Herinneringen aan mijn kraamverzorgende (tweede keer)

Een goede kraamzorg is goud waard. Ze helpt bij de verzorging van je baby, doet medische checks, biedt een luisterend oor, zorgt voor een volle koelkast, een schoon huis en een lege wasmand, smeert duizend-en-één beschuitjes, ondersteunt bij de borstvoeding, assisteert bij een thuisbevalling en daarnaast zorgt ze ook dat de overige familieleden niks tekortkomen. Ook deze tweede keer mocht ik in mijn handjes knijpen met een fantastische kraamverzorgende.

De intake

Ik kan me nog goed herinneren wat ik tijdens de intake bij het kraamzorgbureau had gezegd: “mijn voorkeur gaat uit naar een wat oudere dame, een beetje een moederfiguur.” Stomverbaasd was ik dan ook toen een paar minuten na mijn thuisbevalling een jonge vrouw kwam binnenlopen die voor mijn gevoel niet ouder was dan een jaar of 26. Het schoot nog heel even door mijn hoofd wat ik destijds tijdens de intake had gezegd, maar mijn gedachten waren als sneeuw voor de zon verdwenen toen S. zich al direct over James ontfermde en uiterst liefdevol en professioneel vele taken op zich nam.

Duizendpoot

Als een duizendpoot bewoog ze zich door de kraamweek heen en er was haar werkelijk niks teveel. Of het nu ging om het strijken van mijn beddengoed voor een newbornshoot, het maken van de meest fantastische ontbijtjes, of het beantwoorden van al mijn vragen over mijn pasgeborene, S. stond altijd voor me klaar. En hoewel ik van mezelf niet een heel emotioneel persoon ben, vond ik dat op de een of andere manier heel ontroerend. Ik kon altijd met haar praten als het me eventjes teveel werd en ze bood immer een luisterend oor.

Gelachen

We hebben ook enorm gelachen met z’n tweeën, zoals de dag na de bevalling toen ik tegen S. zei dat ik echt even 20 minuten mijn extensions moest droogföhnen omdat de waxjes anders kapot zouden gaan. Stond ze daar als styliste mijn haar te doen terwijl ik (nog halfdood van de bevalling) over een stoel hing. En ook die keer dat ik haar de opdracht gaf om bepaalde make-up voor me uit te zoeken in mijn kast op zolder, leidde tot hilarische taferelen.

Veel respect

Ik schrijf dit artikel mede om mijn respect en waardering te uiten voor alle kraamverzorgenden in Nederland, want mán wat hebben zij een gigantisch takenpakket en wat brengt hun beroep een verantwoordelijkheid met zich mee. Het is multitasking next level. Ik zou oprecht niet weten hoe het zou moeten als deze mensen er niet waren geweest. Ik besef me na deze tweede keer kraamzorg weer eens temeer hoe hoog de werkdruk eigenlijk is en vooral ook hoe intensief de begeleiding is van een pas bevallen vrouw en haar gezin.

#BedanktKraamverzorgende

Het initiatief van Pampers om de Nederlandse kraamverzorgenden in het zonnetje zetten vind ik dan ook fantastisch en geheel terecht, want in mijn ogen zijn deze mensen van onschatbare waarde. Met de #BedanktKraamverzorgende campagne kun je je waardering uitspreken voor jouw kraamhulp. Herinner jij je bijvoorbeeld nog hoe je je voelde toen je kraamzorg voor het eerst bij je langs kwam na de bevalling? En wat heb jij van je kraamverzorgende geleerd dat je nooit meer zal vergeten? Wat maakte jouw kraamzorg een echte held(in) voor je? Wanneer je deze hashtag gebruikt, dan maak je kans om je kraamverzorgende kosteloos een bloemenbon namens Pampers te sturen.

Ook al heb ik mijn kraamverzorgende al uitgebreid bedankt na de kraamtijd, ik vind eigenlijk dat ik haar niet genoeg kan bedanken voor haar bijdrage want eerlijk is eerlijk, door haar was mijn roze wolk nog net een tikkie meer roze geworden.

Bekijk de prachtige video die Pampers heeft gemaakt voor deze #BedanktKraamverzorgende campagne hier:

 


Samenwerking met Pampers 

Dit vind je misschien ook leuk

4 reacties

 • Reageren
  Larissa
  14/09/2018

  Wat een mooi initiatief! Het lijkt me zo bijzonder als je een leuke kraamverzorgster hebt die je door die zware en mooie eerste week heen helpt. Wat goed dat er meer aandacht is voor alle kraamverzorgsters! Ze hebben het best zwaar volgens mij.
  Larissa onlangs geplaatst…Altijd druk, rust creërenMy Profile

 • Reageren
  Kirsten
  14/09/2018

  Mooi geschreven Sanne! Wij zijn nu 22 weken inverwachting van ons eerste kindje en ben heel benieuwd hoe de kraamtijd gaat verlopen. Bijzonder dat zulke mensen zoveel impact kunnen hebben. ?
  Kirsten onlangs geplaatst…Zo voelt het eerste teken van beweging in mijn zwangere buikMy Profile

 • Reageren
  Anoniem
  14/09/2018

  Ik vind dit dus zo geweldig! Mag zelf nu een jaar dit prachtige beroep uitoefenen, vol liefde en plezier! Het is soms idd hoge werkdruk maar ik doe het met mijn hart! Fijn dat het onder de aaandacht komt.
  Geniet van je lieve gezin Sanne!

 • Reageren
  Anne
  15/09/2018

  Haha je had wel andere zorgen dan ik tijdens je kraamweek (extensions föhnen en beddengoed strijken, hmpf , ik was al blij als ik meer dan 2 uur achter elkaar sliep en geen pijn had van de sectio wond).
  Goed initiatief om kraamverzorgenden in het zonnetje te zetten, is een groot goed dat we in Nederland hebben en moeten houden!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.