Geef ik ’te snel’ een zetpil?

Zodra ik merk dat de kindjes hangerig worden, niet fit zijn of verhoging hebben, dan wordt er door mij direct een zetpil uit de kast geplukt. Te snel, volgens sommigen.

Veel ouders die ik spreek zijn wat betreft zetpillen erg afwachtend en kiezen er enkel voor om een zetpil te geven als er echt sprake is van koorts (boven de 38 graden). Ook zijn er ouders die vinden dat een lichaam het beter zelf kan regelen en dat een zetpil helemaal niet nodig is. Door middel van koorts kan het virus zich uit het lichaam werken en op het moment dat je een zetpil geeft, dan onderdruk je deze functie zo stellen zij.

Opzich kan ik me daar deels in vinden, maar ik weet hoe snel een paracetamol werkt en hoe snel mijn kinderen daarvan opknappen. Voor mij dus een reden om toch voor een zetpil te gaan, ook als de koorts nog niet de pan uit rijst. Vooral James kan met pijn, verhoging of koorts niet altijd even goed omgaan. Er valt dan slecht met hem te communiceren en hij is ineens veel hysterischer. Een half uurtje na een zetpil klaart hij weer helemaal op.

Het is slechts één keer voorgekomen dat hij boven de 40 graden koorts had, toen was hij een jaar of twee. Daarna is hij nooit meer heel erg ziek geweest. Isé heeft tot nu toe alleen wat verhoging gehad bij het doorkomen van de tandjes. Ook haar heb ik toen – in de wetenschap dat het doorkomen van tandjes gepaard gaat met pijn – een zetpil gegeven.

Toen ik nog maar net moeder was, was ik erg bang voor een koortsstuip (een aanval waarbij de hersenen tijdens koorts niet goed functioneren. Lijkt een beetje op een epileptische aanval). Toen dacht ik dat dat ook te voorkomen was met een zetpil. Dit schijnt echter niet zo te zijn. Het is juist zo dat wanneer je je niet strikt aan de dosering van paracetamol houdt en je ze onregelmatig geeft, dit een koortsstuip in de hand kan werken.

Sinds ik dit weet ben ik nog alerter op het aanhouden van vaste tijden tussen de zetpillen. Bij kinderen is dat meestal om de zes uur. Als ik vermoed dat een van de kinderen verhoging heeft, dan neem ik wel altijd eerst de temperatuur op alvorens een zetpil te geven.

In mijn ogen is een paracetamolletje vrij onschuldig. Let wel, ik ben natuurlijk geen expert en ga hierbij puur op mijn moedergevoel af en op wat ik gelezen heb. Soms heeft een van de kinderen verhoging maar merk ik niet direct verschil in hun gedrag, en soms kunnen ze bij de minste of geringste verhoging behoorlijk hangerig worden. In dat laatste het geval zal ik er zeker naar een zetpil grijpen.

Gebruik jij wel eens zetpillen bij je kinderen?

Uitgelichte afbeelding: Goskova Tatiana via Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

23 reacties

 • Reageren
  Eke
  09/11/2018

  Met een onrustige en veel huilende baby heb ik de afgelopen week toch 2x naar een zetpil gegrepen. Hij is zichtbaar rustiger en kan zo goed in slaap komen. Natuurlijk geen oplossing, maar soms ben je even radeloos en was het fijn dat een zetpil even hielp!

 • Reageren
  Willemijn
  09/11/2018

  Kun je bij James dan niet beter een sinaspril geven i.p.v. een zetpil of maakt dat geen verschil?

 • Reageren
  Laura
  09/11/2018

  Ik ben zo’n mama die een zetpil vaak pas geeft bij 38 of meer koorts.
  Maar, sinds mevrouwtje hier ineens allerlei tandjes en kiezen tegelijk krijgt, geef ik ook een zetpil, zodat ze zich wat meer comfi voelt. Wat je zegt, als wij ons niet lekker voelen nemen wij ook een pcm.
  Bovendien, élke mama doet wat zij denkt dag het beste is voor haar kindjes. Lekker blijven doen dus!

 • Reageren
  Riannaenco
  09/11/2018

  Ohh ik ben net zo’n moeder! Vooral mijn dochtertje is snel ziekjes, jengelig en heeft momenteel laat vd tandjes. Ik geef haar een zet pilletje voor de nacht waarvan ze heerlijk slaapt. Zo krijgt ieder zn nachtrust 🙂

 • Reageren
  Marissa
  09/11/2018

  Ik geef liever geen zetpil bij verhoging/koorts als ze zich verder niet hangerig gedragen, daaruit maak ik op dat ze zich nog wel oké voelen. Dan heb ik idd liever dat het lijf het zelf fikst. Maar als ze er last van lijken te hebben, of geen koorts hebben maar ik denk dat ze pijn hebben dan geef ik er ook een. Ik kan aan Riv (2,5) vragen of hij pijn heeft maar hij zegt toch altijd ja ? maar bijv laatst met zijn oorontsteking, dan weet ik gewoon dat het met slapen zeer doet en gaat er dus voor het slapen een zetpil in.
  Marissa onlangs geplaatst…Het zware leven van een peuterMy Profile

 • Reageren
  Marleen
  09/11/2018

  Ik heb ze nog nooit gebruikt en heb ze niet eens in huis! Misschien maar eens gaan kopen ? mijn dochter is ruim 2 nu. Echter nog nooit het gevoel gehad ze echt nodig te hebben. Hopen dat dat zo blijft… maar ga er denk ik toch wat kopen vandaag ?

