Herkenbare struggles als je peuter een moeilijke eter is

Ik ben vast niet de enige moeder waarvan de peuter alleen de stukjes vlees uit het gerecht vist of die wel op d’r kop kan staan van blijdschap als er een keer zonder te mopperen groente wordt gegeten. Dit is een lijstje met herkenbare struggles als je ook zo’n moeilijke eter thuis hebt..

1. Dat het volledige menu dat de peuter lust uit welgeteld 10 gerechten bestaat. Ik kan variëren met pasta, soep en de standaard aardappeltjes-vlees-groente-gerechten maar dan houdt het echt op. Rijstgerechten zijn hier uit den boze. Als er kip tandoori op het menu staat dan mag ik gerust een uur langer voor de maalTIJD uittrekken.

2. Dat je iedere dag weer allerlei trucs uit de kast haalt om de groente te verstoppen. Zodra meneer een sliertje groen heeft ontdekt dan zie ik dat gezicht alweer vertrekken. Vraag me niet hoe het komt want vanaf het begin af aan hebben wij altijd gedaan alsof groente werkelijk het lekkerste eten op deze aardbol is waar je groot sterk en knap van wordt, maar hij kijkt ernaar alsof het de uitwerpselen van een kat zijn.

3. Dat je een beetje jaloers bent op die vriendin wier kind zonder te mopperen wortels, stengels bleekselderij en augurken eet. Mijn zoontje zit er gewoon naast met een aardbeienlolly hoor.

4. Dat je bijna iedere avond onderhandelingen voert over het aantal happen dat er nog genomen moet worden vóórdat het toetje op tafel komt of dat er eerst een hap groente moet worden genomen en daarna een hap vlees (of stond er nou in dat opvoedboek dat je juist niet met je kind moest onderhandelen..?)

5. Dat je een beetje jokt over het type maaltijd. “Lasagne is eigenlijk een soort taartje liefje, met heel veel mooie kleurtjes zoals rood, groen en geel. Alleen zit hier geen slagroom op.”

6. Dat de peuter op zomerse dagen eigenlijk niks anders wil eten dan alleen maar ijs, ijs en nog eens ijs. Snap ik wel hoor. Mams eet gerust mee. Sindskort hebben we het biologische boerderij-ijs van Lidl ontdekt. Móet je proberen trouwens. Deze is er in smaken als chocolade, cookie, vanille, yoghurt-amarena en aardbei.

Het ijs wordt gemaakt van de melk van Jerseykoeien (die trouwens zoooo cute zijn om te zien met hun bruine vacht en witte snuitje) en smaakt heerlijk vol en romig. In dit leuke filmpje zie je hoe het ijs gemaakt wordt en waar het vandaan komt.

Ook goed om te weten: Bij Lidl is alle zuivel bio of van weidemelk. Van koeien dus die een groot deel van het jaar, minimaal 6 uur per dag, buiten lopen. Weidemelk zit naast alle zuivel ook in de kaas, boter en de kant-en-klare pannenkoeken (handig op dagen dat je geen zin hebt om in de keuken te staan en je gegarandeerd succes wil). Check de Lidl webshop voor meer handige keukenartikelen.

7. Dat je helemaal uit je plaat gaat van enthousiasme als je kind ineens zijn spruiten opeet. “JAAAAA! GOEDZOOOOO. JE BENT ZO FLINK!!! MAMA’S GROTE VENT! KLAPKLAPKLAP!!!” En dat je je dat achteraf realiseert dat dit misschien niet zo slim was omdat je kind nu verwacht dat je elke keer een staande ovatie geeft als ‘ie een hap groene groente neemt..

8. Dat je bloedje bij oma ineens zonder te mopperen wél die bonenschotel eet. Hoe dan?!

9. Dat er een heel dun lijntje is tussen een gezellige we-zitten-zo-leuk-met-het-gezin-aan-tafel-sfeer en de toehoeeeeee-nou-eet-nou-alsjeblieft-je-bord-leeg-sfeer.

10. Dat je soms meer tijd kwijt bent met de presentatie op het bord (je weet wel, dat je kind dan vraagt of je van de macaronischelpjes een sculptuur van Woezel en Pip wil maken, het liefst die ene dat ze allebei een feesthoedje op hebben en een cadeautje in hun bek dragen) dan met het koken zelf.

Zijn jullie kinderen een beetje makkelijker eters?


Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

13 reacties

 • Reageren
  Marloes
  30/06/2017

  Mijn dochter van 2.5 lust helemaal niks. Af en toe een boterham met paté maar oh wee als er jam op zit…
  Marloes onlangs geplaatst…Mooier Leven gaat self-hosted!My Profile

 • Reageren
  Linda
  30/06/2017

  Ooit komt het goed. Ik was vroeger ook een draak met het eten en tegenwoordig eet ik dingen waar ik vroeger van over mijn nek ging.

  Ik heb ook wel eens verhalen gehoord van ouders die hun kinderen mee laten helpen met eten koken/proeven en dat dat ook helpt. Misschien dat dat nog een idee is?

