Help, mijn kind is allergisch voor alle zonnebrandcrèmes

Voor velen is de zon heerlijk, maar voor mijn oudste bloedje is het helemaal niet zo’n feestje. Hij is namelijk allergisch voor alle soorten zonnebrandcrème.

De ellende is zo’n drie jaar geleden begonnen. Toen begon ik te merken dat hij zodra de zon scheen, wel heel erg veel uitslag op zijn huidje kreeg. Het jeukte ook enorm. Constant zat ‘ie met mijn kleine handjes over zijn lichaam te krabben, tot jammerens aan toe. Ik probeerde hem dan ook zoveel mogelijk uit de zon te houden, maar ik smeerde hem uit voorzorg wel altijd in. Ik wilde niet dat hij naast die uitslag, óók nog eens een keer zou verbranden.

Heel lang hebben we dan ook gedacht dat het een warmte- of zonneallergie te was, omdat de uitslag altijd begon op te spelen zodra de temperaturen stegen.

Toch was er niet altijd een logisch verband met de zon en zijn uitslag. Ook wanneer hij gewoon lange kleren droeg (maar wel was ingesmeerd) dan kreeg hij rode, jeukende vlekken.

Toen ik op een keer vrij slordig was geweest met insmeren en de vlekken precies in de vorm begonnen te ontstaan waar ik met de zonnebrandcrème was geweest, begon voor mij een hoop duidelijk te worden. Dit was geen zonneallergie, dit was een allergische reactie op de zonnebrandcreme.

Erg merkenvast ben ik qua zonnebrandcrème voor de kinderen nooit geweest. Dan had ik weer iets van Kruidvat eigen merk, dan weer iets van Vision en weer een andere keer van Nivea.

Ik besloot dus voor James direct over te stappen op een zonnebrandcreme zonder toevoegingen. Zo puur mogelijk moest het zijn.

Ook dat mocht echter niet baten. De uitslag bleef komen.

Ik zag geen andere oplossing dan hem met zonnig weer te hullen in uv-kleding en het insmeren te beperken. Gelukkig heeft hij op zijn gezicht geen last van uitslag, dus dat gebied kan ik gewoon insmeren. Ook zet ik hem een petje op wanneer de zon tevoorschijn komt.

Ik heb nog geen zonnebrandcrème gevonden waar hij geen uitslag van krijgt helaas. Dus mochten jullie nog tips hebben, dan hoor ik dat graag.

Uitgelichte afbeelding: Olga Pink via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

44 reacties

  • Reageren
    Didi
    14/06/2019

    Ik heb een zongevoelige huid en krijg standaard last van blaasjes en rode uitslag als ik een dag in de zon gezeten heb. Ik heb verschillende merken zonnebrand uitgeprobeerd, maar daar zaten ingrediënten in waar mijn huid fel op reageerde. Sinds drie jaar gebruik ik Ladival en sindsdien geen uitslag of blaasjes meer gehad! Ladival is mijn redder in nood! (Te koop oa bij de Etos).

  • Reageren
    Eline
    14/06/2019

    Mijn zoon verdraagt ook bijna niks, maar bij ons werkt Suncover spf 30 van Dr Jetske Ultee heel goed! Gewoon online verkrijgbaar (ook niet echt duur) en wordt gratis de volgende dag thuis geleverd. Zeker het proberen waard!

    • Reageren
      Anja
      14/06/2019

      Onlangs met mijn (toen) 6 maanden oude zoontje op vakantie naar Gran Canaria. Hij heeft een enorm gevoelige huid dus uitgebreid research gedaan en uitgekomen bij Dr. Leenarts (zonder rotzooi, met allergiekeurmerk etc). Om Te testen een klein beetje op zn been gedaan, ging goed, dus helemaal ingesmeerd. Je raadt het al; binnen een minuut een vuurrood gezicht! Het leek wel of mn kind volledig verbrand was zo rood! Haal ik hem laatst op van t kdv, ruikt ie lekker, hadden ze hem dus ingesmeerd. Ik verbaasd, welk merk? 1 vd action, naaaaaah, schiet mij maar in de kerstboom haha. Wellicht werkt t ook voor James. Fijne vakantie!

    • Reageren
      Nynke
      14/06/2019

      Ladival en Suncover zijn volgens mij echt aanraders.
      Wat hier ook goed werkt: Biodermal (de enige waar ik geen uitslag van krijg) en de zonnebrand van Dr. Leenarts.
      Succes, hopelijk vind je iets dat werkt!

      • Reageren
        LAVIESANNE
        14/06/2019

        Helaas werkte Dr Leenarts niet.. uncover vind ik ook nog wel een goede tip!

    • Reageren
      Michelle
      14/06/2019

      De Leenarts zonbescherming? En anders Ladival, Ultrasun of de Suncover.

