Het leed dat het aankleden van een newborn heen

Het aankleden van een pasgeboren baby is een GEPIEL van heb ik jou daar. Ik zeg het je maar even.

Het aankleden van Isé is – gezien de behoorlijke dosis geduld die het vergt – niet mijn hobby (het uitzoeken van de kleertjes dan weer wel). Daar komt bij dat ze al vrij snel moord en brand schreeuwt als het haar te lang duurt. En daar word ik dan weer zenuwachtig van. Zij maar maaien met die armen en benen en ik maar proberen om dat ieniemienie armpje met die ieniemienie vingertjes door het mouwtje heen te priegelen. En als ik haar armpje er dan bijna doorheen heb, trekt zij ‘m weer terug waardoor ik weer van voren af aan kan beginnen.

Het begint natuurlijk al met de juiste kleding. Ik was even vergeten wat ook alweer verstaan wordt onder ‘comfortabele en makkelijke kleding’. Je zou denken dat ik inmiddels wel wat ervarener ben zo met een tweede baby, maar het blijkt dat er wat kleding maar weinig is blijven hangen. De rompers die ik in eerste instantie had liggen waren ten eerste van een vrij stugge stof (maar zo lééééuk toen ik ze zag hangen) en ten tweede zonder overslag wat het ook alweer net even wat minder prettig maakt om aan te trekken.

Dus ik weer een bestelling plaatsen bij Zara (wat een straf) met als belangrijkste items de overslag rompers. Een verademing kan ik je vertellen. Geen gedoe meer met rompers die je over het hoofd moet aantrekken en ook geen gezeur met armpjes die vanuit een onmogelijke hoek in de mouwtjes moeten worden geschoven.

Dan komt het hoofdstuk sokjes waar ik nog even mijn beklag over wil doen. Ik kan je garanderen dat sokjes bij een newborn niet langer dan twee uur aan zullen blijven. Nu kreeg ik de tip van een vriendin voor een uitvinding dat de Sock Ons heet. Dit zijn speciale sokophouders die je over de sokjes van je baby schuift waardoor ze niet meer uit zullen vallen. Die dingen zijn verrekte handig, ware het niet dat ze nog even een fractie kleiner zijn dan gewone sokjes met als gevolg dat je ze NEVER NOOIT meer terug vindt als je ze uit de wasmachine moet halen. Ik heb er nu drie paar aangeschaft. Ben alle zes de Sock Ons al hartstikke kwijt.

Ten slotte hebben we dan nog het ‘wat trekken we de kleine spruit met dit weer aan’-issue. Ik zit het liefst in november al met een berenvel en drie mutsen op in de woonkamer (zeker nu ik in de ontzwangerfase zit), maar betekent dat dan ook dat ik Isé moet verpakken in hetzelfde? Want ja, de regel is dat je ze hetzelfde als jij +1 laagje extra moet aantrekken. Voor nu kies ik vaak voor een comfortabel kruippakje en wikkel ik haar in een lekkere warme deken.

Vond of vind jij het aankleden van een baby ook zo’n gepriegel?

Afbeelding: ©Africa Studio via Shutterstock

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Milou
  26/11/2017

  Haha, leuk geschreven en heel herkenbaar! Bij mijn zoontje stond de kraamzorg er heel nuchter bij toen hij begon te krijsen met aankleden. Ze zei: ‘dat laat me koud hoor, is heel normaal’. Sindsdien werden wij dus ook niet zenuwachtig meer van het gehuil en het werd gelukkig vanzelf minder.
  Milou onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate: week 12 t/m 16My Profile

  • Reageren
   LA VIE SANNE
   26/11/2017

   Ja Pff ik vind het zó vervelend als ze zo huilt tijdens het aankleden. Voel me gewoon schuldig dat ik haar dat aandoe haha.

   • Reageren
    Sofie
    27/11/2017

    Hahaha. Ik moest hardop lachen door het woordje “aandoe”

 • Reageren
  Sarita
  26/11/2017

  Super leuk geschreven en herkenbaar. Kleine tip, misschien je inieminie sokjes en Socks on, in een kussensloop te doen(haarelastiekje eromheen of knoop er in leggen)en dan in de wasmachine doen. Kun je ze niet kwijt raken?

  • Reageren
   LA VIE SANNE
   26/11/2017

   Ah inderdaad, moet ik dat maar eens proberen!

   • Reageren
    Maxim
    26/11/2017

    Of in een BH waszakje! Top tip van onze kraamverzorgster

    • Reageren
     Marit
     27/11/2017

     Dat was ook het eerste waaraan ik dacht!

 • Reageren
  Mirte
  26/11/2017

  Waszakje kopen voor de sokjes en sock ons! Bij ons verdwenen ze nog weleens tussen de rubbers van de wasmachine. En wat betreft het laagje extra is het inderdaad handiger om uit te gaan van iemand die geen koukleum is 😉 Je bent sowieso eerder geneigd baby’s te warm aan te kleden dan te koud. Ik voelde altijd even in het nekje om te checken of ze niet te warm of te koud was.

  • Reageren
   LA VIE SANNE
   26/11/2017

   Goeie tip?

 • Reageren
  Nynke
  26/11/2017

  Yep, waszakje voor de sokjes!
  Sokken van dochter (maat 23/24) gaan nog steeds in zo’n zakje. Scheelt een heleboel zoekwerk!

 • Reageren
  Mar
  26/11/2017

  Ja dat herken ik wel. En is was ook zo bang dat ik mijn zoontje pijn deed. Haha. En die sokken.. Wat heb ik veel uitgeprobeerd. Ik zweer bij bambino sokken van kruidvat. Die zitten gewoon goed en glijden niet af. En niet duur. Proberen waard! Geniet van je mooie meisje. Wij verwachten ons tweede kindje in mei.

 • Reageren
  Inge
  26/11/2017

  Idd de bambino sokken van de kruidvat. Hier is meneertje op een leeftijd dat hij gewoon doodleuk vh Aankleedkussen af kruipt terwijl ik hem aan het aankleden ben. Superhzndig. Not

 • Reageren
  Janine
  26/11/2017

  Gelukkig is mijn kleintje van 2 weken heel makkelijk met aankleden. Alleen moeilijk doen als mama een broek aan wil trekken, vooral dan is het leuk om lekker te trappelen. Wat betreft sokken die blijven bij ons redelijk zitten als ik ze onder het broekje aantrek. En om de dingen niet kwijt te raken in de was stop ik sokjes en mutsjes standaard in een waszakje, ideale oplossing tegen het kwijtraken!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.