Herkenbare taalfouten

taaljj

Taal is zeg maar echt mijn ding. Al van jongs af aan vind ik het heerlijk om te schrijven en taal en spelling waren al op de basisschool mijn favoriete vakken. Daarmee hangt samen dat ik weinig taalfouten over het hoofd zie. Dat bracht me op het idee voor dit artikel! Daar moet ik bij zeggen dat ik zelf heus nog wel eens een taalfoutje maak hoor, en soms kies ik er ook voor om iets niet helemaal volgens de spellingswijze te schrijven vanwege de leesbaarheid.

1. Ik vindt. Ai, dit is misschien wel de meest pijnlijke fout die ik heel vaak tegenkom. Je zegt toch ook niet ‘ik loopt’? Nee. Dus dan is het ook niet ik vindt, maar gewoon ik vind. Nog even voor de duidelijkheid het rijtje: ik vind, jij vindt, hij/zij vindt.

2. Ik kon hem nog wel van vroeger. Je KON hem? Huh, sinds wanneer ‘kun’ je mensen? Het is natuurlijk gewoon ‘ik kende hem’.

3. Verwijzingen van ‘het-woorden’ met ‘wat’. Ik zie heel vaak staan: ‘het boek wat ik uitgelezen heb’. Dit is niet goed. Het moet zijn: ‘het boek ‘dat’ ik uitgelezen heb’. Je verwijst alleen met ‘wat’ bij onbepaalde voornaamwoorden zoals alles, niets, iets. (In spreektaal komt dit trouwens niet altijd zo nauw, ik let er daar ook niet altijd op).

4. Van ‘me’ moeder gekregen. Ik denk dat deze fout een beetje is aangewakkerd door Whatsapp. Als je snel een berichtje wilt sturen dan is het natuurlijk best wel veel moeite om ‘m’n’ te schrijven, zeker vanwege de apostrof en omdat je autocorrect er nogal eens iets anders van wil maken als je bepaalde leestekens gebruikt.

5. ‘Ik ging ervanuit dat het niet nodig was.‘ Dit is een lastige, ik weet het. Zie jij de fout? Het moet namelijk zijn: ‘Ik ging ervan uit dat….’ De correcte weergave is dus ‘ervan uitgaan’. Waarbij ‘ervan’ losstaat van ‘uitgaan’.

6. ‘Mijn persoonlijke mening is dat ik het gewoon niks vind.’ Je mening is al persoonlijk. Het feit dat je je mening geeft, impliceert dat het persoonlijk is. Dus dat hoef je niet nog een keer te zeggen.

7. Handvaten. Nee nee. Het is ‘handvatten’.

9. Idealiter. De klemtoon ligt op de ‘a’ dus het is ideaaaaliter. De klemtoom ligt dus niet op de ‘i’. Sounds weird, I know, maar toch is het zo.

10. Heb je dat wel is gezien? Hier moet in plaats van ‘is’ natuurlijk ‘eens’ staan. In spreektaal zeg je vaker ‘is’, ik denk dat dit de fout verklaart.

11. Ik ben vorig jaar getrouwt. Da’s dus met een ‘d’ op het eind he mensen. Want je zegt ook: ‘de getrouwde man’.

Dit vind je misschien ook leuk

53 reacties

 • Reageren
  Manon
  02/04/2015

  Nog zo een die je vaak op blogs ziet: Dat betekend dus ….
  Auw.
  Vooral die “heb je dat wel is gezien” en “me moeder” vind ik vreselijk om te zien. Net zoals: als/dan fouten. Bah.
  Manon onlangs geplaatst…De meest chaotische SHOPLOGMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   02/04/2015

   Haha oh dat is ook zo’n foute ja als een tegenwoordige tijd met een ‘d’ geschreven wordt.

