor. Ik zou het ook vergeten en die “wen” periode lijkt me ook niet zo handig. Wel fijn dat je je eisprong voelt. Dat heb ik niet..
  Nicole onlangs geplaatst…Ladies Night: Bridget Jones Baby!My Profile

 • Reageren
  Josan Jongbloed
  15/09/2016

  Van tevoren leek het me al een beetje een gedoe…dat is ook wat mij tegenhoudt om aan natuurlijke anticonceptie te beginnen. Het kost best veel handelingen en moet in je routine passen. Ik kan niet zeggen dat al mijn dagen een kwestie van copy paste zijn. Tja de pil wel of niet blijft een lastige. Als je op een gegeven moment klaar bent met kinderen, wordt het gewoon een stuk makkelijker 🙂
  Josan Jongbloed onlangs geplaatst…Die nare discriminerende luizen!My Profile

 • Reageren
  Tamara
  15/09/2016

  Het leek me om eerlijk te zijn niet zo handug. Vooral ook omdat je zo strikt moet zijn met het meten enzo. Ellende is het die anticonceptie! Haha
  Tamara onlangs geplaatst…LIDL Organic babykleding! Vanaf VANDAAG verkrijgbaar.My Profile

 • Reageren
  Channa
  15/09/2016

  Het was voor mij ook niks geweest. Continue temperaturen is ook best een gedoe. Hier zelf nog zoekende want ik reageer wel heftig op de pil..
  Channa onlangs geplaatst…H&M shoplog wintercollectie 2016My Profile

 • Reageren
  Joyce
  15/09/2016

  Jammer dat het niets voor je was. Als ik het zo lees zou ik misschien toch weer aan de pil gaan, als ik jou was. Daarbij ben je alles wel pas na een week ‘veilig’. Maar zo’n weekje condoomgebruik is denk ik niet zo erg aangezien je daarna in principe zonder kan.

 • Reageren
  Susan
  15/09/2016

  Ik voel mijn eisprong ook altijd erg goed. Maar ik heb ook gelezen dat wanneer je de “pijn” voelt dit een teken is dat het eitje groter groeit? Dus niet perse dat je je eisprong hebt. Afgelopen maand heb ik een week lang op en af last gehad van het eisprong gevoel. Ik weet dus niet of ik zou vertrouwen op dat gevoel. Voorheen was dit overigens een dagdeel of twee dagen. Echter ben je al vruchtbaar voordat je je eisprong hebt toch? In verband met de levensduur van de zaadcellen?
  Nouja wij houden het maar bij condooms want de pil vind ik niks en daar heb ik inderdaad klachten van.

  • Reageren
   La VieSagista
   15/09/2016

   Klopt omdat je in principe al vruchtbaar bent voor je eisprong, vrijen wij in die periode ook veilig. Na de eisprong ben je niet meer vruchtbaar tot het moment dat je ongesteld bent.

 • Reageren
  Angela
  15/09/2016

  En in blijf trouw aan de pil. Heb er ook geen last van als ik hem blijf slikken. Neem ik geen pil dan ben ik maandelijks in de periode zooooo extreem beroerd dat ik niet kan werken. Overal zeurende pijn, en ik ben dan juist heeel erg depressief en huilerig en ik kan helemaal niets hebben, je kunt me lichamelijk en geestelijk helemaal opvegen.

  Ik heb zelfs angst om ooit met de pil te stoppen als we ooit toe zijn aan kinderen omdat ik er dan de donder er op kan zetten dat ik weer om kom van de pijn en down ben van de 5 daagse depressie.

  Ik zal het dus ook echt niet weten wat ik andere vrouwen aan zal raden dan de pil (in zo’n situatie als waarin ik elke maand kom).

  Vind het trouwens knap dat je in het begin zo gedisciplineerd met de LadyComp bezig bent geweest. Ik ben bij voorbaat al te laks met dat soort dingen.

  Leuk en eerlijk artikel dus!

 • Reageren
  Nicole @ Everyday-Life.nl
  15/09/2016

  Jammer dat het niets geworden is. Had er eerlijk gezegd weinig vertrouwen in. Na deze zwangerschap ga ik kijken voor zo’n staafje in mijn arm. De pil wil ik ook niet meer.
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Low budget tip & review: Cien Shower Cream (Lidl)My Profile

 • Reageren
  silvana
  15/09/2016

  Ik zit met hetzelfde probleem als jij, wil zo min mogelijk hormonen omdat ik me daardoor gewoon niet mezelf voel en erg veel last heb van de bijwerkingen!
  Ik laat nu een mirenaspiraal zetten, deze heeft veel minder hormonen als andere anticonceptie middelen! Ook zie ik een beetje op tegen het plaatsen, maar van mijn huisarts kreeg ik de tip om hem te laten plaatsen in de CASA-kliniek(een abortuskliniek) daar kunnen ze mijn extreem gevoelige baarmoedermond verdoven en ook gelijk een echo maken om te kijken of hij goed zit.
  Misschien een tip voor jou?

