Hoe heb ik dit artikel destijds kunnen schrijven?

Ik stuitte per toeval op een artikel dat op 22 augustus 2 jaar geleden online kwam. Nu schud ik met mijn hoofd als ik dat artikel zie. Ik neem mijn woorden terug.

Het gebeurt wel vaker hoor, dat ik een artikel in mijn archief tegenkom en nu denk waarom heb ik dat zo geschreven of dat ik het inmiddels niet meer eens ben met stellingen van toen. Ik kan me ook dikwijls ergeren aan woordkeuzes die ik ‘vroeger’ maakte of aan de stijl ik hanteerde.

Het artikel waar ik het nu over ga hebben heeft echter niks te maken met schrijfstijl, woordkeuzes of dat soort zaken. Dit is een artikel waarvan ik denk ‘hoe heb ik dat kunnen schrijven’ omdat ik nu achteraf wel beter weet..

Het artikel luidt: “wel of geen traphekje” en in dit artikel ga ik in op het feit dat wij niet van plan zijn om een extra traphekje aan te schaffen als de tweede zou komen. Ik was op dat moment zwanger van Isé. Ik zeg hierover het volgende:

“Nu de tweede eraan komt hebben we onszelf wederom de vraag gesteld of we het nodig vinden om op termijn overal hekjes te plaatsen. Misschien dat ik me wel kritiek op de hals haal, maar wij vinden dit dus in eerste instantie niet per se noodzakelijk. Ten eerste denk ik dat het echt niet fout hoeft te gaan als je er zelf altijd bij bent, alert bent en de deuren dicht houdt (ik snap dat het wellicht anders is als de trap zich in de woonkamer bevindt). Ten tweede vind ik ook dat kinderen moeten leren dat het niet de bedoeling is dat ze zonder toestemming of zonder toezicht de trap op en af gaan. James had al vrij snel door dat hij dat niet mocht en hij heeft daarin ook altijd naar ons geluisterd. Daarnaast heeft hij vrij snel geleerd om helemaal zelf de trap op te gaan en dit draagt toch weer bij aan een stukje zelfstandigheid.”

Toen had ik natuurlijk nog niet kunnen voorzien dat James – met alle gevolgen van dien – van de zoldertrap zou kletteren. Dit lag overigens niet aan het ontbreken van een traphekje maar aan een misstap, maar toch. Ik weet inmiddels wel wat voor risico’s we lopen met een val van de trap.

Ook wist ik toen nog niet dat je met twee kinderen écht niet de hele tijd in de gaten hebt waar ze allemaal lopen en dat een traphekje – zeker in de hectiek van ’s ochtends – allerminst overbodig is. De kinderen rennen over de overloop veelal rakelings langs het trapgat en Isé is nu echt in de ondernemende fase.

Als ik zie dat het traphekje op de overloop niet dicht zit dan raak ik meteen in paniek. Ik kan soms zelfs wakker schrikken ’s nachts als ik het idee heb dat het traphekje niet is dicht gedaan. Mijn vriend krijgt tevens flink de wind van voren als hij het vergeten is (wat nog geregeld gebeurt).

Het geeft me rust als ik gewoon boven mijn dingen kan doen zonder dat ik de kinderen constant in de gaten moet houden. Vaak genoeg loop ik met wasmanden vanaf de zolder heen en weer terwijl zij op hun kamertjes spelen en dan ben ik er dus niet de hele tijd bij.

Dus nee, ik snap niet hoe ik ooit heb kunnen denken dat een traphekje overbodig is. Het is het nummer 1 ding dat ik zou aanraden als je in verwachting bent. Nog belangrijker dan een box wat mij betreft 😉

Dit vind je misschien ook leuk

9 reacties

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  02/06/2019

  De Peuter had ook snel door dat ze niet alleen de trap op mocht, dus wij hadden in ons vorige huis alleen een traphekje bovenaan de trap. Ook omdat de trap zo gebouwd was, dat een hekje beneden niet mogelijk was. Nooit problemen mee gehad.
  Nu in het nieuwe huis hebben we het traphekje niet geïnstalleerd. Peuter loopt inmiddels zelf de trap op en af, ook als we er niet naast staan. Maar wanneer onze baby oud genoeg is om te klimmen en klauteren, gaan er boven op de overloop een hekje voor naar beneden en een voor de zoldertrap! Inderdaad, je kan zelf een hoop voorkomen, maar je kunt er niet altijd naast staan.
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Mijn ultieme comfortfood bij emotie-etenMy Profile

  • Reageren
   La Vie Sanne
   02/06/2019

   Heel slim dat jullie tegen die tijd extra traphekjes gaan aanschaffen, dat zou ik ook zeker aanraden!

 • Reageren
  Sara
  02/06/2019

  Wij hebben er recent 1 aangeschaft nu onze babyboy flink aan het kruipen is. Ik ben er blij mee, omdat ik er wel gek van werd dat ik niet even van zijn kamer, snel naar de badkamer kon lopen of naar beneden. (Als ik de deur dicht deed, begon hij meteen te huilen). Wel had ik liever een anders soort gekocht, dus verdiep je daarin zover dat kan.. die van ons maakt erg veel geluid en gaat stroef open, erg lastig als je geluidsgevoelige baby eindelijk ligt te slapen!! Op zolder ga ik er misschien ook nog 1 plaatsen. Ik doe daar alleen de was, maar moet altijd zo opletten en dus tegelijkertijd was sorteren of in de droger doen, dat geeft elke keer weer stress! Ik overweeg een inklapbare, die ook beneden geplaatst kan worden wNneer nodig!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   02/06/2019

   Die van ons maakt inderdaad ook heeeel erg lawaai en Isé wordt er geregeld wakker van maar verder vind ik m wel erg fijn. Wij hebben eentje van BabyDan.

 • Reageren
  Diantha
  02/06/2019

  Ik zweer erbij en begreep je toen inderdaad niet, kan me het nog herinneren haha.. Ik heb een doorlopend traphekje op de overloop wat je helemaal zelf samen kan stellen met 2 deurtjes er in, flex gate heet het. Tip voor mensen met onmogelijke trappen☺️
  Hier 2 kids van 3,5 en 1 en die laat ik lekker samen spelen in de peuterkamer. In de deuropening ook nog een klemhekje zodat ze daar dan niet uit kunnen als ik bv wil stofzuigen op de eerste. De kasten staan allemaal vast geboord aan de muur, stopcontacten kindveilig, dus dan durf ik ze best even daar samen te laten spelen. Ik zou anders ook niet weten wanneer ik het huishouden zou moeten doen.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   02/06/2019

   Flex gate, ik zal het eens op zoeken!

 • Reageren
  Ik
  02/06/2019

  Wij hadden ook tijd een traphek van de overloop naar de zolder. Ivm open trap en omdat traplopen op zich ook gevaarlijk kan zijn?

  • Reageren
   Ik
   02/06/2019

   Tijd is dus altijd?

 • Reageren
  Roos
  02/06/2019

  Sommige dingen zie je heel anders zodra je moeder bent.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.