Haaruitval in de herfst

Al twee weken viel het me op dat ik behoorlijk wat plukken haar verloor, vooral tijdens het borstelen en na het douchen was het dramatisch.

Omdat ik jammer genoeg niet gezegend ben met een al te dikke bos zag ik mijn haar snel dunner worden. Verder vond ik werkelijk overal plukken terug, er was bijna niet tegenaan te zuigen. Tijdens het koken moest ik echt zorgen dat mijn haar in een strak knotje zat, want anders werd het een pasta-op-een-bedje-van-haar-maaltijd.

Toen ik mijn klacht met jullie deelde op Snapchat kwamen er verschillende tips en suggesties binnen over de oorzaak ervan. Welke me het meest was bijgebleven was de tip dat haaruitval seizoensgebonden kan zijn. Ik besloot wat nader onderzoek te doen.

Temperatuursovergangen kunnen een oorzaak zijn voor haaruitval. Het weer heeft de afgelopen maand natuurlijk heel wat extremen gekend. Zo was september behoorlijk warm en koelde het in oktober af tot normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Ons lichaam kan moeite hebben om zich aan deze nieuwe temperaturen aan te passen en een gevolg kan zijn dat je haar uitvalt.

Ook is het zo dat je lichaam in de zomer meer haar vasthoudt om je hoofdhuid te beschermen tegen hete zon en haar schadelijke stralen. Dit haar valt vervolgens weer uit in de herfst. Het is eigenlijk een soort van ruiperiode 😉

Overigens is het natuurlijk niet altijd zo dat haaruitval in de herfst enkel een gevolg is van temperatuursveranderingen. Er kan een andere oorzaak aan ten grondslag liggen zoals vitamine D-tekort.

Ik kijk het voor nu nog even aan maar het moet me ook niet te lang duren hoor, ik heb al zo’n dun bossie..

Merken jullie dat je haar meer uitvalt nu het herfst is?

Bron info.

Dit vind je misschien ook leuk

14 reacties

 • Reageren
  Priscilla
  03/10/2016

  Ik heb er al een aantal maanden vreselijke last van. Eerst dacht ik dat dit bij het ‘ontzwangeren’ hoorde, maar het duurt nu wel erg lang. Ik vind het vreselijk en ondanks dat ik ben gezegend met enorm dik haar zie je toch wel wat kale plekken als ik een staart draag.
  Priscilla onlangs geplaatst…About last week #38. Datenight met manlief, herfst wandelingen en naar de dokter.My Profile

 • Reageren
  Elise Joanne
  03/10/2016

  Je bent in de rui! Nee maar echt, ik merk het ook hoor. Deels ook vanwege ontzwangeren, die prachtige haarbos die ik had tijdens de zwangerschap.. WEG!
  Elise Joanne onlangs geplaatst…Elise’s Weekly Pictorama – Oktober 2016 #1: Schipol, Amsterdam & UtrechtMy Profile

 • Reageren
  Caro
  03/10/2016

  Ik ben blij dit te lezen want ook hier sinds een 2/tal weken heel veel haarverlies!

 • Reageren
  Nesrin
  03/10/2016

  Ik heb er elk jaar na de winter last van, het lijkt dan alsof ik mijn wintervacht verlies 😉 Verder mag ik niet klagen en heb ik gelukkig nergens last van.

  Je kunt natuurlijk samen met James de vitamine D pillen slikken, dit doe ik nog altijd met de kinderen hier.
  Nesrin onlangs geplaatst…Keeping up with Nesrin #40My Profile

 • Reageren
  Laurie
  03/10/2016

  Ik heb al een aantal maanden last van hele erge haaruitval en ik ben niet zwanger (geweest) én ik gebruik geen stylingproducten… Vind het nu wel heel lang duren. Vooral tijdens het haren wassen en borstelen valt er heel veel uit. Heeft iemand enig idee waar dit aan kan liggen?

  • Reageren
   Bianca
   03/10/2016

   Precies dit!!

 • Reageren
  Eline Zwitserloot
  03/10/2016

  Ik heb er zelf geen last van. Maar wil wel even laten weten dat ik het vervelend voor je vindt (K)

 • Reageren
  Mieke | mieksmind
  03/10/2016

  Ik heb er dus ook al een aantal maanden last van maar niet zwanger en het kan niet door het weer komen want het is al 2-3 maanden zo. Echt heel vervelend! met wassen en kammen verlies ik echt veel haar
  Mieke | mieksmind onlangs geplaatst…Photodiary nr 91My Profile

 • Reageren
  Lisa
  03/10/2016

  Ik had er ook veel last van maar sinds ik van die vitaminepillen voor huid, haar en nagels gebruik is het een stuk beter. Misschien een tip !

 • Reageren
  Tessa
  03/10/2016

  Mijn haar is super sterk geworden en valt veel minder uit sinds ik ben gaan letten op mijn eiwitten! Als in; of ik die wel genoeg binnen heb gekregen. Ook tekort aan vitamine b12 kan een oorzaak zijn heb ik wel eens gehoord.

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  03/10/2016

  Nou toevallig viel het me vandaag op dat ik echt haar uitval heb. Ellende. Ik laat overal een spoor achter
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…8 Random favorieten; mascara, uitjes, drinken en …My Profile

 • Reageren
  Bregje
  05/10/2016

  Ja hier ook! Over haren, vreselijk! Heb het idee dat het de laatste week minder wordt, maar de periode daarvoor kwamen er hele plukken uit. Dacht ook aan een laag B12 grhalte, dan valt t bij mij ookeer uit. Bah, hopelijk stopt t gauw!
  Bregje onlangs geplaatst…Oh mijn lieveling, laat me niet in de steek!My Profile

 • Reageren
  linda
  21/10/2016

  Hallo, ik ben niet zwanger of zwanger geweest en heb altijd veel haar verlies. Weet niet hoe dat komt.

 • Reageren
  Verbeterhaar
  11/04/2019

  Hey Sanne, wat een leuke blog. Het is me nooit echt opgevallen dat ik in de herfst meer haar verlies dan in andere seizoenen. Het duurt (gelukkig) nog even, maar ik zal er dit jaar op letten! 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.