  • Reageren
   Laura
   02/04/2015

   Als/dan fouten vind ik ook echt ver-schrik-ke-lijk. Ook jou/jouw (‘jou fiets’ brrr) en enige/enigste. Ik kan me er echt aan storen als hoogleraren op de universiteit ‘enigste’ zeggen. En dat doen ze enorm vaak!
   Laura onlangs geplaatst…Ik ben weer blond(er)!My Profile

 • Reageren
  Celeste
  02/04/2015

  Haha, sommige fouten maak ik ook wel eens haha, maar ik stel me gerust met het feit dat ik weet dat het fout is haha. Maar soms als je snel typt of midden in een gesprek, zeg ik vast wel eens een het-woord met wat erachter, maar ja, de ander snapt was ik bedoel en ik heb meteen door dat ik fout zat haha.
  Celeste onlangs geplaatst…Ik was de controle kwijtMy Profile

 • Reageren
  Nesrin
  02/04/2015

  Taal is nog niet echt mijn ding maar gelukkig leest mijn schoonzusje mijn artikelen en geeft de fouten per sms aan mij door.

  Jouw/jou, ik vind en ‘me man of me hond’ vind ik verschrikkelijk. Het gevaar hier is dat ik uit enthousiasme door tik en daarna niet nauwkeurig de check, check, dubbelcheck uitvoer.
  Nesrin onlangs geplaatst…Life is a song ( Tarkan – Freddy Mercury)My Profile

 • Reageren
  Joy
  02/04/2015

  Grappig om te zien wat je zoal opvalt. Iets wat mij zelf vaak opvalt is dat ZIJ en ZEI vaak door elkaar worden gehaald.
  Joy onlangs geplaatst…Luna’s favorietenMy Profile

 • Reageren
  Frank
  02/04/2015

  Ik heb helemaal niks met taal en ik lees dan ook zo over spelfouten heen. Aan de ene kant een voordeel, maar minder handig voor mijn eigen stukken.

  Ik doen er dan ook lang over om een blog te plaatsen. Het schrijven gaat vrij vlot, maar het checken en dubbelchecken wat minder.

  Wel leuk om te lezen deze spelfouten! Toch weer even een herinnering waar ik allemaal op moet letten voordat ik mijn eigen blog plaats.
  Frank onlangs geplaatst…Java verwijderen?My Profile

 • Reageren
  Andrea
  02/04/2015

  ugh, nr 5. Killing! Ik krijg dat maar niet onder de knie, en schrijf als buitenlander het liefst alles los van elkaar, omdat ik het in mijn hoofd als individuele woorden registreer: ik ging er van uit 😀

  verder heb ik moeite met die of dat, ik moet dat altijd googelen, en verander soms gewoon mijn hele zin omdat ik er niet uitkom, terwijl het soms wel goed is, alleen niet goed aanvoelt.
  Andrea onlangs geplaatst…EARTH MAMA ANGEL BABY + WINACTIE!My Profile

 • Reageren
  Josanne
  02/04/2015

  Altijd fijn om een blog te lezen van iemand die zich net zo ergert aan taalfouten als ik. Natuurlijk glipt er bij mij ook heus wel eens een tikfoutje tussendoor, maar échte taalfouten…
  Bovenstaande fouten vind ik echt afschuwelijk. Met plezier voeg ik daar nog de verleden tijd met -dt (ik vondt, hoe?! HOE?!), mits/tenzij (ik ga naar buiten, mits het regent), en ergeren/irriteren (ik irriteer me aan taalfouten) aan toe.
  Josanne onlangs geplaatst…Winactie iCreateMy Profile

 • Reageren
  Marijke
  02/04/2015

  Handvatten ik zal het nooit vergeten. Ik schreef namelijk handvaten bij een overhoring in de brugklas (heeeeel lang geleden). Want ik wist het echt niet, wij zeiden handvaten….
  En inderdaad dat betekend dat me leraar het echt fout keurde. Daarna nooit meer verkeerd gedaan, verder schrijft ik perfect Nederlands hoor…. Het is aan jouw om de fouten die het ergst vind en die ik nu met moeite heb getypd maar gewoon te negeren…..
  Marijke onlangs geplaatst…Boodschappen maartMy Profile

