Geen strijd meer? Gooi wat humor in de opvoeding!

In de haast van alledag is het logisch dat je soms wat impulsief naar je bloedje reageert. De ‘eet je eten nu eens op!’- opmerkingen vliegen ook hier geregeld over tafel. Maar met het benaderen van kinderen met humor schiet je eigenlijk veel meer op.

Laatst stuitte ik op een interessant artikel dat ging over het gebruiken van humor in de opvoeding. Kortgezegd komt het erop neer dat boos worden op je kind eerder vraagt om verzet, terwijl humor juist vraagt om medewerking. Met humor bereik je vaak hetzelfde of meer dan met boos worden, terwijl de sfeer een stuk gezelliger blijft.

Sinds het artikel ben ik me veel bewuster geworden van het effect van humor als je wat wilt bereiken bij je kind en ben ik het ook veel vaker gaan toepassen. Al snel merkte ik dat het écht werkte. James is veel gevoeliger voor een grapje dat voor een straf.

Neem nou het opdrinken van melk, iets waar James niet altijd zin in heeft. Normaliter zou ik misschien eerder tegen James zeggen:  “drink nu je melk eens op!’ maar nu besloot ik voor een grapje te gaan en te zeggen “laat eens zien wat voor grote dinosaurusslok je kunt nemen!” En prompt, het werkte! James begon te lachen en dronk met grote teugen zijn beker leeg.

“Door middel van wedstrijdjes, flink overdrijven, even samen ‘stout’ zijn, stoeien, kietelen en iedere andere manier die je kan verzinnen om je kind aan het lachen te maken verleid je je kind mee te werken in plaats van dit af te dwingen met regels en grenzen.”

Kinderen kunnen best opstandig zijn. Niet zelden heb ik het idee te maken te hebben met een mopperige puber van miniformaat in huis. Als er iets niet werkt dan is het wel kwaad worden, mijn stem te verheffen of gaan dreigen. Dit heb ik heus wel eens geprobeerd. Op de korte termijn heeft dit geen effect, kinderen nemen je gedrag immers zo over, maar ook zeker op de lange termijn schiet je er niks mee op. Ik wil dat mijn kind zich veilig en prettig voelt bij mij en niet dat hij door een beetje angst te zaaien weet dat hij op zijn tellen moet passen. Ook dit is voor mij een reden om vaker humor in te zetten als ik iets wil bereiken.

Wat ik ook leuk vind om te zien is dat James onze humor heel snel oppikt en zelf toepast. Hij probeert ons vaak aan het lachen te maken met verzinselliedjes of taalgrapjes. Het blijkt dat het kinderen zelfvertrouwen geeft wanneer het ze lukt anderen aan het lachen te maken. Humor is dus ook nog eens leerzaam en geeft hun ego een boost.

Humor is dus een uitstekende tool is om toe te passen in de opvoeding. Hoe ga jij hiermee om?

Bron: opvoedadvies.

Dit vind je misschien ook leuk

5 reacties

 • Reageren
  Simone
  27/11/2017

  Ik ga het eens uitproberen!
  Simone onlangs geplaatst…Harde buiken of toch weeën?My Profile

 • Reageren
  Jodi - lief thuis
  27/11/2017

  Super interessant. Ik probeer sowieso veel met humor te doen, maar zo te lezen hoe en waarom hè twertk maakt me er extra bewust van.
  Jodi – lief thuis onlangs geplaatst…Wat ik dacht tijdens mijn bevalling….My Profile

 • Reageren
  Liset
  27/11/2017

  Positiviteit en grapjes werken inderdaad goed! Fijn dat het voor jou ook goed werkt.

 • Reageren
  Anke Boonen
  27/11/2017

  Ik kreeg toevallig vandaag een opmerking van juf dat Cas echt humor heeft. Hij (4) had een grapje bij de juf uitgehaald. En dat is nou precies een grapje welke wij ook gebruiken zodat hij zelf zijn jas dicht doet?. Leuk om terug te zien en te horen.. maar soms is het geduld en de humor ook wel eens op?

 • Reageren
  Lieke van Veen
  28/11/2017

  Wat handig dat dit werkt!
  Lieke van Veen onlangs geplaatst…Wat heb ik gekregen voor echte post is cool 4.0 ?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.