Het huishouden (als je 31 weken zwanger bent)

Naarmate mijn zwangerschap vordert zijn er bepaalde activiteiten die niet meer helemaal van een leien dakje gaan.. Zo ook schoonmaken.

Ik ben nooit een held geweest in het huishouden. Je hebt van die mensen die geboren zijn als Miep Kraak en die niets liever doen dan de hele dag met een poetsdoekje rondhuppelen, maar dat geldt zeker niet voor mij. Ik poets de boel omdat het moet maar absoluut niet omdat ik het leuk vind of omdat ik heel blij word van een schoon huis. Ik stoor me niet zo snel aan een rommeltje hier of daar en een paar kruimels heb je zo weg met veger en blik. Daar hoef ik echt niet elke dag voor te stofzuigen. Bovendien is ook niet zo dat ik de hele dag met mijn blik gericht op de vloer loop dus ik kan me niet al te druk maken om een druppel melk die ergens is blijven liggen. Komt het vandaag niet dan komt het morgen wel, dat is een beetje mijn motto.

1 à 2 keer per week stofzuig en dweil ik de boel en wordt de bank secuur uitgezogen. Meestal is dit ergens doordeweeks aan het einde van de middag, als ik mijn werk af heb en ik nog wat tijd over heb voordat ik ga koken. De bedden worden standaard 1x per week verschoond (dit vind ik dan weer wel heel belangrijk) en dat doe ik altijd samen met mijn vriend. Hij is verder degene die de badkamer en de wc’s schoonhoudt. Wat dat betreft mag ik niet klagen, want hij doet minstens zoveel in het huishouden als ik.

Maar toch, nu ik 31 weken zwanger ben merk ik dat ik het huishouden me nóg meer tegen gaat staan. Niet alleen zit ik met een dikke pens die me veelal in de weg zit, ook is het hartje zomer waardoor ik geregeld met 30 graden bloedverziekende hitte mijn huisje op orde moet krijgen. En dat zorgt voor een hoop gepuf, gehijg en gesteun.

Waar bij andere hoogzwangere vrouwen de urge om schoon te maken (ook wel nesteldrang genoemd) steeds verder toeneemt naarmate de zwangerschap vordert, neemt die drang bij mij juist in rap tempo af. Ik doe er nu drie keer langer over om de woonkamer en keuken schoon te krijgen en ik zweet me al de moeder als ik de stofzuiger enkel uit het hok heb getild.

Meestal gaat het zo: stofzuiger pakken – zitten – keuken stofzuigen – zitten – tapijt stofzuigen – hijgen – kamer stofzuigen – nog meer hijgen – gang stofzuigen – tong op de knieën – trap stofzuigen – afgepeigerd. En dan dus dit zelfde riedeltje met dweilen.

Heb jij ervaring met het huishouden doen als je zwanger bent? Hoe deed/doe jij dit?

*Afbeelding via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Nicole
  13/08/2017

  Ik doe nooit het huishouden haha. Jawel vooruit ik doe het wel, maar veel te weinig. Ben een te slechte huisvrouw. En tijdens de zwangerschap had ik wel de kriebels maar zat ik met bekkeninstabiliteit waardoor ik niks kon ?
  Nicole onlangs geplaatst…Weight Watchers update #13 | Het gaat nog niet zo lekkerMy Profile

 • Reageren
  Marloes
  13/08/2017

  Ik ben ook zo’n ramp met het huishouden, het is gewoon echt niet mijn ding. Tijdens de zwangerschap ook niet , maar toen kwam mijn moeder nog regelmatig even om te helpen. Nu ben ik allang blij als het er enigszins opgeruimd en schoon uitziet haha!
  Marloes onlangs geplaatst…Update mijn Personal Body Plan; hoe gaat het nu?My Profile

 • Reageren
  Yvonne
  13/08/2017

  Haat aan het huishouden en daarom heb ik sinds ik een kind heb een poetsvrouw. Tijdens de zwangerschap nog niet dus. De zomer dat ik zwanger was, was echt een zomer vol hittegolven (met dagen van 40 graden..). Ik had daar zelf geen last van want ik had een topzwangerschap maar echt zin om te stofzuigen had ik niet de laatste 6 weken. Daarvóór heb ik alles gewoon gedaan, wat ook betekent 1 x in de week.

 • Reageren
  Eke
  13/08/2017

  Hier ook een schoonmaakhater. Stoor me ook niet zo snel aan zooi, haha. In mijn zwangerschap niet veel anders. Maar wel besloten dat er hier een schoonmaakster komt. Al is het maar voor de grote dingen zoals de badkamer enzo.
  Eke onlangs geplaatst…Weekvlog #21 | Taartjes, spuiten en fotograferenMy Profile

 • Reageren
  Sanne
  13/08/2017

  Boe! Heb ik ook zo’n hekel aan.
  Ik heb voor mezelf al eindeloos veel routines opgesteld om het goed te doen, maar ik houd het nooit vol.
  Ik heb een man die drie jobs doet, dus nooit tijd heeft om te helpen. Het enige wat hij wel doet is koken als ik een vergadering heb. Maar het huishouden komt op mijn nek terecht, en ik heb tot 38 weken nog op mijn knieën onder de bank zitten stofzuigen.
  Niet praktisch, maar het ging wel. Met de nodige rustpauzes uiteraard.
  Ik wil heel graag zo’n vrouwtje zijn dat alles perfect op orde heeft en in mijn hoofd is dat ook zo. Alleen denken mijn twee kerels daar anders over… Zij laten overal hun boeltje rondslingeren. Van een tweejarige kan ik dat hebben, maar van manlief iets minder.
  Sanne onlangs geplaatst…Als half België naar zee gaat…My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.