 • Reageren
  Amanda
  02/04/2015

  Super herkenbaar! Ik erger me ook vaak aan taalfouten. Ik zie vooral vaak ‘ik wordt’ of ‘dat betekend’. Het tweede puntje is trouwens Rotterdams. Ik ken een paar mensen uit Rotterdam en die zeggen dat ook, altijd leuke discussies als je zegt dat dat niet klopt.
  Amanda onlangs geplaatst…Tangle TeezerMy Profile

 • Reageren
  ninja moeder
  02/04/2015

  Fijn dat je zo’n talenknobbel hebt. Dat heb ik dus totaal niet en op mijn blog staan helaas regelmatig spelfouten. Mensen die zich ergeren aan taalfouten kunnen mijn blog dus beter overslaan 😉 hahaha. Het is trouwens geen onwil hoor, maar een blinde vlek…daar kan je niet altijd wat aan doen.

 • Reageren
  Sytse
  02/04/2015

  Handvaten & Handvatten mag beide hoor..

  https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/handvatten-handvaten

  Verder een leuk en herkenbaar artikel!

 • Reageren
  Laura
  02/04/2015

  Taal is zeg maar ook echt mijn ding! Dus al deze fouten komen op mijn blog niet voor! Wat ik nog niet wist is nr 9, over de klemtoom in het woord idealiter. Weer wat geleerd, thanks!
  Laura onlangs geplaatst…Modevoer – Zoet!My Profile

 • Reageren
  Inge
  02/04/2015

  Leuk artikel! Zo herkenbaar:)
  Laatst zei iemand tegen me:
  Ik wou na me huis gaan ma ik had geen sleutel bij me. Aahhhhhhh ik ging door de grond :p

 • Reageren
  Linda
  02/04/2015

  Mijn spelling is niet top, maar deze had ik er ook wel uitgehaald 🙂 Leuk om ze zo in een overzichtje te zien. En kan ‘me’ echt niet? Ik stoor mij er zelf ook vreselijk aan, maar lees op het moment een boek waar ‘me’ haast een statement is geworden.. Zo storend en jammer!

  En wat dacht je van mensen die niet weten hoe ze leestekens moeten gebruiken en ook na 1 uitroepteken niet van ophouden weten.. Van die mensen ja.. Haha

 • Reageren
  Sandra
  02/04/2015

  Leuk artikel! Ik weet niet of je de eerste zin expres schuin heb geschreven omdat je refereert naar een boek, maar het deed me meteen denken aan: ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ van Paulien Cornelisse! Aanrader!
  Liefs.

 • Reageren
  Fleur
  02/04/2015

  Wat een handige tips!
  Ik heb vroeger deze ‘basis’ niet gehad en daarom loop ik er nu keihard tegen aan.. Hoe leuk ik het schrijven en Nederlands ook vind. Ik ga deze tips zeker vaker terug kijken!

 • Reageren
  Chemène
  02/04/2015

  Of mensen die zeggen: ‘hun hebben’, ik krijg er echt de kriebels van.. Hun is een bezittelijk voornaamwoord en geen onderwerp! Arghh

 • Reageren
  Linda | One Day Trip
  02/04/2015

  Heel leuk artikel! Kan me best irriteren aan spelfouten. Check mijn artikelen dan ook meerdere keren.

  En over het boek ‘Taal is zeg maar echt mij ding’, heb je die gelezen? Echt een heel leuk boek! Zelfde geldt voor het tweede deel: ‘En dan nog iets’….
  Linda | One Day Trip onlangs geplaatst…Een stedentrip dicht bij huis: Brussel!My Profile

 • Reageren
  mascha
  02/04/2015

  ik erger me het meest aan
  Dat is me blog…

  AAAARHGG
  please schrijf mijn…

  haha, mijn spellingknobbel is niet zo groot, maar sommige dingen gaan te ver
  mascha onlangs geplaatst…je hoofd opruimen #dag 2My Profile

 • Reageren
  eline
  02/04/2015

  Wat dacht je van na en naar.. en van die dubbelop-fouten zoals uitgeprint of telefonisch gebeld? De ergste vind ik de sowieso fouten brr..

