Hoe het slapen met James nu gaat

slapen op bank

We zijn van ver gekomen met het slapen van James. Ik overdrijf niet als ik zeg dat we wel 20 manieren hebben uitgeprobeerd om hem in slaap te krijgen, te laten doorslapen en onszelf in leven te houden met 3 uurtjes slaap per nacht.

Ik zal hieronder een kleine opsomming geven van de trucs die wij hebben toegepast met betrekking tot het slapen van James.

 • Rondjes lopen door de kamer tot hij op onze arm in slaap viel.
 • Na z’n fles met hem op de bank blijven zitten tot hij in slaap viel.
 • Het laatste beetje van z’n fles in bed geven en dan langzaam de kamer de uitsluipen.
 • Hem zelf het laatste beetje van z’n fles in bed laten opdrinken, zodat hij daarna nog wat met z’n flesje speelt en langzaam in slaap valt.
 • Samen met hem in het grote bed gaan liggen tot hij in slaap valt en hem dan naar zijn eigen bed brengen.
 • Muziekmobiel met een klassiek muziekje aanzetten.
 • Rijstebloem geven voor het slapengaan
 • Geen rijstebloem geven voor het slapen gaan
 • Na 16.00 geen middagslaapje meer laten doen
 • Slaapkamer pikkedonker maken
 • Slaapkamer een beetje licht laten

En dit is nog maar een greep uit de manieren waarop we hem in slaap probeerden te krijgen. Inmiddels laat James zich goed wegleggen en geven we hem z’n laatste flesje op de bank en brengen hem dan rustig naar zijn bedje. Hij huilt dan niet, maar valt vrijwel direct in slaap. Dit is wel echt heel erg fijn kan ik je vertellen. Meestal hebben we dan ook een rustige avond.

Het doorslapen is een ander verhaal.

Ook daarmee hebben we verschillende fases doorgemaakt. Het kwam af en toe voor dat hij een nachtje doorsliep, maar over het algemeen gebeurt dit niet. We hebben een tijdje geprobeerd om er ’s nachts elke keer uit te gaan als hij huilde, hem dan te troosten totdat hij weer in slaap viel om er vervolgens na een half uur weer uit te aan en hetzelfde ritueel te herhalen. Maar dit is op de lange termijn niet vol te houden. Al ging het wel hoor, want elke keer als we dachten ‘nu trekken we het echt niet meer’ dan liet hij ons een nachtje doorslapen of dan sliep hij in ieder geval tot een uur of 4.00/5.00. En aangezien we zelf meestal om 22.00 in bed liggen is dit nog wel te doen. Maar op een gegeven moment dan begon ‘ie al rond half 2 en als je dan uren aan het klooien bent is dat na een tijdje geen doen meer. Nu is het ook zo dat hij soms om half 2 al klaarwakker is en je hem dus niet meer zomaar in slaap krijgt.

Op dat punt zijn we nu beland. Nu doen we het zo dat zodra James begint te piepen een van ons hem eruit haalt en hem in bed neemt. De ander slaapt vervolgens op de bank om zo toch nog een goede nacht te kunnen maken. Ideaal is het niet, maar het is wel dragelijk zo. Hoe sneller je hem uit zijn bed haalt en weer in slaap krijgt in het grote bed, hoe minder onrustig hij slaapt. Soms als we hem mee naar bed nemen dan is hij nog steeds erg onrustig ook al ligt hij bij je. Waarom dit zo is weet ik niet.

Ik til er niet te zwaar aan want ik neem aan dat ook dit een fase is die wel overgaat, maar heel af en toe verlies ik wel eens de hoop dat het spoken ’s nachts écht overgaat. Het is natuurlijk wel te doen op deze manier, maar als partners onder elkaar is het natuurlijk niet zo leuk wanneer de ander weer op de bank moet tukken. Zo ongezellig. Al geniet ik ook enorm van dat kleine minilijfje tegen me aan hoor.

Meer ervaringen met onrustige slapers?

