Mijn haat-liefdeverhouding met de speen

Ik geef het toe, ik vind het wel makkelijk die speen. Noem me een slechte moeder, maar soms is het ZO handig om dat ding achter de hand te hebben.

Al vanaf zijn geboorte is de Bibi Nuk vaste prik hier. Toch begint dat ding me laatste tijd steeds meer te ergeren. James wordt steeds mondiger en kan nu goed zelf aangeven wat hij wel en wat hij niet wil. Gevolg: in toenemende mate zit hij zonder reden om zijn speen te zeuren. Ik heb al tig verstopplekken geprobeerd zodat James het dingetje niet in het vizier krijgt, maar het mocht niet baten. En dan komt het natuurlijk aan op de discipline van zijn mamsie…

Toen James net geboren was gebruikten wij de speen vooral om zijn zuigbehoefte te stillen. De eerste week hing ik constant met mijn pink in zijn mond, maar na een tijdje vond ik een speen een betere oplossing. En toegegeven, it rocked my world. Ik kon mijn nagels weer lakken zonder hem ermee te vergiftigen (grapje toch) en hij sliep er beter mee door. Dat laatste is nog steeds zo en bovendien biedt de speen hem troost op momenten dat hij dat nodig heeft. Tegenwoordig is dat nog bij de gastouder, als hij ziek is, zich pijn heeft gedaan of gewoon niet lekker in zijn vel zit. Helemaal prima natuurlijk, al denk ik dat dat naar verloop van tijd ook wel moet minderen.

Wat ik nu merk is dat James zijn speen uit gewoonte vaak in zijn mond stopt. In het begin was ik hier niet zo mee bezig, er slingeren hier altijd wel 1 of 2 door de kamer, maar toen ik erop ging letten viel het me op dat James wel erg vaak met zijn ‘tut’ in zijn mond liep.

Daarnaast word ik er helemaal gallisch van om ’s nachts met mijn slaapdronken hoofd het blauwe kreng weer te zoeken (ook al hebben we zo’n glow in the dark-geval), want zodra James merkt dat ‘ie hem niet meer in zijn mond heeft, dan wordt hij bijna gelijk wakker. Ik heb al heel wat eelt op mijn knieën ontwikkeld van nachtenlange sessies speenzoekertje spelen.

Tijd om af te bouwen dus. Ik heb nog geen kant-en-klaar plan van aanpak achter de hand maar wat wel duidelijk is, is dat James niet meer te pas en te onpas met zijn fopspeen in z’n mond gaat lopen.

Hebben jullie kinderen een speen (gehad)? Hoe ging het afbouwen?

Dit vind je misschien ook leuk

22 reacties

 • Reageren
  Manon
  04/06/2016

  Ik merkte dit ook een paar maanden terug bij Nilo en ik vond het ook vreselijk (lelijk). Wij zijn toen gewoon cold turkey gestopt en de speen is alleen voor in bed. Als we ’s morgens naar beneden gaan dan leggen we samen de speen en z’n tut in bed (soms met wat hulp haha) en zeggen we tot straks en zwaaien we (ja zo dom maar soit). Dit ging eigenlijk meteen wel goed! Ook met troosten hebben we m niet meer nodig als ie verdrietig is!
  Manon onlangs geplaatst…Weight Watchers update #22 – Schop onder mijn kont of een plateau?My Profile

 • Reageren
  Josan
  04/06/2016

  Ja, alledrie maar zodra ze 2 zijn moeten ze Coldplay turkey afkicken. Het ding gaat de prullenbak in. Allemaal (ja ook reserves). Dat doe ik zelf en we maken er een ritueel van waarbij we afscheid nemen dan mogen ze er zelf ook een paar in de ton gooien. Kost even een weekje slaapgebrek totdat het tussen de oortjes geland is dat weg ook echt weg is. (En zelf consequent blijven en niet toegeven aan de drama omdat ze hem terug willen.) maar dan heb je ook wat.

