Hoe wij James zijn spraakontwikkeling stimuleren

James auto

Allereerst zijn we begonnen bij 1 woordje dat we constant herhaalden. Eerst maar kijken of hij het überhaupt in zich had om ons na te zeggen. Buiten in de tuin van ons oude huis hadden wij bakken met geraniums hangen. Deze heeft James altijd reuze interessant gevonden. Als we met hem buiten liepen dan bleven altijd even bij de geraniums staat en zeiden we ‘bloem’. Al snel kon hij het nazeggen. Hij was toen 10 maanden.


– Herhaling is mijns inziens een van de belangrijkste aspecten in het leerproces van woordjes bij kinderen. Wij passen dit dan ook nog steeds consequent toe. We oefenen constant nieuwe woordjes met hem, en herhalen alles honderd keer. Vooral in combinatie met wijzen werkt dit heel goed. We wezen bijvoorbeeld vaak naar de lamp en benoemden deze. Elke dag weer. Totdat James zelf ging wijzen en ook lamp ging zeggen. Dit deden wij ook met de televisie, de koe in zijn voorleesboekje, de eendjes ‘kwak kwak’ waar hij mee in bad speelt, zijn Nijntje-knuffel, enzovoort.

– Er zijn nog een hoop woorden die hij niet kan uitspreken, maar waarvan hij wel weet wat we ermee bedoelen. Zeggen wij ‘kast’ dan wijst hij de kast aan, zeggen we ‘telefoon’ dan wijst hij naar de telefoon, evenals oor, mond en neus. Hij probeert ons overigens wel altijd na te zeggen, maar dit heeft niet altijd succes. Zo zeg ik vaak ‘Micky Mouse’ en als hij me dan na zegt is het echt onverstaanbare brabbeltaal. Maar hij doet zijn best en dus moedig ik dat altijd aan.

–  Als we tegen James praten, dan doen we dit veelal op normale toon en niet met een hoog babystemmetje. Nu hij een dreumes is vind ik dat niet altijd meer nodig. Het is wat anders als je een baby hebt die alleen nog maar kan rollen en liggen, maar James gaat richting de peuterleeftijd en dan vind ik ook dat we de manier waarop we tegen hem praten daarop af moeten stemmen.

– We vertellen altijd wat we aan het doen zijn. Denk hierbij aan zinnen zoals ‘mama gaat nu koken’, ‘James krijgt nu te drinken’ of ‘papa komt zo thuis’. Ook gebruiken we veel gebaren bij het praten. Bijvoorbeeld als James iets stout doet, dan zwaaien we met onze vinger (hij doet je dan gerust na, maar dat terzijde)

– We lezen James nu al geregeld voor en hij vindt het ook echt leuk. Hij heeft zijn eigen kast met boekjes die hij open mag maken en hij komt wel een paar keer per dag met een boekje naar me toe die ik dan vervolgens met hem ga doorbladeren.

– Ik zing heel graag voor hem. Dit is ook een uitstekende manier om spraak en gebarentaal te stimuleren. Het liefst natuurlijk liedjes waarbij je ook echt ding uitbeeldt zoals ‘klap eens in je handjes’. James heeft mede door dit liedje geleerd wat ‘klappen’ en ‘handjes’ betekenen.

Hoe deed/doe jij dat bij jouw kindjes? Herken je veel van wat wij doen?

Dit vind je misschien ook leuk

21 reacties

 • Reageren
  Nicole
  02/12/2015

  Wat goed dat je daar zo bewust mee bezig bent. Dat op normale toon praten proberen wij ook heel erg, niet op zo’n kinderlijk toontje praten en inderdaad uitleggen wat je aan het doen bent!
  Nicole onlangs geplaatst…Hoe vier je een eerste verjaardag?My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  02/12/2015

  Heel interessant om hierover te lezen, ik denk dat herhaling ook een hele belangrijke is. Zo heb ik dat bij Lana ook steeds gedaan, en altijd benoemen wat je doet, boekjes voorlezen en kinderliedjes zingen. Het is zo’n leuke fase als ze beginnen met brabbelen en praten
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…27 weken zwanger: Op controle bij de gynaecoloogMy Profile

 • Reageren
  Saskia
  02/12/2015

  Wat een goede manier om daar mee bezig te zijn! Ik denk dat het praten met een normale stem in plaats van een babystemmetje wel heel belangrijk is op die leeftijd inderdaad.
  Saskia onlangs geplaatst…Favoriete series #1My Profile

 • Reageren
  Marloes | Budgetproof.nl
  02/12/2015

  Yes geen hoog piepstemmetje! Dat vind ik cool om te lezen. Klinkt ook zo stom vind ik. Ookal is het maar een minimensje. Nu heb ik voor de rest van de dag klap eens in je handjes in m’n hoofd. Bedankt he ;).
  Marloes | Budgetproof.nl onlangs geplaatst…Online solliciteren en je droombaan vindenMy Profile

 • Reageren
  Bianca
  02/12/2015

  Voorlezen is ook heel goed voor de woordenschat van kinderen.

