Hellup, hoe vermaak ik mijn baby de hele dag?!

Ik heb een wolk van een baby. Ze is lief, mooi, lijkt op haar vader, lacht veel (als ze niet huilt) en ze is ’s nachts lang niet zo’n spook als haar broer toen ‘ie klein was. Máár ze is nu wel in een leeftijdsfase – 15 weken om precies te zijn – die ik lastig vind qua ‘entertainment’. Want hoe moet ik mijn baby die niks kan nou vermaken de hele dag?

Even voor de beeldvorming: Isé is overdag vrij veel wakker. Mevrouw doet hazenslaapjes van max. 45 minuten tot een uur en daarbuiten is ze zo’n 1,5 a 2 uur wakker tot de volgende hazenslaap. Als ze wakker is, jengelt ze veel. Ze weigert om in haar eentje op een kleedje te liggen, sterker nog, als ik alleen al aanstalten maak om haar ergens neer te droppen dan begint ze met gebalde vuisten te brullen. Dat betekent dat yours truly de hele dag de clown moet uithangen om dochterlief te entertainen.

Als een koningin

Er zijn van die baby’s die je neer kunt leggen onder een muziekmobiel en die zich daar prima een kwartier mee kunnen vermaken. De mijne is niet zo. Het allerliefst hangt ze als een koningin de hele dag een beetje bij mij op de arm terwijl ik haar alle interessante plekken in het huis laat zien en ze ondertussen mijn wijsvinger blauw sabbelt. Doe ik met liefde hoor, maar sinds een aantal weken heb ik zo’n last van mijn rug – waarvoor inmiddels fysio – dat ik het niet meer trek om haar de halve dag rond te sjouwen.

Lange dagen

En dus weet ik soms van gekkigheid even niet meer wat ik moet doen om haar te vermaken op de standaard dingetjes zoals in bad doen, voeden, luiertje verschonen, wiegen en een rondje wandelen na. Ik kan niet ontkennen dat de dagen op deze manier behoorlijk lang duren. Zoals een kind aan z’n ouders vraagt ‘zijn we er al bijna’ als ze nog maar een half uur onderweg zijn, zo vraag ik mijzelf af of de dag al bijna over is om vervolgens te constateren dat het nog maar 12.00 ’s middags is.

Lastig entertainment

15 weken is zo’n leeftijd die qua entertainment gewoon best lastig is. Eigenlijk is ze nog net te jong voor voorlezen (knisperboekje, oke dat gaat), speelgoed is voor haar ook nog niet interessant en verder kan ik haar maar max. 10 minuten vermaken met liedjes zingen of heen en weer wiegen. Daar komt bij dat dochterlief de draagzak ook al niet zo geweldig vindt. Na een kwartier vindt ze dat meestal welletjes en daarin slapen, ho maar. Natuurlijk hebben we dan ook de darmkrampjes nog die vaak roet in het eten gooien.

Leuke en minder leuke kanten

Het is grappig hoe ik iedere keer weer zie hoe iedere fase z’n leuke en mindere kanten heeft. Ik vind het aan de ene kant heerlijk dat ik uren achtereen met Isé op mijn arm op de bank kan liggen, maar aan de andere kant is het soms behoorlijk lastig dat ik zo beperkt ben in de manier waarop ik mijn baby kan vermaken. Straks zal ik blij zijn dat ze kruipt omdat ze dan meer zelf kan spelen, maar dan heb je weer als nadeel dat ze alles in haar mond zal stoppen.

En over twee jaar jank ik dat de babytijd voorgoed achter me ligt, krijg je dat weer 😉

Herkennen jullie dit? Hoe vermaak(te) jij jouw baby de hele dag?

