Help ik snurk!

“Heb je lekker geslapen?” vroeg ik mijn vriend ’s ochtends toen ik mijn ogen open deed en zag dat hij al wakker was en op zijn telefoon zat te klooien. “Eh nou niet niet echt eigenlijk. Je begon ineens te snurken”, antwoordde hij.

Ik keek verbaasd op. Ik snurken? Dat kon ik me haast niet voorstellen. Ik ging na of ik me er iets van kon herinneren. “Volgens mij ben ik ook een beetje verkouden” antwoordde ik. Dat was ook echt zo, ik was wat snotterig en dat zorgde er voor dat ik ’s nachts niet echt lekker kon ademhalen en mijn neus vaak dichtzat. Dat kon natuurlijk een verklaring zijn voor mijn gesnurk.

“Nou ja vervelend”, zei ik. “Sorry. Als het nog een keer gebeurt dan moet je me maar een por geven. Of je gaat even op zolder liggen”.

Eerlijk gezegd had ik verwacht dat dat snurken na mijn verkoudheid wel over zou zijn. Er zijn inderdaad weer een paar weken geweest dat ik, althans volgens mijn vriend, stil was ’s nachts. Maar inmiddels is het weer volop begonnen. Niet heel hard, maar wel duidelijk genoeg om iemand blijkbaar uit z’n slaap te houden.

Een por in mijn zij om me te laten stoppen heeft overigens daarbij niet veel zin, want dan schrik ik me echt kapot en dan kom ik daarna ook niet meer in slaap. Heel af en toe gaat mijn vriend op zolder liggen als het gesnurk hem te lang wakker houdt. Wel zielig vind ik. Ik heb aangeboden om op zolder te slapen, maar dat vond ‘ie ook niet zo’n gezellig idee.

We zijn ook een beetje aan het kijken of het werkt als hij eerder gaat ‘inslapen’ dan ik. Dan wacht ik even tot hij slaapt en doe dan pas zelf een poging.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het niet bepaald charmant vind dat ik blijkbaar ineens snurk. Vind het echt iets voor oude mannen eigenlijk… Oude mannen die teveel gedronken hebben. Niet echt iets voor vrouwen in mijn leeftijdscategorie. Ik kan dus gerust zeggen dat ik me er een beetje voor schaam.

Ik zou ook niet weten waar het vandaan komt. Ik schijn ook vooral te snurken als ik op mij zij lig, terwijl de meeste mensen snurken als ze op hun rug liggen. Het zou iets hormonaal kunnen zijn, dat houd ik mezelf in ieder geval maar voor…

Mocht je nog tips hebben, ik hoor het graag!

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Didi
  22/04/2020

  Heb je last van hooikoorts? Misschien dat je neus daarom dicht zit? Dit zou nou wel iets zijn wat ik met de huisarts zou overleggen als het een paar maanden aanhoudt.

  • Reageren
   Brenda
   23/04/2020

   Mijn vriend snurkt verschrikkelijk hard plotseling sinds een jaar of 3. Wij zijn naar de KNO arts geweest omdat het echt mijn nachtrust kost. Hij wilde een operatie nog even uitstellen. Hij adviseerde ons om een klein neusklemmetje te kopen. Die zijn echt top! Zodra hij het klemmetje in heeft hoor ik hem niet meer. En als hij snachts perongeluk uit zijn neus valt word ik gelijk weer wakker van gesnurk. Het zijn oranje buigbare klemmetjes die je online kan bestellen van het merk “airmax” (net als de nikes lol) Ik zweer bij die klemmetjes!
   Hopelijk heb je er iets aan.
   Groetjes

 • Reageren
  Renee
  22/04/2020

  Oordoppen ? mijn vriend slaapt ramvast incl op z’n rug en heel hard snurken en ik word wakker van een fluitend musje buiten. Geen goeie slaapcombo dus al 7 jaar zijn oordoppen m’n beste slaapvriend. Heel kak maar continu apart slapen vinden wij ook bere ongezellig en ook dit wordt gewenning, een soort van.