  Er zijn ook allerlei boekjes voor om afscheid te nemen van binkie. Ik vond sowieso dat naarmate ze wat groter werden dat ding alleen nog in bed mocht of inderdaad bij noodgevallen (ziek, moe, auw). Als ze dan speen wilden, bracht ik ze naar hun ledikant. En als je kan kiezen tussen spelen of in je ledikant zitten….

  En ze moesten ook altijd dat ding uit hun mond halen als ze tegen mij praten anders verstond ik het niet. Leugen, maar het werkte wel. Succes met afbouwen. Mijn oudste dochter had een vriendinnetje van 7 die nog een fopspeen had…
  Josan onlangs geplaatst…3 kankerverwekkende producten voor je kindjeMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  04/06/2016

  Ik heb bij beide meisjes geen ervaringen met de speen dus ik kan er niet over mee praten, lijkt me wel vervelend als het afbouwen niet zo makkelijk gaat, ik kan geen tips geven maar ik hoop voor je dat het afbouwen mee zal vallen
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Vive la VLOG #5 Anders dan verwachtMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  04/06/2016

  Snap je haat-liefdesverhouding helemaal. Ik wilde eerste niks van zo’n speen weten, Amy en Maisie gebruikten ‘m ook helemaal niet. Maar bij 7 maanden hadden ze er ineens één (met dank aan mijn moeder waar ze toen logeerden). Nu kunnen ze niet meer zonder slapen en worden ze bijna altijd wakker als ze ‘m niet meer in hebben, net als James. Ik wil geen peuters met een speen, dat vind ik echt geen gezicht dus ook tijdig afkicken ja. Succes 🙂
  Carlijn onlangs geplaatst…Beautynieuws: Lancôme Energie de Vie, skincare voor de vermoeide mamahuidMy Profile

 • Reageren
  Lindsay
  04/06/2016

  Ja onze dochter heeft ze ook gehad. En heel veel gebruikt. Bijna noodzakelijk vanwege haar reflux. Toen ze 3 was zijn we cold turkey gestopt en ze heeft er geen problemen mee gehad om te stoppen, niet verdrietig om geweest. Ze was er ook zelf aan toe om te stoppen. We hebben gemerkt dat een kind best goed zelf aan kan geven waar het klaar voor is. Succes!

 • Reageren
  Nicole
  04/06/2016

  Mijn zoontje moest helemaal niets weten van de speen en oh wat was ik daar blij mee haha. Lijkt me zo’n ellende om er weer af te moeten komen inderdaad.
  Nicole onlangs geplaatst…Ons Everyday-Life #2: Uit eten bij Zeyn & The Bodyguard in Utrecht!My Profile

 • Reageren
  Liset
  04/06/2016

  Lijkt me lastig om weer van zo’n speen af te komen inderdaad. Ik heb er destijds bewust voor gekozen om geen speen bij mijn kinderen te gebruiken, dus ik kan je helaas geen tips geven voor het afbouwen.
  Liset onlangs geplaatst…No7 Airbrush Away foundation & Perfectly Bronzed Mosaic BronzerMy Profile

