Het moederschap ABC

IMG_4448

Vandaag heb ik voor jullie het moederschap ABC, waarbij ik de letters van het alfabet relateer aan woorden die te maken hebben met het moederschap. Verwacht geen B voor Baby, L voor Liefde, of K voor knuffels want dat weten we nu wel, we gooien het over een iets andere boeg.

A. Aflossen. Echt waar, mijn vriend en ik lossen elkaar ’s nachts af met James. We doen aan ‘shifts’ waarbij de een shift heeft van 21.00 tot 02.00 (zodat de ander dan kan slapen) en de ander shift heeft van 02.00 tot 07.00.

B. Burgerlijk. Dit is wat mijn vriend en ik zijn geworden na de komst van de baby. Eten op vaste tijden, niet meer op stap, weinig tot geen alcohol en het woord PRAKTISCH valt ineens wel heel erg vaak.

C. Camoufleren. Raden jullie al waar het over gaat? Juist, die dingen onder mijn ogen. Ze hebben nu een beetje de vorm van als je m’n wallen optilt zit er toevallig ook nog een gezicht onder.

D. Druk, drukker, drukst. Ik zou er echt zo mijn fulltime baan van kunnen maken, van dat moeder zijn. Als je wil, ben je de hele dag bezig met babylief en voor je ’t weet is het alweer zes uur.

E. Even. Het woord ‘even’ komt eigenlijk niet meer in mijn vocabulaire voor. ‘Even’ naar de supermarkt’, ‘even’ bij iemand op bezoek, ‘even’ kleding kopen. ‘Even’ heb je alleen voor jezelf. En eigenlijk dat ook niet. Nope, skip ‘even’ als je moeder bent.

F. Financiën. Niet meer op zoek naar aanbiedingen van Dior lipsticks, maar wel naar aanbiedingen van luiers, billendoekjes een multipack spuuglappen.

G. Gas op die lollie is James zijn motto als ik met de kinderwagen aan het rijden ben. Bij langzaam rijden begint meneer te mopperen, dus scheur ik als Michael Schumacher door de Albert Heijn en is de rij bij de kassa altijd stressen.

H. Hatseklatsie. Zo maak ik het avondeten tegenwoordig klaar. Men neme een pan, men kwakt er wat in, en men hope dat het te schaften is.

I. It’s all about the lijstjes. Met een geheugen als een zeef en een baan als blogger en moeder, én een afstudeerscriptie in m’n mik heb ik minimaal 1 agenda, twee to-do-lijst-boekjes en drie post-it blokjes nodig om van voren niet te vergeten dat ik vanachter nog besta.

J. Joggingbroek. Ik had er een hekel aan, ik heb er een hekel aan en ik zal er altijd een hekel aan blijven houden. Ook al heb ik soms zin om er als een ongelofelijke slons bij te lopen als ik weer eens de hele nacht met m’n telg op de bank heb gezeten, no sweatpants for me!

K. Kampioen. James is kampioen lief zijn, knap zijn, schattig zijn, grappig zijn, vertederend zijn en leuk zijn. Duhh tis m’n eigen kind.

L. Lawaai. Want huilende baby.

M. Melk. Levenselixer van mijn baby.

N. Nachtrust. Geen.

O. Opinie. Chique woord voor ‘mening’. En een mening, die hebben mensen gauw klaar als het om de opvoeding gaat. Zo heb je de borstvoedingsnazi’s die gaan piepen als je je kind flesvoeding geeft, de clean mama’s die het echt ‘not done’ vinden als je je kindje Olvarit potjes voert, en de Rapley voorstanders die vinden dat je je kind geen gepureerd, maar gewoon stukken eten moet geven. Ik ben overigens neutraal in dit geheel.

P. Poep. Ook al is het van mijn eigen kind, het MEEEEEEEEEEUUUUUURT mensen. Christemezielen.

Q. Quote. ‘Wie achter de kudde aanloopt, sjouwt altijd door de stront.’

 R. Respect voor mensen met een tweeling. Of drieling. Holy moly hoe doe je dat.

S. Speen. Redmiddel voor alles. Als James krampjes heeft, als ‘ie niet kan slapen, als ‘ie zich verveelt’, als ‘ie gewoon wil sabbelen; zonder zijn speen ben ik nergens.

