Hoe het verwijderen van mijn moedervlek fout ging

Al jaren had ik een moedervlek ter grootte van een erwt op mijn rug die ik gewoonweg ontsierend vond. Niet alleen was hij op mijn verder egale rug in het oog springend, ook vond ik hem aan de dikke kant.

Daarom leek het mij beter om het donkerbruine ding uit voorzorg én omdat ik dat mooier vond weg te laten halen. Dit zou een kleine ingreep zijn die mijn dokter zelf kon doen.

Omdat de moedervlek bovenop mijn huid lag, zei mijn dokter dat ze hem enkel hoefde weg te schaven. Het enige wat je daaraan overhoudt is een schaafwondje dat naar verloopt van tijd wegtrekt. Dikke prima zo vond ik. Ik kreeg een verdoving en ze deed haar ding.

Een paar weken later, nadat de boel geheeld was, liet ik mijn moeder nog eens naar de plek kijken omdat ik het idee had dat er nog wat zat. Omdat de plek immers op mijn rug zat kon ik het zelf in de spiegel niet goed zien. Mijn moeder constateerde meteen nog allerlei resten van de moedervlek. Het was duidelijk dat het weghalen letterlijk en figuurlijk niet helemaal vlekkeloos was gegaan.

Dit was de plek na het wegschaven

Een beetje teleurgesteld ging ik terug naar de dokter en liet haar de plek zien. Het leek haar toch beter om de moedervlek – of wat er van over was – uit te lepelen zodat er echt niks meer zat. Zo gezegd zo gedaan. Na de ingreep kreeg ik een paar hechtingen en na een week zou ik terug moeten komen om deze hechtingen te laten verwijderen.

Helaas is de boel al snel gaan ontsteken. Mijn dokter had het geheel zeer slordig gehecht en de stugge draadjes waren helemaal in mijn huid gaan zitten en vastgekoekt. Gevolg: het moest weer losgesneden worden. Je kunt wel raden dat het er allemaal niet mooier op werd. Sterker nog, het was een klein slagveld geworden met een lelijk litteken als gevolg.

Het litteken nu

Een litteken verdwijnt helaas nooit helemaal, daar ben ik me terdege van bewust. Toch kun je met een goede verzorging een heel eind komen. Voor de verzorging van nieuwe en bestaande littekens is er VSM Derma Calendulan littekencrème. Op basis van het natuurlijke ingrediënt Calendula officinalis (goudsbloem). Deze verzacht de huid en maakt haar soepel waardoor het litteken op den duur minder zichtbaar wordt. Wat helpt is om de crème met masserende bewegingen aan te brengen; op deze manier stimuleer je de bloedsomloop en het zelfherstellend vermogen van de huid.

Natuurlijk is er tevens een portie geduld nodig bij het vervagen van littekens. Bovendien is het ene litteken meer geschikt voor de behandeling met crèmes dan het andere. Ook is ieder litteken (en de oorzaak daarvan) natuurlijk verschillend. Mijn vriend heeft bijvoorbeeld een aantal jaren geleden een blindedarmoperatie gehad en daar een flink litteken aan overgehouden. Zijn ‘streep’ heeft ‘ie vaak ingesmeerd en het is inmiddels al een stuk minder zichtbaar, maar verder vervagen zal het waarschijnlijk niet meer. Mijn eigen litteken op mijn rug is oppervlakkiger en ook gevoeliger voor crèmes. Bij mij heeft gebruik daarmee daarmee dus nog wel zin.

Belangrijk is in ieder geval om tijdig na het ontstaan van het litteken te beginnen met smeren zodat je nog een optimaal resultaat kunt behalen. De VSM Derma Calendulan littekencrème kan hierbij een grote hulp zijn.

Heb jij littekens? Heb je er wel eens over nagedacht om deze te verzorgen met een crème?


Samenwerking

Foto©: Kalamurzing via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reageren
  Ingrid
  24/06/2017

  Vervelend he, als zoiets als een moedervlek weghalen niet gaat zoals je verwacht! Ik vind het litteken trouwens niet heel lelijk, ik ken wel meer mensen bij wie het er zo uit ziet. Misschien inherent aan het ingreepje? Ik kreeg zelf keloid na een moedervlekverwijdering. Daar kreeg ik eerst silliconenpleisters voor (werkte niet) en later kenacortinjecties en nog een zalfje met corticosteroïden (werkte perfect!). Het ziet er echt heel goed uit nu. Ik zou al die dure natuurgeneeskundige producten zeker overslaan als je er echt mee zit en gewoon naar de dermatoloog gaan.

 • Reageren
  Anne
  24/06/2017

  Ik zou met moedervlekken altijd naar de dermatoloog gaan. Ik ben zelf in opleiding tot dermatoloog en merk dat huisartsen deze vaak niet goed kunnen beoordelen en behandelen. Op zich shaven wij moedervlekken die erboven op liggen (die niet verdacht zijn) ook wel maar geven dan wel duidelijk aan dat er een restje kan achterblijven en dat hij weer kan gaan groeien. Uitlepelen geeft bijna nooit een mooi cosmetisch resultaat.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   24/06/2017

   Volgende keer ga ik dat ook zeker doen. Bij mij was er niet aangegeven dat er nog iets achter kon blijven, dus ik schrok er erg van dat het nog lelijker was geworden dan de moedervlek zelf.