  • Reageren
   La VieSagista
   02/12/2015

   Klopt, dat staat er als een na laatste puntje in 🙂

 • Reageren
  Wilma
  02/12/2015

  Haha ik hou ook echt niet van zo´n hoog stemmetje en ben het helemaal eens met herhalen. Hier werkt het ook goed!
  Wilma onlangs geplaatst…Doelen voor DecemberMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  02/12/2015

  Bloem was hier ook één van de eerste woorden. We hebben ook veel herhaald en ik zeg bij alles wat ik doe een duidelijke (niet op een kinderlijke manier) een zin. Saar kent nu aardig wat woorden maar sommige spreekt ze nog niet volledig uit (maat is tomaat). Wanneer ze wijst en het zegt beaam ik het niet alleen maar herhaal ik het juiste woord een paar keer. Herhaling is inderdaad the key.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Dag nieuw jaar, wat breng jij mij?My Profile

 • Reageren
  Leonie
  02/12/2015

  Wat een interessant artikel! Heel leuk om te lezen hoe jullie bezig zijn met James en woorden… !
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Blijmakertjes #1My Profile

 • Reageren
  Suzanne
  02/12/2015

  Wat leuk om te lezen! Wij hebben (nog) geen kinderen, maar katten. We praten dus maar tegen de katten. Die weten nu zelfs ook al wat nee is, snoepje of kom eens hier haha.
  Suzanne onlangs geplaatst…Volg Suzanne #5 – November: Erwtensoep, Sauna, ToomlerMy Profile

 • Reageren
  Bregje
  02/12/2015

  Goed zeg! Wij zijn ook veelnaan het zingen en kletsen je dat heeft tot nu toe zijn vruchten afgeworpen. Laurens weet al veel woorden en leert er bijna elke dag iets nieuws bij. Soms nog in zijn eigen taal, maar door het dan veel te blijven herhalen zoals jullie ook doen, komt het goede woord er vanzelf uit. Ik vind t zo tof om die ontwikkeling te zien! 🙂
  Bregje onlangs geplaatst…I love SinterklaasMy Profile

 • Reageren
  Dionne
  02/12/2015

  Goed dat jullie er zo mee bezig zijn! En inderdaad gewoon normaal praten. Zelf vind ik het ook irritant als iemand tegen mij praat alsof ik een kind van 16
  Dionne onlangs geplaatst…De leukste Sinterklaas of Kerst cadeautjes voor de hele familieMy Profile

 • Reageren
  Manon
  02/12/2015

  Goed zeg! Ik vind James ook altijd zo schattig in je Snapchat video’s, altijd zo lekker vrolijk en aan het dansen haha. De look vandaag op je Snapchat vind ik ook erg mooi, zwart staat je goed!

 • Reageren
  Mandy
  02/12/2015

  Ah super leuk artikel. Ik heb zelf geen kinderen maar vind het wel een interessant onderwerp. Gister zag ik een snap van je dat je Mickey Mouse zei omdat James daar een pyjama van aan had. Ik zag het toen direct naar zijn pyjama kijke, of was dit toeval? 🙂 leuk dat jullie er zo bewust mee omgaan!

 • Reageren
  Tamara
  02/12/2015

  Goed dat je hier zo bewust mee bezig bent! Mijn oudste zoon heeft een taalachterstand en wij benoemen dus ook standaard alles. Levert soms wel wat gekke blikken op, maar het helpt heel goef!
  Tamara onlangs geplaatst…De grote ‘Bevallingspijn is fijn!’ discussie.My Profile

 • Reageren
  Angelique
  02/12/2015

  Ik vind het super dat je er zo mee bezig bent. Ik deed dat ook en weet daarom ook dat er ook andere factoren kunnen zijn waardoor ze niet goed gaan praten. Hoe erg ik ook met de stimulans bezig was, mijn zoontje weigerde gewoonweg bleek uiteindelijk te grote amandelen te hebben waardoor hij klanken niet kon maken
  Angelique onlangs geplaatst…Is het niet allemaal wat veel?My Profile

 • Reageren
  Martina
  02/12/2015

  Leuk om te lezen! Ik Kees ook veel voor, ook al is die van ons nog maar 6 maanden oud. We zetten veel muziek aan en ik zing veel. Verder is hier het chipmunk stemmetje nog wel aanwezig haha. VRESELIJK maar ik doe het toch 😉 ik wil overigens in de toekomst wel een normaal stemgeluid gaan produceren als ik tegen hem praat haha
  Martina onlangs geplaatst…21 November 2015 – Outfit met laagjesMy Profile

 • Reageren
  Susan
  02/12/2015

  Ik doe alles precies hetzelfde. Ben de laatste weken meer bezig met woorden herhalen en wijzen (ze keek bij wijzer vooral naar mn vinger en niet naar datgene wat ik aanwees). Praten in volledige zinnen, zingen en voorlezen doe ik al sinds haar geboorte. Mijm dochter is bijna 1 jaar. Ze zegt papa en mama en verder brabbelt ze de hele dag maar echte woorden zegt ze nog niet. Ik focus me nu op “boekje’, ‘bal’, ‘sok’ en ‘handen’.

 • Reageren
  Milou | Thuis bij Milou
  02/12/2015

  Ook al zo’n handig artikel om nog eens na te lezen over een jaar! Ik denk dat herhaling en gewoon zoveel mogelijk praten, voorlezen en zingen het beste werkt. Ben benieuwd hoe dat bij ons zoontje gaat straks.
  Milou | Thuis bij Milou onlangs geplaatst…Zwanger: week 26 en 27. Blauwe plekken, feestjes en het derde trimesterMy Profile

 • Reageren
  Jodi
  02/12/2015

  Wauw wat een snelle Jelle die James. Leuk dat bloem dan een van z’n eerste woordjes is. Mijn eerste woordje was hap haha
  Ik lees verl voor en zing een eind weg voor m’n kleine spruit, al zal hij er nu niks van begrijpen ik vind het zelf gewoon leuk Hihi
  Jodi onlangs geplaatst…Kleine spruit, wat denk je?…Een brief aan mijn spruitMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.