Dit vind je misschien ook leuk

17 reacties

 • Reageren
  Carlijn
  05/11/2015

  Ik moet het eerste kindje rond die leeftijd nog tegenkomen die wel 100% probleemloos slaapt. Het lijkt me enorm vermoeiend maar bedenk je inderdaad dat alles een fase is die weer voorbij gaat. Ben in ieder geval al blij voor jullie dat hij zich nu makkelijk laat wegleggen.
  Ik heb een lastige inslaper die wel goed doorslaapt, en een voorbeeldige inslaper die nog niet doorslaapt. Uiteindelijk heb ik dus alsnog geen ideale nachten haha. Ach ja, het hoort erbij en ook dat gaat weer over.
  Carlijn onlangs geplaatst…Review: Aleeza Cosmetics Glowing Beauty OilMy Profile

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  05/11/2015

  Wat vervelend voor jullie dat de nachtrust nog steeds niet terug gekeerd is. Behalve voor voeding werden onze kinderen ’s nachts gelukkig niet wakker en vielen ook snel weer in slaap. Waar wij wel mee kampen is dat vooral de jongste met name, heel vroeg wakker is. Soms is het 5 uur a half 6, maar soms ook gewoon 4 uur. Soms helpt het bij ons wel om naast het bedje te blijven zitten (ook al huilt hij) en op een geven moment beseft ie dat hij toch wel erg moe is en gaat dan liggen. Ik snap dat je de hoop opgeeft (want je bent zooooo moe), maar ik geloof oprecht dat er betere tijden komen Sanne! De eerste jaren zijn de tropenjaren en het wordt steeds beter qua nachtrust :).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…MAC Magic of the Night Shaft of Gold skinfinish & All fired up lipstickMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  05/11/2015

  Wat vervelend voor jullie dat het slapen zo moeizaam gaat, fijn dat jullie er een soort oplossing voor hebben en vooral hopende dat dit iets tijdelijks mag zijn
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…KC Photodiary: Veel huislijkheid en kneuterigheidMy Profile

 • Reageren
  Wilmaaa
  05/11/2015

  Wat moeilijk! Yarah sliep ook echt lang niet bij goed, maar nu wel beter. Je nachtrust heb je hard nodig. Ik hoop maar dat het gauw echt beter mag gaan!
  Wilmaaa onlangs geplaatst…Ik wil ook gezond zijnMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  05/11/2015

  Jeetje wat zwaar….heb veel respect voor jullie hoe jullie ermee omgaan. Hopelijk gaat het snel een stuk beter! En onthoud, als hij is wezen stappen als hij 16 is, dan gaan jullie hem wakker houden….goed? 😉
  Lifesabout onlangs geplaatst…Patiënt ontwijkend gedrag.My Profile

 • Reageren
  Manon
  05/11/2015

  Bah. Herkenbaar. Inslapen gaat hier perfect, nooit problemen mee maar de nacht zelf. 3-4x eruit is gemiddeld met uitschieters naar boven. Soms is een speen voldoende, soms maken we maar een fles melk als hij helemaal overstuur is… En idd: het is een fase…
  Manon onlangs geplaatst…NOVELLE is geboren!My Profile

 • Reageren
  Esmee
  05/11/2015

  Erg vervelend he, maar kindjes op deze jonge leeftijd slapen nu eenmaal (helaas) niet door. Mijn zoon, 11 mnd, slaapt goed in nadat we hem een fles 210 opvolgmelk & pap geven, daarna douchen we met hem zodat hij lekker rozig wordt, daarna in bed een verhaaltje voorlezen, muziekdoosje aan en dan weet hij wel dat hij moet slapen. Doorslapen gaat ok, met regelmatig toch nachten waarin hij wakker wordt. Dan gaan we naar hem toe en halen we hem niet uit bed maar gaan we naast het bedje zitten en aaien we hem over z’n borstje & hoofd zodat hij meestal weer in slaap valt (Zodra ik hem er uit haal wil hij niet meer liggen) Maar soms werkt deze methode ook niet en nemen we hem bij ons in bed. En, zoals iedereen zegt, het is een fase!

 • Reageren
  Nesrin
  05/11/2015

  Wat zwaar.

  Mijn zoon wordt vrijwel iedere nacht wakker en dan leg ik hem in het grote bed. Dan slapen we alle drie goed door maar een hele nacht onafgebroken slapen heb ik ook nog maar weinig meegemaakt.