 • Reageren
  Fokje
  09/11/2018

  Tot nu toe geen zetpil gegeven.. ik geef altijd sinaspril!

 • Reageren
  Diantha
  09/11/2018

  Ik ben heel terughoudend met pcm. Onder de 1 geef ik het sowieso niet omdat het de kans op astma aanzienlijk verhoogd. Dat is überhaupt een risico van pcm en voor mij een reden om het echt alleen te geven bij een oorontsteking, hoger dan 39 gr koorts etc. Daarbij hoort pijn en ziek zijn nou eenmaal bij het leven en neem ik zelf ook nooit iets in. De afgelopen 3 jaar alleen pcm geslikt na mijn keizersnedes maar verder nooit en bij Logan kan ik in 3 jaar tijd de zetpillen op een hand tellen, Vivian heeft het nog nooit gehad die is 5 mnd en haar eerste tandje is door en dat ging prima zonder. Logan had gisteravond flinke koorts maar nu al niet meer, kinderen knappen zo snel weer op dat tenzij hij echt kermt van de oorpijn hij van mij niets krijgt. Nou ja wel een hoop kusjes en knuffels, op de bank onder een dekentje Disney films kijken en bij ons in bed slapen of zoals vannacht heeft mijn vriend bij hem geslapen omdat de baby nog bij ons op de kamer ligt en Logan anders wakker zou worden van haar. Daarnaast ben ik bij pcm altijd bang dat je mist hoe ziek ze echt zijn, hoe hoog de koorts echt is, omdat je het onderdrukt. En ik wil dus precies weten wat er aan de hand is dus ik zit er boven op en hou ze de hele dag en nacht in mijn buurt als ze ziek zijn. Het maskeert de symptomen en daarbij is pijn een signaal om het rustig aan te doen en te herstellen.
  Tot zover mijn anti pcm rant hahaha

 • Reageren
  Yvonne
  09/11/2018

  Laatste jaren was het niet meer nodig en ik deed het alleen bij echte koorts (+ 39). Maar niet meteen. Ik wil graag weten wat er aan de hand is en vooral een kind kan dat nog niet goed aangeven. Als je de symptomen dan ook nog gaat onderdrukken, weet je het helemaal niet. Kan gevaarlijk zijn.
  Voor mezelf ben ik wel makkelijk met medicatie hoor. Maar voor volwassen vind ik het een ander verhaal.

 • Reageren
  Bregje
  09/11/2018

  Ik geef het nooit, maar dat komt ook omdat ze allebei nooit ziek zijn (ff afkloppen nu) Paar keer geprobeerd bij mijn oudste toen ze tandjes kreeg, maar hielp totaal niet. Nurofen hielp toen wat beter, maar dat was maar 1 keer nodig. Zelf slik ik het ook nooit ?

 • Reageren
  Manouk
  09/11/2018

  Ik ben dus zo’n moeder die vindt dat het lichaam er zelf tegen moet vechten, haha. Als ik zie dat de kinderen zich met wat knuffelen en mamaliefde niet beter voelen dan geef ik een zetpil.

 • Reageren
  Ilona
  09/11/2018

  Zetpil geven bij pijn, niet perse bij koorts.
  Koorts heeft een functie, de lichaamstemperatuur stijgt om zo virussen te lijf te gaan.
  Een zetpil doet koorts verlagen maar tegelijkertijd verleng je daarmee het ziek zijn.
  Paracetamol is ook niet zo goed voor de lever, ik geef het daarom ook alleen als het kind echt pijn heeft.
  En bij hoge koorts natuurlijk altijd een arts raadplegen.

  • Reageren
   Fraukje
   09/11/2018

   Precies wat ilona hierboven zegt. Koorts heeft een belangrijke functie. En helaas weet ik, vertelt door twee internisten, dat pcm helemaal niet onschuldig is en dat het eigenlijk een kwalijke zaak is dat het bij de drogist te koop is. Mijn huisarts zei altijd, zelfs met ruim 39 graden hoef je in principe niks te geven. Míts ze echt pijn hebben. Maar anders.. Helaas hoort ziek zijn bij het leven en ik vind dat het allemaal wel wat minder ‘maakbaar’ mag zijn.

