Het moederschap heeft mij..

Het moederschap heeft mij in bepaalde opzichten zeker veranderd. Zo ben ik een veel positiever en emotioneler persoon geworden.

Het moederschap heeft mij..

Angstiger gemaakt. Het moederschap brengt veel vreugde, maar ook veel vrees met zich mee. Angst voor verlies, angst dat James iets overkomt, angst dat hij niet gelukkig wordt. Je staat niet meer zo onbezorgd in het leven als vroeger. Het is niet iets waar ik elke dag bij stil wil staan – angst moet natuurlijk niet de boventoon voeren – maar het sluimert altijd op de achtergrond. Ik schreef al eerder een artikel over hoe onzeker ik als moeder ben en de angst dat er iets met hem gebeurt heeft daar zeker mee te maken.

Voorzichtiger gemaakt. Ik ging zonder kind veel roekelozer door het leven. Of nou ja, roekeloos klinkt misschien ook wat overdreven, maar ik deed in ieder geval waar ik zin in had, zonder op de gevaren of op de gevolgen te letten. Ook in het verkeer ben ik ineens bijna hysterisch voorzichtig. Voor ik oversteek met de buggy kijk ik wel tien keer om me heen en autorijden vind ik ook een stuk enger met James achterin.

Bewuster gemaakt. Moeilijk om dit exact uit te leggen, maar het voelt alsof ik bewuster leef. Dit heeft denk ik te maken met het besef dat er iemand is bijgekomen die altijd op nummer 1 zal staan, voor wie je alles doet en alles zou opgeven. Maar er zijn nog veel meer dingen die ik bewuster aanpak zoals shoppen (ik shop zelden meer voor mezelf, James gaat altijd voor), beslissingen voor de toekomst (financiële beslissingen en langetermijn beslissingen bijvoorbeeld), en ook ben ik bewust van het voorbeeld dat ik voor mijn zoon ben. Met dit laatste bedoel ik dat ik me ineens veel meer bewust ben van mijn eigen tekortkomingen (ongeduldig en gestrest om maar wat te noemen), die ik natuurlijk probeer zo min mogelijk te tonen waar mijn kind bij is, zodat hij deze niet overneemt.

Blijer gemaakt. Want ik heb nu iets om écht heel blij voor te zijn, blij van te worden en blij voor te blijven. Iedere dag weer. Ook durf ik te zeggen dat ik positiever in het leven ben gaan staan nu ik moeder ben. De laatste tijd sta ik er steeds vaker bij stil hoe prachtig ik het vind om moeder te zijn, hoeveel voldoening ik er uit haal en wat voor een rijkdom het simpelweg is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat het eerste jaar met James een stuk minder had dan nu. Ik vond het moederschap bij tijd en wijle echt zwaar en kon soms zelfs gefrustreerd raken als bepaalde dingen niet gingen zoals ik het wilde (weer zo’n tekortkoming waar ik in de vorige alinea over sprak). Daarbij nam ik te weinig tijd om ook te genieten. Nu doe ik dat des te meer en dat maakt het allemaal zoveel leuker en makkelijker.

Emotioneler gemaakt, gevoeliger. Of het nu gaat om verdrietige nieuwsbeelden die ik zie, heftig nieuws uit de omgeving, kindjes die geboren worden, dingen die ik zie op Facebook. Het lijkt wel of het meer bij me binnenkomt. Ik kan me heel erg opwinden over kinderen die de dupe zijn van alle ellende in de wereld, of van slechte keuzes die hun ouders maken. Het idee dat er kinderen zijn die zich niet veilig voelen, die zorgen hebben die ze nog helemaal niet zouden moeten hebben, dat vind ik bijna een ondragelijke gedachte.

 Wat heeft het moederschap allemaal met jouw gedaan?