 • Reageren
  Maartje
  04/06/2016

  O ja herkenbaar probleem! Ik weigerde ook er eerst aan te beginnen, maar na 6 weken heb ik toch toegegeven omdat mij zoontjes zuigbehoefte zo groot was. Wel zei ik er voor me zelf bij dat als hij ging lopen dat ding eruit moest. Nou niet dus. Want dan was hij ziek en dan vond ik het zielig en zo nog meer excuses. Tot hij in de auto een keer in slaap viel zonder dat ding. Ik was zo verbaasd dat dat ook kon! Dus van daar af liet ik hem steeds vaker gaan slapen zonder speentje. Denk 1 of 2 keer beetje gepiept en toen was het over en heb ik stiekem alle spenen in de prullebak gegooid. Waar hij ze op een of andere manier in zag liggen en er 1 uitviste en vrolijk weer in zijn mond stopte! Iew! Maar toen heb ik hem verduidelijkt dat het vies was en hij nu ‘groot’ is. Hij heeft hem toen zelf weggegooid. Het zit gewoon tussen hun oren denk ik. Wat ook kan helpen is om het puntje er af te knippen want dat zuigt niet meer lekker, of er iets vies smakend op te smeren (zielig maar kan werken). Wat ik ook deed was zodra hij sliep z’n speentje er uit te halen en weg te halen uit zijn nabije omgeving zodat het niet het eerste is wat hij zag en weer pakte als hij wakker werd. M’n zoontje was 1,5 toen hij geen speentje meer had. Het was makkelijker dan ik dacht. Hopelijk bij jou ook! Succes!

 • Reageren
  Eva
  04/06/2016

  Ik ben nu zwanger van onze eerste maar wil de speen straks zoveel mogelijk beperken. Kan me er echt aan irriteren als ik een kind van 2/3 hoor zeuren om zijn speen of tijdens het eten in hun mond zie duwen (doet mn nichtje).

 • Reageren
  Eke Brouwer
  04/06/2016

  Ik denk dat het geen bewuste keuze is om je kind wel of geen speen te geven. Je kind heeft er behoefte aan of niet.
  Onze zoon van 2 jaar en 3 maanden heeft ze alleen in met slapen. Er liggen er ook een stuk of 5 in zn bedje, scheelt nachtelijke zoekacties (ik was dat slaapdronken op de grond liggen tasten zo zat :-D).
  Over ongeveer 2 maanden zal zijn neefje of nichtje geboren worden en we vertellen hem nu al dat we dan zijn speentjes aan de baby gaan geven, want hij is dan groot genoeg om zonder te kunnen.

 • Reageren
  Jolanda
  04/06/2016

  Hier was ze 3 weken en weigerde de speen. Ze had haar duim gevonden.. en dat afleren is een ramp. Een speen kun je in bed laten, aan Sint meegeven voor de babypietjes etc. En pleisters, nagellak, vies spul dat werkt allemaal maar tijdelijj. En de duim afhakken is wat drastisch. Ze is nu 6 en begint te wisselen dus ben nu op haar aan het inpraten dat duimen niet hoort bij grote meisjes met grote mensentanden.

 • Reageren
  Elisabeth
  04/06/2016

  Wij hebben een knuffel aan Jims speen gedaan. Zo raakt hij hem s nachts niet kwijt. Hij mag hem alleen in bed bij zijn middagdutje en snachts natuurlijk. Al geef ik hem meestal een half uurtje voor hij naar bed gaat al, kan ie alvast n btje tot rust komen. De rest van de dag mag t gewoon niet. Dan moet ie maar in bedje liggen en slapen 😉
  Elisabeth onlangs geplaatst…Hoe ben ik als blogger? -tagMy Profile

 • Reageren
  Sabine
  04/06/2016

  Bij ons is de speen voor in bed. Dat benoemen we ook zo. We geven er twee met een speendoekje er aan en ze is de spenen nooit kwijt. Een uitzondering die ik nog wel maak is erg ziek of een lange autorit (omdat ik echt niet tegen gehuil in de auto kan…).

 • Reageren
  Eline
  04/06/2016

  Kan me voorstellen dat zo’n speen heel fijn maar ook behoorlijk irritant kan zijn! Ik ben dan ook zo blij dat Jennifer geen speen heeft!

