Hier ben ik slecht in, dit doe ik goed en dit kan beter als moeder

Je kunt er de donder op zeggen dat wanneer je moeder bent, er dagelijks een flinke spiegel voor je neus wordt gehouden. Dat bracht mij aan het denken. Waar ben ik volgens mezelf slecht in, waar ben ik goed in en wat zou beter kunnen?

Hier ben ik slecht in

Een puntje waar ik dagelijks mee geconfronteerd word dat is geduld. HEB IK NIET. Althans, voordat ik kinderen kreeg had ik dat ECHT niet en nu begint er langzaamaan een beetje rek in te komen. Dat moet ook wel met kinderen, want anders zou ik dagelijks een wel heeeeeeel zwaaaaaar leeeeeeevaaaannn (bedenk hier even de toon van Brigitte Kaandorp bij) hebben. Toen ik net moeder was vond ik het lastig om te gaan met mijn ongeduld, dat werkelijk iedere keer weer om de hoek kwam kijken. Met een newborn valt het nog wel mee overigens, maar met een peuter wordt je geduld dagelijks op de proef gesteld. Want die staan niet meteen in de houding als je ze roept om weg te gaan. En die luisteren ook echt niet de eerste keer als je ze vraagt dat filmpje af te zetten. En na drie keer uitleggen zou het zomaar kunnen dat ze nog steeds niet snappen hoe je ze hun onderbroek normaal aan krijgen in plaats van achterstevoren. Dus ja, het vermogen om op mijn bloedjes te wachten, daar is het best wel slecht mee gesteld.

Dit doe ik (volgens mij) wel goed

Geduld heb ik dan misschien niet, een puntje waar ik mezelf wel credits voor wil geven is het aspect quality time. Want dat zit wel snor hier in huize La Vie Sanne. Ik vind het belangrijk om mijn kinderen veel aandacht te geven. Dat betekent dat we overdag veel boekjes lezen, veel zingen samen, eindeloos stoeien in het grote bed, in het weekend leuke dingen doen en dat we er eigenlijk iedere dag een feestje van proberen te maken. Ik ben niet het type dat mijn kinderen overdag veel aan hun lot overlaat en ze vaak in hun eentje laat spelen (dit is ook wel eens anders geweest trouwens), ik houd er echt van om met ze bezig te zijn. Soms verwen ik ze in een gekke bui met een cadeautje. Heerlijk om dat koppie van James te zien als ‘ie een autootje mag uitkiezen bij Intertoys. Voor Isé vind ik veel leuke babycadeautjes online.

Dit kan beter

Een puntje dat nog beter zou kunnen is streng zijn. Ik vind het lastig om te bepalen wat mijn grenzen zijn, dat wil zeggen, ik heb al gauw de neiging om te zwichten als ik zie dat James het fantastisch vindt om op de bank te springen. Of hem te laten als hij op een stoel staat om op eigen houtje een appel uit de fruitmand te pakken. Of hem toch dat koekje in zijn speelhoek te laten opeten. En het zou ook maar zou kunnen zijn dat de eerste keer ‘nee’ bij mij uiteindelijk toch een ‘ja’ wordt. Maar hee, moet je als ouder niet áltijd overwicht tonen aan je kind?! Dat klopt wel, maar tegelijkertijd wil ik niet altijd de boeman spelen. Daar zit dus een beetje een spanningsveld, snap je? Ruimte voor verbetering op dit vlak dus!

Kijk jij ook wel eens op deze manier naar jezelf als moeder? Wat denk jij dat je goed doet, dat beter kan of waar je ronduit slecht in bent? Ik ben benieuwd!

Bevat betaalde content

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Anjes
  15/02/2018

  Super herkenbaar, op alle punten.

  Ik vind het zo moeilijk om, nee, te zeggen als mijn dochter iets helemaal fantastisch vind maar het eigenlijk niet de bedoeling is. En dat geduld…. oef, word elke dag weer op de proef gesteld. De ene dag is het eindeloos aanwezig en andere dag helemaal niet…

  We doen ons best denk ik dan maar!

 • Reageren
  Yvonne
  15/02/2018

  Ik bewaarde ‘nee’ alleen voor de dingen die ik écht belangrijk vind. Als je de hele dag door ‘nee, niet doen, blijf af’ roept denk ik dat kleintjes op den duur immuun worden voor het woordje nee. Als je dan wel een keer nee zegt valt het op haha. Wat aandacht schenken betreft: mijn zoon kon lastig alleen spelen. Dan vond ik moeilijk om aan te pakken. Want kwam hij juist aandacht tekort, moest ik hem dus meer aandacht geven of moest ik hem juist wat vaker alleen laten spelen en hem daarvoor belonen? Ik vind dat het alleen maar goed is als kinderen zichzelf leren te vermaken. Goed voor hun creativiteit. 😉 Als ze de hele tijd geëntertaind worden weten ze op den duur volgens mij niet meer hoe ze zichzelf kunnen vermaken. 🙂
  Yvonne onlangs geplaatst…Er zou een verbod moeten komen op medium-tvMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  15/02/2018

  Hey Yvonnr, zelfde naam en zelfde mening 🙂
  ‘Nee’ inderdaad bewaren voor belangrijke dingen en kinderen de hele dag entertainen is niet goed n.m.m. Natuurlijk, boeken met ze lezen en spelen is goed, maar na 1 of 2 boekjes en een paar spelletjes moeten ze ook makkelijk een uur (of langer) zelf kunnen spelen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.