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reageren
  Angela | Great Body & Mind
  31/01/2018

  Zo was jim ook. Lastig inderdaad. Zoals gezegd waren wij veel buiten de deur om veel te kunnen zien. Meneer heeft nooit gekropen, maar was super nieuwsgierig. Ik liep dus al vroeg met hem aan zijn handjes vasthoudend meneer overal heen te begeleiden. Maandenlang zo de dag door gebracht. Maar wel gezellig hoor haha alleen je bekken .. :/
  Angela | Great Body & Mind onlangs geplaatst…Hoe Ik Modellenwerk Combineerde Met StudieMy Profile

 • Reageren
  Yvonne
  31/01/2018

  Ik herken het wakker zijn van Isé overdag helemaal niet. Mijn zoontje sliep op die leeftijd altijd tussen de flessen door (maximaal een half uur, 3 kwartier wakker om luier te verschonen en even rond te kijken op de arm). Volgens mij heb je al ergens de tip gekregen om met Isé naar een osteopaat te gaan, misschien toch eens doen, want ze lijkt uit jouw verhaal nogal onrustig overdag.

  Verder de tip (deed ik sowieso altijd!): wandelen. Uren wandelen. Ik heb nog nooit zoveel gewandeld als toen ik een baby had. Heerlijk voor jezelf en Isé valt gegarandeerd in slaap. Als James ook thuis is kan hij mee op de loopfiets. En als hij niet thuis is kun je nog langer wandelen. Succes!

 • Reageren
  Elisabeth
  31/01/2018

  Antonie vond speeltjes eigenlijk toch al wel leuk rond deze leeftijd. Maar hij kon alleen nog maar met zijn handjes zwaaien. Van ee fysio kregen we de tip om zo’n lijn met geluidmakende speeltjes net boven zijn neus te hangen. Zodat hij er heel makkelijk bij kon. En t werkte, zo kon hij zich best even vermaken.
  Elisabeth onlangs geplaatst…Over borstvoeding, pap, bijvoeding en oh ja, DownsyndroomMy Profile

 • Reageren
  Sanne
  31/01/2018

  Mijn baby slaapt ook zo weinig ovedag. Ik draag haar dan ook veel in de draagdoek, maar ik heb makkelijk praten, want heb geen last van m’n rug. Gelukkig “speelt” ze wel graag in de box of zit in de wipstoel lekker naar haar grote zussen te kijken. Verder herken ik precies wat je schrijft. Mijn 2 andere dochters konden zich ook niet zo goed zelf vermaken op een speelkleedje, sliepen weinig overdag en wilden al helemaal niet graag in de box. Sorry ik heb geen nuttige tips geloof ik haha en ik weet ook niet meer zo goed wat voor mij toen uitkomst bracht, maar ik weet wel dat het maar een fase was en dat ik inderdaad wat iemand ook schreef veel wandelde.

 • Reageren
  Yvonne
  31/01/2018

  Oh ja, een speelkleed met zo’n lijn met rammelspeelgoed erboven is ook iets waar mijn zoontje zich goed mee vermaakte. Eerst door er alleen naar te kijken, later door er met zijn handjes naar te slaan.

 • Reageren
  Lianne
  31/01/2018

  Ik heb precies zo’n baby (13 weken)!!! Alleen die van mij is een jongen, sabbelt m’n pink tot een rozijn en vindt de draagzak af en toe wel een goed idee. Z’n bed daarentegen niet! Hij vindt het geweldig als je met hem rond loopt en dan kijkt hij z’n ogen uit. Maar dat is inderdaad niet te doen! Ik voel mijn rug ook al behoorlijk protesteren. Het is gewoon een erg alert kind, dat veel in zich op wil nemen. Daardoor vindt hij z’n uit-knop nogal lastig. En men, dat is soms zooo vermoeiend! Ik hoop dat hij, wanneer hij kan kruipen, ook lichamelijk wat meer moe wordt. Waardoor het slapen hopelijk ook wat beter gaat! Tot die tijd, zet ‘m op!

 • Reageren
  Inge
  31/01/2018

  Ik heb úren gewandeld met het kind, in de hoop dat ie in slaap zou vallen, wat ie dan deed 5meter voor je weer aan de voordeur was haha. Verder gekke spelletjes spelen, in de box, mama als klimrek of hangpaal gebruiken, in de wipper zetten met een rammelaar ofzo, op het kleed even laten liggen onder een mobiel, enz. Inderdaad niet de meest leuke fase qua amusement.
  Veel succes !