 • Reageren
  Manon
  02/04/2015

  Haha leuke post. Taal is ook zeg maar echt mijn ding en het valt me op dat je in beauty filmpjes wel eens ‘uittesten’ zegt. Maar uittesten is geen woord; het is uitproberen of testen. Verder vind ik het heerlijk dat je echt bijna nooit taalfouten maakt in je blogs. Het is natuurlijk helemaal niet erg als mensen dat wel doen maar een blog zoals die van jou zonder tenenkrommende taalfouten leest zo veel fijner 🙂

 • Reageren
  Nadia
  02/04/2015

  Taal is ook echt mijn ding en ik kan me echt heel erg ergeren aan taal- en spelfouten! Helaas boeit het de meeste mensen gewoon niet, waardoor je toch regelmatig fouten op blogs en in tijdschriften ziet. Verschrikkelijk!
  Ik moet wel zeggen dat ik in spreektaal wel iets slordiger ben…
  Dat van de klemtoon in ‘idealiter’ wist ik niet! Goed om te weten!

 • Reageren
  Carlijn
  02/04/2015

  Haha ik ben ook zo’n taalidioot. Krijg je met een pa die neerlandicus is. Ik irriteer me trouwens nog veel vaker aan (grapje… ik erger me er natuurlijk aan ;-)) spatiefouten. Woorden in het Nederlands horen gewoon allllltijd aan elkaar, of met een koppelteken ertussen. Los bestaat alleen in het Engels.
  Carlijn onlangs geplaatst…Mijn beauty birthday wish listMy Profile

 • Reageren
  Miranda
  02/04/2015

  AMEN

 • Reageren
  Faat
  02/04/2015

  waar ik niet tegen kan is de overtreffende trap waarmee fouten worden gemaakt. Ik ben kleiner als hem ipv dan…Of dat je vaak hoort dat mensen zeggen het kost heel duur..iets is heel duur of kost veel en het gebruik van enigste ipv enige..grrrrrr

 • Reageren
  Charlotte
  02/04/2015

  Taal is ook helemaal mijn ding!!! Ik moet me ook altijd inhouden om er niets over te zeggen als ik een fout lees… Erger nog, ik vinD (;-)) het een basisregel om te bloggen! Er bestaan inderdaad wel twijfelgevallen en uitzonderingen, maar de hoofdlijnen zijn toch belangrijk om te kennen!

 • Reageren
  Lindy
  02/04/2015

  Haha herkenbaar!

  Ik vind ‘overnieuw’ echt vreselijk om te horen en lezen. Heel veel mensen doen dit.

  Je bent trouwens een woordje vergeten in puntje 10!;)

 • Reageren
  Margriet
  02/04/2015

  Echt allemaal zo herkenbaar en zo frustrerend.

  Maar ook: HUN zeiden dat… Dat is zo irritant. zeg gewoon: zij zeiden

  • Reageren
   Margriet
   02/04/2015

   *Zeg gewoon. Ik moet het zelf natuurlijk ook goed doen! 😉

 • Reageren
  Nicole
  02/04/2015

  Au! Handvatten, mijn wekelijkse puntje van irritatie. Al valt het de laatste tijd mee aangezien ik een paar weken terug iets te hard mompelde en zuchtte dat het toch echt handvatten is i.pv. handvaten.
  Zij/hen/hun, die ‘ding’, jou/jouw en en en….

