Het kiezen van een verloskundigenpraktijk

Een van de eerste ‘praktische’ dingen die je moet doen in het begin van je zwangerschap, is het kiezen van een verloskundigenpraktijk.

Laatste vroeg iemand mij of ik hier wat tips voor heb en ik bedacht me dat ze vast niet de enige was die hier wat meer over wilde weten. In dit artikel vertel ik je mijn eigen ervaring.

Bij ongeveer zes weken is het raadzaam om op zoek te gaan naar een verloskundige. Nu lijkt dat op het eerste gezicht misschien niet zo heel boeiend, je tikt op google in ‘verloskundigenpraktijk’ en de plaats waar je woont en de zoekmachine doet de rest. Je bent er echter nog niet als je meteen de eerste de beste praktijk aanklikt.

Dat een goede verloskundige van belang is, dat moge duidelijk zijn. De vraag is natuurlijk waar je op let bij het uitkiezen van zo’n praktijk. Je moet je beseffen dat je zo’n 10 a 12 keer tijdens je zwangerschap de verloskundige bezoekt (de eerste tijd om de vier weken, daarna om de twee weken en uiteindelijk wekelijks). Ook zal zij na je bevalling nog een aantal keren langskomen om te kijken hoe je zowel lichamelijk als psychisch herstelt.

Belangrijk is dus dat je gevoel meteen goed zit. Eigenlijk begint dit al zodra je op de website aan het rondneuzen bent. Je kunt vragen stellen als ‘Hoeveel verloskundigen werken er?’ ‘Spreken de gezichten je aan?’ ‘Wat is hun achtergrond?’ ‘Hoe lang zijn ze al werkzaam als verloskundige?’ ‘Hoe ziet de praktijk er ansich uit?’ ‘Hebben ze er mogelijkheden om echo’s te maken?’ Ik had geluk dat ik destijds door een vriendin getipt werd voor een bepaalde praktijk, hierdoor had ik toch al een iets zekerder gevoel.

Je kunt natuurlijk ook na je eerste gesprek bij de praktijk pas beslissen of dit er een is die bij jou past. Heb je vanaf het eerste moment al een goed gevoel en een dosis vertrouwen gekregen, dan zit het wel snor. Ben je toch niet 100% op je gemak? Dan kun je alsnog beslissen om naar een andere praktijk te gaan. In het eerste gesprek kun je natuurlijk ook wat vragen achter te hand houden die jij belangrijk vindt en waarbij voor jou doorslaggevend is hoe hier wel of niet op gereageerd wordt. Misschien heb jij wel bepaalde ideeën over je bevalplan of zijn er bij een eerste bevalling dingen gebeurd waar je nu voor wilt waken? Bespreek ze, kijk hoe erop wordt gereageerd en of dit jou geruststelt.

Overigens hoef je ook niet altijd te kiezen voor een verloskundige die in jouw buurt zit. Het is natuurlijk wel praktisch met het oog op de daadwerkelijke bevalling (hoe dichter ze in de buurt is hoe sneller ze bij je kan zijn), maar je kunt net zo goed een praktijk kiezen die bijvoorbeeld op een kwartiertje rijden zit. Als deze jou meer aanspreekt zou ik zeggen, lekker doen. Waar ik dan wel rekening mee zou houden is de route die de verloskundige naar jouw huis moet rijden mocht er iets dringends aan de hand zijn. Is het een route die in de spits erg druk is? Is er misschien een binnendoorweg die genomen kan worden? Dit zijn allemaal zaken die je mee kunt nemen in je overweging.

Ik was me er terdege van bewust dat de band tussen mij en de verloskundige heel belangrijk is. Omdat je tegenwoordig veelal te maken hebt met praktijken waarbij minimaal 4 of 5 verloskundigen zijn aangesloten, kan het wat lastiger zijn om met specifiek één iemand goed contact te krijgen. Je zal je misschien niet in dezelfde mate bij iedereen op je gemak voelen. Meerdere verloskundigen in een praktijk betekent ook dat de kans groot is dat degene met wie jij het prettigst contact hebt, niet bij jouw bevalling gaat zijn. Dit vond ik zelf wel een dingetje. In mijn praktijk was er bijvoorbeeld een bepaalde dame bij wie ik me niet helemaal prettig voelde; de klik was er gewoon niet en ik kreeg soms het idee alsof ze me niet altijd serieus nam. Liever had ik haar niet bij mijn bevalling. Dat klinkt heel cru, maar zo was het wel. Je kunt overigens wel aangeven als er een bepaalde verloskundige is die niet jouw voorkeur heeft bij de bevalling. Ik heb dit uiteindelijk niet gedaan, ik hield er rekening mee dat de kans 1 op 5 was dat ik haar zou krijgen en die gok durfde ik wel te nemen. Uiteindelijk kreeg ik dan ook een andere verloskundige bij mijn bevalling. Maar weet dat je dus in principe altijd aan kunt geven als er één persoon is waar je echt niet door begeleid wil worden.

Mijn tip als je op zoek bent naar een geschikte praktijk is om eerst om je heen te vragen bij je huisarts of bij een vriendin of iemand uit je buurt (als je hen natuurlijk al zo vroeg op de hoogte wilt brengen) of zij goede ervaringen hebben met een bepaalde praktijk. Daarnaast kun je natuurlijk zelf op internet speuren, maar let daarbij dus wel op aspecten die jij belangrijk vindt en maak niet halsoverkop een beslissing.

Hoe heb jij jouw verloskundigenpraktijk gekozen?

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Shirley
  10/02/2017

  Ik heb gekeken naar wat er in de buurt zit, haha. Daarna heb ik uit twee gekozen en de doorslag gaf dat waar ik nu zit, zij zelf echo’s maken en ik niet voor alles naar het ziekenhuis moet, waar het echocentrum zit 🙂
  Shirley onlangs geplaatst…Heb jij een uitvaartverzekering?My Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  10/02/2017

  Ik ben toch naar de vk in de buurt gegaan, dacht toen eigenlijk ook dat dat moest.
  Was er gelukkig wel heel blij mee
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…WIN een dagje ontspannen voor 2 in Thermen Bussloo…My Profile

 • Reageren
  jolanda
  10/02/2017

  Leuk, kiezen… in de stad zul je wellicht keuze hebben, ik was al blij dat er binnen 10 km een groepspraktijk zat. Maar ik liep uiteindelijk mijn hele zwangerschap bij de gynaecoloog en heeft de verloskundige alleen de nacontroles gedaan toen we weer thuis waren. En in ons ziekenhuis werkten 8 gynaecologen, je weet niet wie er dienst heeft op het moment dat het spannend wordt. Ik heb niet de indruk dat dat een rol speelden bij de begeleiding of het contact. Ik heb mij nooit een nummer gevoeld of het idee dat ik iets niet kon vragen. En ik heb ze op de een of andere manier allemaal wel gezien. Er was alleen een zaalarts (die zijn nog in opleiding )die nog een lesje mensenkennis en tact kon gebruiken. Haar heb ik verzocht niet meer aan mijn bed te komen. Want denk je nu werkelijk dat een bloeddruk daalt door mijn bezoek weg te sturen en mij te zeggen dat ik niet meer naar de couveuseafdeling mocht na het bezoekuur….?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.