 • Reageren
  Sara
  23/04/2020

  Wat vervelend dat dat er ineens is. Ik herken het ook wel dat als ik verkouden ben, dan adem je veel zwaarder. Bij mijn man merk ik het soms als hij op een bepaalde manier ligt. Als ik hem dan zachtjes omdraai een stukje, dan stopt het weer. Misschien heb je daar nog wat aan

 • Reageren
  Lotte
  23/04/2020

  Ik snurk ook. Mijn man sliep altijd met oordoppen, daar kreeg op een gegeven moment verstopte oren. Ook niet echt de bedoeling. Na een doorverwijzing van de huisarts kwam ik bij een kno arts terecht die me een slaaptest liet doen. Je slaapt dan een hele nacht met een kastje om en overal plakkers om de kwaliteit van je slaap te registreren. Daaruit bleek dat ik ongeveer 5 ademstops per uur heb en dat is net de drempel om een snurk beugel vergoed te krijgen. Sinds ik die heb is het weer stil ‘s nachts. Ik merkte zelf niets van dat ik snurkte, maar word nu wel meer uitgerust wakker.

 • Reageren
  Monika
  23/04/2020

  Zeker een bezoek aan de kno arts maken. Ik snurk ook en vond het echt niet charmant. Dus besloot ook stappen te ondernemen. Blijk ik slaapapneu te hebben, iets wat onschuldig lijkt maar als je zoals ik 30 stops per uur hebt kan dat heel ongezond zijn voor je lichaam ! Ik dacht ook dat het bij oude dikke mensen voorkwam. Ben zelf 50.

 • Reageren
  Michelle
  23/04/2020

  Ik sliep met oordoppen in! Mijn man snurkte zo hard, sinds ongeveer 4 jaar g iedere nacht, de hele nacht. Op zijn zij, rug het maakt niet uit. Uit onderzoek blijkt: slaapapneu ? het geluid wat hij produceerde was *hou je vast* 88 dB. Nu heeft hij een cpap en is het snurken verleden tijd ?

  • Reageren
   Elisa
   23/04/2020

   Mijn vriend slaapt ook met een Cpap, maar wat maakt dat ergerlijk veel lawaai! De lucht suist enorm waardoor het lekkage lijkt (alsof het masker niet goed aansluit) maar niet lang genoeg om actie te ondernemen volgens de deskundigen.
   Toevallig tips hiervoor…? 🙂

   • Reageren
    Rianne
    20/08/2020

    Hoi Elisa,
    Ik heb zelf slaapapneu en slaap sinds mijn 27e met een masker en cpap. Dit masker hoort niet te lekker en mijn cpap maakt ook echt niet heel veel geluid, ik hoor hem helemaal niet meer zelfs 🤷‍♀️. Neem eens contact op met de leverancier van het apparaat en vraag een passessie aan van verschillende maskers. Laat dan ook even het apparaat nakijken. Wellicht is een ander masker een oplossing.

 • Reageren
  Shirley
  23/04/2020

  Ik snurk ook, haha. Eigenlijk al mijn hele leven en behoorlijk hard ook. Ben altijd een KNO-kind geweest en heb ook vaak mijn mond open. Mijn vriend slaapt gelukkig overal doorheen. Ik ga alleen nooit met anderen op een kamer, inderdaad vanwege die schaamte. Mijn vriend snurkte nooit maar sinds twee jaar wel heel erg. Hij is aardig wat aangekomen en daar heeft het bij hem mee te maken.

 • Reageren
  Kirsten Mamagisch
  28/04/2020

  Ahhh ik kan me goe voorstellen dat je het snurken nogal oncharmant vindt. Ik ben zelf astmatisch en heb hooikoorts, dus wanneer ik ook nog een verkoudheidje erbij heb, is het bij mij ook bal. ‘Gelukkig’ kan de heer des huizes er ook wel wat van en slaapt hij overal doorheen. Maar hij vindt het vooral schattig. ‘Je lag zo lief te knorren’, zegt ie dan… hahaha. Verschrikkelijk toch?!
  Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Rente op je spaargeld? Zo doe je dat met koopzegels!My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.