 • Reageren
  Marc
  02/04/2015

  4. Is inderdaad reuze irritant. Als je dan toch te lui bent om “mijn” of
  “m’n” in te typen, type dan “mn”. Dat is minder erg en leidt ook tot minder spraaktaalverloedering.
  7. Nope, zie https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/handvatten-handvaten
  9. Je artikel gaat over spelling, maar hier heb je het over spreektaal?
  Op zich was het mooier geweest als je wat taalfouten gegroepeerd had, nu gaan bijvoorbeeld 1 én 11 over verkeerd d/t gebruik.
  Maar: bewustwording van taalfouten is belangrijk, dus verder alle lof voor je stukje!
  Marc onlangs geplaatst…De theorie van de muziek III: toonladdersMy Profile

  • Reageren
   La VieSagista
   02/04/2015

   Hi Marc, dank voor je comment! Wat grappig dat toch beide versies van handvatten/handvaten goed zijn. Mijn voorkeur gaat echter toch uit naar handvatten, omdat dit volgens Het Groene Boekje de juist versie is. Een groepering was inderdaad handig geweest, maar mijn punt is vast wel duidelijk haha. Ik zou zo twintig artikelen kunnen vullen met fouten die ik heel irritant vind.

   • Reageren
    Sytse
    06/04/2015

    Grappig dat je wel op zijn stukje reageert en mijn inhoudelijke reactie ineens onbelangrijk lijkt.
    Sytse onlangs geplaatst…Beauty products die ik, als man, gebruikMy Profile

    • Reageren
     La VieSagista
     06/04/2015

     Hi Sytse, voel je je misschien gepasseerd? 😉 Grapje. Ik dacht, omdat jullie beide comments toch op hetzelfde neerkomen, dat mijn antwoord op een ervan afdoende zou zijn. Je weet in ieder geval nu wat mijn beweegredenen zijn om ‘handvatten’ te verkiezen boven ‘handvaten’.

 • Reageren
  Maran
  02/04/2015

  Tja ik ben ook meer een alfa dan een bèta en allergisch voor taalfouten. Maar sommige mensen zijn overtuigd van functioneel taalgebruik, waarbij ze vinden dat het dus niet uitmaakt hoe je iets zegt of schrijft, als de boodschap maar duidelijk is. Maar in een sollicitatiebrief komt ‘hun’ als onderwerp van een zin of komen als/dan fouten wel erg onprofessioneel over.

 • Reageren
  Liset - Beautydagboek
  03/04/2015

  Dit is precies wat ik ook altijd heb, haha. Ik stoor me ook aan dingen zoals ‘dat heb ik van me moeder gekregen’ of ‘dat heb ik wel is’. Ik snap niet dat mensen denken dat dat de Nederlandse taal is. Ik heb altijd het idee dat het een soort slang is ;).
  Liset – Beautydagboek onlangs geplaatst…Sothys Illuminating Trio Face & EyesMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  03/04/2015

  Wat ik ook leerde op de basisschool is dat na een komma je geen ‘en’ mag schrijven, daar stoor ik mij dus vooral aan 😉 en ja de dt’s enzo….zijn basisregeltjes.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Helden van de maand Maart – baby editie.My Profile

  • Reageren
   Carlijn
   03/04/2015

   Dat klopt niet hoor, je kunt prima een komma voor ‘en’ zetten. Net nog even opgezocht bij de vrienden van Onze Taal 😉
   Carlijn onlangs geplaatst…Mijn beauty birthday wish listMy Profile

   • Reageren
    La VieSagista
    03/04/2015

    Ja ik wilde net zeggen, dat kan gewoon. Ik doe het ook vaak 🙂

 • Reageren
  Angela | Great Body & Skin
  03/04/2015

  Eigenlijk zou je die ad van Saucony hier nog aan toe moeten voegen. 5 fouten in 1 ad. -_-
  Angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…De Mooiste Paastafels en -Ideeën van PinterestMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  03/04/2015

  Ohh oke dan was het waarschijnlijk een oud regeltje, dank jullie wel!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Helden van de maand Maart – baby editie.My Profile

