Help, mijn borsten zijn nog niet zindelijk!

Borstvoeding, het is me wat. Omdat ik bij James maar een korte periode borstvoeding heb gegeven, vind ik mezelf nog steeds een groentje op dit gebied en valt er voor mij nog een hoop te leren. Iedere dag loop ik wel tegen bepaalde dingen aan. Bijvoorbeeld dat mijn borsten nog helemaal niet zindelijk zijn…

Allereerst wil ik even zeggen hoe ontzettend relaxed ik het vind dat ik nu ‘live’ borstvoeding geef (bij James heb ik een paar weken fulltime gekolfd). Isé is nu drie weken oud en ze heeft tot nu toe enkel melk uit de borst gekregen. Ik moet toegeven dat het heus niet altijd rozengeur en maneschijn is met die borstvoeding. Het aanhappen doet bij tijd en wijle écht veel pijn en het is natuurlijk soms best onhandig dat de voedingen allemaal op mij neer komen en ik verder niks uit handen kan geven. Met kolven natuurlijk wel, maar de voorraad die ik nu heb aangelegd wil ik graag bewaren voor gelegenheden dat er daadwerkelijk nood aan de man is en niet voor als ik ‘even geen zin heb’ – wat natuurlijk best wel eens voorkomt. Bijvoorbeeld als het 3.00 ’s nachts is…

Vond ik het bij James vooral een gepriegel om mijn tepel elke keer in zijn mond te porren, lijkt Isé veel meer een natuurtalentje en gaat het vanaf het begin af aan al vrij soepel met aanhappen. In het begin heb ik nog wel eens tepelhoedjes gebruikt als het aanhappen me te lang duurde, maar inmiddels liggen deze hulpstukken alweer een tijdje in de kast. Nu mijn borsten ook weer van een astronomische cupmaat zijn geslonken tot normaal niveau heb ik eigenlijk niks te klagen.

Iets waar ik nog wel aan moet wennen is dat ik mijn kleding enigszins moet afstemmen op de borstvoeding (veel bloesjes en borstvoedingshempjes dus) én het feit dat mijn borsten nog niet zindelijk zijn. Met dat laatste bedoel ik dat mijn borsten nog steeds spontaan melk verliezen tussendoor en dat ik geregeld met behoorlijke vlekken melk in mijn bh en/of shirtje zit. Deels weet ik het op te vangen met zoogcompressen maar het wordt afgeraden deze pads ’s nachts ook te gebruiken want het schijnt dus dat je borsten daardoor helemaal niet zindelijk worden en dat je bovendien een grotere kans op borstontsteking loopt als je ze te lang inhoudt.

Dus lig ik ’s nachts op een groot badlaken om de lekkage op te vangen en vervang ik twee keer per nacht mijn pyjama om te voorkomen dat ik linea recta naar de wet t-shirt contest kan. Ik heb al heel wat afgegoogeld om uit te zoeken hoe ik mijn borsten zo snel mogelijk zindelijk krijg en de adviezen variëren van de ‘deurbeltechniek’ (je tepel indrukken alsof je aanbelt), tot de ‘self hugging’-techniek waarbij je je armen voor je borsten kruist, tot andere fratsen waarbij je je melkklieren dubbelvouwt.

Tot nu toe heeft het nog allemaal niet mogen baten en lekt mijn voorgevel er nog vrolijk op los. Ben toch benieuwd wanneer die lekkage eindelijk de kop ehh tepel ingedrukt wordt..

Als jij nog tips hebt? Ze zijn welkom!

 

Dit vind je misschien ook leuk

27 reacties

 • Reageren
  Diantha
  11/11/2017

  Is ze weer, voor al uw gratis borstvoedingsadviezen? Wel superirritant dat gelek, ik zou daar ook geen trek in hebben. Het duurde bij mij zo’n 6 maanden maar heb nooit echt lekkage gehad omdat ik gewoon altijd pads in had. ’s Ochtends na het douchen schone (Lansinoh) en die deed ik de hele dag gewoon per kant in en uit bij het voeden. ’s Nachts deed ik ze in een voedingstopje. Die twee keer dat ik probeerde of het al zonder kon was ik dan kletsnat. Rond 6 maanden was het over. Nog nooit gehoord dat je daar borstontsteking van kan krijgen? Ik heb er wel een gehad maar dat was na ongeveer een jaar dus dat had hier niks mee te maken.

  • Reageren
   Simone
   11/11/2017

   Zo heb ik het de eerste maanden ook gedaan! 1 keer daags schone in, en verder niet, ook snachts gewoon met een soepele bh en pads gaan slapen. Bij mij duurde 2 maanden geloof ik:) succes!!

