Groener willen leven: wat ben ik hypocriet

Ik dacht altijd dat ik best wel lekker bezig was. Afval strikt scheiden, bloemen en planten in de tuin, douchen op de zuinige stand, LED-lampen door het hele huis, gebruik van biologische schoonmaakmiddelen, boodschappen vervoeren in canvastassen, zonnepanelen op het dak (tip: kijk eens naar de kosten van zonnepanelen). Maarja, puntje bij paaltje blijven er nog tal van dingen over die ik zou kunnen veranderen om nog milieuvriendelijker te leven. En eerlijk gezegd vind ik dat best lastig.

Niet-milieuvriendelijk

Ik eet nog steeds regelmatig vlees, ik rijd auto en koop niet alleen maar biologische producten of fair fashion. Ik pak wel eens het vliegtuig, heb een droger, een krachtige föhn en was mijn beddengoed zo nodig op hoge temperaturen. Verder heb ik kinderen gemaakt (ja, dat komt het milieu ook niet ten goede) en hebben deze kinderen ook plastic speelgoed en tablets. Allemaal zaken die niet bepaald passen in het plaatje van milieuvriendelijk leven. Ook mijn werk brengt met zich mee dat ik soms consumptieproducten aanprijs.

Onze aarde

Zeker nu ik kinderen heb is de milieukwestie iets wat me niet onberoerd laat. De aarde warmt op en dit heeft verstrekkende gevolgen voor alles om ons heen. Dier- en plantensoorten sterven uit, oceanen verzuren, ijskappen smelten en weersextremen liggen op de loer. Ik vind het een vreselijk idee dat we de aarde kapot maken voor de generaties die na mij komen en daarom vind ik dat ik ook verplicht ben om bedachtzaam om te gaan met het milieu en daarin zoveel mogelijk verantwoorde keuzes te maken.

Grote veranderingen lastig

En toch blijf ik het lastig vinden om grote veranderingen door te voeren. Om geen in plastic verpakte etenswaren meer te kopen. Om de auto zo min mogelijk te pakken en om vliegvakanties definitief te schrappen. Om vlees helemaal te laten staan en om nooit meer wat bij de H&M te kopen. Ook het huis milieuvriendelijker maken is lastig, waar moet je beginnen, wanneer is de tijd goed voor een warmtepomp en wanneer loont de investering in zonnepanelen? Wacht ik tot de buren investeren in een groendak of neem ik de voortrekkersrol op me? Voor het meedraaien in onze maatschappij lijkt vervuiling onvermijdbaar. Stiekem schaam ik me een beetje voor die worsteling want ik zit net te vertellen hoe erg ik het allemaal vind voor komende generaties en tegelijkertijd loop ik te blèren dat het zo makkelijk nog niet is om het roer drastisch om te gooien.  Dat lijkt ook een beetje de fase waar we qua maatschappij zijn beland, we vinden het allemaal erg belangrijk, maar ondertussen leven we vrolijk verder zonder ingrijpende veranderingen.

Ergens beginnen

Tegelijkertijd denk ik ook dat je ergens moet beginnen en dat bewustwording in combinatie met kleine dagelijkse veranderingen al een hele stap in de goede richting is.

Zo eet ik de laatste tijd echt minder vlees, is ons huis zeer goed geïsoleerd, hebben wij alle lampen vervangen voor LED, gaan wij spaarzaam om met de verwarming, heb ik mijn kledingaankopen drastisch geminimaliseerd en probeer ik geen eten meer weg te gooien. Ook lees ik meer blogs over groener leven (zo heb ik de blog van Desi ontdekt), en is mijn vriend groot fan van Mr. Money Mustasche (een financiëel blogger die minder consumeren als middel naar meer vrijheid bepleit). Naast alles wat ik sowieso al deed probeer ik op deze manier nog meer mijn steentje bij te dragen aan een beter milieu, al houd ik daarbij altijd in het achterhoofd dat het beter kan.

Ik leer graag van jullie ervaringen en handige tips zijn altijd welkom! Zeker hoe jullie omgaan met het drukke gezinsleven en de wens je ecologische voetafdruk te minimaliseren.