  • Reageren
    Jasmijn
    14/06/2019

    Mijn zoontje Noah is ook super gevoelig. His kan alleen tegen de producten van Jetske Ultee. Suncover. Misschien een tip voor jou.

    • Reageren
      LAVIESANNE
      14/06/2019

      Die lees ik vaker hier! Goeie tip!

  • Reageren
    Lotte
    14/06/2019

    Piz buin allergy werkt voor mij heel goed. Met nivea etc. ook altijd uitslag. Succes! Erg lastig.

    • Reageren
      Eva
      14/06/2019

      Hoi Sanne, in Spaanse landen verkopen ze het merk Ecran. Ik kom uit een gezin waar iedereen op van alles reageert door een overgevoelige huid. En Ecran (waar je overigens ook de beste aftersun van de hele wereld van hebt, ruikt heerlijk en verkoelt super goed) heeft niemand last van bij ons! Misschien kun je er eens naar kijken in Menorca. Misschien een tip (misschien niet zo netjes maar het proberen waard..) doe een beetje uit een fles in de winkel op een klein plekje op zijn huid. Dus voordat je de fles koopt. Dan kun je eerst even op een klein gebied testen of het wat is ;).

      • Reageren
        LAVIESANNE
        14/06/2019

        Hi Eva, wat fijn dat je zo meedenkt! Ik ga eens even speuren naar Ecran. Xx

  • Reageren
    Jojanneke
    14/06/2019

    Hier ook een mannetje die van zonnebrand uitslag krijgt. Wij gebruiken nu de zonnebrand van La Roche Posay (factor 50), en dat gaat tot nu toe prima!

    • Reageren
      LAVIESANNE
      14/06/2019

      Oja die zie ik ook wel eens liggen. Thanks voor je tip!

  • Reageren
    Myrthe
    14/06/2019

    Wij gebruiken voor de overgevoelige huid van de jongste suncover van Jetske Ultee. Het enige waar hij tegen kan!

    • Reageren
      LAVIESANNE
      14/06/2019

      Hoor ik goeie verhalen over. Jij ook bedankt voor je tip💋

  • Reageren
    Romina
    14/06/2019

    Mijn dochtertje is erg gevoelig. Wij gebruiken het huismerk van de DM drogist uit Duitsland. Dit is de enige die voor haar werkt. In Nederland hebben we alles gehad van duur tot goedkoop maar niks werkte

    • Reageren
      LAVIESANNE
      14/06/2019

      Wij wonen dicht bij Duitsland dus zal het onthouden voor als ik volgende x weer in de DM sta 🙂

  • Reageren
    Antje
    14/06/2019

    Mijn dochter is ook allergisch voor vele zonnebrand crème. We gebruiken nu naif daar heeft ze geen reactie op

  • Reageren
    Britt
    14/06/2019

    Dr. Leenarts is de dermatoloog van mijn vriend. Zij zit in het Rode kruis ziekenhuis in beverwijk en heeft sinds kort haar eigen producten. Misschien zit daar iets tussen?

  • Reageren
    Cherish
    14/06/2019

    Bij onze dochter hetzelfde probleem. Nu eindelijk kan ze wel tegen die van kruitvat sensitive. Maar ze krijgt nog steeds uitslag (niet in haar gezicht) maar dit heeft te maken dat ze allergisch is voor haar eigen transpiratie, net zoals ik. Met warme dagen ‘s avonds even huid afspoelen onder de douche en goed vet insmeren. Dat helpt bij zowel bij mijn dochter, als bij mijzelf. Dus misschien is het niet de zonnebrand, aangezien je al aangeeft dat hij het niet in zijn gezicht krijgt. Het gezicht is juist gevoeliger dan de huid.
    Cherish onlangs geplaatst…Confession: Ik vind mijn grote borsten tijdens de zwangerschap maar niks!My Profile

    • Reageren
      LAVIESANNE
      14/06/2019

      Afdouchen moeten we inderdaad alerter op zijn. Thanks voor je suggesties!

  • Reageren
    Marloes
    14/06/2019

    Naïf of biodermal doen t hier goed!!

  • Reageren
    Lotus
    14/06/2019

    Werkt de zonnebrand van Dr. Leenarts niet? Speciaal voor kindjes/mensen met allergie. Is ontwikkeld door een dermatoloog die in het brandwonden ziekenhuis in Beverwijk werkt!

    • Reageren
      LAVIESANNE
      14/06/2019

      Nee helaas. Was geen succes.

      • Reageren
        Debbie
        15/06/2019

        Wellicht is Island Tribe een optie? Is geen creme, maar een soort vaseline achtig spul. Is hier een hele favorietje. Succes!