 • Reageren
  Marloes
  24/06/2017

  Ik heb twee littekens boven mijn navel. 1 van toen ik als baby een navelbreuk had en 1 van een mislukte poging tot navelpiercing. Die zou ik best willen behandelen met een crème maar tot nu toe nog niks gevonden wat echt helpt..
  Marloes onlangs geplaatst…Hoe word ik weer fit na de tweede bevalling?My Profile

 • Reageren
  Frank
  24/06/2017

  Wel lullig dat je iets probeert weg te halen en dat dit… hopelijk gaat het met de creme weg. Ik heb zelf twee littekens, 1 op mijn voet en 1 op mijn hand. Ik heb er nog nooit aangedacht, maar dit bengt me wel op een idee oor de litteken op mijn hand.
  Frank onlangs geplaatst…SimplicityMy Profile

 • Reageren
  Chandni
  24/06/2017

  Hoi Sanne,

  Je zou ook Aloë Vera kunnen proberen. Dat kan ook het groene potje vaseline van het Kruidvat zijn.

  Ik heb 2 jaar geleden een hele grote en ernstige brandwond op m’n buik gehad. De dokter zei dat het litteken nooit meer helemaal weg zou gaan. Nu 2 jaar later zie je helemaal niets meer. Puur en alleen door dat te gebruiken.

  Wellicht helpt het jou ook.

  Succes!

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  24/06/2017

  Wat ook helpt, wat in jouw geval wel lastig is, is het masseren van het litteken. Ook zonder crème. Dit voelt in het begin rottig maar kan geen kwaad. Als je het litteken zo af en toe masseert dan masseer je de verkleving los waardoor hij minder opvallend wordt. Ik had dit op mij hand en gewoon regelmatig even overheen wrijven. Het was een lelijke bult en nu plat en nauwelijks zichtbaar.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Zwangerschapsdagboek video…22 t/m 26 weken; Duowagen jacht, feest en een mijlpaal…My Profile

 • Reageren
  Milou
  24/06/2017

  Ik heb een redelij groot litteken langs mijn oog van toen ik vroeger ben gevallen. Maar heb zoveel geprobeerd en niets heeft echt geholpen toendertijd. En de mensen die er naar vragen zijn op één hand te tellen, eigenlijk is het ook een beetje gaan horen bij me, dus ik ga er niks meer mee doen. ?

 • Reageren
  Patries
  24/06/2017

  Oeh eng ik heb er 1 in me gezicht ( madonna plekje ) irriteer me er erg aan wou hem graag weghalen maar nu ik dit voorbij zie komen denk ik dat ik maar via bergman ofzoiets ga doen

 • Reageren
  Lola
  24/06/2017

  Nooit bij de huisarts laten doen! Die hechten het heel lelijk. De dermatoloog heeft mij voor gek verklaard en zegt dat dat in het ziekenhuis gedaan moet worden door hen. Heb het zelf gemerkt, de dermatoloog doet het heel netjes en de huisarts prutst ermee.

 • Reageren
  Dian
  24/06/2017

  Hoi, ik ga deze littekencreme onthouden voor na mijn operatie in augustus.

 • Reageren
  Maaike
  24/06/2017

  Herkenbaar! Zo vervelend als je iets wat je in de weg zit weg laat halen en dat dit dat het resultaat is! Mijn moedervlekje was heel klein en heb er een litteken net zo groot als jouw litteken aan overgehouden.. en helaas blijft het rood en jeuken.

 • Reageren
  Fraukje
  24/06/2017

  Ik zit onder de moedervlekken. Weghalen raad mijn dermatoloog af, mits er één natuurlijk verdacht is. Dat is één keer gebeurd en die moedervlek zat op mijn schouderblad, ern plek waar dus veel beweging in de huid is. Het litteken is gaan wijken, niet lelijk maar mooi is anders. Ik smeer met Biodermal, eerder al succes mee gehad. Maar pure amandelolie helpt ook goed, puur de massage kan al helpen. Ik verwijder niks meer als het niet nodig is.

 • Reageren
  Tessa
  27/06/2017

  Aw ik herken dit zo erg! Heb zelf drie moedervlekken weg laten halen door de huisarts en de eerste keer veel keloid vorming (wat trouwens goed werkt is het dagelijks behandelen met een mix van water en azijn, vlakt de boel behoorlijk af!). De tweede en derde liet ik tegelijkertijd wegsnijden en van beide zijn de hechtingen losgegaan waardoor ik ook grote rood/paarse vlekken heb in plaats van een mooi streepje. Zo irritant en ik schaam me behoorlijk voor de littekens. Ik smeer bio oil en aloe vera olie, maar voor nu heeft het vooral tijd nodig denk ik

 • Reageren
  Anne
  28/06/2017

  Jezus wat een gemiep. Ik heb over een flink deel van mijn lijf 2e en 3e graads brandwondlittekens en dan durf je DIT een slagveld te noemen???

 • Reageren
  Comprehensive Guide on How To Remove Moles on Skin, Face & Neck
  16/09/2020

  […] Credits: laviesanne.nl […]

 • Reageren
  Lo
  31/03/2021

  Als je eens wat meer zou hebben gezien, dan hebben we het hier nergens over als stemming makerij. Ook de huisarts, kan dit prima, alleen lof. Er zijn er nu zo’n dertig tot veertig weg succesvol gehaald. Daar zaten grote bij, maar ook die, met wat meer aandacht en zorg en aandacht. Wel alert blijven als er echt wat terug komt, immers dat KAN verdacht zijn. Ook je zonuren met beleid nemen. Is reuze gezond, waarbij overdaad schaad. Dit omdat onze ozon laag ver stuk is en wij daardoor de volle dosis krijgen, waar wij niet bestand voor zijn en dus even de volle lading, in korte tijd krijgen. Aan de andere kant van onze wereld, zijn ze al wat verder. Ook de serieuze aantallen zijn veel groter en houden wat meer aan en een hoed op. Goed mee om gaan en zo lekker van genieten!
  Liefs Leo

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.