 • Reageren
  Petra
  09/11/2018

  1 x gegeven in eerste jaar geloof ik. Nu is ze 4 jaar. Neem zelf eigenlijk ook nooit wat in dus denk dat ik het daarom ook niet snel doe bij mijn dochter. En vond een zetpil zelf vroeger echt verschrikkelijk denk dat ik hem daarom ook niet zo snel geef ?

 • Reageren
  Saskia
  09/11/2018

  Zetpil alleen boven de 38 graden voor t slapen gaan. Zodat ie niet ‘overhit’ raakt in de nacht en goed kan uitrusten. Overdag geef ik vrijwel nooit een zetpil. Lekker samen op de bank of in bed uitrusten/hangen.

 • Reageren
  Linda
  10/11/2018

  Een zetpil werkte hier wel bij doorkomende tandjes. Verder niet vaak gebruikt. Maar denk dat iedereen dat voor zichzelf moet bepalen. Je voelt zelf het beste aan wat je kindje nodig heeft. Bij mijn dochter van 4 een koortsstuip gehad door niet goed aanhouden van de ‘pijnstilspiegel’. Was vreselijk naar om mee te maken. Dus ik laat koorts tegenwoordig gewoon zijn ding doen. Maar nogmaals, ga gewoon lekker op je gevoel af.

 • Reageren
  Maike
  10/11/2018

  Ja weet je Sanne. Ieder heeft natuurlijk zijn eigen mening. Jij moet doen wat jouw moederinstinct je vertelt en schijt hebben aan anderen. Met gezond verstand kom je een heel eind!

 • Reageren
  Silke
  10/11/2018

  Paracetamol is koortsverlagend en kan absoluut geen kwaad. Er is geen enkele bijwerking bekend bij paracetamol, ook niet hoe het precies werkt, enkel dát het werkt. Ook geeft paracetamol geen maagklachten bij overmatig gebruik zoals NSAID’s (ontstekingsremmers) wel doen. Een prima onschuldig middel dus om te pakken bij beginnende klachten. Overigens wel goed om je aan de dosering te houden: volwassenen 3xd 2 PCM en bij kinderen is dit op gewicht geregeld, te vinden in de bijsluiter of op thuisarts.nl. Daarnaast is thuisarts.nl de meest betrouwbare website voor medische informatie. Deze website is namelijk gemaakt door huisartsen en wordt bij ons op de praktijk ook regelmatig gebruikt door de huisartsen zelf. Als je twijfelt over kwalen en of paracetamol geschikt is, kun je dus het beste hier op kijken of contact opnemen met de huisartsenpraktijk voor advies. Groetjes van een Doktersassistente

  • Reageren
   Yvonne
   10/11/2018

   Wat goed dat jij reageert en ook de manier waaroo. Jij hebt er tenminste verstand van. Verder zijn het toch voornamelijk meningen. Inclusief die van mij hoor…

 • Reageren
  Chantal
  10/11/2018

  Nou wat een reacties maakt dit los zeg en veel paniek uit ontwetendheid. Het lijkt wel een wedstrijd wie het langste geen zetpil geeft.
  Mensen een zetpil is compleet onschuldig er zit niks kwaads in een zetpil voor je kleintje. Als je zelf niet lekker bent neem je toch ook iets in? En zo niet dan zou ik alsnog voor comfort kiezen bij mijn kleintje. Mijn dochter krijgt altijd bij hoge koorts koortsstuipen dus zodra ze verhoogd is gaan we een zetpil cyclus beginnen tot ze koortsvrij is.

  Let wel ik heb het hier niet over aspirine of ibuprofen dat is namelijk een heel ander verhaal! Maar een zetpil kan echt echt echt 0 kwaad.

 • Reageren
  Angela
  10/11/2018

  Ik geef een zetpil pas bij koorts hoger dan 38,5 graden of als hij echt heel veel pijn heeft, wat een maand geleden het geval was bij doorkomenden hoektanden.
  Als hij dan wel een zetpil bij koorts krijgt, dan blijf ik dit hem ook geven totdat hij koortsvrij is. Netjes om de 6 uur

 • Reageren
  Shirley
  11/11/2018

  Ik gooi er ook snel een zetpil in. Bij verhoging sowieso en heb er bij doorkomende tanden ook gebruik van gemaakt. En oorontstekingen. Vaak een zetpil voor het slapen. Hielp hen erg dus vandaar 🙂

 • Reageren
  Kim
  20/11/2018

  Grappig alle reactie’s van de andere mama’s te lezen. Voorheen bij de oudste gaf ik minder snel een zetpil. Maar sinds de jongste koortsstuipen kreeg ik advies vroeg aan de kinderarts over het gebruik van zetpillen vroeg ze me één ding. Als jij hoofdpijn hebt of kiespijn voelt neem je dan een paracetamol. Ja was mijn antwoord. Toen ze waarom zou je je kind dat dan niet geven en zich rot Laten voelen? Daar vond ik wel wat in zitten, ben dus zelf een stuk soepeler geworden wat betreft zetpillen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.