  • Reageren
   La Vie Sanne
   11/11/2017

   Dank voor je tips weer Diantha! Phoe dat het wel zes maanden kan duren joh! Ik draag nu dus ook ’s nachts een voedingsbh maar vind dat helemaal niet prettig omdat het zo strak zit. Dus nu maar gewoon een badlaken waar ik op lig zodat ik gewoon lekker kan lekken.

 • Reageren
  Anke
  11/11/2017

  Wat een interessant stukje met hilarische zinnen ertussen 🙂 ik heb nog nooit gehoord dat je borsten zindelijk kunnen worden, ik heb net als jij een paar weken fulltime gekolfd nadat het borstvoeden zelf op allerlei fronten niet goed liep… zo blij te lezen dat dat met een 2e baby heel anders kan gaan!

  • Reageren
   LA VIE SANNE
   11/11/2017

   Haha ja voor mij is er ook een hele nieuwe wereld opengegaan qua terminologie?

 • Reageren
  Leonie
  11/11/2017

  Ha. Die lekkende borsten heb ik heel lang gehad. Zo’n 9 maanden geloof ik. Ik heb de pads van
  Leonie onlangs geplaatst…Mamaupdate #54 – “Nijt”My Profile

  • Reageren
   Leonie
   11/11/2017

   Oops.. iets te snel. De pads van Natusan (andere merken lekte ik zo doorheen) gebruikt.
   En de deurbeltechniek idd… maar ach. Als ik zo’n pad in deed was dat net zo makkelijk, haha. Iets relaxter voeden dan dat je om die reden ook nog je houding moet aanpassen.
   Pfoe.. kheb me in die 15maanden dat ik nu voed toch al een hoop onder gespoten met m’n melk, hahaha. Herkenbaar??
   Leonie onlangs geplaatst…Mamaupdate #54 – “Nijt”My Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  11/11/2017

  Nou dat wist ik dus niet dat je ze snachts niet in mag. Bij mijn spruit 8 maanden in gehad en nu ook nog dag en nacht. Ik lek eigenlijk nooit door en van zindelijk worden had ik nog nooit gehoord wel vet interessant ik ga het meteen googlen.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…De broertjes…De eerste ontmoeting…Hoe ging het?My Profile

 • Reageren
  Nikki
  11/11/2017

  Wow, ik was dit dus compleet vergeten! Hier ook 2 weken live gevoed en daarna nog 6 weken fulltime kolven door omstandigheden (helll!!) Maar idd fijn om te horen dat het met een tweede anders kan! En tips tegen lekken heb ik niet… Had s avonds altijd een soort losse sportbeha aan waar k m’n pads in had. Werd alsnog vaak genoeg nat wakker herinner ik me nu…

 • Reageren
  Carlijn
  11/11/2017

  Haha zindelijke borsten. Heb geen tips helaas, ik liep met van die pads in m’n bh. Ben vooral blij om te lezen dat alles zo goed gaat en Isé een goed aanhappend natuurtalentje is.

 • Reageren
  Romy
  11/11/2017

  Dat lekken kan best lang duren ja, duurde bij mij wel 5 maanden ofzo. Maar toen was het al wel minder erg. S nachts zou je een hemdje kunnen proberen en er een hydrofiel erin? Paar keer vouwen tot een lange strook bedoel ik dan. Verder vind ik de pads van Natusan absoluut de beste, die gaan nooit zweten. Super fijn dat het nu zo goed gaat! En het wordt alleen maar makkelijker 🙂

 • Reageren
  Heleen
  11/11/2017

  Gelukkig hapt Isé goed aan, dat fulltime kolven is heel vervelend! Ik droeg een sportbh-achtig dingetje (paar euro bij de action) met tietenpads erin, maar de eerste drie maanden werd ik redelijk vaak wakker met een nat shirt. Op een gegeven moment heb ik er inlegkruisjes bij geplakt, omdat de compressen niet meer voldoende waren ? Maar ik vond t zoiezo vervelend, want toen mijn borsten weer “soepel” waren, zaten de pads ook niet meer op hun plek als ik bijv. op mijn zij ging liggen.

 • Reageren
  Benay
  11/11/2017

  Sorry, geen tips. Wel herkenbaar. Heb ons dochtertje een jaar bv gegeven en mijn borsten hebben zeker tot 9 maanden gelekt. Daarna was het sporadisch een druppeltje dat ontsnapte als ze lag te drinken en mijn tsr op gang kwam.

 • Reageren
  Elisa
  11/11/2017

  Bij mij duurde het 2 maanden toen is het lekken gestopt en waren ze “zindelijk” geef nu 7 maanden bv. Hoor ook wel dat ze de hele bv periode lekken. Merkte dat het even duurt voordat vraag en aanbod goed is afgestemd mijn borsten weten nu wat mijn dochter nodig heeft en maakt niet meer teveel wel heb ik ook vaste kolf momenten ingesteld zodat de productie niet terugloopt wat snel gebeurt als je geen nachtvoedingen meer geeft.

