Het boosten van de taalontwikkeling bij je baby

Zodra je beeb is geboren, begint de taalontwikkeling al. Dit betekent dus ook dat je al vanaf het begin hun spraak kunt stimuleren. Ik geef je wat tips!

Ook al kan je kleintje nog niet praten, hij leert wel van geluiden uit de omgeving, de toonhoogte waarop je praat, gezichtsuitdrukkingen, enzovoort. Baby’s weten en begrijpen meer woorden dan je denkt. Dus praat tegen je baby, en dan bedoel ik ook veeeeel praten. In de auto, thuis, in de supermarkt. Vertel wat je aan het doen bent en reageer op hun eigen geluidjes en babbeltjes. Nooit te vroeg om hier mee te beginnen.

Spelen/praten. Bijvoorbeeld wanneer je baby een bal heeft ‘Kijk, wat heb jij een mooie bal vast!’ of ‘Dat is een blauwe bal’ of ‘Ojee, je hebt de bal laten vallen!’ Wijs naar voorwerpen en benoem alles (ik wijs soms wel tien keer per dag naar mijn neus en zeg dan dat dat mijn neus is). Je kunt ook vertellen wat jij aan het doen bent. ‘Mama heeft de rode bal!’ ‘Ik rol de bal over de grond. Oeps, hij is onder de bank gerold!’ Op deze manier leer je je kind over kleuren, voorwerpen, acties (vasthouden, rollen, laten vallen), voorzetsels (op, in, boven, achter).

Liedjes waarbij je uitbeeldt zoals ‘Hoofd, schouders, knieën, teen’ of ‘In de maneschijn’. Een immer populaire bij James was  ‘De wielen van de bus’. Tot in den treure heb ik dit gezongen. Nu zingt ‘ie het liefkozend voor zijn zusje. Ook het articuleren bij liedjes en woorden is belangrijk. En onthoud dat kinderen herhaling fijn vinden, dus als je er zelf helemaal klaar mee bent, besef dan dat dit voor kinderen alleen maar goed is ?

Vanzelfsprekend is lezen vanaf zeer jonge leeftijd ook een hele goede (15 minuten per dag wordt aangeraden vanaf 6 maanden). Baby’s hebben nog niet een bijster lange aandachtsspanne maar je kunt natuurlijk wel over de plaatjes vertellen en ernaar wijzen. Er zijn zoveel studies die hebben aangetoond dat het vroeg beginnen met lezen echt een belangrijke factor is bij het leren van taal en het ontwikkelen van een breed vocabulaire. Ik heb bij James veel gehad aan de boeken van Nijntje. Overigens zijn er veel gemeenten die het lezen van kinderen stimuleren door de mogelijkheid een gratis lidmaatschap voor kinderen aan te bieden.

Ik zie het aan James, die toen hij nog erg klein was al een behoorlijk vocabulaire had. Ook bij hem begonnen we vroeg met het stimuleren en aanleren van woordjes. Een ander vond het misschien overdreven, maar hij plukt er nu de vruchten van. Met 9 maanden begon hij te wijzen en duidelijke woorden te zeggen zoals ‘bloem’. Ik kijk nu al uit naar de (vroege) taalontwikkeling bij Isé. Ook deze keer zullen we weer ons best doen om daar zoveel mogelijk aan bij te dragen.

Hoe heb jij dit bij jouw kind aangepakt?

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Yvonne
  17/04/2018

  Heel goed artikel. Ik heb het precies zo gedaan en doe het nog. En het heeft inderdaad zijn vruchten afgeworpen: mijn zoontje begon ook precies met 9 maanden (heb net het filmpje even opgezocht!) met zijn eerste woordjes. Daarvoor zei hij wel al papa en mama (ongeveer 8 maanden). Maar met 9 maanden zei hij: ” Mama, tomaatje?”, omdat hij die zo lekker vond :).
  Zijn vocabulaire is altijd bovengemiddeld gebleven en ook articuleert hij heel goed. Nu (5 jaar) leest en schrijft hij ook goed, misschien werkt dat ook door?
  Ik denk dat het ook wel een beetje met aanleg te maken heeft, maar stimuleren is de basis!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   17/04/2018

   Ach wat schattig! ‘Mama, tomaatje’. Het is inderdaad deels aanleg en deels stimulans. Ik heb een voorbeeld genomen aan mijn moeder, die met mijn verstandelijk beperkte broer altijd heel erg veel gelezen, gerijmd en gezongen heeft. Ook hij heeft voor zijn handicap een erg goede woordenschat. Scheelt ook dat ik zowel rijmen, zingen als voorlezen erg leuk vind. Ik weet ook dat er ouders zijn die bijvoorbeeld helemaal niet van voorlezen of zingen houden. Jammer vind ik dat.

   • Reageren
    Yvonne
    17/04/2018

    Dat is inderdaad wel een goed voorbeeld: dat je broer (ondanks zijn beperking) toch een goede woordenschat heeft. Het helpt dus echt. Moeders, doe iets met deze informatie 😉
    Wat ik ook nog graag wil toevoegen: ik heb NOOIT babywoordjes gebruikt, maar altijd normaal gepraat tegen mijn kind. Dus niet: dat is bah. Maar wel: dat is vies. En ook geen verkleinwoorden waar dat niet nodig is. Soms hoor ik moeders een hele zin alleen maar verkleinwoorden gebruiken…grrrr.

 • Reageren
  Yvonne
  17/04/2018

  verkleinwoorden met een N dus (N is weggevallen?)

 • Reageren
  jodi - lief thuis
  17/04/2018

  Helemaal mee eens. Ik hou van lezen en dit hebben we bij de spruit altijd veel gedaan. Hij vindt het nu nog steeds fantastisch om te lezen en ook zijn vocabulaire is al best groot Hij pikt ook super veel op en speelt van alles na uit de boekjes. Heerlijk…
  Ik moet ook wel bekennen dat ik het momentje met onze peuter op schoot zelf ook te fijn vind, dus ik lees maar al te graag boekjes.
  jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Favorieten van mijn baby (6 maanden)…My Profile

 • Reageren
  Denise
  17/04/2018

  Ben het deels met je eens, maar moet zeggen dat mijn dochter echt de aanleg niet heeft. Ze zegt nog niet onwijs veel en is inmiddels 19 maanden. We hebben alles gedaan en doen nog steeds alles wat je hierboven noemt, zij was en is veel meer met de fysieke uitdagingen bezig. Langzamerhand komen er nu wel meer woordjes 🙂

  • Reageren
   Yvonne
   18/04/2018

   Hoi Denise, is ook heel normaal hoor. Kinderen van vriendinnen praatten vaak ook veel later dan mijn zoon. Maar die liepen dan bijvoorbeeld weer eerder. Ieder kind doet alles op zijn/haar eigen tempo en uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde. Als je het wel maar stimuleert. Een goede basis meegeven.

   • Reageren
    La Vie Sanne
    18/04/2018

    Wat je zegt herken ik inderdaad, James vind ik motorisch soms nog wat klunzig vergeleken bij andere kinderen, haha. Hij liep met 12 maanden maar kan bijvoorbeeld nog steeds niet schommelen en op z’n loopfiets zonder zijwielen gaat ook niet van een leien dakje. Ieder dus zeker op zijn eigen tempo en dat is helemaal oké.

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.