Haarlem: het huis van herinneringen

IMG_8295

Het afscheid nemen van mijn oude huis in Haarlem vond ik niet moeilijk. Tenminste, niet op het moment zelf toen we halsoverkop de laatste dozen in onze auto laadden en koers zetten richting Arnhem…

En toch, toen ik in mijn eentje de dozen aan het uitpakken was in onze nieuwe woonplaats vlogen er talloze gedachten door me heen over mijn tijd in Haarlem die me zeker niet onberoerd lieten.

Het was in ons huis aan de Bothastraat dat ik op de hoek van de bank zat en het beruchte telefoontje van mijn moeder kreeg die vertelde dat er bij mijn zusje kanker was ontdekt. Het waren de dagen erna die ik als een zombie beleefde en waar ik eveneens huilend op de hoek van de bank heb gezeten, met mijn handen over mijn buik wreef om de kleine te vragen alsjeblieft nog even te blijven zitten. Het was dat huis, waar ik voor het eerst in mijn leven doods- en doodsbang ben geweest.

Het was in hetzelfde huis aan de Bothastraat waar ik mijn eerste kindje kreeg, waar zich een moeder in mij ontwikkelde en waar ik voor het eerst in mijn leven een stekende, pijnlijke liefde voelde voor iets wat uit mijn eigen vlees en bloed bestond. Het huis waar ik mijn eerste kraamtijd beleefde, een rollercoaster van emoties doorstond, en het eerste jaar met mijn nieuwe gezin doorbracht.

Het was dat huis waar ik mijn scriptie schreef, waar ik afstudeerde en waar ik de eerste stappen richting een ‘grotemensenleven’ zette. Waar ik mijn studentenleven voorgoed achter me liet, ik minder feestte dan ooit en me dit helemaal niks uitmaakte. En waar ik meer dan ooit over mijn toekomst nadacht.

Het was in dat huis, waar ik hoorde dat ik afscheid moest nemen van mijn opa. Dat hij niet meer wilde, zelfs niet een maand voordat zijn achterkleinzoon geboren zou worden. Het was in dat huis waar ik op de vensterbank zijn spullen neerzette, de beelden uit Senegal, Marokko en vele andere plekken waar hij vroeger had gevaren. De beelden waarvan mijn opa graag wilde dat ik ze kreeg. Ze kregen een mooi plekje bij het raam, zodat ik er iedere dag naar kon kijken. Het waren ook de beelden die het eerst weer in de nieuwe vensterbank een plekje kregen.

Het was in dat huis, waar ik me voor het eerst realiseerde dat het me niet uitmaakt waar ik woon, zolang mijn gezin maar bij  me is.

Dit vind je misschien ook leuk

23 reacties

 • Reageren
  Kelly Caresse
  03/09/2015

  Heel erg mooi geschreven, vooral die laatste paar zinnen. Wat heb je een hoop meegemaakt daar. Ik vond verhuizen ook best heftig door de herinneringen in m’n oude huis. Ik wil jullie veel geluk en gezondheid in jullie nieuwe huis wensen
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…KC Photodiary: Back home, cravings en de SimsMy Profile

 • Reageren
  Eline
  03/09/2015

  Prachtig geschreven met een pakkende conclusie! Ik wens je veel geluk in je nieuwe huis. Dat je daar maar veel nieuwe en vooral fijne herinneringen mag maken.

 • Reageren
  elseniek
  03/09/2015

  Super mooi! Ik wens je heel veel geluk & plezier in jullie nieuwe huis!!
  elseniek onlangs geplaatst…Armbandjes voor het goede doel!My Profile

 • Reageren
  Kim | Kimsbloglife
  03/09/2015

  Heel mooi geschreven Sanne! Gek hoeveel je op zo’n korte tijd kan meemaken eigenlijk… Ik wens jullie in jullie nieuwe huis vooral heel veel mooie herinneringen toe!
  Kim | Kimsbloglife onlangs geplaatst…Kruidvat heeft nu ook een webshop!My Profile

 • Reageren
  Rosanne
  03/09/2015

  Mooi geschreven!
  En wat een boel mooie en minder mooie herinneringen heb jij gemaakt in je oude huis zeg.
  Ik wens je heel veel geluk in jullie nieuwe huis!
  Rosanne onlangs geplaatst…Back to school reeks-deel 3: leertips!My Profile

 • Reageren
  Elisabeth
  03/09/2015

  Mooi verwoord hoor! Zulke gedachten had ik ook toen ik mijn huisje in Amsterdam verkocht… Maar het is echt waar, als je maar met je loved-ones bent zit je goed.
  Elisabeth onlangs geplaatst…5 baby-snacks die eigenlijk niet zo verantwoord zijn, maar ik lekker toch geefMy Profile

