Het huidige eetschema van Isé (1 jaar)

Dochterlief is – in tegenstelling tot haar broer – een makkelijke eter. Al van jongs af aan eet ze zonder problemen hele stukken broccoli, tomaatjes uit het vuistje, schijfjes komkommer en plakjes kaas. In dit artikel deel ik Isé haar eetschema met 1 jaar.

Hoe laat we het ochtendritueel beginnen varieert eigenlijk per dag. De ene keer is Iseetje om 5 uur wakker en soms redt ze het tot half 7. Ergens tussen die twee tijdstippen krijgt ze dan een flesje melk en soms, als ze nog wat later wakker wordt, een bordje pap als we al beneden zijn. Als ze erg vroeg wakker wordt dan geven we haar flesje in bed (in de ijdele hoop dat ze daarna misschien nog een beetje gaat doezelen) en soms nemen we haar bij ons in bed en drinkt ze daar haar flesje leeg.

Nadat iedereen gedoucht en aangekleed is, gaan we met zijn viertjes naar beneden en wordt steevast iedere ochtend door mij de tafel gedekt. Samen eten we dan een boterham. Isé krijgt er eentje zonder korstjes belegd met jam, smeerkaas of appelstroop.

Als we James naar school hebben gebracht en we komen thuis, dan mag Isé een bekertje water en een soepstengel of een koekje, net wat ik op dat moment zie liggen. Na dit eet- en drinkmomentje spelen we nog wat en meestal is ze rond 10.00 wel zo moe dat ik haar in bed leg.

Na haar slaapje krijgt ze fruit. Ze vindt heel veel lekker. Banaan, appel, kiwi, meloen, avocado. Soms krijgt ze een knijpfruitje ter afwisseling.

We lunchen doorgaans niet op een vast tijdstip, het is ook maar net hoe laat ze haar fruithap heeft gehad. In de regel lunchen we vaak rond 12.30. Ze krijgt dan weer één boterham zonder korstjes. Als ze nog honger heeft (dit geeft ze duidelijk aan door ‘hap hap’ te zeggen) dan krijgt ze uiteraard nog een tweede boterhammetje. In haar tuitbeker doe ik weer een beetje water of wat diksap.

Isé laat zich niet altijd meer wegleggen ’s middags; soms heeft ze geen enkele behoefte aan nog een slaapje. De laatste tijd verschuif ik het slaapje naar wat later in de middag. Als ik geluk heb en ik breng haar om 15.00 naar bed dan slaapt ze nog anderhalf uur.

Als ze wakker wordt dan geef ik haar weer een tussendoortje, dit kunnen rozijntjes zijn maar ook nog een soepstengel of een crackertje.

Nu James naar de basisschool gaat is hij vrij vroeg in de avond moe. Ik heb ons avondeetschema dus een beetje aangepast en ben er nog wat mee aan het stoeien de laatste tijd. Het liefst wil ik met zijn viertjes aan tafel eten, maar mijn vriend is meestal pas tussen zes en half zeven thuis en dat is tegenwoordig te laat voor James om te eten. Dus geef ik de kinderen eerder eten, nu is dat vaak tussen vijf en zes. Isé eet gewoon met de pot mee, wel zo makkelijk. Mijn vriend en ik eten dan pas als de kids in bed liggen.

Na het eten zijn de toetjes vaste prik. Hier kijken ze allebei altijd erg naar uit. Isé krijgt Nestlé Naturnes Bio (op basis van biologische en natuurlijke ingrediënten) en dit vindt ze heerlijk. Ze is het meest fan van de smaak peer-banaan, maar ook de naturelversie gaat er goed in! Tip: Op Scoupy loopt nu een actie waarbij je 50% cashback op de Nestlé NaturNes Bio Yoghurt krijgt.

Rond 19.00 krijgt ze flesje melk of een papje. Om 19.15 is het dan echt tijd om te gaan slapen.

Hoe ziet het schema van jouw kindje eruit?

Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  05/12/2018

  Lijkt me een prima schema (maar ik ben geen voedingsdeskundige :)). En fijn dat ze zo’n makkelijke eter is!
  Als je trouwens een tip wil hoe je Isé alleen water wil later drinken (naast haar melk nu nog), dan zou ik haar niet op deze leeftijd al diksap geven. Ik heb altijd alleen maar water gegeven en dat is nu het enige dat hij lust (gelukkig). Natuurlijk krijgt hij elke dag wel een koekje of snoepje maar ik vind het gewoon veel suiker om daarbij ook nog sap en fruit te geven.

  Waarom krijgt Isé geen korstjes? Ben gewoon benieuwd hoor, dacht dat dit geen kwaad kon. Heb het zelf vanaf 6 maanden gegeven zonder problemen.

 • Reageren
  Rianne
  05/12/2018

  Mooi dagritme! Nog een leuke tip om lauwe thee aan te bieden ,je hebt verschillende kruidenthee wat jonge kinderen mogen. Woezel&pip thee, kamille thee o.a.. Op mijn werk krijgen ze alleen maar thee/water, bij het brood krijgen de oudere kinderen wel melk.

 • Reageren
  Angela
  05/12/2018

  Leuk om zo met een andere mama mee te kijken! Fijn ook dat ze zo’n goede en uitgebreide eetlust heeft. Hier is het bijna uitsluitend vlokken geweest sinds hij brood eet, haha. Gelukkig snoept hij vrijwel niet (geen behoefte aan), al eet hij rond de sintdagen dan weer uitsluitend snoep (oeps).

  Jim is natuurlijk 2 jaar ouder, dus die eet op onze tijden en met de pot mee. Ik zou ook niet meer weten hoe dat was toen hij 1 was, behalve dat hij nog geen koemelk eiwit verdroeg. Z’n 1e taartje was dan ook een keiharde, smakeloze… Drol leek het wel haha.

 • Reageren
  Chantal
  05/12/2018

  Leuk om te lezen! Hier ook zo’n beetje hetzelfde voedingschema. Alleen het tussendoortje schiet er hier vaak bij in in de vorm van een crackertje.. (nou is mijn zoontje 10 maanden en eet hij wel 2 boterhammen ’s middags). Maar ook hier nieuwsgierig waarom Isé brood zonder korstjes eet? Wil ze deze niet? Ik gaf ze eerst los en nu eet hij ze al een maand gewoon er aan! Maar heerlijk hoor dat ze zo lekker (mee) eet!

  Hier drinkt m’n zoontje overigens alleen water en thee en hij heeft nog geen behoefte aan iets anders. Dus dat laat ik nog lekker even zo. Al denk ik dat een diksapje op z’n tijd echt niet zo’n ramp is! Maar hier is water zijn favo.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.