Help, mijn kind is te dun

‘Eet hij zo slecht?’ vroegen ze me de laatste keer bij het consultatiebureau. ‘Uw zoon is namelijk wel erg mager’.

Ik wist wel dat James altijd aan de slanke kant is geweest, maar ik heb daar nooit mijn vraagtekens bij gezet. Toen hij begon met lopen rond zijn eerste verjaardag, veranderde de chubby baby in een slanke dreumes. En dit slanke, dat is altijd zo gebleven. Altijd aan de ondergrens qua gewicht. Daarnaast is hij altijd lang geweest voor zijn leeftijd dus dat hij een beetje slungelig oogt, is mij niet vreemd. Zo was ik immers vroeger zelf ook.

Hoewel ik me er dus best bewust van ben dat James wat mager is, was ik toch verbaasd dat ze er bij het consultatiebureau vanuit gingen dat hij een slechte eter is. ‘In tegendeel’, antwoordde ik. ‘Hij eet juist erg goed en laat zelden iets staan’. Daar was geen woord aan gelogen. James eet graag brood en ook het avondeten gaat er zonder mopperen in (behalve pasta, daar is meneer wat minder dol op).

Toch is de opmerking van de mevrouw van het consultatiebureau me wel bijgebleven. Toen ik erop ging letten vond ik inderdaad dat zijn ribben wel heel erg zichtbaar waren. En zijn knieën behoorlijk knokig zijn. En ook die kringen onder zijn ogen, die nog wat meer leken op te vallen door zijn ingevallen koppie begon ik ineens te registreren. Zijn oma’s hadden er ook al eens iets van gezegd. ‘Als die jongen straks de griep krijgt blijft er niks van over’, drukten ze me op het hart.

Dus kreeg ik een missie. Ik wilde dat mijn kind zou aankomen. Hij kreeg van mij in plaats van twee broodjes mee naar school nu een extra plak ontbijtkoek mee. Ook ’s ochtends krijgt hij nu twee broodjes in plaats van één (en dat eet hij meestal helemaal op). Als hij thuis luncht op zijn ‘korte dagen’ dan verwen ik hem met een tosti of een broodje knakworst. ‘S avonds na het eten mag hij een toetje en soms een ijsje en tussendoor mag hij van mij wat maïsvingers, crackertjes, een soepstengel en natuurlijk altijd fruit.

Het werpt zijn vruchten af. Dat koppie is al minder ingevallen en ook rondom zijn middel lijkt het al minder ‘botterig’ te zijn.

Heb jij nog tips om hem te laten aankomen?

Dit vind je misschien ook leuk

16 reacties

 • Reageren
  Lieke
  23/02/2019

  Ik snap niet dat ze er altijd zo moeilijk over doen. De een komt minder snel aan dan de ander. Het hoeft niet zo te zijn dat diegene dan slecht eet. Altijd toen ik vroeger naar de GGD moest op de basisschool had ik altijd ondergewicht volgens hun.

 • Reageren
  Melanie
  23/02/2019

  Dat consultatiebureau maakt altijd ophef en maakt ouders onzeker. Geloof mij, mijn zoon is nog veel dunner dan James. Hij heeft nooit veel gegeten, wel gezond eet hij. Hij is nu 11 jaar, bijna nooit ziek. Maak je er niet te druk om. Het komt vanzelf goed. Het consultatiebureau adviseerde mij mijn zoon slagroom te geven, nog voor zijn 1ste verjaardag!!!!! Vond ik een raar advies. Volg je gevoel, volgens mij is James prima zoals hij is!

 • Reageren
  Ik
  23/02/2019

  Ja wat een gezeur. Mijn kids zijn ook dun. Dochter eet best veel maar beweegt ook veel. Zoon is geen broodeter maar avondeten eet hij erg veel.
  Toetje krijgen ze hier altijd maar willen ze niet altijd. Als ze thuis lunchen eten we altijd soep of (gebakken) ei of bakleverworst of broodje knakworst of pannekoek.
  James eet wel 2 broodjes dan is dat toch prima. Dat wil mijn zoon echt niet..

  Ik denk dat je goed bezig bent zo. Volproppen zou onzin zijn. Cb denkt soms alleen volgens de boekjes. Heb ik overigens nooit echt last van gehad. Beide slank maar ze gaan met hun eigen lijn mee. Prima toch.. Iedereen is anders net als bijv hoe je het op school doet…

 • Reageren
  Emma
  23/02/2019

  Zelf neem ik het advies van het cb te harte. Zelf vind ik mijn oudste te dun en mn jongste iets te zwaar en vraag dan of dit klopt. Ze weten mij dan wel gerust te stellen door te zeggen dit is de lijn van je kind. Ik geef mijn dochter weleens een extraatje als mijn zoon slaapt.

 • Reageren
  Linda
  23/02/2019

  Prima hoor dat je er wat aan doen.. wat extra erbij is echt niet verkeerd voor als ze ziek worden.
  Ik ben ook best wel fan van het cb. Maar ze zeiden van mijn zoontje dat ie aan de zware kant was rond zn 3e verjaardag (volgens de lijntjes)
  Ik zo waar dan? In zn dikke teen? Oh ja nu ik zo beter kijk. Nee je hoeft er niks mee te doen. Bij jou zagen ze het, dat is dan wel anders. Maar ze kunnen ook erg gericht zijn op de cijfertjes en dat geeft niet altijd een reëel beeld!