 • Reageren
  Lifesabout
  03/09/2015

  Er heeft bizar veel plaatsgevonden in dat huis, dood en nieuw leven lagen akelig dichtbij! Ik wens je een hele goede tijd in Arnhem en wie weet tot in de winkelstraat! Je kunt aardig leuk shoppen en stappen daar 😉
  Alle goeds!
  Lifesabout onlangs geplaatst…Spring in bad met de Funky Farm badproductenMy Profile

 • Reageren
  Tamara
  03/09/2015

  Wauw dat heb je echt prachtig geschreven. ik ben heeel vaak verhuist en in elk huis heb je toch weer herinneringen die je achterlaat. Maar op een nieuwe plek zulk je ook weer nieuwe mooie herinneringen kunnen maken!
  Tamara onlangs geplaatst…Help! Mijn peuter (2.5) slaapt niet door!My Profile

 • Reageren
  Jennifer
  03/09/2015

  Ik heb ook dezelfde gevoelens bij dit huis. Melle is hier letterlijk geboren, en ik weet dat we hier niet eeuwig zullen wonen. Dan wil ik gewoon de hele slaapkamer oppakken en meenemen.
  Jennifer onlangs geplaatst…Melle’s Mama Wishes #2My Profile

 • Reageren
  Malou
  03/09/2015

  Heel mooi geschreven, en wat een herinneringen zeg..
  Malou onlangs geplaatst…PLOG ZATERDAG 30 AUGUSTUSMy Profile

 • Reageren
  Andrea
  03/09/2015

  ik wilde altijd mijn kind opvoeden in één huis, een huis waar ik aan de deur kon meten hoe lang ze werd, dat ze een echt huisgevoel had, iets waar ze altijd naartoe terug zou komen…een romantisch beeld van hoe een gezin woont.

  inmiddels kan ik niet wachten om te verhuizen, en leef ik voor de dag wanneer we dit verkocht krijgen 😀

  Heel veel geluk en harmonie in jullie nieuwe woning :*
  Andrea onlangs geplaatst…CHANEL CHANCE – EAU VIVEMy Profile

 • Reageren
  Sabine
  03/09/2015

  Mooi stukje. Vond je het ook niet moeilijk om James zijn eerste kamertje achter te laten?

 • Reageren
  Charlotte
  03/09/2015

  Mooi geschreven, ik kreeg er een beetje een brok van in m’n keel.
  Zelf ben ik heel vaak verhuist toen ik klein was en bleef het toch lastig vinden om iedere keer weer opnieuw te beginnen. Ik wens jou en je gezin veel plezier, succes en liefde in jullie nieuwe huis toe!
  Liefs!

 • Reageren
  Sylvie
  03/09/2015

  Kippenvel! Hopelijk wen je snel aan jullie nieuwe plek, veel geluk!

 • Reageren
  Nesrin
  03/09/2015

  De laatste zin is prachtig en laat zien dat je moeder bent.
  Nesrin onlangs geplaatst…Common White Girl TAGMy Profile

 • Reageren
  Merel
  03/09/2015

  Ga je van je nieuwe huis een home tour opnemen?

 • Reageren
  Beautydiarynl
  03/09/2015

  Verschillende emoties, mooi geschreven. Veel geluk in jullie nieuwe huisje!
  Beautydiarynl onlangs geplaatst…Fashion Inspiratie: Longchamp Le PliageMy Profile

 • Reageren
  Christel
  03/09/2015

  Wat een leuke foto! Je hebt het heel mooi geschreven. Nu een nieuw huis voor nieuwe herinneringen.

 • Reageren
  Carlijn
  04/09/2015

  Wat een mooi stuk Sanne. Jullie hebben veel meegemaakt daar, zowel mooie dingen als verdrietige dingen. Op naar een nieuw huis vol mooie herinneringen mét je gezinnetje. Veel geluk in Arnhem!
  Carlijn onlangs geplaatst…Alles over fulltime kolvenMy Profile

 • Reageren
  Nadia
  04/09/2015

  Prachtig geschreven.

 • Reageren
  Anneleen
  05/09/2015

  Prachtig geschreven, Sanne! Het loslaten van een (t)huis lijkt me inderdaad niet evident, zeker niet als je er zoveel intense herinneringen hebt… Ik wens jullie heel veel geluk in jullie nieuwe huisje!
  Anneleen onlangs geplaatst…Reisverslag WalesMy Profile

 • Reageren
  Joyce
  06/09/2015

  Wauw mooi geschreven en helemaal waar!
  Joyce onlangs geplaatst…Erop uit: Een dagje Preston PalaceMy Profile

 • Reageren
  criacao de sites
  01/07/2018

  Curti do Seu website, congratulações, tu tem mais alguma postagem sobre isto desse
  tema? Grato!
  criacao de sites onlangs geplaatst…criacao de sitesMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.