Geluiden van het moederschap

Het zijn die typische geluiden van kinderen die moeders uit duizenden zullen herkennen..

Laten we beginnen met een geluid dat voor moeders zowel heerlijk kan zijn, als stront aan de knikker kan betekenen: stilte. De momenten dat James slaapt, geniet ik van de stilte maar de momenten dat hij wakker is dan betekent dat meestal dat hij iets aan het uitvreten is. Zoals de laatste keer, dat hij zijn gezicht had bekliederd met mijn lipstick, of die keer dat hij een zak drop had opengefrutseld en aan iedere dropje had gelikt, en oh ja, toen hij vorige week mijn muis had gedemonteerd (vraag me trouwens niet hoe).

En dat lachen, dat is denk ik toch wel het leukste geluid van alles. Van dat eerste iele schaterlachje tot de dikke vette lach van nu. Wat is dat heerlijk om James luidop te horen lachen om gekke gezichten van papa, rare liedjes van mama of het spelen van ‘kiekeboe’ met elkaar.

De woordjes die James heeft geleerd. Hoe aandoenlijk om hem ‘slang’ te horen zeggen, zijn meest recente woord ‘dierentuin’ of hem een poging te horen doen de naam van zijn ooms en tante uit te spreken.

Het a-ritmische klappen op muziek. ZO SCHATTIG. En dan die wiegende heupjes erbij, nou veeg me op.

De geluidjes als James wakker wordt. Dit gaat van brabbelen tot zingen tot papa en mama roepen tot met een voorwerp tegen de muur aan beuken. Ja, James heeft een vrij groot assorti aan wakker-word geluiden. En ik vind ze allemaal leuk.

Geluiden van boertjes en scheetjes. Die kunnen hard zijn joh!

Ik geloof dat ik ook veel fantoomgeluiden hoor.. Ben ik ergens zonder James, dan kan het maar zo zijn dat ik opspring omdat mijn onderbewuste toch een huiltje hoort dat verdomd veel op dat van James lijkt of een mama-geroep dat mij meteen in opperste staat van paraatheid brengt.

Tegelijkertijd geloof ik dat ik ook een soort selectief hoorvermogen heb aangeleerd waarbij ik rustig kan werken terwijl zoonlief naast me verbaal de hele tent aan het afbreken is en alle toeters en bellen van zijn speelgoed aan het indrukken is. No problemo ik ga gerust verder met een mail of een artikel.

Aan de andere kant word ik bij zijn eerste kuchje, piepje, huiltje, of harde ademhaling wakker om binnen een nano-seconde naast zijn bed te staan…

Yep, dat zijn de geluiden van het moederschap. And I love them all.

Wat zijn voor jullie van die typische geluiden van het moederschap?

Dit vind je misschien ook leuk

15 reacties

 • Reageren
  Mama Lifestyle Blog
  11/05/2016

  Alle geluiden. Zelfs wanneer in de speeltuin een kind om zijn of haar nama hoor roepen, draai ik me om. Vaak blijkt het dan niet mijn kind te zijn. ☺ De leukste geluiden nu vind ik woorden die mijn kinderen uitspreken waarvan ik niet eens wist dat ze die kenden. Mooi om te horen hoe (snel) een kind zich ontwikkelt.
  Mama Lifestyle Blog onlangs geplaatst…Vlog ochtendroutine van een mamaMy Profile

 • Reageren
  Kelly Caresse
  11/05/2016

  Haha hele herkenbare geluiden! Die fantoom geluiden zijn ook zo bekend haha. Ik word zo blij van het kletsende stemmetje van Lana, schaterlachjes van plezier, scheetjes waar ze dan om lacht. Het gebrabbel waar Aimy mee begint, heerlijk
  Kelly Caresse onlangs geplaatst…Wedding Wednesday: 1 jaar getrouwd, katoenen huwelijkMy Profile

 • Reageren
  Channa
  11/05/2016

  Het lachen en dan vooral de slappe lach is hier favoriet. En stilte is hier naast het slapen altijd heel gevaarlijk, hihi.
  Channa onlangs geplaatst…Week in foto’s #15 – Camping, huisartsenpost & MoederdagMy Profile

 • Reageren
  Carlijn
  11/05/2016

  Wat een origineel artikel! Haha ik moest hard grinniken om het met een voorwerp tegen de muur beuken bij het wakker worden. Lekker subtiel die James. Handjes klappen en heupen wiegen doen ze hier nu al, meestal zittend. Te lief!!!!
  Carlijn onlangs geplaatst…Twins Tuesday: op vakantie met een (baby)tweeling, wat neem je mee?My Profile

 • Reageren
  Nicole
  11/05/2016

  Heel herkenbaar die fantoomgeluiden. Als ons zoontje er niet is, dan denk ik vaak dat ik hem boven hoor huilen!