T. Twee kotsvlekken, een snotje en een veeg lipstick zitten nu op mijn shirt.

U. Uitstellen. Jaaaaa ik weet huishoudelijk taakjes soms behoorlijk uit te stellen. Tot ergernis van mijn vriend aan toe.

V. Verslonzen. Zoals ik eerder al zei; dat doe ik dus gewoon niet ook al ben ik soms te moe om te kakken. Ik maak elke dag tijd om me mooi op te maken, normale kleding aan te doen en met een glimlach de deur uit te gaan.

W. Wodka, lekker.

X. X-benen. Hoop niet dat James die krijgt. Nu heeft hij O-benen.

Y. Yoghurt met muesli. Favo ontbijt. En bovendien: snel en makkelijk klaar te maken.

Z. Zombie. Zo voel ik me de laatste tijd vaak.

Dit vind je misschien ook leuk

20 reacties

 • Reageren
  Jody
  15/12/2014

  Hahaha ja heel erg herkenbaar. Wat heb je het weer mooi geschreven, meid. Heerlijk!
  Alleen de joggingbroek… Daar lééf ik in thuis! Je hebt ook hele mooie hoor!! 😉

 • Reageren
  Sanne Jansen - BeyoutBlog
  15/12/2014

  Top artikel en voor 100% herkenbaar!
  Ook ik vind het heerlijk om in joggingbroek te lopen… als niemand het ziet 😉 hihi
  Super leuke blog heb je!
  Sanne Jansen – BeyoutBlog onlangs geplaatst…Photodiary #2My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  15/12/2014

  Yup! Welcome to the mothership.

  Voordeel is dat je veel sterker wordt. Superwoman ten top!
  Nesrin onlangs geplaatst…Daily Cup of weekly picturesMy Profile

 • Reageren
  Anneleen
  15/12/2014

  Haha leuk om te lezen! Goed dat je elke dag de tijd neemt om je op te maken en deftig aan te kleden. Zo voorkom je dat je je vermoeid blijft voelen denk ik. Als ik een hele dag in mijn pyjama blijf zitten, blijf ik me namelijk moe voelen
  Anneleen onlangs geplaatst…Babbelmomentje: school, kaarsjes en veel thee #4My Profile

 • Reageren
  Laura
  15/12/2014

  Haha, je weet het toch altijd wel met humor te schrijven. Respect voor je 😉
  Laura onlangs geplaatst…New York shoppinglistMy Profile

 • Reageren
  Lindsay | lindsayvallen.nl
  15/12/2014

  Haha, wat een heerlijk ABC, gelukkig niet zo’n ABC dat je op huwelijken wel eens hoort 😉 maar heerlijk scherp geschreven. En stiekem verheug ik me toch ook op die tijd. Nog 4 maanden geduld 🙂
  PS: Ken je deze al? “The bags under my eyes are Chanel” hehe 🙂
  Lindsay | lindsayvallen.nl onlangs geplaatst…Lief dagboek: week 50My Profile

 • Reageren
  Laura
  15/12/2014

  Hahaha ik ben een tweeling en weet van m’n moeder dat het best zwaar was vroeger :-). Maar t is wel super tof om te zijn! Leuk artikel

 • Reageren
  Whitney
  15/12/2014

  Herkenbaar en komisch! Ik heb ook echt respect voor mensen die meerlingen hebben..
  Whitney onlangs geplaatst…Tag: De merk-fan-tagMy Profile

 • Reageren
  Dionne
  15/12/2014

  Wat heb je dit vol humor in gevuld. leuk!
  Dionne onlangs geplaatst…Blog issue | Outfit foto’s maken in de regen?My Profile

 • Reageren
  Annemijn
  15/12/2014

  Haha wat heb je dit weer vol humor geschreven. Ik denk dat ik het krijgen van kinderen naar aanleiding van dit artikel nog maar even uitstel.
  Annemijn onlangs geplaatst…De december tagMy Profile

 • Reageren
  Martina
  15/12/2014

  Hahaha briljant geschreven!
  Martina onlangs geplaatst…12 December 2014 – beauty sneak peak NYCMy Profile

 • Reageren
  elbrich
  15/12/2014

  Hahhaha geweldig geschreven!