  • Reageren
   Hennie
   15/09/2016

   Hoi Silvana, het plaatsen van de Mirena valt heel erg mee. Althans, dat is mijn ervaring. Het is even een raar gevoel, maar als hij zit, dan zit hij en dan is het daarna ook prima. Wilde je hiermee even ‘geruststellen’. Succes!
   Hennie onlangs geplaatst…Etos | Botanical BoostMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  15/09/2016

  Jammer dat het niet werkt voor je. Misschien toch een gevalletje too good to be true? De pil is wel weer zo’n gedoe en brengt wat ongemakken met zich mee dus als dit nu goed voor jullie werkt, lekker zo laten toch?
  Carlijn onlangs geplaatst…Baby- en tweelingzoektermen waarop mijn site wordt gevonden (+ mijn mening daarover)My Profile

 • Reageren
  Imke
  15/09/2016

  Hoi Sanne,

  Je zou een implanon (anticonceptiestaafje in je arm) kunnen overwegen? Heb ik zelf positieve ervaringen mee.

  Groetjes

 • Reageren
  Hennie
  15/09/2016

  Dit had mij echt een soort van hoop in bange gedagen geleken. Ik voel me ook niet prettig bij de pil. Overigens ben ik het niet met Yvonne hierboven eens: ondanks dat het hormonengehalte in de hedendaagse pil sterk is afgenomen, kun je het toch merken. Bij mij zat het vooral in het aankomen. En daar had ik gewoon geen zin in.

  Ik heb een tijdje de Mirena gehad en dat werkte voor mij – ondanks de hormonen – prima. Te meer omdat ik ook erg laks/lui ben met de pil en ik zeg het maar gewoon: ook geen zin heb om tijdens het Moment Surpreme de workout te moeten afbreken omdat er een condoom in het minnespel (afschuwelijk woord he? ik krijg er rillingen van) moet worden gebracht. Helaas ging de Mirena vervelend doen en moest hij worden verwijderd.

  Wat ik maar wil zeggen: als er ooit nog eens een goed werkend alternatief komt, dan sta ik te juichen. Liefst binnen twaalf jaar, want daarna hoeft het niet meer, Grinnik.
  Hennie onlangs geplaatst…Etos | Botanical BoostMy Profile

 • Reageren
  Saskia
  15/09/2016

  Hier was ik zo benieuwd naar. Ik kan zelf niet tegen de pil en gebruik deze dus ook niet. Had het wel mooi gevonden als daar een mooi alternatief voor was. Toch denk ik dat dit ook niets voor mij zou zijn. Dat meten elke ochtend lijkt mij echt een gedoe, plus dat onze kids ook heel erg slecht slapen en dit dan ook weer invloed kan hebben. En ik zou ook toch wel bang zijn dat het een keer niet goed meet en ik dan toch zwanger zou worden (wat ik wel heel graag zou willen maar wordt afgeraden medisch gezien).
  Saskia onlangs geplaatst…Tip: Charlie’s Natural SodaMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  15/09/2016

  @Hennie en anderen die zich misschien aangesproken voelen: natuurlijk zullen er vrouwen zijn die écht last hebben van bijwerkingen van de pil. Maar feit blijft dat er mensen zijn die altijd last hebben van alle bijwerkingen van alle bijsluiters van medicijnen. En aangezien vrouwen veel met elkaar praten over dit onderwerp, denk ik dat ze snel denken dat ze iets hebben waar ze voorheen ook al last van hadden (maar niet merkten). Omgekeerd placebo-effect zeg maar. En het is al bewezen dat het placebo-effect erg sterk is.

  Zelf heb ik overigens de pil en het spiraaltje. Dubbel beschermd dus 🙂 Vanwege medicatiegebruik.

 • Reageren
  Ilse
  17/09/2016

  Ik zit nu aan mijn tweede implanon en ik vind het ideaal, een kleine ingreep in het ziekenhuis, je staat in tien minuten weer buiten en verder hoef je drie jaar nergens meer aan te denken. Bovendien is de dosis hormonen erg laag omdat deze meteen in je bloedbaan komen. Ook een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie, betrouwbaarder zelfs dan sterilisatie bij vrouwen.

 • Reageren
  Vera
  17/09/2016

  Heb je al eens nagedacht over de implanon? Een dun staafje in de bovenarm dat hormonen afgeeft, maar alleen progestageen, is twee jaar betrouwbaar en je hoeft nergens aan te denken. Er is ook een injectie die je kan laten zetten eens in de drie maanden dat ook alleen progestageen bevat, echter duurt het weer 9 maanden tot je vruchtbaar bent wanneer je bent gestopt met de injecties. Maar omdat er nog geen tweede in de planning is, is dat misschien geen probleem. Ik hoop dat je hier mogelijk iets aan hebt.
  En anders zou ik advies vragen aan de huisarts of mogelijk verloskundige.

  Groetjes

 • Reageren
  Madelaine
  28/09/2016

  Zo’n ding zou voor mij ook totaal niet werken, ben daar echt te laks voor. Ik heb zelf een mirena spiraal, 2 minuten werk met zetten en nu 5 jaar babyvrij :). Althans, ik test om de drie maanden wel even voor de zekerheid. Ik word namelijk niet meer ongesteld, wat heerlijk is!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.