Hoe houd je je peuter bezig in het vliegtuig?

Als je dit leest zijn we voor de tweede keer met James op reis met het vliegtuig. Inmiddels weet ik dat ‘ie de eerste 10 minuten heel leuk en spannend vindt, maar dat het daarna best een uitdaging is om hem te vermaken.

In principe is vliegen voor (jonge) kinderen niet leuk. Ze moeten lang (vast) zitten, er is weinig te zien en ze zitten met veel andere, vreemde mensen dicht op elkaar. Ze mogen niet rondrennen, niet te hard praten en hebben maar beperkte ruimte om te spelen. Tel daarbij op dat peuters van zichzelf vaak vrij actief en weinig flexibel zijn en je zult je voorstellen dat een beetje entertainment tijdens zo’n reis waarbij ze veel moeten zitten zeker geen overbodige luxe is. Hierbij mijn tips om een vlucht met je peuter dragelijk te maken.

Afwisseling van activiteiten. Om de tijd enigszins te ‘breken’ is het handig om het spelen in het vliegtuig wat af te wisselen. Een beetje lopen, een beetje voorlezen, een muziekje luisteren of een beetje snacken. Mijn ervaring is dat de tijd zo voor jezelf, maar vooral je peuter een stuk sneller gaat.

Kies speelgoed dat niet al te zwaar is. Je kunt beter meerdere lichte en kleine items meenemen dan 1 zwaardere of grote. Denk aan auto’tjes, poppetjes, een knuffeltje, wat Duploblokjes en een sticker- of kleurboek. Stop deze bij elkaar in een etui zodat je het gemakkelijk kunt pakken en het netjes bij elkaar houdt. Laat je kind overigens niet met alles tegelijk spelen, want dan loop je het risico dat het binnen no time all over the place ligt.

Welk kind is er nu niet dol op cadeautjes? Wat je kunt doen (als je hiervoor tijd hebt natuurlijk) is een paar kleine cadeautjes inpakken en deze gedurende de vlucht aan je peuter geven. Zo hebben ze elke keer wat om naar uit te kijken. Kies wel echt voor kleine dingetjes zoals een pakje rozijntjes, een setje potloodjes of een stickervelletje. Tip: bij Action heb je een wereldvoorraad aan dit soort spul.

Bij veel vliegtuigmaatschappijen hebben ze voor kinderen een speciale Snackbox, waar redelijk verantwoorde broodjes en lekkernijen in zitten. De meeste kinderen vinden genoeg vertier in het uitpakken en oppeuzelen van de inhoud. In ieder geval voor 15 minuten 😉

En ja, daar komt ‘ie toch weer om de hoek kijken: de iPad. Hoewel ik James’ schermtijd hier thuis tot een minimum wil beperken, vind ik het helemaal prima als hij in het vliegtuig een paar uur achter elkaar filmpjes wil kijken. Ik download dan van te voren plenty series en filmpjes op Netflix zodat hij genoeg te kiezen heeft. Wel even een koptelefoon meenemen natuurlijk, anders ben je nog nergens.

Daarnaast zou ik je nog willen aanraden om zo lang mogelijk te wachten met boarden. Hoe eerder je namelijk in het vliegtuig zit, hoe langer je je kind op zijn kleine stekkie moet vermaken.

Dit vind je misschien ook leuk

6 reacties

 • Reageren
  Rachel
  20/08/2017

  Mijn peuter is dol op vliegtuigen en zou het zo leuk vinden om een keer met hem te vliegen. Tot nu toe nog niet van gekomen en stiekem ben ik ook een beetje bang hoe hij het redt.
  Goede tips zijn dit. Steeds wat aanbieden om de tijd wat te rekken. Nu nog een vlucht boeken
  Rachel onlangs geplaatst…Babyhaar onder controleMy Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  20/08/2017

  Meestal gaat het heel erg goed in het vliegtuig. En inderdaad iPad en snacks….zolang ze spruit blij is (binnen de grenzen) zijn wij dat ook
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Babyspullen Shoplog: Baby’s only, koeka, lodger, hydrofieldoeken en meer…My Profile

 • Reageren
  Eke
  20/08/2017

  Het lijkt of het laatste stuk tekst is weggevallen. Of mijn smartphone is niet helemaal tof hoor, kan ook ?.

  We zijn in mei voor het eerst gaan vliegen met onze 3-jarige en ik had gedacht dat hij het supertof zou vinden. Boekjes mee, plek bij het raam. Het enige wat hij verveeld zei was: “Mam, mag ik de tablet?”. Dus, haha. Uiteindelijk zaten er vier peutertjes op een rij naar de tablet te kijken. Vonden andere ouders ook heel fijn.
  Eke onlangs geplaatst…Weekvlog #22 | Opruimen, video’s opnemen en tuttijdMy Profile

 • Reageren
  Bregje
  20/08/2017

  Vliegen met een peuter staat niet bovenaan mijn lijstje, maar viel me desondanks mee de laatste keer. Wat ik had geleerd sinds een dramatische vlucht met een baby was ook om zelf rustig te blijven, dat scheelt enorm. En lang leve de cadeautjes van de Action inderdaad!!
  Bregje onlangs geplaatst…Oh Happy Day #33: Minivakantie in FrankrijkMy Profile

 • Reageren
  Maud
  20/08/2017

  Fenne is net 2 jaar en we hebben nu al 5x met haar gevlogen. We hebben steeds het geluk gehad dat ze elke vlucht in slaap viel.. Binnenkort gaan we weer vliegen; met Fenne én haar zusje van (dan) bijna 7 weken oud. Ik ben heeeel benieuwd hoe het deze keer gaat. Het is toch altijd weer spannend..
  Maud onlangs geplaatst…4 leuke steden in Spanje voor een citytripMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  24/08/2017

  Die van die cadeautjes is een goede zeg. Dat ga ik volgend jaar zéker doen. Ik had dit jaar gehoopt dat de iPad uitkomst zou bieden voor mijn meiden, maar ze vonden er geen klap aan en waren na 10 minuten klaar met dat ding. Ze kijken er thuis ook nooit naar, dus ja… De volgende keer dat we gaan vliegen met ze, zijn ze bijna 3. Verwacht dat het dan makkelijker gaat.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.