 • Reageren
  Eilish (artisticstateofmind)
  03/04/2015

  Gebeurd/gebeurt, dat wordt ook vaak fout gedaan! En af en toe wil ik het zelf nog wel eens fout doen, oeps.
  Eilish (artisticstateofmind) onlangs geplaatst…Fashion ♥ Wat (sommige) vrouwen verschrikkelijk vinden bij mannenMy Profile

 • Reageren
  Janneke
  03/04/2015

  Ik zie vaak s’-ochtends. Brr, het is ’s ochtends 😉

 • Reageren
  laura
  03/04/2015

  Ik heb er echt een hekel aan als mensen een zin beginnen met ‘echter’, of “waar leg dat?” (Waar ligt dat), of lijden en leiden.

 • Reageren
  Marije
  04/04/2015

  En wat te denken van ‘Wie wilt’ of ‘hij wilt’…? Ik snap echt niet hoe dat ooit ontstaan kan zijn. Zo irritant.

 • Reageren
  Maartje
  08/04/2015

  Ook een fout die veel mensen steeds vaker maken (misschien ook wel door whatsapp) is het foutief gebruiken van de woorden na en naar. Of fouten met zei en zij, misschien door snel typen maar toch, als je een universitaire opleiding hebt gedaan vind ik dat je zulke fouten niet mag maken. Dit hebben we toch allemaal op de basisschool geleerd. Verder maak ik zelf ook vaak genoeg fouten (Frisismen), dus ik zal er niet te veel over zeggen.

 • Reageren
  annelot
  15/04/2015

  Zo toevallig deze blogpost. Ik blog zelf ook en ik heb altijd wel moeilijkheden gehad met de Nederlandse grammatica/ zinsopbouw tijdens school, maar sinds ik 2 jaar geleden met mijn Zuid Amerikaanse partner naar zuid amerika ben vertrokken en we onderling engels praten met hier en daar nederlands en spaans tussendoor merk ik ( en ik hoor het van anderen) dat in mijn blog soms behoorlijke fouten kunnen zitten qua zinsopbouw. schaam schaam* ik heb besloten dat ik een boek ga bestellen om mijn Nederlands te onderhouden en er beter in te worden want ik heb echt geen moeite of maak fouten met het spreken maar ongemerkt gaat het toch een beetje bij beetje achteruit als je het niet meer om je heen hoort of continue spreekt.
  annelot onlangs geplaatst…De lekkerste homemade frietjesMy Profile

 • Reageren
  Clarion
  08/09/2016

  Haha herkenbaar! Ik ben zelf geen held in taal, maar ik kan me wel irriteren aan slecht geschreven teksten. Ik lees verschillende blogs en kom zelfs daar ook vaak ‘hij/zij wilt’ tegen. Bleeegh…

 • Reageren
  Jildou
  09/09/2016

  Tsja of je bent dyslectisch en ziet het gewoon niet zelfs niet met de uitleg en bij. ?

 • Reageren
  Bregje
  09/09/2016

  Ik kan mezelf wel voor mn kop slaan als er een fout in 1 van mijn artikelen sluipt, let er altijd op en vind het bij anderen super irritant om te lezen. Me en is kunnen echt niet ter vervanging van mijn en eens.. ?
  Bregje onlangs geplaatst…Lekker sporten in mijn nieuwe sportkleding van Zeeman!My Profile

 • Reageren
  Jeroen
  06/04/2018

  Hoi Sanne, wat een leuk artikel en enorm herkenbaar. Met deze gedachten heb ik onlangs ook een blogartikel geschreven over spelfouten. Het gaat over de meest gemaakte spelfouten in Nederlandse reclame-uitingen. De blog staat hier: https://www.promoboer.nl/blog/meest-gemaakte-spelfouten-in-reclame/ . Wellicht kan je er iets mee :).

  Fijne dag!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.