Het leed dat WhatsAppen heet

WhatsApp. Een app die ik in bepaalde opzichten onmisbaar vind, maar die tegelijkertijd ook zoveel (onzinnige) aandacht op slokt en me onrust geeft.

Ik zou niet willen zeggen dat ik last heb van FOMO (weet niet of je dat over jezelf kunt zeggen) maar ik weet wel dat ik heel wat uurtjes op mijn telefoon doorbreng. Nu vind ik dat opzich niet altijd erg, gezien ik weet dat veel tijd zit in werkgerelateerde zaken. Ik typ veel in mijn notities, doe mailtjes op mijn mobiel, bewerk foto’s, beantwoord e-mails, maak Stories en ga zo maar even door.

Van alle apps die ik gebruik vind ik WhatsApp het meest onrustig. Vooral met actieve groepsapps (die als paddestoelen uit de grond schieten door verjaardagsfeestjes, babyshowers, Sinterkersts, Wie Is De Mol- en Boer-Zoekt-Vrouw groepen) laaide het icoontje constant op en stonden er permanent rode cijfertjes. Begrijp me niet verkeerd, wanneer ik me de pleuris verveel kan ik best hard gieren om onzinnige gifjes of hysterische gesprekken over televisieprogramma’s, maar het is niet een bezigheid die ik van dagelijks belang acht. Bovendien had ik – zeker tijdens mijn werk – het gevoel dat ik constant ‘gestoord’ werd.

Omdat ik wegens praktische redenen WhatsApp liever niet verwijder, moest ik een andere oplossing verzinnen om niet steeds afgeleid te worden door berichtjes die erop binnenkwamen. Ik heb daarom mijn WhatsApp verplaatst van mijn homescreen naar mijn allerlaatste scherm. Daarvoor moet ik zes keer met mijn duim naar rechts swipen om er te komen. En dat is best veel moeite. Moeite waar ik vaak geen zin in heb en een handeling die ik dan ook niet vaak doe. Ik heb de app nu een aantal maanden achteraan gezet en ik merk dat ik 3, hooguit 4 keer per dag check of er berichtjes op zijn binnen gekomen (in plaats van 20). Dat werkt uitstekend. Ik heb niet het idee dat ik iets mis. ‘S avonds, wanneer de kinderen in bed liggen en ik ook daadwerkelijk tijd heb om berichtjes te beantwoorden, dan kruip ik achter mijn laptop en beantwoord ik alles via webwhatsapp. Dit scheelt ook nog eens een rsi-duim.

Veel mensen weten inmiddels dat ik niet meer zo 1,2,3 reageer en daardoor is het sowieso rustiger in mijn WhatsApp inbox. Indien er dringend iets besproken moet worden of wanneer iets niet kan wachten dan vind ik het ook geen probleem om even te bellen. Bellen heb ik überhaupt altijd veel fijner gevonden dan appen of sms’en. In informele situaties kom ik mondeling altijd veel prettiger uit mijn woorden dan schriftelijk. Als ik typ dan lijken dingen soms harder over te komen dan wanneer ik ze zou zeggen.

Mijn vriend vond het wat lastiger toen ik ineens niet meer zo snel reageerde op appjes, dus met hem sms ik overdag (alleen indien noodzakelijk natuurlijk). Bij smsjes heb ik het geluid wel aanstaan.

Ben jij een veelvuldig WhatsApper? Leidt het jou ook wel eens af?

Dit vind je misschien ook leuk

10 reacties

 • Reageren
  Marloes
  03/04/2019

  Haha ja ik vind het ook echt verschrikkelijk! Ik heb WhatsApp altijd op stil staan nu. Als er iets dringends is dan bellen ze me maar. Verder als ik langer als 1,5 uur de app gebruik schakelt die uit. Ik heb er schermtijd opgezet, aanrader ;-)!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   03/04/2019

   Slim van die schermtijd! Ik heb WhatsApp sowieso altijd al op stil gehad, maar vond het nog steeds onrustig om die rode cijfertjes te zien.

 • Reageren
  Demelza
  03/04/2019

  Ik heb WhatsApp gesprekken altijd op stil staan. Dus kijk wanneer ik er zelf behoefte aan heb. Heerlijk die rust!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   03/04/2019

   Haha fijn he

 • Reageren
  Eke
  03/04/2019

  Ik heb sowieso meldingen van alle apps uit staan, alleen mijn beltoon aan. Drukke whatsappgroepen mute ik vaak en zie ik ’s avonds dan wel.

  • Reageren
   La Vie Sanne
   03/04/2019

   Ik heb geloof ik alleen NOS push bericht aanstaan.. Verder ook geen meldingen van andere apps.

 • Reageren
  Yvonne
  03/04/2019

  Ik hou niet van groepapps dus als iemand me daar (ongevraagd) inzet, gooi ik mezelf er altijd uit (soms nadat ik het gevraagde antwoord heb gegeven.
  En een groepapp over een tv-programma? Brrr…moet er niet aan denken!
  Ik vind het wel een goede tip om de whatsappicoon naar je laatste scherm te verplaatsen. Ga ik ook doen.

 • Reageren
  Sara
  06/04/2019

  Dat verplaatsen ga ik ook doen! Ik word namelijk ook zo onrustig van die rode cijfertjes. en inderdaad vooral groepsgesprekken die ik sowieso op stil heb, maar die heel snel oplopen. Ik ben nu aan het reintgreren van werk en toegevoegd in een app van mijn nieuwe team. Ik ken ze nog niet zo goed en soms worden er ook belangrijke zakelijke dingen besproken, maar meestal gaat het over onzinnige dingen en wie kroketten wil voor lunch. Ik zit dan dus thuis en raak enorm afgeleid van die onzinnige berichten. Het liefst stap ik eruit, maar ik kijk het nog even aan!

  • Reageren
   Yvonne
   07/04/2019

   Hoi Sara, hier een tip: niet aankijken, eruit stappen! Het is een energievreter, en voor jou helemaal nu.

 • Reageren
  Yvonne
  06/04/2019

  Ik vind die groepen ook verschrikkelijk! Het lijkt wel of er voor elke scheet een groep wordt aangemaakt. En intussen zien wildvreemden dus ook jouw telefoonnummer. Ik meld mezelf altijd snel weer af, want voor je het weet moet je door een hele berichtendiarree scrollen. Binnenkort komt er een nieuwe functie! Dan kun je voorkomen dat je ongevraagd in groepen wordt gegooid. Heerlijk rustig.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.