  Het door laten huilen en laten liggen heb ik nooit gekund maar ik denk nu ook ergens dat hij gewend is geraakt aan het feit dat ik hem haal.
  Nesrin onlangs geplaatst…Bastogne Chocolade blokjes (no bake & slechts 2 ingrediënten)My Profile

 • Reageren
  Jitske
  05/11/2015

  Hey! Heel erg herkenbaar je verhaal.. wij hebben als 3.5 jr een slechte slaper… helaas de oplossing nog niet gevonden. Wel geven we hem melatoline om rustig in te slapen, maar een hele nacht doorslapen gebeurd daardoor niet… succes!

 • Reageren
  Marloes ❤ Budgetproof.nl
  05/11/2015

  Ooooh, respect echt! Ik snap dat je alles voor je kindje overhebt en ook echt geniet van hem bij je in bed, maar als iedere keer iemand op de bank moet slapen, da’s alles behalve ideaal. Ik hoop dat het spoken ’s nachts snel overgaat!
  Marloes ❤ Budgetproof.nl onlangs geplaatst…Etos Botanical Boost: wellness in een potjeMy Profile

 • Reageren
  Charlotte
  05/11/2015

  Heel herkenbaar… Hier een mannetje van bijna 14 maanden.. Valt makkelijk in slaap en word snachts wakker slaapt tegenwoordig dan gewoon tussen ons in en slaapt dan goed door de rest van de nacht… Ik ben ook opgehouden de strijd aan te gaan snachts want dat breekt je op. Dan maar doorslapen met een minilijfje tussen je in maar dan heb je nog wat aan de dag…. Gewoon accepteren is t enige wat je kunt er komen vast betere nachten! X

 • Reageren
  Leonie
  05/11/2015

  Jeetje, wat een zware en moeizame nachten. Ik hoop dat James snel uit zn fase is.
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Mijn ervaringen met anticonceptieMy Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  05/11/2015

  Ah wat vervelend! Jim begint ook weer te spoken ’s nachts… het ging een tijd heel goed maar nu is hij standaard één of twee keer wakker. Ik denk dat t nachtmerries zijn, want hij is dan heel erg geschrokken en niet stil te krijgen. De enige manier is om hem toch borstvoeding te geven… dat die ik dan maar, anders duurt het een uur voor hij zichzelf in slaap heeft gehuild. En dan ben ik zo van streek dat ik vervolgens niet kan slapen…
  Elisabeth onlangs geplaatst…De keus voor opvolgmelk of koemelk vanaf 1 jaarMy Profile

 • Reageren
  Jodi
  05/11/2015

  Hier ook en moeilijke inslapen. Dat gaat dus wel over gelukkig zo te lezen haha
  Mooi dat jullie het nu samen zo regelen, alhoewel het me soms echt wel zwaar lijkt.
  Jodi onlangs geplaatst…Wil je een rondleiding?… Van Bouwval naar droomhuis.My Profile

 • Reageren
  Dineke
  05/11/2015

  Jeetje zeg ik Jannie voorstellen dat je kapot bent na zo’n nacht. Wat dat betreft mag ik echt niet klagen, beide kindjes sliepen al op jonge leeftijd goed door. Wel overdag veel wakker maar dat is geen ramp. Ik denk dat hij het dag/nachtritme gewoon omdraait? Of slaapt ie overdag wel goed?
  Dineke onlangs geplaatst…Creatieve geboortekaartjesMy Profile

 • Reageren
  joyce
  06/11/2015

  Pittig Sanne. Ik kan niet voorstellen hoe het voelt, ik ben gezegend met twee kids die houden van slapen. Ik hoop dat het een fase is X
  joyce onlangs geplaatst…Ik heb me-time nodigMy Profile

 • Reageren
  Maartje
  07/11/2015

  Heel naar dit! Mijn zoontje sliep gelukkig oo 2 mnd al hele nachten door, ideaal. Hij heeft ook altijd een heel zacht fleecedekentje waarmee hij ‘moet’ slapen. Vanaf het begin al, veel kindjes hebben dat hier in Zuid Afrika. Dan heeft hij toch iets vertrouwds in bed en als hij dan niet kon slapen wreef hij met de punt van het dekentje over zn wangetje of wij deden dat. Nu is hij 2 en kroelt zn eigen nog altijd in slaap met dat dekentje ? Misschien kun je ook zoiets proberen? Veel succes in ieder geval. Lijkt me best vermoeiend!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.