Goed geregeld voor mijn kind

James en mama 2

Nadenken over de naam, de kleur van de babykamer, het merk kinderwagen, zijn eerste pakje dat ‘ie zal dragen. Allemaal best leuk en aardig, maar daarnaast zijn er tal van andere, serieuzere zaken waar je je over moet beraden voordat je een kind krijgt.

Toen ik met mijn vriend een weekendje naar Londen was kwamen we erachter dat we nog helemaal geen voogd voor James geregeld hadden. Als ons iets zou overkomen dan stond helemaal niet vast aan wie we de zorg voor hem wilden toekennen. Er bekroop me meteen een schuldgevoel.. Je voelt je toch ineens heel kwetsbaar als je allebei op vakantie bent zonder kind. Tot overmaat van ramp ging op de laatste dag het brandalarm af om 11 uur ’s avonds. Je kunt je wel voorstellen dat ik de pan uit flipte, vooral omdat wij op de hoogste verdieping zaten en we de liften niet meer mochten gebruiken.

Meteen nadat we weer voet op het vaste land hadden gezet regelden we de voogdij. Vroeger moest je de voogdij vastleggen in een testament, tegenwoordig kan dit ook via een verzoekschrift via rechtspraak.nl. Doe je dit niet dan bepaalt de rechter wie de zorg voor het kind zal dragen. Wanneer ons beide iets overkomt, zal James naar mijn schoonmoeder zal gaan. Mijn moeder is de tweede voogd in opvolging. Ook lijkt het ons vreselijk dat James met lege handen staat als wij komen te overlijden; omdat wij beiden aan het begin van onze carrière staan, zal James nog niet veel erven. Daarom lijkt het ons verstandig een levensverzekering af te sluiten voor de kleine spruit. Dit moeten wij echter nog regelen. De reden dat we dat nog niet gedaan hebben is dat we op zoek zijn naar een nieuw huis en er bij het afsluiten van een hypotheek ook vaak een levensverzekering wordt afgesloten.

Naast een voogd zijn er nog een hoop andere dingen die je graag geregeld wilt hebben voor je kind. Zaken waar je al over na dient te denken als je kleintje eigenlijk nog niet geboren is. Ook niet onbelangrijk vonden we het openen een kinderspaarrekening voor onze kleine James. Later kwamen we er pas achter dat het afsluiten van een spaarverzekering voor opgroeiende kinderen zelfs nog een interessantere optie is. Het geld staat voor langere tijd vast waardoor je er meer rente over vangt. Handig voor zijn studie (al helemaal nu het studiefinancieringsstelsel verleden tijd is), zijn rijbewijs, of misschien voor de inrichting van zijn eerste huis. Het is ook makkelijk voor familieleden die een bedrag aan James willen schenken. Ik heb destijds van mijn spaargeld mijn rijbewijs kunnen halen en daar ben ik nog steeds ontzettend blij mee. 1500 euro schud je nou eenmaal zelf niet zomaar uit je mouw als je nog scholier bent.

Als je allebei buiten de deur werkt dan zal je over oppas na moeten denken. Misschien staan opa en oma wel klaar om je kleintje een paar dagen op te vangen, maar in veel gevallen komt er kinderopvang bij kijken. Dan moet je nog de keuze maken of je je kind naar een gastouder stuurt, of je misschien een oppas aan huis neemt of dat hij naar de dagopvang gaat. Vaak zijn er wachtlijsten voor kinderopvangcentra. Je moet je dus bijtijds inschrijven. Gelukkig kun je kinderopvangtoeslag aanvragen zodat de overheid een deel van kinderopvang vergoedt. Mijn vriend en ik hebben er voorlopig voor gekozen dat ik de zorg voor James op me neem en dat ik daarnaast thuis aan mijn blog werk, waar ik inmiddels ook inkomsten uit haal. Mijn passie is mijn werk geworden. De opa’s en oma’s zijn heel af en toe een back-up als ik een dagje weg moet, of als mijn vriend en ik op vakantie gaan zoals met Londen. Op deze manier hebben we voorlopig geen opvang voor hem nodig. Ik zeg voorlopig, want ik wil wel graag dat James op den duur naar een opvang zal gaan voor zijn sociale ontwikkeling.

Ik ben blij dat we bovenstaande zaken voor James nu helder en vast hebben. Dat geeft me toch een stukje meer zekerheid. De volgende keer kan ik in ieder geval met een gerust hart op vakantie! (Of nou ja, nooit helemaal natuurlijk zonder kind, maar wel een beetje meer dan de vorige keer).