 • Reageren
  Tamara
  11/05/2016

  Die stilte inderdaad! Gister vond ik Floris zo stil en zat hij met de hele fruitschaal onder de lafel en had hij van al het fruit 1 gapje gehad XD

  Stiekem moest ik heeeeel hard lachen hoor!
  Tamara onlangs geplaatst…Mijn allergrootste baby miskopen.My Profile

 • Reageren
  Nesrin
  11/05/2016

  Mooie woorden Sanne en zeker met plezier gelezen. Het gaat allemaal zo snel. Geniet ervan!
  Nesrin onlangs geplaatst…Help! Mijn jongste kind wordt een kleuter!My Profile

 • Reageren
  Dionne
  11/05/2016

  Wat is James al groot geworden! Mooie foto’s! Ook die in de sidebar
  Dionne onlangs geplaatst…De zoektocht naar zomerkleding én nieuwe webshopsMy Profile

 • Reageren
  Kelly
  11/05/2016

  Owww die wakker word geluidjes!!! Hier kent Eva geen stilte, nadat ze wist hoe het snaveltje gebruikt moest worden staat die niet meer stil. Corrigeren wij de hond rent zij erachteraan om hond met naam en opdracht toe te spreken. Heerlijk!!
  Kelly onlangs geplaatst…Momentjes waarbij ik huil van gelukMy Profile

 • Reageren
  Leonie
  11/05/2016

  Ah, wat leuk. Ik kan niet wachten om straks de geluidjes van mijn dochtertje te mogen horen!:)
  Leonie onlangs geplaatst…Mamakraamt: Zwangerschapsupdate – Week 27My Profile

 • Reageren
  Angela - Mama met passie
  11/05/2016

  Wat een leuk artikel! Die fantoomgeluiden inderdaad…. Ben dus niet de enige haha 😉
  Angela – Mama met passie onlangs geplaatst…Mama vertelt: Fenna (3) dochtertje van Susanne heeft leukemieMy Profile

 • Reageren
  Jodi - liefthuis
  11/05/2016

  Jaaa hahaha die boeren en scheten en fantoom geluiden. Ik kan hem overal horen
  Jodi – liefthuis onlangs geplaatst…Kamperen/ een autovakantie met een baby…go or no go…My Profile

 • Reageren
  Nancy
  11/05/2016

  Hier is het op dat vlak een stuk rustiger omdat mijn kids natuurlijk een stuk ouder zijn. Maar toen ze jonger waren, heel herkenbaar. De geluiden van nu zijn echte pubergeluiden, harde muziek, koelkast die steeds geopend word want het eten is niet aan te slepen ? geluiden van gamen al komt het van zolder. Maar ik heb ook veel meer vrijheid, ze krijgen meer hun eigen leven en dat is ook wel weer even wennen soms want dat is ook wel weer eens stil ?

 • Reageren
  Jolanda
  12/05/2016

  Heel herkenbaar. Inmiddels is mijn dochter al een echte meid. Voor mij is het moederschap als je in een binnenspeeltuin (of iets dergelijks) niet reageert op gehuil of boos geschreeuw van andere kinderen, maar wel zonder aarzelen in actie komt als het je eigen kind is die huilt of boos is. Bijzonder!

 • Reageren
  Amber
  14/05/2016

  Ik ben “bonusmoeder” en ik was laatst in de stad met mijn zusje. Ik wist dat mijn bonuszoontje met zijn moeder ook de stad in zou gaan. Ik zat op een bankje en hoorde iemand hoesten en zei tegen mij zusje: dat klinkt wel als de kleine. En daar kwam hij aangelopen, echt zo’n geluidje die je herkent 🙂

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.