Dit vind je misschien ook leuk

12 reacties

 • Reageren
  Channa
  29/01/2016

  Klopt allemaal, ik denken dat elke moeder dat wel heeft. Ondanks dat je van te voren van denkt, het wordt allemaal niet zo heel anders. Nou echt wel! Ik ben ook echt zoveel emotioneler dan voorheen! En het voelt ook echt alsof ik zoveel verantwoordelijker ben geworden dan voorheen.
  Channa onlangs geplaatst…Hoe overleef je als ouders de slapeloze nachten? #tipsMy Profile

 • Reageren
  Myrthe
  29/01/2016

  Wat een mooi stukje en wat mooi omschreven allemaal! James vindt je 100% zeker een topmamma. Ook leuk voor hem dat hij alels kan teruglezen over hoe hij was als kind als hij ouder wordt!

 • Reageren
  Dorien
  29/01/2016

  Zo herkenbaar! Vriendinnen zonder kinderen vinden dat vaak nog wel gek. Tot ze zelf ook ineens moeder worden!
  Dorien onlangs geplaatst…10X SHOPTIPS VOOR HET WEEKEND: SPORTY SPICEMy Profile

 • Reageren
  Nicole
  29/01/2016

  Ik kan alleen maar beamen wat je schrijft.. Al heeft het moederschap me ook zelfverzekerder gemaakt.
  Nicole onlangs geplaatst…Welk bed kies je voor je peuter?My Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  29/01/2016

  Heel erg herkenbaar, ik ben ook veel bewuster gaan leven sinds ik moeder en en veel meer kleinere dingen gaan waarderen. Het is een groot rijkdom met de bijkomende angsten en moeilijkheden, maar ik had het voor geen goud willen missen
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Kelly met zwangerschapsverlof, hoe en wat?My Profile

 • Reageren
  Nicole
  29/01/2016

  Ze kloppen allemaal ook voor mij! Het is gewoon een heel nieuw hoofdstuk in je leven. Ben me nu ook veel meer bewust van van alles. Bijzonder wat die kleintjes met ons doen!
  Nicole onlangs geplaatst…De combinatietest: ja of nee?My Profile

 • Reageren
  Joyce
  29/01/2016

  Het is heel herkenbaar en ik heb er eigenlijk ook niet echt wat aan toe te voegen. Ik had het me in elk geval van te voren niet kunnen indenken hoe intens het allemaal zou zijn.
  Joyce onlangs geplaatst…De Nationale VoorleesdagenMy Profile

 • Reageren
  Bregje
  29/01/2016

  Stuk voor stuk helemaal waar! Het is intens, heftig, mooi en ik had het nooit willen missen! <3
  Bregje onlangs geplaatst…Ik beken: ik ben een rommelkont!My Profile

 • Reageren
  Angela Lodder - Mama met passie
  29/01/2016

  Jep, zo waar en niks toe te voegen! Ik vind het zo ontzettend bijzonder wat Naomi met mij doet. Ik hou intens veel van haar en ik hoop dat ze een fantastisch leven krijgt en ik haar steun en toeverlaat mag zijn. Ik vind het heerlijk om moeder te zijn!
  Angela Lodder – Mama met passie onlangs geplaatst…Roomtour door Naomi’s kamerMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  29/01/2016

  Het heeft mij vooral emotioneler en angstiger gemaakt. Ik was nooit echt roekeloos of onvoorzichtig met mijzelf. Maar ik kan mij heel erg zorgen maken om Sarah of bang worden dat haar iets overkomt.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Bloggen wordt steeds moeilijker.My Profile

 • Reageren
  Jodi
  29/01/2016

  Alles herkenbaar, maar vooral bewuster vind ik wel heel treffend. Ik ben me de afgelopen maanden zoveel meer bewust van wat het leven brengt en wat het met me doet. Mooi geschreven
  Jodi onlangs geplaatst…Wat kun je schrappen van je uitzetlijst…My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  29/01/2016

  Ja, alle punten heel herkenbaar… Het moederschap heeft me vooral ook veel tevredener gemaakt. Ik hóef niks meer, want ik héb Jim al!
  Elisabeth onlangs geplaatst…De hypospadiecorrectie (deel 2: de eerste dag en nacht)My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.