Het is toch achterhaald?! (over de ouderwetse oogmeting voor kinderen)

Enkele maanden terug ging ik met James naar het consultatiebureau voor zijn allereerste oogtest. Ik kreeg thuis een briefje toegestuurd met afbeeldingen die we konden oefenen alvorens we voor het ‘echie’ moesten op het bureau.

Yours truly was het briefje natuurlijk binnen no time kwijtgeraakt dus eenmaal op het consultatiebureau zou het voor James de eerste keer zijn dat hij de afbeeldingen zag. Nu praat die peuter van mij als Brugmans dus ik had er het volste vertrouwen in dat hij met vlag en wimpel zou slagen, ware het niet dat tot mijn grote verbazing een aantal afbeeldingen op de zogenaamde visuskaart behoorlijk achterhaald waren.

Bij de melkkan die werd aangewezen stamelde mijn peuter iets van een kopje thee en die schoen, dat vond ‘ie ook maar een gek ding. Ik kon hem geen ongelijk geven. Op de kaart stonden naar mijn idee veel meer afbeeldingen die simpelweg niet meer van deze tijd zijn en ik vroeg me dan ook af of het niet tijd was voor een update van deze kaart.

Blijkbaar ben ik niet de enige die er zo over denkt, ook Specsavers is van mening dat sommige afbeeldingen op de visuskaart niet meer in de huidige tijdgeest passen. Specsavers roept daarom op om de oogmeting van kinderen te moderniseren. Niet zonder reden, want onder andere door het veelvuldig gebruik van tablets en mobiele telefoons onder jonge kinderen en het relatief weinig buitenspelen, neemt de bijziendheid toe. Het is van groot belang dat dit adequaat getest kan worden en dat de oogtest goed uitvoerbaar is.

Specsavers biedt inspiratie voor een eerste opzet met nieuwe afbeeldingen die in de huidige tijdgeest passen. Denk aan een windmolen, een tablet en een moderne auto. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit een zeer goed initiatief vind.

Naast de oogmeting is het natuurlijk ook als ouders essentieel om alert te zijn op het zicht van je kind. Heb je het vermoeden dat dit niet optimaal is dan kun je een oogtest laten uitvoeren bij de oogarts (na verwijzing van de huisarts). Vanaf 8 jaar kunnen kinderen ook terecht bij de optometrist en vanaf 10 jaar bij de opticien.

Bijziendheid volledig voorkomen is onmogelijk, maar het risico verlagen kan gelukkig wel. Een goed uitgangspunt is de 20-20-2-regel: na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconde pauze en minstens 2 uur per dag buiten zijn. Daarnaast wordt aangeraden om minstens dertig centimeter afstand te nemen van beeldschermen zoals tablets.

Vind jij het ook een goed initiatief om de zogenaamde visuskaart te moderniseren?

Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  23/05/2018

  Haha zo eens! Ik had ook niet geoefend en mijn kind herkende die hele melkkan (uiteraard?!) ook niet. Stom gedoe.

  • Reageren
   Yvonne
   23/05/2018

   Trouwens, wij hebben nog moeten lachen om die sleutel/kerk-met-wolk-erboven (wat is het nou??). Ik zeg het laatste, mijn vriend en mijn zoon zeggen sleutel. Dat zegt toch wel dat het onduidelijk is 🙂

 • Reageren
  Barten
  23/05/2018

  Een (melk)kan lijkt mij nou echt een heel gewoon woord binnen het vocabulaire van je kind. Wat is er mis met een nette schoen? Zonder oefenen had mijn dochter daar geen enkel probleem mee. Natuurlijk kunnen ze de test moderniseren maar je kunt je ook afvragen of er niet iets anders speelt, of de algemene ontwikkeling daarmee niet op het spel staat, in deze tijd, om ‘alles’ te veranderen naar het nu.

  • Reageren
   Verhoeve
   23/05/2018

   Volledig mee eens. Het altijd maar willen veranderen ‘omdat het niet klopt’ in plaats van te kijken wat de reden is van de afwijking. Ik vind de items die erop staan vrij normaal, niet ouderwets of achterhaald. Onze samenleving is te gebrand op mobieltjes e.d. Moeten we die al serieus door een kind van 3-4 laten benoemen bij een oogtest? Gaat wel ver.

 • Reageren
  Anouk
  23/05/2018

  Ik vind die fluitketel vooral erg achterhaald. Ik denk dat bijna niemand die meer in huis heeft. Gelukkig gaat het om de ogen bij deze test en niet om woordenschat. Bij mij op het cb ging het er niet om dat de precieze betekenis van het plaatje werd genoemd.

  • Reageren
   Yvonne
   23/05/2018

   Dat is ook weer waar. Het gaat inderdaad om de ogen en wat betreft de vocabulaire zit het bij James en bij mijn zoon wel goed!

 • Reageren
  Verhoeve
  23/05/2018

  Volledig mee eens. Het altijd maar willen veranderen ‘omdat het niet klopt’ in plaats van te kijken wat de reden is van de afwijking. Ik vind de items die erop staan vrij normaal, niet ouderwets of achterhaald. Onze samenleving is te gebrand op mobieltjes e.d. Moeten we die al serieus door een kind van 3-4 laten benoemen bij een oogtest? Gaat wel ver.

 • Reageren
  Miriam
  23/05/2018

  Het zal wel aan mij liggen… maar afhankelijk van waar je woont zie je een windmolen net zo vaak als een fluitketel. Niks mis om een kind het woord fluitketel te leren toch?

 • Reageren
  Chaya
  23/05/2018

  Met mijn dochter had ik laatst precies hetzelfde. Veel te achterhaald. Soms was het gewoon lachwekkend wat het plaatje nu eigenlijk echt was.
  Chaya onlangs geplaatst…De impact van het overlijden van onze zoon op ons gezinMy Profile

 • Reageren
  Chantal
  24/05/2018

  Ik was gister bij het consultatiebureau en had het er daar met die dame even over, ook ik vond het nogal achterhaald. Ze hebben te maken met bepaalde rechten/plichten geloof ik, waardoor het (vertelde zij) niet heel gemakkelijk is om het 1, 2 , 3 aan te passen. Ze zijn er wel mee bezig. Ze zei ook dat ze niet streng zijn.. als het kind theekop/kop/kan zegt, of een kerk i.p.v. een sleutel is dat gewoon prima.

 • Reageren
  Lusanne Vermeulen
  24/05/2018

  Ik vind het ook wat ouderwets, en er is niks mis met dingen een beetje naar deze tijd veranderen. Op de basisschool hebben ze ook alles digitaal (bij ons) en het is nou eenmaal 2018, kom op zeg. Ik vind het geweldig wat er nu allemaal kan. Als je op het consultatiebureau advies wil; download even de folder op internet. Vul een vragenlijst in over je kind: digitaal. Vroeger konden we ook geen blogs lezen via instagram waar we nu mee bezig zijn met z’n allen. Lekker op onze telefoon/tablet of wat dan ook. Mijn dochter kreeg de kaart eerst voor zich, vertelde wat zij vond dat het was (sleutel is een paleis voor prinsessen, duh) en deed daarna de test en benoemde wat zij dacht. En dat ging prima! Maar van mij hoeft ze het woord fluitketel niet te kennen. Waterkoker is ook een prachtig woord voor je vocabulaire.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.