Dit vind je misschien ook leuk

11 reacties

 • Reageren
  Laura
  01/03/2015

  Er komt echt een hoop kijken bij het krijgen van een kindje. Omdat je zelf al op een leeftijd bent dat je geen voogd meer nodig hebt denk je daar natuurlijk niet zo snel meer aan. En zo’n groeispaarrekening is inderdaad ideaal. Mijn rijbewijs is daardoor vergoed en ook mijn studie wordt hier op dit moment van bekostigd.
  Laura onlangs geplaatst…Review + WIN | L’Oréal Color Riche L’Ombre Pure CameleonMy Profile

 • Reageren
  Kirsten
  01/03/2015

  Jeetje, wat een geregel eigenlijk zeg. Maar dan weet je wel zeker dat het allemaal goed komt met je kindje. Dat is denk ik wel prettig. Ik sla dit artikeltje even op voor later! Hihi.
  Kirsten onlangs geplaatst…BB cream versus CC creamMy Profile

 • Reageren
  Isabel Cristina
  01/03/2015

  Erg komt heel veel bij een kind kijken. Ik heb zelf geen kinderen maar veel van boven opgenoemde had ik nog niet aan gedacht..
  Isabel Cristina onlangs geplaatst…Review Watercolour ActionMy Profile

 • Reageren
  Miriam
  01/03/2015

  Wat een goed artikel! Zijn veel dingen waar mensen (ikzelf ook) niet bij stilstaan!
  Tegenwoordig worden er trouwens niet vaak meer levensverzekeringen bij een hypotheek afgesloten. Voorheen werd dat gedaan zodat er met die levensverzekering gespaard werd om op einddatum een deel van de hypotheek af te kunnen lossen (of eerder, bij overlijden) Tegenwoordig worden er eigenlijk alleen nog maar lineaire/annuitaire hypotheken afgesloten in combinatie met een overlijdensrisicoverzekering. Wil je dus je kindje iets nalaten bij overlijden van 1 van jullie/of beide is een overlijdensrisicoverzekering misschien handig.

 • Reageren
  Anneleen
  01/03/2015

  Ik denk dat er inderdaad veel bij komt kijken… Fijn dat je hier een artikeltje over hebt gemaakt! Ik denk dat ons kindje, later, sowieso naar de opvang zal moeten want mijn vriend en ik werken allebei met shiften. Ergens vind ik dit best wel jammer en ik heb hier al wat schrik voor…
  Anneleen onlangs geplaatst…#PlukhetGeluk project 4My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  01/03/2015

  Fijn dat het geregeld is, geeft inderdaad rust.
  Mooi artikel en zeker heel belangrijk. Toen mijn hubby en ik in 2008 ouders werden hadden we alleen een erkenning. In 2012, 2 kinderen verder zijn we eindelijk naar de notaris gegaan en alles op papier gezet.

  Na de notaris zijn ook maar voor de wet getrouwd (bruiloft was in 2005 haha).
  Nesrin onlangs geplaatst…Sportoutfit (Cheap & Chic)My Profile

 • Reageren
  Ltbam
  02/03/2015

  Stomme vraag misschien, maar kost het wat om het via rechtspraak.nl te regelen? Zo ja, hoeveel ongeveer?

  • Reageren
   La VieSagista
   04/03/2015

   Ik geloof niet dat het iets kost! Maar ik zal het even navragen bij mijn vriend.

 • Reageren
  Milou
  02/03/2015

  Wat een gedoe allemaal he… Maar ja, je wilt natuurlijk wel dat je kindje goed terecht komt! Heel goed dat je hier een blogje aan wijdt.
  Milou onlangs geplaatst…Wishlist Otto: buitenmeubelen en accessoiresMy Profile

 • Reageren
  Diantha
  03/03/2015

  Goed dat je hier over na denkt! Let er op dat je een verzekering neemt met een vast maandbedrag. Variabel is vaak iets voordeliger maar je kunt beter 35 jaar lang elke maand bv €20 betalen, dan stelt dat namelijk over een paar jaar niet zo veel meer voor. Anders loopt het maandbedrag met de jaren behoorlijk op en het voordeel van afsluiten als je jong bent is dat de premie nu nog erg laag is. Liefs, Diantha
  Diantha onlangs geplaatst…Recept: Melanzane alla ParmigianaMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  03/03/2015

  Handige tips zeg! Dat van die voogd en spaarverzekering wist ik niet, wel handig om alvast uit te zoeken nu er een tweeling op komst is hier. Dank je wel dus 🙂
  Carlijn onlangs geplaatst…4 favoriete lentegeurenMy Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.