  • Reageren
    Kirsten Mamagiscj
    14/06/2019

    Je hebt er nu helemaal niks aan, maar je kunt allergieonderzoek laten doen naar bepaalde stoffen. Vergelijk de ingrediënten van de producten eens waarbij James eerder last kreeg. Zie je overeenkomsten tussen al deze producten, dan kun je navragen of er op deze bepaalde stoffen getest kan worden. Een vriendin van mij heeft zo uiteindelijk uitgezocht gekregen waarom ze echt geen enkele zeep/douchegel kon gebruiken. Inmiddels weet ze op welk stofje ze moet letten, dat maakt de zoektocht naar een goed werkend product wellicht een stuk makkelijker!

    Succes en nog een fijne vakantie gewenst!
    Kirsten Mamagiscj onlangs geplaatst…Wereld Bloeddonordag: Ben jij donor?My Profile

  • Reageren
    Sanne
    14/06/2019

    Suncover van Dr Jetske Ultee!!! Fijne vakantie!

  • Reageren
    TIneke
    14/06/2019

    Zerah heeft een hele fijne op basis van calamine wat de huid heel erg kalmeert en Lush had ook altijd een hele fijne weet niet of die er nog is was een vaste vorm vierkant blok.

  • Reageren
    Sophie
    14/06/2019

    Hey Sanne!

    Eigenlijk klinkt je verhaal wel degelijk als zonne/hitte allergie. Dit kan juist heel goed voorkomen op plaatsen die gekleed zijn, gezien het vaak voorkomt op plekken waar men zweet en warm is. Zonnebrand kan het soms ver ergeren, doordat de poriën meer worden afgesloten na het smeren. Dat het gezicht gespaard blijft komt ook vaak voor bij zonne-allergie. Kinderen zijn vaker aangedaan dan volwassenen.
    De tip hierboven van afspoelen (zweet vermijden) en koelen werkt misschien nog wel het beste.

    Laterz!
    Sophie werkhoven

  • Reageren
    laviesanne.nl
    15/06/2019

    There is nice bonus for victory. laviesanne.nl
    http://bit.ly/2KvLGhC

  • Reageren
    Renée
    15/06/2019

    Hi Sanne, als kind had ik dit ook. Vooral nivea was verschrikkelijk. Via de huisarts kreeg mn moeder toen iets op recept bij de Apotheek. Ben de naam vergeten maar je kunt goed laten testen of het een specifiek ingrediënt is waar James niet tegen kan. Goede kans dat Uncover, Vichy en andere neutrale dingen wel lukken. Ik groeide er met een jaar of 16 overheen.
    Succes en fijne vakantie!

  • Reageren
    Denise
    15/06/2019

    Alle zonnebrand crèmes die je gebruikt hebt meenemen naar de dermatoloog en om advies vragen 🙂 of zelf elk ingredient gaan vergelijken “:)

  • Reageren
    Laura
    15/06/2019

    Hoi Sanne,
    Ik heb nu Zonnebrand van Lush het heet Sunblock. Het is in vaste vorm. Maar lush is ook heel natuurlijk. Hopelijk heb je er iets aan

  • Reageren
    Cindy
    15/06/2019

    Ik gebruik No Ad omdat ik vaak zonne-allergie had. Heel fijn spul factor 50, of 30. Online te koop. Misschien helpt t ook bij allergie voor zonnebrand.

  • Reageren
    Julia
    15/06/2019

    Mijn vriend heeft hier ook last van en gebruikt alleen olie vrije zonnenbrand crème daar reageert hij niet op! Dit is van Lancaster en verkopen ze ook voor kinderen bij douglas of ICI paris! P.s. Op Schiphol hebben ze vaak aanbiedingen 😉
    Julia onlangs geplaatst…LALAALLALAMy Profile

  • Reageren
    Maaike
    15/06/2019

    Same here! In Spanje hij de apotheek Ladival zonnebrand gekocht en het probleem is over! En lang niet zo duur als de zonnebrand van de Nederlandse apotheken. je kunt meteen even kijken op Menorca, daar verkopende het zeker!

  • Reageren
    Joyce
    15/06/2019

    Mijn dochter is ook allergisch voor zonnecreme. Wij zijn nu heel enthousiast over P20. Is een lotion en geen crème. Tot nu toe geen enkele reactie en een goede bescherming tegen de zon.

  • Reageren
    Yicke
    16/06/2019

    De zonnecrème van Naïf is ook redelijk “zuiver”. Wel een witte pasta, je kind ziet een pak grauwer met dat goedje op zijn gezicht, maar als er niets anders werkt… Wij gebruiken liever die van La Roche Possay, omdat die vlotter uitsmeert, maar Naïf is misschien ook een goede tip?

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.