 • Reageren
  Leonie van Mil
  04/06/2016

  Stiekem heel blij dat die van mij de speen niet pakt. Soms vervelend, want hij heeft wel die zuigbehoefte. Maar hij sabbelt lekker op zijn vuistje. We kijken over een tijdje wel of we en hoe we dat af gaan leren
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Zijn eerste prikjesMy Profile

 • Reageren
  Diantha
  05/06/2016

  Ooh ik snap je hoor! Succes met het afleren! Ik wilde bewust niet aan de speen, dus ik heb acht weken lang mijn pink verrimpeld laten zuigen. Alleen overdag, want ’s nachts sliep hij altijd zonder problemen weer door. Maar overdag uren met die pink, gek werd ik er van. Ik heb toen ook een bibi speen geprobeerd (na tig anderen) en doe sloeg aan. Maar inmiddels heb ik zo’n hekel aan dat ding! Hij haalt de speen de hele tijd uit z’n mond en probeert ‘m dan weer terug te doen, wat niet lukt en dan smijt hij ‘m de kamer door. Hij heeft een paar weken geduimd maar daar is hij sinds hij tandjes heeft weer mee gestopt.

  ’s Nachts slaapt hij dus zonder problemen zelf weer in(na een voeding, dat wel), maar ik snap dus ook gewoon echt niet waarom hij overdag niet zonder die speen gaat slapen….
  Diantha onlangs geplaatst…Fed Up – die moet je zien!My Profile

 • Reageren
  Nicole
  06/06/2016

  Fay heeft haar speen nu alleen nog maar in bed. Daar laat ze hem liggen tot een volgend slaapje. Dat is eigenlijk vrij makkelijk gegaan. Als ze er dan om vroeg kon ik zeggen dat hij in bed lag omdat het alleen voor het slapen is. En dat accepteerde ze zelfs!
  Nicole onlangs geplaatst…Clean 9 ervaring | De resultatenMy Profile

 • Reageren
  Maya
  07/06/2016

  Ik heb een dochtertje van 3 en zoontje van 7weken. Toen mijn dochtertje 2jaar was zijn we het eerst gaan proberen af te bouwen, maar dat werkte totaal niet bij ons. Wat we vervolgens deden, mijn dochter is een zoetkauw en zoutige dingen vind ze vies. Elke keer wanneer ze naar haar speen vroeg strooiden we klein beetje zout eroverheen. Met als resultaat gooide ze het zelf na 4 keer in de prullenbak.
  Mijn zoontje heeft nu ook zuigbehoefte en hij krijgt ook een speentje.

  Zelfs toen ik klein was, hebben mijn ouders hetzelfde gedaan bij mij maar dan met suiker :p

 • Reageren
  Mar
  08/06/2016

  Wij waren blij met kinderen die de speen pakte.
  Zelf hebben we beiden geduimt en dat afleren was een drama (ik was 12, manlief 13 toen we stopte met duimen!)
  Wel altijd strikt geweest: alleen in bed.

  Tip: maak hem aan en knuffel vast. Is hij makkelijker te vinden maar als de speen eenmaal weg is heeft James de knuffel in elk geval nog. En leg een reserve speen+knuffel is de kast voor om nachtelijke zoektochten te voorkomen.

  Bij ongeveer 2,5 jaar hebben beiden kinderen zelf de speen weg gegooid. In plaats daarvan kregen ze iets anders in bed wat ze graag willen (knuffel, speelgoedje)

 • Reageren
  Ineke
  10/06/2016

  De eerste heeft die meegegeven aan Sinterklaas. Nu bij Tristan zullen we geen probleem hebben want mr wilt geen speen :).
  Ineke onlangs geplaatst…Wat willen geeky vaders voor vaderdag?My Profile

 • Reageren
  angela | Great Body & Skin
  30/06/2016

  Wij hebben hem gedeeltelijk afgebouwd door hem alleen in bed mee te geven. We laten hem duidelijk zien dat we de speen achter laten in bed als we hem eruit halen en geven hem een speen als het bedtijd is. Misschien ku je zoiets doen?
  angela | Great Body & Skin onlangs geplaatst…Model Jacqui werd boeker van modellen: “leer van jezelf te houden”My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.