 • Reageren
  Yvonne
  23/02/2019

  Zo te horen/lezen is er niets aan de hand met James maar door door dit soort opmerkingen van het CB straks wél. Als jij hem nu extra ijsjes en toetjes e.d. gaat geven, dán wordt hij pas echt ongezond op de langere termijn.
  Aankomen kan beter door een extra volkorenboterham met boter en een extra aardappel of rijst.

 • Reageren
  Ingrid
  23/02/2019

  Ik denk dat hij jouw genen heeft, jij bent ook al zo slank! Wel lastig, meer eten als hij al goed at. Het klinkt alsof je het goed doet, met extra gezonde opties, twee boterhammen ipv een enzo. Ik ken wel mensen die extra havermout aten, gewoon tussendoor een bakje. En dan vijf ipv drie maaltijden, waarbij de extra maaltijden dus een schaaltje havermout zijn. Gezonde producten met veel relatief veel calorieën zijn bijvoorbeeld nootjes, avocado, bananen, mango.

 • Reageren
  Jantine
  23/02/2019

  Ik zou inderdaad gewoon een extra boterham en gezonde vetten geven. Eventueel een keer vaker ei op brood of volle yoghurt/kwark met fruit als tussendoortje. En ach… In mijn familie zijn de mannen ook allemaal ’te dun’ ligt gewoon aan de genen soms, dus maak je er ook niet té druk om.

 • Reageren
  Esther
  23/02/2019

  Over mijn zoon (3) werd precies hetzelfde gezegd. En hij is net als James, lang en altijd tenger geweest. Nou eet de mijne geen grote porties, maar wel voldoende. Het is dus echt zijn bouw en hij heeft dat van zijn vader. Maak me er zelf geen zorgen om! Alleen wat extra reserves zou ik voor hem wel fijn vinden. Het CB deed er verder ook niet vervelend over, maar gaf me wel als tip hem volle producten te geven: volle melk, margarine ipv halvarine en volle yoghurt. Vond ik wel een goeie! Misschien ook iets voor jullie

 • Reageren
  Maaike
  23/02/2019

  Ik zou het doen met gezonde vetten, banaan, avocado, lekker roomboter op brood, dat soort opties. Mijn slanke uk van 1 jaar en anderhalve maand krijgt het ook op deze manier. Gebakken in roomboter, volle kwark of yoghurt, broodjes met avocado of pindakaas, maar lastig blijft het!

 • Reageren
  Marcella
  23/02/2019

  Volle melk/yoghurt/kwark laten eten! Dat kregen wij oa als tip van de diëtist voor onze dreumes! En ligt ook wel een beetje aan welk CB je hebt hoor. Hier een 5 jarige die altijd te dun en klein is geweest, maar het enige wat het CB er van zei was ‘hij heeft gewoon het postuur van zijn moeder’.

 • Reageren
  Drennie1980
  23/02/2019

  Ach de consultatiebureau nazi. Zucht. Toen mijn zoon (10) 1 was kreeg mijn man te horen dat hij te dik was en allen thee zonder suiker mocht drinken en water. Tsssk, whatever. Nu is hij 10 en krijg ik van de schoolarts te horen dat hij te slank is. Hij eet ‘s ochtends 3 boterhammen en de rest van de dag voert hij de lintworm ook royaal ?. Vooral ‘s avonds. Hij is de hele dag door actief, dus verbrand ook veel naar mijn idee. Mijn oudste zoon (21) was volgens cb trouwens ook te dik toen hij nog baby was. Nu is het een gespierde spijker. Het cb is een noodzakelijk kwaad en hun advies nam ik zelf met een berg zout.

 • Reageren
  Manouk
  23/02/2019

  Je zou hem gezonde vetten kunnen geven zoals avocado (mits hij dit lust dan), roomboter op zijn brood ipv gewone boter, vette vis, volle melk ipv halfvolle, kokos (in alle vormen), pindakaas, noten en zaden, olijfolie

 • Reageren
  Lisanne
  23/02/2019

  Ik zou me er niet druk om maken zolang hij goed eet. Ik was als kind altijd “te dun”. Zelf de school arts vroeg of ik anorexia had. Ik at gewoon goed het was gewoon mijn bouw elk kind is anders. Nu is er niks meer van te zien?

 • Reageren
  Marloes
  25/02/2019

  Same here! Roomboter gebruiken, smoothie met avocado erdoor, soep met een scheutje slagroom erdoor enz.
  Helpt hier al bedt wel, maar is ook gewoon z’n figuur.
  Groetjes

 • Reageren
  Robin
  25/02/2019

  Bij het Consultatie Bureau hebben ze altijd maar 1 standaard waar ze naar kijken althans bij ons. Mijn dochtertje vinden ze veel te dik. Terwijl ze erg veel beweegt en gewoon normaal eet. Zo zielig ik heb dus niet echt tips haha wij hebben juist het tegenovergestelde probleem.;)

  X Robin
  http://www.thepastelsuitcase.com
  Robin onlangs geplaatst…RITUALS SAKURA REVIEWMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.