Samenwerking

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Lucy
  06/09/2018

  Zo te zien ben jij al hartstikke bewust bezig, dat is al heel goed! Alle veranderingen die je weinig moeite kosten heb je inmiddels doorgevoerd, als alle Nederlanders dat zouden doen zou dat al enorm schelen. Bij aanpassingen waarbij je het idee hebt dat de kwaliteit van je leven achteruit gaat denk ik dat je je moet afvragen in hoeverre je die aanpassing “het waard vindt”, zolang mensen in Azië nog steeds standaard al hun afval in de oceaan schuiven en ze in bijvoorbeeld Quatar 40 ton CO2 per persoon verbruiken (tegenover 9.8 in NL). Niets doen is natuurlijk geen optie en we kunnen hier in NL ook echt wel meer ons best doen (dit is geen excuus om dan maar helemaal los te gaan), maar staar je er niet blind op. Overigens schijnt minder of geen vlees eten inderdaad een van de beste dingen te zijn die je kan doen, en daar ben ik zelf groot voorstander van, evenals bewust (minder) consumeren 🙂

 • Reageren
  Michelle
  06/09/2018

  Hoi,
  Ik ben ook zeer groot fan van mr. Money Mustache haha, alleen dan met twee linker handen en koopdrang die de meeste vrouwen hebben. Vind het alleen wel goed dat erover gepraat wordt. Jarenlang ontzettend veel plastic, olie en gewoon milieuverontreiniging getolereerd door de rijke landen en nu wil men dat niet meer.

  Kleine dingen die wij doen om ons verbruik iets tegen te gaan: waterbesparend douchen, verwarming terug draaien, één dag per week proberen we vegetarisch te eten, de andere dagen probeer ik wel in de gaten te houden dat we niet teveel vlees eten (dus max 100 gram pp).

  Om m’n koopdrang in te perken shop ik online, vul ik m’n mandje maar laat ik die vervolgens gewoon staan. Slaap ik er een nachtje over. Volgende dag is de drang weg.

  Groetjes Michelle

 • Reageren
  Wendy
  06/09/2018

  Goed geschreven! En heel herkenbaar. Zoals in de reactie hierboven vul ik soms ook een online winkelmandje, laat het even staan en bedenk dan vaak dat ik het toch niet nodig heb, of toch niet handig of leuk genoeg is. Ook rietjes vervangen voor RVS rietjes doet met kinderen in huis al wel wat (als we ergens wat gaan drinken vragen we ook vaak gewoon een glas voor onze oudste dochter ipv met een rietje – mits je kindje dit natuurlijk goed kan). Ook hier minder vlees proberen eten, zonnepanelen en eco-producten. Hoewel blijkbaar vaak merken zeggen dat ze eco zijn met bepaalde producten, maar het toch niet helemaal zijn als je naar de ingrediëntenlijst kijkt … Veel weet ik daar (nog) niet over, maar kan je vast online opzoeken. Als we met z’n allen zelfs deze kleine dingen niet zouden doen, dan komt er helemaal geen beterschap. Dus je bent goed bezig hoor!

 • Reageren
  Yvonne
  06/09/2018

  Ik eet ook veel minder vlees dan voorheen, alles is hier LED, ook de tv’s. We hebben een zonnepaneel en op mijn km-teller van de auto staat hooguit 10.000 km per jaar (dat schijnt weinig te zijn), plus ik rijd zuinig door de versnelling goed te gebruiken – dus niet in z’n 3 maar in 4 bij een 50km-weg bijv. En ja, plastic en papier/karton gooi ik in de containers verderop, die daarvoor bestemd zijn. En ik ruim mijn zooi op als ik een dagje weg ben geweest. Alle beetjes helpen!

 • Reageren
  Paul
  06/09/2018

  Vind ook dat je goed bezig bent. Je denkt er tenminste over na en je levert een bijdrage aan een beter milieu.
  Natuurlijk kan het altijd beter, maar je hoeft niet volmaakt te zijn.
  Voor mij geldt precies hetzelfde. Ik heb een auto, maar rijd er niet zo vaak in. Kleine afstanden doe ik op de fiets. Ik eet weinig vlees, maar ben geen vegetariër.
  En ook al heb ik te veel kleren, schoenen enzovoort, ik kan het vaak toch niet laten om weer wat nieuws te kopen.
  Veel mensen lijken totaal niet geïnteresseerd in het milieu, Ze doen alles met de auto, gaan een paar keer per jaar met het vliegtuig op vakantie, ze doen geen moeite om minder plastic te gebruiken en zo gooien al het afval bij elkaar (en soms gooien ze het zo op straat). In de winter dragen ze thuis niet meer dan een T-shirt, maar ze zetten wel de verwarming heel hoog. Enzovoort.
  Dus je bent goed bezig Sanne (net zoals Lucy, Michelle en Wendy).