 • Reageren
  Liset
  11/11/2017

  Huh, ik heb hier nog nooit van gehoord! Zindelijke borsten? Dan zijn die van mij nooit zindelijk geweest toen ik borstvoeding gaf ;). Ik lag altijd met zo’n hydrofieldoek te slapen in mijn pyjama, haha. En overdag van die siliconen Lilypadz. Nou ja, heb er verder geen problemen van gehad zoals ontstekingen of andere gekkigheden.
  Liset onlangs geplaatst…Review | MAC Cosmetics Snow Ball Mini Lip Gloss kit NudeMy Profile

 • Reageren
  Lis
  11/11/2017

  Ow ja lekkende borsten.. Ik heb m’n gehele bv periode gelekt en dat was beide keren zo’n 18 maanden. Ik had ’s nachts altijd een bvbh aan met pads en in t begin ook nog aan allebei de kanten een hydrofiel dubbel gevouwen ertussen. Het werd gelukkig wel minder maar heb nooit zonder pads gekund.. Succes!

 • Reageren
  eva
  11/11/2017

  Nu 2e kindje en ik slaap ook met pads, nog nooit gehoord dat dat niet mag. Ik verschoon ze regelmatig.
  Verder hoorde ik wel dat kolven voor 6weken afgeraden wordt, omdat kindje en je borsten op elkaar afgestemd worden dan, nu vraag je meer dan je kindje nodig heeft… ik weet niet of het daarmee ook een beetje kan te maken hebben.

 • Reageren
  Carrieremamma
  11/11/2017

  Geen tips hier… Die van mij deden het niet ?
  Carrieremamma onlangs geplaatst…WINACTIE: Get to know the blogger hopMy Profile

 • Reageren
  Marieke
  11/11/2017

  Wat fijn dat het zo lekker loopt! Hier helaas een minder fijne ervaring met borstvoeding. Weet niet of ik het nog eens zou willen proberen..

 • Reageren
  Xenia
  11/11/2017

  Hier geen ervaring en dus geen tips, maar wil wel even zeggen dat ik vind dat je super leuk schrijft! Ik ben hier voor het eerst, maar kom zeker vaker buurten!
  Xenia onlangs geplaatst…Get To Know The Blogger Hop + winactie!My Profile

 • Reageren
  Annemiek
  11/11/2017

  Hilarisch verhaal!

  Ik heb net een jaar BV achter de rug, altijd met pads in een topje geslapen. Wat ik trouwens altijd als erg heftig heb ervaren waren de lekkende borsten tijdens de seks ?. Waterval….

 • Reageren
  Michelle
  11/11/2017

  Oh dat van die ontsteking door pads ‘s nachts wist ik ook niet! Morris heb ik 9 maanden borstvoeding gegeven; toen was ik weer zwanger en wilde hij niet meer. ‘s Nachts altijd met zachte voedingsbeha met pads geslapen, en nu met Benjamin doe ik het ook alweer 10 weken zo. Die van mij zijn de eerste keer nooit zindelijk geworden, dus daar heb ik ook dit keer een hard hoofd in. Lekken for life hoor hier. ?
  Michelle onlangs geplaatst…MEGA HERFSTSHOPLOG NAJAAR 2017My Profile

 • Reageren
  Eva
  12/11/2017

  HM voedingstops zijn ideaal! Zitten een beetje strak dus fungeren als soepele bh voor in de nacht. Ik deed dan ook pads in. Heb je die lillypads al eens gezien dan creeer je een soort vacuüm wordt het niet zon natte boel, vond ik echt top dingen!

 • Reageren
  Sanne
  12/11/2017

  Hier waren die ‘natte nachten’ na de kraamweek voorbij… Overdag wel pads gebruikt. Vooral tijdens voeden. En voor ik ging douchen kolven anders had douchen geen zin 😉

 • Reageren
  Romina
  17/11/2017

  Hoi,

  Ik sliep met een in 4 gevouwen hydrofiel in m’n borstvoedingstopje, dat verschoonde ik bij elke voeding. Na een tijdje kon ik met wasbare borstcompressen van Little Lamb goed en nu bij 6 maanden heb ik enkel in de ochtend nog soms last van lekjes.

 • Reageren
  Ingrid
  19/11/2017

  Zindelijke borsten? Ik heb bijna 14 maanden bv gegeven aan mijn zoon, maar altijd pads gebruikt, dag en nacht. Nog nooit gehoord dat je borsten zindelijk kunnen worden..? Heeft een lacatatiekundige je dat verteld? Nu zwanger van de tweede, dus erg nieuwsgierig 😉

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.