 • Reageren
  Carlijn
  15/12/2014

  Haha heerlijk! Heb je weer leuk opgeschreven. Enneh.. Ik ben momenteel zwanger van een tweeling, dat wordt wat.

 • Reageren
  Sabine
  15/12/2014

  Erg leuk geschreven. Ik heb een dochter van dezelfde leeftijd, zij doet niet aan nschten op de bank zitten: of ze slaapt of je moet met haar rondlopen.

 • Reageren
  Isabelle
  15/12/2014

  Hoi,
  Eerst en vooral een dikke proficiat met je zoontje.. Ik volg je blog al even en vind je scherpe schrijfstijl wel leuk..
  Toch moet ik zeggen dat ik de artikelen over James soms wat jammer vind, ik word zelf voor de eerste keer mama rond half maart en vind je artikels soms wat ontmoedigend. Ik ben zelf vroedvrouw dus weet heel goed wat me te wachten staat, maar het lijkt alsof er helemaal geen goede kanten zijn aan het moederschap..
  Ik wil je hiermee niet ontmoedigen of een waterval aan reacties uitlokken, dat ik dit dan maar niet moet lezen.. Maar toch, jouw doelgroep zijn jonge vrouwen, daar zullen (toekomstige) moeders tussenzitten en als je weet dat 20% van de vrouwen een postnatale depressie doormaakt is dit niet aanmoedigend.
  Daarmee wil ik niet zeggen dat de waarheid ed moet verbloemd worden, maar ik vind dat de positieve kant evengoed mag vermeld worden.
  Nuja, ik wou het gewoon maar even kwijt,..

  • Reageren
   La VieSagista
   15/12/2014

   Beste Isabelle,

   Dankjewel voor je comment. Inhoudelijke reacties zijn altijd welkom. Ik geloof dat het verheerlijken en het positieve beeld van een zwangerschap en het hebben van een kind in de reguliere media al zeer breed uitgemeten wordt. Ik probeer een ander geluid te laten horen, wat mensen dus elders niet lezen.

   Er zijn op mijn blog overigens ook genoeg artikelen die de positieve kanten van het moeder-zijn belichten.

   Het is geenszins mijn bedoeling om vrouwen bang te maken voor het moederschap, het is immers ook met een knipoog geschreven. Ik denk niet dat ik iemand met mijn artikelen ervan weerhoud kinderen te nemen;-)

   Ik hoop dat je nog met veel plezier mijn blog zal blijven lezen!

   Groet,
   Sanne

 • Reageren
  Isabel Cristina
  15/12/2014

  Wat een ontzettend leuk artikel! Heb om sommige letters erg moeten lachen!

 • Reageren
  Kirsten
  16/12/2014

  Haha, voor mij niet herkenbaar, maar wel heel leuk om te lezen. Ik vind het knap hoor hoe druk je bent en toch zulke goede artikels plaatst! Heel creatief!
  Kirsten onlangs geplaatst…Lush – Snow Fairy ShowergelMy Profile

 • Reageren
  Melissa
  16/12/2014

  Haha wat ontzettend grappig geschreven zeg! Ik houd van jouw sarcasme wat je zo af en toe laat doorschemeren.
  Melissa onlangs geplaatst…Yves Rocher Kerst 2014My Profile

 • Reageren
  Trang
  07/01/2015

  Hahaha heerlijk stuk. Ben t trouwens met je eens over de comment van Isabelle. Voordat ik een zoontje kreeg dacht ik echt dat t dus alleen maar roze wolk en maneschijn was oa door al de berichten die je leest over t moederschap en t hebben van een kind. Maar sorry ik heb geen roze wolk gezien en dat kan jij heel leuk verwoorden!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.