 • Reageren
  Aimy
  06/09/2018

  Wat een goed onderwerp. Dit is ook een groot dilemma voor ons gezin.

  Twee van de meest milieuvervuilende dingen zijn de vleesindustrie en de vliegindustrie. Dus wij hebben besloten nog slechts max drie keer per week vlees te eten en alleen binnen Europa op vakantie te gaan met auto of trein (er is nog zoooooveel te ontdekken op ons continent).

  Andere kleinere dingen die we doen; droger afgeschaft (even wennen maar de was droogt ook prima aan een lijntje), zo vaak mogelijk de fiets pakken, veel minder vaak kleding kopen en dan t liefst geen fastfashion, etc.

  Maar toch voel ik me dan nog altijd tekortschieten als ik hoor van mensen die de auto ook afgeschaft hebben bijv. Haha. Of als je weer eens geconfronteerd wordt met de smeltende ijskap…

 • Reageren
  Yvonne
  06/09/2018

  Iets heeeel kleins maar in het kader van “alle kleine beetjes helpen”: ik vraag áltijd om kraanwater in een restaurant/eetcafé, vooral voor mijn kind. En als ze dan zeggen dat ze “niet doen aan kraanwater” dan zeg ik daar iets van. Vooral als ik er wel eten bij bestel. Flessenwater vind ik namelijk grote onzin in Nederland.

 • Reageren
  Angelique
  06/09/2018

  Ik vind dat je al super goed op weg bent. Alle kleine beetjes helpen. Stel bijvoorbeeld een vleesvrije dag in. Koop geen plastic flesjes. Vervang rietjes, vervang lampen enz. Houdt stekkers niet in het stopcontact als je het toch niet gebruikt. Doe de verwarming niet aan, maar trek een dikkere trui aan of kruip met een dekentje op de bank. Dat scheelt op jaarbasis al wel. En wees niet te streng voor jezelf.

 • Reageren
  Carmen
  06/09/2018

  Bewustwording is de eerste stap, dus zo bezien ben je al wel goed bezig. Ik eet geen vlees, heb geen auto en 80% van alles wat ik koop is tweedehands. Maar natuurlijk kan het altijd nóg beter, maar zoals je zelf ook zegt helpen alle beetjes. De standaard tips zijn al genoemd (verwarming lager, stekkers eruit, kort douchen, kraanwater drinken ipv dit te kopen). Verder heb ik nog als tip om zelf zakjes mee te nemen naar de supermarkt voor bijvoorbeeld sperziebonen of pistolets, die koop ik vaak en dan moet je telkens zo’n zakje pakken terwijl je net zo goed dezelfde heel vaak kunt gebruiken. En verder natuurlijk stoppen met voortplanten maar dat is hier ook niet bepaald goed gelukt 😉
  Carmen onlangs geplaatst…Elia’s vier favoriete boekjes (met 3 jaar)My Profile

 • Reageren
  Lindy
  06/09/2018

  Goed geschreven! Ik vind (ook) dat je al lekker bezig bent met je voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Het is goed dat je over vlees begint, want (heel stom) daar had ik nog niet eens zo bij stil gestaan. Ik ga ook maar eens wat vaker voor vleesvervangers. Daarnaast ben ik ook best lekker op weg met het vervangen van plastic in het dagelijks gebruik, maar het kan altijd beter. Het is inderdaad best een struggle om ‘groen’ te zijn. Ik herken me wel in wat je zegt; sinds de komst van kinderen ben ik me ook veel bewuster van het milieu en de toestand van de aarde.
  Laten we hopen dat meer mensen zo bewust omgaan met het milieu zoals jij!

 • Reageren
  Eva
  07/09/2018

  Wij eten sinds een jaar geen vlees meer, vond de overstap eigenlijk verrassend makkelijk. En sinds vorige maand hebben we ook zonnepanelen. Ook probeer ik echt te consuminderen. Dat vind ik nog de moeilijkste stap…

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.