Hier sta ik voor als blogger: 4 waarden die voor mij belangrijk zijn

Ik kan wel stellen dat ik na vijf jaar bloggen inmiddels goed weet wat ik wil en waar ik voor sta. Dit zijn mijn belangrijkste waarden.

Ik maak content die ik zelf ook graag zou willen lezen. Dit vind ik een ontzettend belangrijke waarde bij het schrijven van een artikel. Ik begin niet klakkeloos met schrijven maar verplaats me eerst in de lezer en bedenk dan wat interessant zou kunnen zijn. Een van de redenen ook denk ik, dat een artikel van een paar jaar geleden met als titel ‘wat niemand je vertelt over de bevalling’ viral ging. Ik vroeg me namelijk altijd al af wat nou de heftige, smerige en realistische kant van een bevalling is, omdat ik overal alleen maar las ‘het was pijnlijk maar wel het mooiste moment uit mijn leven’.

Ik ga dus ook na wat voor onderwerpen mij raken bij een ander. Of waar ik zelf sneller naar doorklik. Dat zijn bijvoorbeeld artikelen met een kritische noot, artikelen rondom een bevalling, persoonlijke verhalen, sores, verhalen waar ik me in herken, etc.

Dit houdt ook in dat ik dus geen content publiceer die ik zelf ook niet zo snel bij een ander zou lezen. Zo vind ik gastblogs bij anderen zelden interessant (ik ga echt voor de persoon achter de blog namelijk) en ben ik ook niet zo into DIY’s (vind ik opzich best leuk maar ik zou niks toevoegen daarin, anderen kunnen dit veel beter). Dit zal je bij mij dus niet snel terugzien.

Ik steek veel tijd en energie in gesponsorde blogposts. Op mijn blog is altijd een bepaald deel van mijn blogposts betaalde content. De ene maand is de verhouding gesponsord/niet gesponsord iets anders verdeeld dan in andere maanden (zo is december altijd druk en januari weer wat rustiger), maar feit blijft dat ik altijd erg veel tijd en moeite steek in stukken die commercieel van aard zijn. Natuurlijk doe ik dat voor de tevredenheid van de klant, maar ook en vooral om jullie leuke content te geven, ondanks dat voor het artikel betaald is. Het leuke aan gesponsorde posts vind ik zelf dat ik gedwongen word een creatieve invalshoek te verzinnen om op een voor jullie relevante manier iets onder de aandacht brengen. Vaak levert dat in mijn ogen boeiende artikelen op.

Negatieve publiciteit is ook publiciteit. Haters zijn fans ;). De eerste jaren van mijn blogcarrière vond ik het enorm belangrijk om te allen tijde de gunfactor te houden. Content moest vooral leuk/grappig/informatief zijn en ik moest mensen vooral niet tegen de borst stuiten. Als ze me maar aardig vonden. Kritische content ging ik dan ook liever uit de weg in de angst dat daar kritische feedback op zou komen. Inmiddels weet ik dat dat gewoonweg niet haalbaar is als blogger, in ieder geval niet voor mij. Het past niet bij mij om alleen maar likeable content te maken en dat zou ik eerlijk gezegd ook maar een beetje saai vinden. Bovendien, en dat klinkt misschien heel hard, is negatieve publiciteit óók publiciteit. Dus wanneer er kritische reacties komen op een blog trekt dat weer mensen aan, heeft de blog weer meer lezers en meer lezers is het doel van een blog. Zonder lezers, zonder jullie, geen blog, geen werk, geen inkomen. Al is het, zoals jullie weten, daar nooit om begonnen.

Natuurlijk heb ik – volgens mij net als iedereen – het liefst dat mensen me aardig vinden. Maar ik wil me niet in allerlei bochten hoeven wringen om maar aardig gevonden worden. Vroeger deed ik dat meer, maar het is teveel moeite om te proberen aan alles en iedereen te voldoen zonder dat je precies weet waar je dan aan moet voldoen.

Kwaliteit zit ‘m niet in de lengte van een artikel. Ook nu maak ik weer even een vergelijking met ‘vroeger’. Want destijds had ik in mijn hoofd dat een artikel per se minstens 600 woorden moest bevatten om ‘goed genoeg’ te zijn. Inmiddels ben ik van dat idee afgestapt en schrijf ik over het algemeen kortere artikelen van soms van ‘slechts’ 400 woorden. En dat vind ik prima, want ook in 400 woorden kan ik zeggen wat ik wil zeggen en kan een artikel prima een kop en een staart hebben. Natuurlijk zijn er nog wel eens blogposts die de 1500 woorden aantikken, maar ik geloof niet dat dat een artikel meteen inhoudelijk beter maakt. Ook in mijn statistieken zie ik dat vaak terug. Gek genoeg gebeurt het keer op keer dat artikelen die ik in mum van tijd geschreven heb het ineens super goed doen, terwijl artikelen waar ik uren en uren aan werk soms helemaal niet goed gelezen worden. Fun fact: dit artikel bevat 800 woorden.

Ik ben wel benieuwd wat jullie belangrijke waarden vinden bij een blogger. Laat je het weten in de comments?

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  C-tje
  09/01/2019

  En dit alles is precies de reden waarom ik jou al zo lang volg. Ga zo door!

 • Reageren
  Helena
  09/01/2019

  Je blogs zijn leuk en informatief en onderscheiden zich van andere bloggers die vaak te lang zijn,ga zo door!

 • Reageren
  Sanne
  09/01/2019

  Jouw blog onderscheidt zich van de rest! Je zorgt voor aantrekkelijke blogs die ik graag wil lezen!

 • Reageren
  Eke
  09/01/2019

  Ik merk vooral de laatste tijd dat je inderdaad dingen deelt waarop men fel reageert. Vind het zo knap dat je dat durft! En dat maakt je ook mede zo leuk en fijn om te lezen!

 • Reageren
  Anna
  09/01/2019

  Leuke inkijk in jouw blog op deze manier. Jij bent een van de weinige bloggers die ik structureel volg, niet alleen doordat de onderwerpen me aanspreken maar vooral ook door je verzorgde taalgebruik. Keep up the good work!

 • Reageren
  Yvonne
  09/01/2019

  Wat ik belangrijk vind: lef hebben bij het kiezen van onderwerpen en dat er correct Nederlands wordt geschreven. Dit is waarom ik jouw blog nog volg.
  Ik vind het zo erg dat bloggers geen correct Nederlands meer kunnen schrijven tegenwoordig. Waarom kies je dan voor dit beroep? Ze kunnen hun artikelen toch laten nakijken/redigeren? Ik lees ze in ieder geval niet meer…ik vind het te storend.

 • Reageren
  Gerrie
  09/01/2019

  Ga zo door ??
  Precies wat je zegt , de echte verhalen, de persoon achter de blog daar wil ik artikelen van / over lezen ?
  De herkenning is wat mensen fijn vinden denk ik. Of inspiratie die ze vinden bij jou. Ik vind je altijd oprecht over komen, geen fake gedoe zoals ik soms wel voorbij zie komen bij (mama) bloggers. Of opdringende meningen , ook iets waar ik een hekel aan heb. Je bent een leuke blogger ❤
  Gerrie onlangs geplaatst…Winactie!My Profile

 • Reageren
  Eveline Fleur
  11/01/2019

  Mooie waarden en ik kan me er ook zeker in vinden. Ik vind het zelf verder belangrijk dat een blogger dicht bij zichzelf blijft en eerlijk blijft. Dit probeer ik zelf ook altijd te doen en te zijn. Liefs!
  Eveline Fleur onlangs geplaatst…Life update: in verwachting!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.