 • Reageren
  Bozyènna
  31/01/2018

  Osteopaat raad ik af bij zulke kleintjes. Dat gaven ze als tip ook bij mijn zoon James, huisarts gaf aan dat dit gevaarlijk is bij hele kleintjes. Inderdaad bij sommige werkte dit wel! Maar mij hield dit tegen.
  Ik was hele dagen aan het wandelen, het geluk van een ‘zomer baby’. Mijn dochter Emily deed ook na 3 maanden hazenslaapjes. Hele dagen vermaken is op den duur ook niet meer leuk. Heb je al een bewegende wipstoel geprobeerd? Van vrienden hoor ik dat dit de uitkomst is… voor even uiteraard! Veel wandelen, als het weer dit toelaat, en uiteindelijk toch door de fase heen gaan, helaas.
  Succes! Ik weet hoe t is! M’n kleintjes schelen anderhalf jaar en t is soms echt zwaar!

  • Reageren
   Yvonne
   01/02/2018

   Dat wist ik niet, dat osteopaat afgeraden wordt bij die kleintjes. Dan zeker het risico niet nemen Sanne!

 • Reageren
  Chantal
  31/01/2018

  Poppenkast spelen! ?
  Kindje in de box en jij met alle knuffels een beetje gek doen.
  En we hebben ook zon popje met lichtgevend hoofdje, en liedjes die zet ik op een plek in de box waar ze hem kan zien. Werkt voor mijn dochter prima voor een kwartier ?
  En met teveel energie zet ik haar in dr wipper voor babytv ?

 • Reageren
  Ruth
  01/02/2018

  Mijn baby wil ook niet graag in haar eentje spelen. Ze kan sinds een paar weken al wel dingen vast pakken dus eigenlijk ben ik zo’n beetje de hele tijd bezig met haar dingen aangeven en dan kijken hoe ze dat in haar mondje probeert te stoppen. En als ik écht iets gedaan moet krijgen leg ik haar wel eens in de box en zet ik tekenfilmpjes op. Iets waar ik principieel op tegen was voordat ik mama werd maar soms kan het niet anders…

 • Reageren
  Katja
  01/02/2018

  Herkenbaar!! Ik dacht dit artikel moet ik lezen hier komen de ultieme tips (helaas niet maar wel herkenning .. ) het eerste jaar van een baby is gewoon moeilijk te doen voor baby en mama.

 • Reageren
  Kim
  02/02/2018

  Mijn zoontje wilde ook nooit spelen in bijvoorbeeld de box of op een kleed toen hij zó klein was, maar wat hij dan wel leuk vond was in een wipstoeltje zitten (of in de newborn set op de tripp trapp) Dus rechtop, zodat hij mij kon zien. Nam hem steeds mee het hele huis door 🙂 Nu is het andersom, geniet er toch maar van 😉

 • Reageren
  Patries
  06/02/2018

  Zo herkenbaar ?…. kleine slaapjes overdag
  als ik even wat wil doen in huis zet madame het
  op een huilen! ( van 11 okt zij ) !

 • Reageren
  Pauline
  06/02/2018

  Ik ben blij dat je hier een artikel over hebt geschreven Sanne, je verhaal is erg herkenbaar voor mij.
  Mijn dochtertje is nu 7 weken maar eigenlijk al sinds haar geboorte (!) ook erg veel wakker overdag. Ze kan overdag wel 8 uur achter elkaar wakker zijn, ze doet soms in mijn armen hazenslaapjes van maximaal 30 minuten.
  Het valt iedereen op dat ze erg alert is en alles in haar op wil nemen. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze overdag niet gaat slapen. Op advies van het consultatiebureau zijn we haar gaan inbakeren. We zijn nu 1,5 week bezig om haar bij elk slaapje in te bakeren. Het lijkt wel iets te helpen zodat ze meer rust en regelmaat krijgt.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.