 • Reageren
  Elisabeth
  30/06/2017

  Jim doet t meestal wel gord gelukkig. Het lijkt vooral te maken te hebben met hoeveel honger hij heeft. Als hij zo n twee a drie uur niet gegeten heeft gaat alles er prima in. Anders is t ook wel s moeilijk. Onze eis is tenminste te proeven van alles wat op t bordje ligt. Lustvient niet? Dan hoeft t niet. Maar meestal wil ie dan toch. ?
  Elisabeth onlangs geplaatst…Zwangerschapsupdate week 31 & 32My Profile

 • Reageren
  Kimberly
  30/06/2017

  Ook dit is maar een fase, misschien een heel lange, maar ook hier komt een einde aan. Echt! Toen ik een jaar of 6 was luste ik niets met “stukjes erin”. Pasta, rijst, wraps, ik wilde het echt niet eten. Aardappels, groenten en vlees ging dan nog wel. Toen ik een jaar of 10 was ben ik alles gaan proeven en nu lust ik bijna alles, op wat vlees(waren) en boter na. Ik kan me herinneren dat een strijd maken verschrikkelijk was. Ik denk dat hij toch wel gaat eten als ie honger krijgt..
  Hier hoef je je echt niet druk om te maken, ook dit komt goed!

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  30/06/2017

  Hahahahaha die taart en Woezel en pip structuur… wel ellende hoor dat gevecht iedere keer. Ik zou ook zeker feest vieren en iedere keer blij zijn mer iedere hap groente
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…We hebben de naam gekozen…denk ik…My Profile

 • Reageren
  Lisette
  30/06/2017

  Haha. Ik heb makkelijk praten, mijn zijn eet namelijk alles en weigert een croissant voor een boterham kaas. Hij eet zo de blauwe schimmelkaas en de inktvis van je bord…

  Soms doet hij wel eens moeilijk en ik heb er nooit een strijd van gemaakt. Eten moet gezellig en leuk zijn. Een moment samen, dus geen telefoons (falen we nog wel eens in) en wil je niet, dan eet je niet. Tot nu toe eet hij altijd uiteindelijk. Tenzij hij ziek is. Over warm eten kan hij wel onwijs zeuren. Hij eet echt liever kamertemperatuur brrr

 • Reageren
  Eva
  30/06/2017

  Haha hoe herkenbaar! Voora dat; we eten vanavond taartje/koekjes etc ? helaas werkt het niet altijd. Wel heb ik nu de echte taartjes met groente ontdekt (en de ijsjes met groente bij de appie!) dus brownies met bietjes erdoor heen ik ben all in het groente verstoppen tegenwoordig ???

 • Reageren
  Yvonne
  30/06/2017

  Sorry, niet herkenbaar 😉
  Ik heb altijd één regel gehad: geen strijd over eten, aan tafel is het gezellig. En er wordt zeker niet gedreigd met/over toetjes hier. Ik heb misschien wel makkelijk praten (of wellicht daardoor?) , want ons zoontje eet bijna alles.

 • Reageren
  Gerda
  30/06/2017

  Mijn oudste dochter heeft als peuter meer dan een jaar op kant-en-klaar pannenkoeken geleefd…

 • Reageren
  Gerda
  30/06/2017

  Het was dus kiezen of delen: iedere avond een hysterisch of een relaxed kind :–)))

 • Reageren
  Anneloes
  02/07/2017

  Heel herkenbaar! Als wij juichen wanneer ze groente eet dan spuugt ze het daarna juist uit dus wij houden ons mond wanneer ze het per ongeluk wel eet. 🙂

  Verder onderhandelen wij ook hoor. En dat werkt bij haar wel. Nog 3 happen en dan krijg je yoghurt of een ijsje en dan eet ze het ineens wel. Overigens geven wij zeker niet iedere avond een toetje.

  En onze dochter lust heel graag pasta dus dat eten we ook vaak omdat we dan weten dat ze in ieder geval iets eet. Gelukkig zijn we zelf ook meer van de pasta’s dan van de gekookte aardappelen!

 • Reageren
  Dana
  03/07/2017

  Net of het over mijn oudste van 4,5 gaat! Echt zooo herkenbaar! Maar zijn broertje van 1,5 is het tegenovergestelde, die eet en proeft alles! Oh wat is dat heerlijk.. Het is niet zo dat de oudste er ook goed van gaat eten helaas. Bij hem was het vanaf dag 1 al gedoe met vast voedsel eigenlijk.. hopelijk gaat het ooit beter! En hoop dat jullie tweede ook een betere eter is 🙂

 • Reageren
  Irene
  05/07/2017

  Zoooooo herkenbaar! Ons zoontje is zo’n slechte eter!, vanaf dag 1 eigenlijk al, veeeel te druk met andere dingen! En tips mbt goede sfeer/geen strijd/makkelijk zijn/niet onderhandelen met eten maakt allemaal niets uit als je kind gewoon slecht eet! Ben tegenwoordig blij dat hij íets eet.. maargoed, zelf was ik vroeger net zo, en eet nu alles! Alles is een fase zullen we maar denken.. 😉

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.